Битва за Україну. День двісті тридцять шостий

Битва за Україну. День двісті тридцять шостий

Укрінформ
Міністр оборони України Олексій Резніков заявив, що у Заходу скоро закінчаться аргументи не надавати Україні літаки й танки

У держконцерні "Укроборонпром" завершують розробку українського ударного безпілотника з дальністю до 1000 кілометрів і вагою заряду 75 кг. Разом ми сила! Переможемо!

Ми зібрали для вас інформацію про двісті тридцять шостий день війни по рубриках. Деякі факти прокоментовані УКРІНФОРМОМ.

ТОП 5 НОВИН

Україна провела черговий масштабний обмін полоненими, вдалося звільнили з полону 108 жінок – Андрій Єрмак, глава Офісу Президетка

«УКРІНФОРМ»: Це перший цілковито жіночий обмін. Додому повернулися 35 захисниць із ЗСУ, 32 - ВМС, 12 - ТРо, 8 - НГУ, включно з 2 із «Азову», 5 - ДССТ, 4 ДПСУ та 12 цивільних.

ЄС затвердив створення місії для навчання у Європі українських військових, а також схвалили виділення Україні нового траншу військової допомоги – 500 млн. євро - Жозеп Боррель, верховний представник ЄС

Глава МЗС Дмитро Кулеба на засіданні Ради Європи сказав, що українська сторона має дані про те, що путін готується завдати ударів по українській газотранспортній системі та “Турецькому потоку”.

«УКРІНФОРМ»: раніше президент України теж говорив, що путін готується це зробити, бо хоче щоб ЄС запустили Північний потік-2 і скасували частину санкцій.

Представники Міжнародного комітету Червоного Хреста не прибули на межу з тимчасово окупованою територією, де на них чекала українська делегація - Дмитро Лубінець, уповноважений Верховної Ради України з прав людини

Міністр оборони України Олексій Резніков після шостої зустрічі у форматі “Рамштайн” заявив, що у Заходу скоро закінчаться аргументи не надавати Україні літаки й танки.

ТОР 5  ЦИТАТ

  1. Володимир Зеленський, президент України: «...Унаслідок сьогоднішньої атаки окупантів на житловий будинок у Києві загинуло вже 4 людини. Серед них молода родина, яка очікувала на дитину. Терор має програти і програє, а Україна переможе. І притягне до відповідальності кожного російського терориста, від командувачів до рядових, що виконували злочинні накази».

  1. Олексій Резніков, міністр оборони України: «росія та Іран об'єднуються, щоб поширювати терор і смерть. «Шахед-136» — лише один із їхніх інструментів, поряд із «Калібром», «Іскандером», ракетами «Х», безпілотниками «Моджахер-6», «Фатех-110», «Золфагар». Демократії та найсвітліші уми світу мають об’єднатися, щоб відбити ці атаки та перемогти зло»

  1. Жозеп Боррель, високий представник ЄС: «росія стає все більш ізольованою, в останні дні ми побачили це в ООН. Морально, політично, навіть у військовому відношення росія програє цю війну. Ми повинні підтримувати Україну і надалі».

  1. Анналена Бербок, міністр закордонних справ ФРН: « Сьогоднішня атака підтверджує, з якою жорстокістю продовжується ведення цієї війни. Результати позапланового засідання Генасамблеї ООН засвідчили: світова спільнота не сприйматиме такі грубі порушення міжнародного права. Україна має отримати якнайскоріше справжню допомогу, аби захистити себе».

  1. Герман Галущенко, міністр енергетики: « Вранці росіяни вдалися до обстрілів енергетичної інфраструктури у Дніпропетровській, Сумській областях та у Києві. Через пошкодження підстанції знову знеструмлена і працює на дизель-генераторах Запорізька атомна електростанція. Ядерний шантаж країни-терориста не має залишитись без відповіді світової спільноти! Україна потребує захисту неба над своїми енергетичними об’єктами».

ВТРАТИ ВОРОГА

БОЙОВІ ДІЇ ТА УСПІХИ ЗСУ

Генштаб: оперативна інформація на 18:00 17 жовтня 2022 р.

  • Сили оборони відбили атаки окупантів в районах населених пунктів Спірне, Бахмутське, Бахмут, Майорськ, Мар’їнка, Красногорівка, Побєда та Невельське Донецької області.
  • Підтверджено, що в результаті точкових ударів артилерії Сил оборони в Мелітополі поранено понад 40 окупантів. В Бердянську знищено склад боєприпасів. В н/п Воскресенка – до 30 поранених загарбників, Василівка – до 25 поранених. Кількість загиблих, яку окупанти намагаються приховати, уточнюється.
  • Авіація Сил оборони завдала понад 11 ударів: підтверджено ураження 10 районів зосередження озброєння та військової техніки.
  • Підрозділи ракетних військ і артилерії уразили два пункти управління, один район зосередження живої сили, озброєння і військової техніки, два об’єкти ППО, 2 склади боєприпасів та інші військові цілі.

У Донецькій області бійці Десантно-штурмових військ Збройних сил України знищили два плавучі бронетранспортери МТ-ЛБ російських загарбників.

Українські військові у понеділок вранці збили 37 дронів-камікадзе із 43 запущених - командування Повітряних сил ЗСУ

АТАКА КИЄВА ТА ОБЛАСТІ ДРОНАМИ-КАМІКАДЗЕ

росіяни завдали ракетних ударів по критичній інфраструктурі на Київщині, Дніпропетровщині та Сумщині – Денис Шмигаль, прем’єр-міністр

У Києві внаслідок атаки ворожих дронів-камікадзе житлового будинку в Шевченківському районі 4 людини загинуло, серед них – молода сім’я, жінка була на 6-му місяці вагітності; врятовано 19 осіб, 3 госпіталізовано.  – ДСНС.

Усі столичні навчальні заклади перейшли у дистанційний режим, як буде у наступні дні тижня – поки невідомо - КМДА.

ЗЛОЧИНИ ВОРОГА

Окупанти вбили в Україна 423 дитини, 811 – дістали поранення.

Внаслідок російського обстрілу підстанцій на підконтрольній Україні території відключилася остання лінія зовнішнього живлення Запорізької атомної електростанції (ЗАЕС) – Енергоатом

Внаслідок російської атаки зазнали пошкоджень об'єкти енергетики на півночі та у центрі України. НЕК "Укренерго" не виключає застосування графіків аварійного відключення споживачів – «Укренерго»

Ракетні удари:

  • по об’єктах критичної інфраструктури на Вінниччині
  • в об’єкт інфраструктури на Одещині
  • по об’єкту енергетичної інфраструктури Дніпропетровщини
  • у Сумській області по об'єктах критичної інфраструктури, 3 людини загинуло, 9 поранені

У деокупованому Лимані станом на 17 жовтня ексгумували тіла 35 військових та 152 цивільних - Олександра Гаврилко, пресофіцер поліції Донецької області

У Чернігові з понеділка, 17 жовтня, розпочався опалювальний сезон - відповідне розпорядження підписав міський голова Владислав Атрошенко - Чернігівська міська рада

НОВИНИ: УКРАЇНА

У держконцерні "Укроборонпром" натякнули, що завершують розробку українського ударного безпілотника з дальністю до 1000 кілометрів і вагою бойової частини 75 кг

У віці 69 років помер відомий український політик, колишній народний депутат Борис Беспалий

Столична прокуратура подала 8 позовів до суду, щоб змусити балансоутримувачів привести сховища у стан готовності.

Українська влада працює по дипломатичних каналах з країнами-сусідами, щоб зупинити всі наявні логістичні коридори для Ірану - Давид Арахамія, глава фракції "Слуга народу".

У межах ініціативи “Спільно до навчання” 1 тисяча опорних шкіл по всій Україні отримали від ЮНІСЕФ по 3 тисячі доларів у гривневому еквіваленті для підтримки безперервного навчання дітей у цьому навчальному році.

НОВИНИ: ЕКОНОМІКА

Обсяги українського експорту зернових та зернобобових у жовтні сягнули майже 2,12 млн т., а  з початку маркетингового року Україна доправила на експорт понад 10,85 млн т збіжжя – Мінагрополітики

«УКРІНФОРМ»: Після розблокування зернового експорту з українських портів вийшли понад 300 суден, які доправили 8 мільйонів тонн продовольства, але більшу його частину - 60% - направлено до країн Африки та Азії.

Уряд від початку повномасштабної війни залучив від продажу облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП) 149,1 млрд грн - НБУ

За підсумками сьомої хвилі програми "Власна справа" у межах проєкту "єРобота" буде виділено 48,7 млн грн для 212 успішних заявників - Мінекономіки

Національний банк за минулий тиждень продав на міжбанківському валютному ринку 613,23 млн дол. США, а також купив 8,3 млн дол. США.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба, з бомбосховищі у Києві, звернувся до Ради Європейського Союзу із закликом надати Україні більше систем ППО, запровадити санкції проти Ірану та жорсткий дев’ятий пакет санкцій проти рф.

Міністри закордонних справ країн Євросоюзу, які зустрічаються 17 жовтня у Люксембурзі, мають намір ухвалити пакет санкцій проти Ірану у зв’язку із порушенням прав людини та розглянуть свідчення щодо залучення Ірану до поставок зброї росії - Жозеп Боррель, високий представник ЄС

У Литві розпочалися міжнародні військові навчання НАТО "Залізний вовк 2022-II" (Gelezinis vilkas 2022-II) – Delfi

«УКРІНФОРМ»: Два тижні тут тренуватимуться військові з Литви, Бельгії, Чехії, Німеччини, Нідерландів, Норвегії, Люксембургу, Великої Британії, США, а також Австралії. Загалом у навчаннях візьмуть участь 3500 військових і 700 одиниць бойової техніки

Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі заявила, що в умовах російської агресії проти України та оголошеної у рф «часткової» мобілізації існуючий безвізовий режим з росією, можливо, доведеться переглядати.

До Німеччини в понеділок прибув новий український посол – колишній спецпредставник міністерства закордонних справ з питань санкцій Олексій Макєєв, який замінив на цій посаді Андрія Мельника – ЗМІ

Польща буде однією з країн, на території яких проходитимуть навчання українські військові в рамках новоствореної тренувальної місії ЄС – Жозеп Боррель, високий представник ЄС

Міністр оборони Болгарії Дімітар Стоянов заявив, що його країна не надає зброю Україні для захисту від російської агресії через те, що боїться послабити цим власну обороноздатність.

ВОРОГ

Заступник голови радбезу рф медведєв заявив, що надання Ізраїлем військової допомоги Україні зруйнує всі відносини цієї країни з росією.

У рамках розгортання білорусько-російського угруповання військ до Білорусі з РФ прибудуть близько 170 танків, до 200 бойових броньованих машин і до 100 гармат і мінометів калібром понад 100 мм - Валерій Ревенко, начальник департаменту міжнародного військового співробітництва помічник міністра оборони білорусі

У росії заблокували сайт українського проєкту "Хочу жити" для здачі у полон російських військових – ОК «Південь».

«УКРІНФОРМ»: А нащо мобікам сайт, хай краще перестрілюють одне одного на полігонах, ніж здадуться в полон.

Видобуток нафти на російському проєкті «Сахалін-1» припинився через відмову американської компанії Exxon Mobil визнати місцеве страхування танкерів, які західні страхові компанії відмовилися страхувати через санкції – Reuters

Марина Дмитрів, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-