Битва за Україну. День двісті тридцять другий

Битва за Україну. День двісті тридцять другий

Укрінформ
ПАРЄ ухвалила резолюцію, у якій оголосила режим рф терористичним, а також закликала прискорити створення Спеціального Міжнародного трибуналу

ЄС збільшить військову допомогу Україні до понад €3 мільярдів. Україна отримає від НАТО засоби для боротьби з безпілотниками. Переможемо!

Ми зібрали для вас інформацію про двісті тридцять другий день війни по рубриках. Деякі факти прокоментовані УКРІНФОРМОМ.

ТОП 8 НОВИН

Парламентська асамблея Ради Європи за результатами термінових дебатів на тему: “Нове загострення агресії російської федерації проти України” ухвалила резолюцію, у якій оголосила режим рф терористичним.

«УКРІНФОРМ»: Із 100 депутатів ПАРЄ “за” проголосували 99, “проти” - 0, “утримався” – 1.  То де таки терористична держава?

Україна отримає від НАТО засоби для боротьби з безпілотниками для захисту від атак росії - Єнс Столтенберг, генеральний секретар НАТО

ЄС збільшить військову допомогу Україні до понад €3 мільярдів – Жозеп Боррель, високий представник ЄС

Президент Зеленський сказав, що росія може завдати удари по українській газотранспортній системі під надуманим приводом, щоб вивести її з ладу. Щоб їх не звинуватили, вони здійснять теракт у себе на території. Після цього путін скаже Європі, що, мовляв, більше немає іншого варіанту, як запустити "Північний потік – 2".

Парламентська асамблея Ради Європи прийняла резолюцію, в якій закликає прискорити створення Спеціального Міжнародного трибуналу для переслідування злочину агресії проти України.

НАТО посилить захист критичної інфраструктури, особливо підводної - Єнс Столтенберг, генеральний секретар альянсу

Суспільне Мовлення і британська телекомпанія BBC домовилися про залучення української креативної спільноти до організації та проведення Євробачення - 2023.

ТОР 5  ЦИТАТ

  1. Володимир Зеленський, президент України: «Дипломатія — найпотужніший інструмент, коли не працює зброя. Сьогодні з росією не може бути такої дипломатії, яка була. Не може бути поваги до керівництва (країни - ред.), яке вбиває, захоплює, не поважає міжнародного права. Не може бути так, що провідні європейські держави, світ підтримують територіальну цілісність України, а деякі держави продовжують розмовляти, немов нічого не відбувається»

  1. Олексій Резніков, міністр оборони України: «...Дискусія вже триває (щодо членства України в НАТО – ред.), і вона дуже цікава, особливо в кулуарах. Міністри кажуть - якщо на Мадридському саміті визначено, що головною загрозою для країн НАТО є росія, а сьогодні Україна демонструє усьому світу, що вона має найкращу експертизу у протистоянні російській армії, у її стримуванні, та вже її перемагає - які ще додаткові аргументи потрібні щодо прийняття України в НАТО? Це, зрозуміло, кулуарні розмови, але саме так тчеться тканина майбутнього рішення»

  1. Жозеп Боррель,  Високий представник ЄС: «Зараз існує ядерна загроза, і путін каже, що він не блефує. Європейський Союз та країни-члени, Сполучені Штати та НАТО, - вони також не блефують. Будь-яка атака проти України знайде свою відповідь, - не ядерну відповідь, але таку потужну, що, з військової точки зору, російську армію буде анігільовано»

  1. Еммануель Макрон, президент Франції: «Цілі зрозумілі - відновити кордони 1991 року. Тому питання полягає в тому, чи будуть ці військові цілі досягнуті лише військовим шляхом. Те, що ми даємо їм зброю, не означає, що ми можемо вирішувати за них. Ми хочемо допомогти українцям вистояти, зберегти Європу об'єднаною і посадити їх за стіл переговорів з росією. Переговори не означають здатися».

  1. Нед Прайс, речник Держдепартаменту США: «Ми чітко зазначимо, що роль уряду Сполучених Штатів не полягає в тому, щоб вести переговори від імені будь-якої іншої країни, у тому числі, звісно, від імені України. Якщо буде можливість для діалогу й дипломатії, аби покласти край війні, це має відбутися між Україною та росією».

ВТРАТИ ВОРОГА

БОЙОВІ ДІЇ ТА УСПІХИ ЗСУ

Генштаб: оперативна інформація на 18:00 12 жовтня 2022 р.

  • Авіація Сил оборони протягом доби завдала 19 ударів: підтверджено ураження більш як 13 місць зосередження озброєння та військової техніки, а також 6 зенітних ракетних комплексів противника. Крім того, наші підрозділи ППО збили 8 БпЛА, 6 із них - “Shahed -136”.
  • Ракетні війська і артилерія за поточну добу уразили 2 пункти управління, 3 райони зосередження живої сили, озброєння та військової техніки і 2 склади боєприпасів.
  • Підтверджено вогневе ураження, 12 жовтня, двох ворожих військових об’єктів в районі населеного пункту Бурчак Запорізької області.

ЗСУ знищили:

  • У Херсонській області 2 російські гаубиці «Мста-Б» і командно-спостережний пункт ворожого батальйону
  • у Миколаївській -  пункту розгортання мінометної батареї й РСЗВ противника.

У Харківській області українські військові взяли в полон групу російських військових - Управління стратегічних комунікацій Апарату головнокомандувача ЗСУ

З російського полону Україна повернула 20 військових - Андрій Єрмак, керівник Офісу Президента

ЗЛОЧИНИ ВОРОГА

Окупанти вбили в Україна 422 дитини, 808 – дістали поранення.

Під час ракетного обстрілу 13 жовтня російські окупанти вдруге влучили у військовий об‘єкт у Львівській області, знищено військове майно, жертв немає – ОВА

Уранці під час повітряної тривоги Макарівська громада на Київщини зазнала ударів ворожих дронів-камікадзе, постраждалих нема - Нацполіція

Кількість загиблих внаслідок ракетного удару по багатоповерховому будинку у Запоріжжі 9 жовтня зросла до 12 осіб. Розбір завалів триває – ДСНС

У деокупованому Куп’янському районі виявили тіла трьох цивільних – поліція

Уночі росіяни здійснили масований обстріл Миколаєва ракетами С-300, ударом зруйнували   п’ятиповерховий будинок, 3 людини загинуло, поранено 2 людини, зокрема, з-під завалів дістали 11-річного хлопчика - ОВА

У Донецькій області окупанти за минулу добу вбили сімох мирних жителів, також виявлені ще чотири тіла цивільних, убитих загарбниками під час захоплення - ОВА

НОВИНИ: Україна

Енергопостачання стабілізували в усіх областях - аварійні відключення поки не планують -

НЕК "Укренерго"

Верховна Рада закликає парламенти Європи визнати росію державою-терористом - за прикладом ПАРЄ - Руслан Стефанчук, голова Верховної Ради України

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль наголосив, що ухвалення резолюції Парламентською асамблеєю Ради Європи, у якій оголосила режим рф терористичним, є важливим кроком, адже з росією неможливо домовлятись.

У Харкові замість зруйнованої російськими обстрілами поліклініки на Салтівці встановили модульну амбулаторію – міська рада

Президент Зеленський запропонував Кабінету Міністрів розглянути питання щодо скасування безвізового режиму для громадян білорусі та заявив, що наразі на українсько-білоруському кордоні працює лише один пункт пропуску.

Працівники СБУ в рамках кримінального провадження перевіряють службовців ДП "Антонов" щодо імовірної співпраці з росією, що могло призвести до знищення найбільшого у світі літака Ан-225 "Мрія".

Укрпошта до Дня захисників та захисниць України анонсувала випуск нових тематичних марок, їхнім гаслом є "Слава Збройним Силам України!" і вони будуть присвячені різним родам військ.

НОВИНИ: ЕКОНОМІКА

В Україну надійшло 1,3 млрд доларів додаткового екстреного фінансування МВФ - Денис Шмигаль, прем’єр-міністр.

«УКРІНФОРМ»: Ці кошти будуть спрямовані на фінансування першочергових потреб: посилення обороноздатності, виплату пенсій, соціальні програми й підтримку економіки.

Протягом січня-серпня експорт товарів впав на 30,8%, порівняно з січнем-серпнем 2021 року, а імпорт – на 21,5% порівняно з аналогічним періодом минулого року - Державна служба статистики.

За працевлаштування 13,2 тисячі внутрішньо переміщених осіб держава виплатила роботодавцям 147 мільйонів гривень – Мінекономіки

Біля причалів №6, 8 та 9 морського торговельного порту «Південний» докери завантажують у трюми трьох балкерів близько 43 тисяч тонн насіння та шроту соняшнику – пресслужба порту

Міністерство сільського господарства США (USDA) оновило світовий прогноз балансу основних сільськогосподарських культур на 2022/23 маркетинговий рік, в якому збільшено прогноз експорту кукурудзи з України на 2,5 млн тонн - до 15,5 млн тонн.

Наприкінці жовтня опалювальний сезон розпочнеться в більшості областей, якщо ж холодна погода встановиться раніше – старт можуть перенести - Олексій Чернишов, міністр розвитку громад та територій

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

Головний прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Ган заявив, що за потреби Україна може видати підозрюваних у воєнних злочинах росіян суду в Гаазі навіть попри те, що росія не є членом МКС.

Міністри оборони 15 країн, які є членами НАТО  підписали декларацію про так звану Європейську ініціативу "Небесний щит" на полях засідання НАТО у Брюсселі - ЗМІ

«УКРІНФОРМ»: До проєкту залучені Німеччина, Велика Британія, Словаччина, Норвегія, Латвія, Угорщина, Болгарія, Бельгія, Чехія, Фінляндія, Литва, Нідерланди, Румунія та Словенія.

Румунія стала сьомим членом Спільної слідчої групи з розслідування тяжких міжнародних злочинів в Україні -  Офіс генпрокурора.

Прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький заявив, що за аварією на нафтопроводі "Дружба" можуть стоять російські інтереси.

Міністри оборони України та Франції Олексій Резніков та Себастьян Лекорню сьогодні підписали угоду про надання Україні грантів у секторі безпеки та оборони.

Військова допомога:

  • Естонія схвалила новий пакет військової допомоги Україні, який, окрім боєприпасів, включає зимове спорядження.
  • Литва передасть ЗСУ зимовий одяг та спорядження, виділить додаткові кошти на матеріальне забезпечення наступного року, надаСТЬ 120-міліметрові міномети на платформі 113, бронемашини, тепловізори, дрони та ін.
  • Велика Британія оголосила про намір передати Україні боєприпаси для систем протиповітряної оборони, здатні уражати ворожі крилаті ракети, сотні ракет для протиповітряної оборони інших типів, додаткові безпілотники, а також 18 гаубиць
  • Німеччина передасть Україні 16 самохідних артилерійських установок Zuzana

Директорка-розпорядниця Міжнародного валютного фонду Крісталіна Георгієва заявила, що МВФ підтримує ініціативу Президента Зеленського щодо створення постійного форуму для забезпечення економічної та фінансової підтримки України.

«УКРІНФОРМ»: Президент України запропонував міжнародній спільності створити формат фінансової підтримки України, яка потерпає від агресії рф, за прикладом так званого формату «Рамштайн».

ВОРОГ

путін на зустрічі з президентом Туреччини повторив свою ідею про те, що Туреччина могла би бути газовим хабом для продажу газу у Європу й інші країни та майданчиком для формування ціни на газ.

Заступник секретаря ради безпеки росії Александр Венедиктов заявив, що вступ України до НАТО може привести світ до Третьої світової війни.

«УКРІНФОРМ»: Лякають. Що їм залишається?

За даними Міжнародного енергетичного агентства, доходи російської федерації від експорту нафти у вересні скоротилися на 17,3%, або 3,2 мільярда доларів США, порівняно із серпнем.

Мер російського Бєлгорода повідомив, що над містом спрацювала ППО. В місцевих соцмережах пишуть, що уламки об’єкта впали на багатоповерховий будинок.

«УКРІНФОРМ»: Вітаємо. Нехай куштують таке життя. Бажано, без вихідних.

Марина Дмитрів, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-