Битва за Україну. День двісті шістдесят восьмий

Битва за Україну. День двісті шістдесят восьмий

Укрінформ
ДК «Укроборонпром» вироблятиме та розроблятиме важке озброєння та військову техніку щонайменше з 6-ма країнами-членами НАТО. Переможемо!

Ми зібрали для вас інформацію про двісті шістдесят восьмий день війни: чим жили Україна та українці 18 листопада 2022 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

- Українські експерти вже працюють на місці трагедії у Пшеводуві, спричиненої російським ракетним терором проти України. «Я вдячний польській стороні за надання їм доступу. Ми будемо продовжувати нашу співпрацю у відкритому та конструктивному ключі, як це роблять найближчі друзі», - Дмитро Кулеба, глава МЗС.

- Європейський Союз заморозив російських активів на суму 68 мільярдів євро – Politico.  Найбільша кількість заморожених активів знаходиться в Бельгії – близько 50 мільярдів євро. Друге місце посідає Люксембург – 5,5 мільярда євро. Разом з Італією, Німеччиною, Ірландією, Австрією та Францією на їхню частку припадає понад 90% заморожених активів. Крім того, ЄС міг заморозити до 33,8 мільярда євро національних резервів рф, але зараз ця цифра «перебуває на стадії оцінки, тому не підлягає цитуванню».

- ДК «Укроборонпром» вироблятиме та розроблятиме важке озброєння та військову техніку щонайменше з 6-ма країнами-членами НАТО. Польща, Чехія, Франція, Данія - та з ще кількома країнами укладені угоди, за якими не передбачають розголошення будь-яких даних. Зауважується, що для цього використовуються як наявні потужності, так і новостворені у безпечних місцях.

- Уряд США оголосив про виділення до 20 мільйонів доларів на реалізацію ініціативи Grain from Ukraine («Зерно з України»), оголошеної цього тижня Президентом Володимиром Зеленським з метою відправки продовольства в країни, що найбільше цього потребують.

- Керівна рада Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ), що складається з 35 країн, ухвалила третю резолюцію від початку повномасштабної війни в Україні, в якій закликала росію припинити всі дії на українських ядерних об'єктах. Резолюцію підтримали 24 держави із 35-ти, утрималися 7 країн - Кенія, Намібія, Індія, Пакистан, Саудівська Аравія, Південна Африка та В'єтнам. Проти проголосували росія та Китай.

ЦИТАТИ ДНЯ

  1. Лінас Лінкявічюс, колишній міністр закордонних справ Литви: «Дикий терор рф не спинити ніякими перемовинами. Лише системами протиповітряної оборони, танками і далекобійною артилерією. Не має бути ніяких обмежень на зброю для України».

  1. Олег Ніколенко, речник МЗС України: «російська економіка відкотилася на тридцять років назад. Заяви про те, що європейські санкції не впливають на економіку росії, не відповідають дійсності. Як би в москві або Будапешті не намагалися применшити ефективність рішень Брюсселя, санкції працюють та обмежують можливості рф фінансувати війну проти України».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

 -   Генштаб: оперативна інформація на 18:00 18 листопада 2022 р.

!!  У Скадовську в Херсонській області підтверджено ураження ЗСУ району зосередження окупантів, втрати особового складу склали близько 50 осіб загиблими. А в місті Чаплинка підтверджується знищення складу боєприпасів.

! За наявною інформацією, в місто Новоайдар на Луганщині зафіксовано переміщення окремих підрозділів російських окупаційних військ з Херсонського напрямку.

! Українська авіація протягом доби завдала 4 удари по районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника.

! Підрозділи ракетних військ і артилерії Сил оборони за поточну добу уразили 2 пункти управління, 9 районів зосередження живої сили, озброєння і військової техніки, 2 склади боєприпасів та залізничний міст.

- російська федерація запускає по Україні крилаті ракети з імітатором ядерної боєголовки - Центр стратегічних комунікацій ЗСУ. Одна ворожих ракет, збитих над Києвом уранці 17 листопада, належала до типу Х-55. Як зазначили в СтратКомі, орки взяли як мінімум одну Х-55 із свого "ядерного арсеналу", "відкрутили" з цієї ракети ядерну боєголовку і замість неї поставили пусту "болванку", і так і відстріляли по Україні. Експерти вважають, що це свідчить про те, що в росії закінчуються ракети.

- У Херсонської області правоохоронці знайшли тіла розстріляних семи цивільних, серед яких неповнолітня дівчина - Офіс генерального прокурора.

- Унаслідок обстрілу минулої доби російськими терористами Вільнянська Запорізької області загинули 10 людей, з них 3 - діти – прокуратура.

- Від початку повномасштабного вторгнення російські війська вбили в Україні 433 дитини, ще 837 дітям завдали поранень.

НОВИНИ: УКРАЇНА

- Президент Володимир Зеленський прийняв у Києві і обговорив з виконавчим віцепрезидентом Європейської комісії Валдісом Домбровскісом питання фінансової підтримки України, а також питання щодо відбудови країни. В свою чергу віцепрезидент Єврокомісії сказав, що очікує на схвалення пропозиції «Макрофінансової допомоги плюс» для Україні у розмірі 18 млрд євро на початку грудня, аби Єврокомісія змогла надати перший транш на нагальні потреби України вже в січні.

- Вийшов друком перший після окупації номер херсонської обласної газети «Новий день» - Національна спілка журналістів України. Друк видання профінансувала НСЖУ завдяки міжнародним партнерам. Зазначається, що це уже п'ята місцева газета на передовій, яка виходить за підтримки НСЖУ.

- Рішення про встановлення Головної новорічної ялинки у Києві ухвалять після консультацій із силами оборони – КМДА. Якщо ялинка і буде встановлена, то не за бюджетні кошти, а за гроші  меценатів.

- Петиція про позбавлення мандатів усіх депутатів від ОПЗЖ у Верховній Раді набрала понад 25 000 підписів, тепер її має розглянути президент Володимир Зеленський. Петиція була опублікована 16 листопада нардепом від Європейської солідарності Олексієм Гончаренком, і за кілька днів ініціативу підтримали понад 25 тис. українців.

- Резніков привітав із професійним святом та вручив нагороди сержантам ЗСУ. У Збройних силах України служать та забезпечують відсіч російським загарбникам понад 100 тисяч сержантів і старшин.

- Президент Володимир Зеленський вніс зміни у склад Ставки Верховного Головнокомандувача, увівши до неї двох осіб. Згідно з документом до персонального складу Ставки введено міністра інфраструктури Олександра Кубракова та заступника керівника Офісу Президента Романа Машовця.

- Кабінет Міністрів призначив заступником міністра закордонних справ України Андрія Мельника. Як повідомлялося, Указом від 9 липня Президент Володимир Зеленський звільнив Андрія Мельника з посади Надзвичайного і Повноважного Посла України у Федеративній Республіці Німеччина.

- З 1 липня, коли почав діяти візовий режим з росією, громадянам рф було видано лише 10 віз на в’їзд в Україну - Олег Ніколенко, речник МЗС. Тепер мету своєї поїздки до України кожному росіянину потрібно обґрунтовувати заздалегідь.

- Кабінет Міністрів прийняв постанову, яка дає старт експериментальному проєкту з впровадження Цифрової системи управління відбудовою транспортної інфраструктури - Олександр Кубраков, міністр інфраструктури. Нова ІТ система дозволить відстежувати весь цикл інфраструктурного проєкту: від проєктування, проведення публічних закупівель, здійснення робіт з будівництва, реконструкції та ремонту – до введення готових об’єктів у експлуатацію.

***

- Кабінет Міністрів України на засіданні 18 листопада ухвалив рішення про залучення 4,5 млрд дол. гранту від Міжнародного банку реконструкції та розвитку й Міжнародної асоціації розвитку - Денис Шмигаль, прем'єр-міністр. Грант буде спрямований на зарплати бюджетникам, зокрема вчителям і лікарям. А також на соцвиплати людям з інвалідністю та внутрішньо переміщеним особам.

- Україна придбала за державні кошти 50 тисяч тонн зерна для перших двох суден у межах гуманітарної програми Grain from Ukraine - Микола Сольський, міністр аграрної політики та продовольства України в інтерв'ю DW. Україна витратила 420 млн грн з резервного фонду, фрахт суден оплатили Японія і Німеччина. Перші два кораблі доставлять зерно в Ефіопію і Сомалі. Один з кораблів вже вийшов із порту, інший у грудні має стати під завантаження.

- У Міністерстві з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій роз'яснили, як оформити щомісячну грошову допомогу в розмірі 5 тисяч гривень, яка надається дітям - сиротам війни. Першим місяцем виплат вважається той, коли була подана заявка на допомогу, заявки приймаються до кінця листопада. Заявка на допомогу заповнюється і подається онлайн на сайті.

- Міжнародні партнери затвердили програми з допомоги українській енергосистемі на понад 200 млн євро, частина необхідного обладнання вже прямує в Україну - Олександр Харченко, директор Центру досліджень енергетики. Внаслідок завданих росіянами ракетних ударів виведена з ладу майже половина енергосистеми України.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

- Високий представник ЄС Жозеп Боррель наголосив на необхідності розслідування всіх обставин катастрофи рейсу MH17 Малайзійських авіаліній над окупованою територією Донбасу, в результаті якої 17 липня 2014 року загинули 283 пасажири та 15 членів екіпажу, та назвав рішення суду у Нідерландах у цій справі першим кроком на шляху правди та відповідальності.

- Словаччина передала Україні ще одну самохідну артилерійську установку Zuzana-2 - Ярослав Надь, міністр оборони Словаччини.  Це вже сьома гаубиця Zuzana-2 Howitzer, яка була передана українським Збройним силам. 

- Нідерланди викликають російського посла та вимагають пояснень щодо осудливої реакції на вердикт у справі MH17 - Het Parool. Міністерство закордонних справ росії у відповідь на вирок заявило, що висловлює жаль щодо того, що суд “знехтував принципами неупередженості у справі MH17”. росіяни також називають рішення політично вмотивованим. росія не має наміру видавати громадян, засуджених заочно.

- Європейський Союз заморозив російських активів на суму 68 мільярдів євро – Politico.  Найбільша кількість заморожених активів знаходиться в Бельгії – близько 50 мільярдів євро. Друге місце посідає Люксембург – 5,5 мільярда євро. Разом з Італією, Німеччиною, Ірландією, Австрією та Францією на їхню частку припадає понад 90% заморожених активів. Крім того, ЄС міг заморозити до 33,8 мільярда євро національних резервів рф, але зараз ця цифра «перебуває на стадії оцінки, тому не підлягає цитуванню».

- Керівна рада Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ), що складається з 35 країн, ухвалила третю резолюцію від початку повномасштабної війни в Україні, в якій закликала росію припинити всі дії на українських ядерних об'єктах. Резолюцію підтримали 24 держави із 35-ти, утрималися 7 країн - Кенія, Намібія, Індія, Пакистан, Саудівська Аравія, Південна Африка та В'єтнам. Проти проголосували росія та Китай.

***

- Заступник міністра культури та національної спадщини Ярослав Селлін заявив, що Польща повинна замінити Росію у "Групі двадцяти" (G20). Він також наголосив, що Росію слід визнати терористичною державою. Тоді не буде жодних сумнівів щодо того, чи варто запрошувати Росію на засідання G20 чи ОБСЄ.

- Вибухи, які пошкодили газопроводи Nord Stream, були результатом диверсії, заявили слідчі у Швеції - Independent. У прокуратурі Швеції заявили, що проведений аналіз показує сліди вибухівки на кількох об’єктах, які були знайдені. Ці знахідки поблизу пошкодження трубопроводу підтвердили факт диверсії, наголошується у заяві.

ВОРОГ

- путін уперше за час війни особисто був присутній на засіданні Ради безпеки, але не вмикався по відеозв'язку – ЗМІ. Попереднє очне засідання Радбезу за участю путіна було 21 лютого – тоді обговорювали "визнання незалежності" псевдореспублік "ЛНР" і "ДНР".

- Суд у білорусі визнав "екстремістською" українську пісню "Батько наш - Бандера, Україна - мати" - Euroradio. Влада білорусі, союзниця росії, боїться проукраїнських настроїв серед білорусів і намагається боротися з ними подібними заборонами та репресіями.

- Центробанк рф заявив, що минулого місяця виник дефіцит валюти, оскільки оголошення моболізіації в росії спровокувало зняття коштів з депозитів в доларах і євро, а також сплеск купівлі валюти на місцевій біржі. Голова Центробанку рф  закликала переходити на валюти "дружніх країн", наприклад, юань.

Підготувала Марина Дмитрів, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-