Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Окупанти змушені використовувати недоторканий запас «Іскандерів»

Окупанти змушені використовувати недоторканий запас «Іскандерів»

Укрінформ
Його вони не змогли повноцінно забезпечити навіть за роки спокійного існування

Щодо ракет до ОТРК «Іскандер», яких у росії залишилося близько 120, хочу доповнити. Не варто рефлексувати на цю цифру, оскільки ракети 9М723 та 9М728 росія може виробляти, і вони ніколи не закінчаться в нуль. Але їхнє виробництво залежить від контрабандних поставок іноземних комплектуючих, таких як мікросхеми, напівпровідники, мікрочіпи. Є постачання – виробництво працює, немає постачання – все стоїть.

Крім того, виробництво їх вкрай повільне. ОТРК «Іскандер» було прийнято на озброєння у 2006 році і з 2006 по 2022 рік вони змогли виготовити 600 ракет? 35-40 ракет на рік? 3-4 ракети на місяць? І це в період, коли не було масштабних санкцій, був доступ до іноземних технологій, а фінансування армії текло рікою від надприбутків із експорту енергоносіїв?

Робіть висновки з того, наскільки для них виробництво цих ракет зараз є проблематичним. Але є ще один дуже важливий момент.

Що таке 120 ракет? Чи це 20% від початкового запасу? Так, а ще це може бути так званий недоторканний запас, який зазвичай і становить від 10 до 20% від початкового боєкомплекту тієї чи іншої номенклатури. Але є одне «але».

Це «АЛЕ» в тому, що в ряді випадків між відсотковим співвідношенням НЗ та кількістю носіїв/пускових цього озброєння є прямий взаємозв’язок, що враховує забезпечення всіх боєкомплектом, хоча б на умовно разове застосування.

У росії на озброєнні перебуває 162 ОТК «Іскандер». Кожен комплекс має парну пускову на 2 ракети. Тобто, за логікою речей, реальний недоторканний запас має повністю завантажувати всі носії цієї номенклатури озброєнь щонайменше на один пуск. А росія зараз може забезпечити разовий пуск не 162 комплексів, а 60, тобто менше 40% від тих, що стоїть на озброєнні.

М’яко кажучи – це означає, що окупанти вже давно вилучають свій НЗ, який вони навіть не змогли повноцінно забезпечити за роки спокійного існування.

Олександр Коваленко

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-