Битва за Україну. День двісті тридцять перший

Битва за Україну. День двісті тридцять перший

Укрінформ
За 18 хвилин Повітряні Сили на півдні України збили 4 ударних вертольоти російських окупантів

У Брюсселі пройшла зустріч Контактної групи з питань оборони України («Рамштайн-6»). Разом ми сила! Слава Україні!

Ми зібрали для вас інформацію про двісті тридцять перший день війни по рубриках. Деякі факти прокоментовані УКРІНФОРМОМ.

ТОП 6 НОВИН

У Брюсселі розпочалася зустріч Контактної групи з питань оборони України («Рамштайн-6») під егідою США - Ллойд Остін, глава Пентагону

«УКРІНФОРМ»: В засіданні взяв участь міністр оборони України Олексій Резніков, а головним на сьогоднішній зустрічі є посилення української протиповітряної оборони. Закриття неба – найважливіше для України і сьогодні, і – підкреслимо це – ще вчора...

Пріоритетом у постачанні зброї для України від союзників по НАТО має стати поставка засобів та систем протиповітряної оборони різних типів та призначення, щоб захистити міста України, її критичну інфраструктуру від варварських атак з боку росії - Єнс Столтенберг, генеральний секретар Альянсу

Посли ЄС погодили заснування тренувальної місії для українських військових, про що раніше досягли політичної згоди на неформальній зустрічі лідерів - ЗМІ

Посли ЄС погодили невизнання російських паспортів, виданих на окупованих територіях в Україні та Грузії.

Найближчими тижнями США мають намір виділити Україні пряму бюджетну підтримку у розмірі 4,5 мільярда доларів - Джанет Єллен, міністр фінансів США

У Швейцарії схвалили внесення до санкційного списку понад 30 фізичних та юридичних осіб з рф у зв’язку зі спробою анексії росією частини території України.

ТОР 5  ЦИТАТ

  1. Ллойд Остін, глава Пентагону: «Попри нові російські атаки українські військові змінили динаміку війни. Вони визволили сотні населених пунктів від російської окупації й поновили контроль на тисячах кілометрах своєї землі. Ці перемоги належать українським солдатам. Проте безпекова допомога й тренування від країн Контактної групи відіграло життєво важливу роль».

  1. Жозеп Боррель, Високий представник ЄС: «Я маю визнати, що коли американці говорили нам: «Вони (росіяни, - ред.) нападуть», то ми дуже неохоче в це вірили. А вже за два дні вони почали бомбити Київ. Але ми не вірили, що це станеться, і не передбачали, що Україна готова чинити опір так запекло і так успішно, як вона це робить. Безумовно, завдяки нашій військовій підтримці, без неї це було б неможливо, але ж і українці зі свого боку доклалися».

  1. Урмас Рейнсалу, міністр закордонних справ Естонії: «Куди нас привела вся політика щодо умиротворення – яку ми, можливо, в деяких випадках застосовували, щоб уникнути ескалації? До цього геноциду, і тепер нам не варто боятися того, що ж іще може статися. Заради людства, заради нашої власної безпеки в Європі ми повинні діяти»

  1. Нед Прайс, речник Державного департаменту США: «Ми сприймаємо це (заяви російського міністра лаврова про нібито можливість переговорів між рф і Україною – ред.) як позерство. Ми не сприймаємо це як конструктивну, легітимну пропозицію брати участь у діалозі й дипломатії, які абсолютно необхідні для того, щоби припинити цю жорстоку агресивну війну».

  1. Герман Галущенко, міністр енергетики: «Світ має терміново вводити санкції проти російської атомної галузі – тільки жорстким тиском ми зможемо зупинити росію – країну - ядерного терориста. Світові, а в першу чергу Європі, потрібна термінова деокупація і демілітаризація ЗАЕС, адже дії росіян на станції можуть призвести до ядерної катастрофи».

ВТРАТИ ВОРОГА

БОЙОВІ ДІЇ ТА УСПІХИ ЗСУ

Генштаб: оперативна інформація на 18:00 12 жовтня 2022 р.

-           Сили оборони України відбили атаки противника в районах населених пунктів Новосадове, Бахмутське, Іванград, Бахмут, Соледар, Спірне, Майорськ та Красногорівка.

-           Авіація Сил оборони завдала 27 ударів: підтверджено ураження більш як 20 районів зосередження озброєння та військової техніки, а також 6 зенітних ракетних комплексів противника.

- Наші підрозділи протиповітряної оборони збили 10 БпЛА.

-           Ракетні війська і артилерія уразили 3 пункти управління, 10 районів зосередження живої сили, озброєння та військової техніки та 4 склади боєприпасів.

За 18 хвилин Повітряні Сили на півдні України збили щонайменше чотири ударних вертольоти російських окупантів.

«УКРІНФОРМ»: Це – рекорд за 7,5 місяця війни. Слава ЗСУ!

На Херсонщині, за офіційними даними, 75 населених пунктів вже звільнені від російських загарбників - Ярослав Янушевич, голова Херсонської ОВА

Ворог застосовує в Україні ручні гранати хімічної дії К-51 – Генштаб

ЗСУ звільнили на Херсонщині населені пункти Нововасилівку, Новогригорівку, Нову Кам’янку, Трифонівку та Червоне в Бериславському районі – ОК «Південь».

ЗЛОЧИНИ ВОРОГА

Окупанти вбили в Україна 422 дитини, 808 – дістали поранення.

росія ракетними обстрілами за три дні пошкодила в Україні 28 об’єктів енергетичної інфраструктури – Денис Шмигаль, прем’єр-міністр

Щонайменше 7 людей загинули і 8 дістали поранення внаслідок ранкових ворожих обстрілів Авдіївки Донецької області – Павло Кириленко, голова ОВА

На ЗАЕС відновили зовнішнє живлення - Рафаель Гроссі, глава МАГАТЕ

«УКРІНФОРМ»: Повне знеструмлення станції сталося вже вдруге за 5 днів і зрозуміло, що ніякі розмови керівництва МАГАТЕ  з путіним не дадуть результатів.

У звільнених від російських загарбників населених пунктах Донецької області виявили 35 місць поховань та ексгумували понад 120 тіл – поліція області

Окупанти вдарили по енергетичних об’єктах Кам’янського району Дніпропетровщини – ОВА

Ворог випустив по Нікополю понад 100 снарядів, важкі поранення отримала дитина – ОВА

Військові злочинці з російської федерації за минулу добу вбили шістьох жителів Донецької області, ще одну людину поранили.

НОВИНИ: УКРАЇНА

Електропостачання вже відновили для 4 тисяч населених пунктів. Українська влада готувалася до можливого обстрілу росією важливих інфраструктурних об’єктів і напрацьовувала план дій на цей випадок – Денис Шмигаль, прем’єр-міністр

Посольства іноземних держав не планують залишати Київ після ракетних ударів росії - Вальдемарас Сарапінас, посол Литви в Україні

Компанія ДТЕК Київські регіональні електромережі тимчасово обмежує електропостачання обох черг у Київській області, а також - усіх трьох черг у Києві.

Комітет Верховної Ради із соціальної політики підтримав законопроєкт № 8032 про призначення пенсій за особливі заслуги політв’язням комуністичного режиму, які боролися за незалежність України у ХХ столітті.

У столиці рятувальники зрізатимуть замки з укриттів, якщо балансоутримувачі не відчинятимуть їх під час повітряної тривоги – ДСНС

На Прикарпатті під час повітряної тривоги перекриватимуть рух транспорту від Бурштина до Івано-Франківська – ОВА

Кабінет Міністрів прийняв постанову про переведення на бюджетну форму навчання студентів-переселенців і тих, які перебувають на тимчасово захоплених територіях.

НОВИНИ: ЕКОНОМІКА

Кабінет Міністрів виділив 76 млрд. грн.. на програму з врегулювання заборгованості перед суб'єктами ринку природного газу.

Для здійснення міжнародних вантажних перевезень у 2023 році Україна отримала додаткові 100 базових квот - Мінінфраструктури.

«УКРІНФОРМ»: Усього на наступний рік Україна матиме 475 базових квот, що на 27% більше, ніж було у 2022 році та протягом кількох останніх років.

У рамках «зернової ініціативи» 12 жовтня із портів Одеської області вийшли 9 суден з українською агропродукцією – Мінінфраструктури

Проєкт Державного бюджету на 2023 рік передбачає збільшення базової дотації для місцевих бюджетів на 13 мільярдів гривень порівняно з попереднім роком – Мінфін

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

Президент США Джо Байден не хоче зустрічатися з російським диктатором путіним на саміті G20 і не бачить у цьому жодного сенсу - CNN

Прем’єр-міністр Великої Британії Ліз Трасс твердо налаштована відвідати Україну якнайшвидше, попри масштабний ракетний обстріл росією українських міст - представник Даунінг-стріт

Передача озброєння:

  • Франція пообіцяла поставити Україні 3 РСЗВ LRU, тобто модернізовані самохідки M270.
  • Канада оголосила про пакет допомоги Україні на $47 млн: 500 тисяч одиниць зимового військового одягу; артилерійські снаряди на суму 15,2 мільйона доларів; забезпечення супутникового зв’язку на суму 2 мільйона доларів.
  • Нідерланди оголосили про передання Україні додаткових зенітних ракет вартістю 15 мільйонів євро.
  • Німеччина заявила, що найближчими тижнями Україні будуть передані ще самохідні артилерійські установки PzH 2000 й реактивні системи залпового вогню MARS II.

Нові санкції Євросоюзу забороняють суднам, сертифікованим російським морським регістром судноплавства, заходити до портів та шлюзів держав-членів ЄС після 8 квітня 2023 року - Транспортний департамент Естонії.

Болгарія з 20 жовтня запроваджує візовий режим для громадян росії зі службовим паспортом. Чехія з 25 жовтня забороняє в’їзд росіянам за туристичними й студентськими візами.

АТ "Укргазвидобування" підписало меморандум про співпрацю із чеською компанією MND

Польский оператор PERN проти ночі у вівторок зафіксував витік на одній з ниток західної ділянки трубопроводу "Дружба", яким сира нафта з РФ потрапляє до Німеччини - пресслужба PERN.

«УКРІНФОРМ»: Наразі причини витоку з’ясовують, але перекачування нафти на пошкодженій лінії припинено.

У Великій Британії заарештували бізнесмена Грема Бонем-Картера, якого звинувачують у допомозі в обході санкцій США російському олігарху Олегу Дерипасці.

Європейська комісія 11 жовтня розмістила облігації, кошти від яких на суму 2 млрд євро буде використано для надання Україні макрофінансової допомоги.

ВОРОГ

росіяни звезли іранських інструкторів на територію тимчасово окупованої Херсонщини та Криму для запусків дронів-камікадзе Shahed-136 - Центр національного спротиву

«УКРІНФОРМ»: А що на це скажуть іранські посадовці, які ще на минулому тижні запевняли, що не продавали дрони рашистам?

путін стверджує, що США, Україна і Польща є головними вигодонабувачами від вибухів на "Північних потоках" - він каже, що ці країни, ймовірно, і стоять за ними.

«УКРІНФОРМ»: На ці ганебні заяви уже ніхто не реагує. Всім зрозуміло, що за цією диверсією стоїть росія. путін готовий постачати газ до Європи по вцілілій гілці потоку 2? Але Європі цей газ тепер не потрібен.

В москві випустили і розпочали продаж нових карт росії, куди включено захоплені та анексовані українські території – ЗМІ

«УКРІНФОРМ»: Тільки сьогодні зранку ЗСУ звільнили 5 населених пунктів Херсонщини, тому росіяни ще не раз будуть змінювати брехливу «карту» своєї країни.

Оборонно-промисловий комплекс білорусі вже задіяно у ремонті російської техніки, пошкодженої в ході війни. Крім того, знято зі зберігання та відправлено в білгородську область першу партію з двадцяти танків Т-72 – Генштаб ЗСУ

Марина Дмитрів, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-