Олександр Павлюк, командувач угруповання сил та засобів оборони міста Києва
Військовим, що потрапили в полон або зникли без вісті, нараховується грошове забезпечення
18.10.2022 11:20

Авторитет українських захисників та захисниць у суспільстві є беззастережним. Так само, як і довіра до ЗСУ є найвищою серед усіх інституцій у державі. Тож питання соціального захисту наших воїнів - украй важливе й чутливе, як ніколи. Чи належно держава опікується захисниками, яке грошове забезпечення вони отримують і скільки триває відпустка під час війни, які пільги мають родичі військових, чи зберігаються виплати, якщо військовослужбовець потрапив у полон – про це та інше ми розпитали у командувача угруповання сил та засобів оборони Києва Олександра Павлюка.

СОЦІАЛЬНІ ГАРАНТІЇ ТА ПІЛЬГИ ДЛЯ ПРОФЕСІЙНИХ ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦІВ І МОБІЛІЗОВАНИХ – МАЙЖЕ ОДНАКОВІ

- Війна, яка триває вже сьомий місяць, ставить перед державою ще одне важливе завдання – це соціальний захист військових і належне ставлення суспільства до наших героїв. Розкажіть, будь ласка, яка на сьогодні ситуація в цьому питанні, які соціальні пільги мають військові?

- Дозволю собі Вас виправити. Війна триває вісім років. До 2014 року соціальний захист військових не був належним, проте поступово це змінювалося. Нині ми маємо більш напрацьовану єдину систему соціального та правового захисту - Закон України “Про соціальний і правовий захист військовослужбовців і членів їх сімей”.

- Чи є різниця між соціальним забезпеченням для професійних військовослужбовців і мобілізованих осіб?

- Мінімальний розмір грошового забезпечення військовослужбовця в період дії воєнного стану становить 43,5 тис грн, а у разі безпосередньої участі у бойових діях – 113,5 тис грн.

Соціальні гарантії та пільги для професійних військовослужбовців і мобілізованих – майже однакові. Водночас мобілізованим підйомна допомога виплачується тільки в разі укладання контракту або переміщення на нове місце служби. У свою чергу, сім’ям усіх загиблих військовослужбовців на період дії воєнного стану виплачується разова допомога в розмірі 15 000 000 грн.

- Військовослужбовці мають право на відпустку під час війни. На скільки вона надається і чи бувають винятки із правил?

- Нині можливо отримати відпустку за сімейними обставинами та з інших поважних причин. Вона має тривати не довше 10 днів, проте у кожного військовослужбовця є до двох діб на дорогу в одну сторону. Хочу звернути увагу, що у деяких підрозділах командири забувають про цю норму – два дні на те, щоб дістатися додому. Це неправильно. Це законне право бійця, який їде у відпустку.

Під час дії воєнного стану надання інших видів відпусток припиняється. Проте є винятки. Вони стосуються родини. Жінки можуть отримати відпустку у разі вагітності та пологів. Якщо обоє батьків є військовими, – відпустку по догляду за дитиною може отримати один із них за їх рішенням: поки їй не виповниться три роки або в разі якщо дитина потребує домашнього догляду, до її шестиріччя (за медичним висновком). Крім того, відпустка передбачена у зв’язку з хворобою або для лікування після тяжкого поранення за рішенням військово-лікарської комісії.

- 20 вересня Верховна Рада внесла зміни до Закону України "Про військовий обов’язок та військову службу" щодо додаткових підстав звільнення з військової служби під час воєнного стану. Зокрема, військовослужбовців із трьома та більше дітьми віком до 18 років звільнять від служби на час воєнного стану. Наскільки серйозною є ця проблема в армії сьогодні?

- У перші дні повномасштабного вторгнення багатьом багатодітним чоловікам прийшли повістки, але чіткого роз’яснення щодо того, що вони не підлягають призову і можуть служити лише за власним бажанням, не було. Прийняття змін до Закону України надало змогу вирішити це проблемне питання. Тепер ті, хто мав троє і більше дітей або вже після мобілізації став багатодітним батьком, мають законне право звільнитись із військової служби.

З ПОЧАТКУ ЗБРОЙНОЇ АГРЕСІЇ МОБІЛІЗОВАНО ДОСТАТНЬО ВІЙСЬКОВОЗОБОВ’ЯЗАНИХ МЕДИКІВ

- З Вашого досвіду, чи вистачає потенціалу держави для забезпечення медичною допомогою військовослужбовців і як зараз відбувається комплектування підрозділів військовими медиками?

- Потенціалу вистачає. З початку збройної агресії мобілізовано достатньо військовозобов’язаних медиків.

Щоб покращити систему медичного забезпечення та підготувати кваліфікованих фахівців первинної ланки, ми готуємо людей без медичної освіти. Це так звані бойові медики, їх завданням є надання невідкладної медичної допомоги на полі бою.

У школі тактичної медицини Сухопутних військ Збройних Сил України до підготовки військового медичного персоналу залучаються також волонтерські й добровольчі організації та іноземні інструктори. Вони допомагають готувати бойових медиків з високою кваліфікацією та відповідними сертифікатами.

На сьогодні у військах існує налагоджена система надання медичної допомоги на різних етапах медичної евакуації. Відпрацьовані дієві шляхи аеромедичної евакуації, що, в свою чергу, суттєво впливає на спроможність військ виконувати поставлені завдання у будь-який час доби та будь-яку пору року.

- З кожним місяцем війни в Україні, на жаль, зростає кількість тих захисників, які отримали поранення. Крім того, є певна кількість демобілізованих. З якими проблемами зараз стикаються ці категорії?

- Усі військові, які отримали поранення різного ступеню тяжкості, знаходяться в єдиній системі. Вона забезпечує надання медичної допомоги на всіх етапах лікування, у тому числі – за кордоном.

Коли військовослужбовець звільняється зі Збройних Сил України, найпершим постає питання його подальшої адаптації в соціумі. Єдина система соціального та правового захисту створена, аби із цим питанням працювати. Проте вона не є досконалою. До прикладу, військовослужбовці не завжди знають, куди необхідно звертатися для вирішення певних питань.

Крім того, є що покращувати в роботі соціальних служб на місцях. На жаль, немає фахівців, які б опікувалися ветеранами свого району, селища чи громади та сприяли б вирішенню питань соціального характеру.

ВІЙСЬКОВИМ, ЯКІ ПОТРАПИЛИ В ПОЛОН АБО ЗНИКЛИ БЕЗВІСТИ, НАРАХОВУЄТЬСЯ ГРОШОВЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ

- Чи зберігаються за військовим виплати, якщо він потрапив у полон чи зник безвісти?

- Так. Військовим, які потрапили в полон або зникли безвісти, нараховується належне їм грошове забезпечення. Зокрема, зберігається й додаткова грошова винагорода у розмірі 100 тис грн за місяць. Такі виплати здійснюються членам сім’ї військовослужбовця (за їх зверненням) у такому порядку: дружині або чоловіку; повнолітнім дітям або законним представникам неповнолітніх дітей (якщо немає дружини чи чоловіка); батькам рівними частинами, якщо військовослужбовець не перебуває у шлюбі та не має дітей.

Виплати членам сімей проводяться до повернення військовослужбовця або до визнання його судом безвісно відсутнім чи померлим.

- Які гарантії мають члени сімей військовослужбовців згадуваної категорії?

- Сім’ям зазначених військовослужбовців щомісячно виплачується грошове забезпечення, у тому числі додаткові та інші види грошового забезпечення, такі як грошова допомога для оздоровлення та матеріальна допомога для вирішення соціально-побутових питань, що здійснюються у розмірі місячного грошового забезпечення військовослужбовця.

- Повернення військових до мирного життя передбачає ще й психологічну адаптацію. Чи вдається вирішувати цю проблему і скільки років мине, доки цей процес матиме позитивні результати?

- Повернення військовослужбовців до мирного життя питання не нове, адже бойові дії на території нашої держави тривають дев’ятий рік. Тому нині в Україні є багато програм адаптації військових. Допомогу в реабілітації військовослужбовців, а також їх сімей надає держава. Крім того, є низка ініціатив, які працюють на громадських та волонтерських засадах і насправді надають неоціненну допомогу.

У свою чергу, медико-психологічна реабілітація проводиться на базі як державних санаторно-лікувальних закладів, так і у комерційних установах на безоплатній основі.

Багато роблять наші міжнародні друзі та партнери. Окрім програм психологічної реабілітації військовослужбовців, ветеранів війни та членів їх сімей, які працюють на території України, також існують програми реабілітації за кордоном. Починаючи з 2015 року реабілітацію пройшли майже 28 тисяч ветеранів бойових дій, 2 тисячі з них – за межами України.

Процес повернення до мирного життя актуальний не лише для військовослужбовців, а й для кожного громадянина України. Кожен сьогодні є безпосереднім учасником цієї підступної війни. Попереду багато роботи для всіх нас.

- Куди військовим чи їх рідним можна звертатись у разі виникнення питань щодо соціального захисту?

Необхідно звернутись у відділи соціального захисту населення місцевих органів влади та державних адміністрацій за місцем реєстрації. Також у великих містах створені центри надання адміністративних послуг для учасників бойових дій. Переважно вони знаходяться у ЦНАПах. Якщо питання стосується одноразової виплати за поранення або ж у випадку смерті військовослужбовця, тоді родичам необхідно звернутись у районний або в обласний територіальний центр комплектування та соціальної підтримки за місцем проживання.

- На Вашу думку, що потрібно покращити для соціального захисту українських воїнів?

 - У непростих умовах сьогодення держава надає належний соціальний захист військовослужбовцям та їх рідним, здійснює виплату грошового забезпечення та винагород. Крім того, забезпечує медичне лікування та реабілітацію, а найголовніше – підтримку.

Оскільки питання соціального захисту військовослужбовців напряму залежить від фінансово-економічних можливостей держави, вважаю за доцільне повернутися до цього питання після нашої перемоги та стабілізації економіки.

Після війни демобілізовані ветерани та діючі військовослужбовці мають бути максимально соціально захищеними. Адже саме завдяки цим людям країна зберігає свою свободу та незалежність. Кожен громадянин України має це пам’ятати, а кожен чиновник - із цим рахуватися.

Ірина Кожухар

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-