Битва за Україну. День двісті тридцятий

Битва за Україну. День двісті тридцятий

Укрінформ
Окупанти знову завдали масованого ракетного удару, випустили по нашій країні майже 30 крилатих ракет, 21 з яких знищили ЗСУ

Президенти 11 країн Центрально-Східної Європи випустили заяву, у якій засудили російські масовані ракетні обстріли України. Україна провела черговий обмін полоненими і повернула 32 військових та тіло ізраїльтянина Дмитра Фіалки. Українців не злякати і не зламати! Вистоїмо! Переможемо!

Ми зібрали для вас інформацію про двісті тридцятий день війни по рубриках. Деякі факти прокоментовані УКРІНФОРМОМ.

ТОП 6 НОВИН

Президент Володимир Зеленський під час онлайн-зустрічі групи G7 заявив про намагання президента росії путіна прямо втягнути білорусь у війну проти України та запропонував G7 розгорнути міжнародну спостережну місію на українсько-білоруському кордоні.

Президенти 11 країн Центрально-Східної Європи випустили заяву, у якій засудили російські масовані ракетні обстріли України і застерегли росію, що воєнні злочини не мають терміну давності.

«УКРІНФОРМ»: До заяви долучилися: президенти Болгарії, Чорногорії, Чехії, Естонії, Литви, Латвії, Північної Македонії, Польщі, Румунії, Словаччини та Угорщини.

Міжнародний кримінальний суд (МКС) має намір провести розслідування масованої ракетної атаки, що була завдана росією по території України.

Єврокомісія опрацьовує можливість виділення Україні €1,5 мільярда щомісяця – ЗМІ.

На тлі варварських атак, які росія здійснює проти цивільного населення та цивільної інфраструктури України, союзники по НАТО зважаться на збільшення поставок в Україну засобів протиповітряної оборони та іншого військового обладнання для реалізації її права на самооборону - Єнс Столтенберг, генеральний секретар НАТО.

Українці за добу задонатили на дрони-камікадзе RAM II UAV 352 млн гривень замість 100 млн запланованих - Благодійний фонд Сергія Притули.

«УКРІНФОРМ»: Це ще раз доводить, що українців не залякати і не зламати. Навіть під ракетними обстрілами ми будемо підтримувати армію і робити все для знищення окупантів.

ТОР 5  ЦИТАТ

  1. Володимир Зеленський, президент України: «На рівні всієї "Групи семи" й усього нашого демократичного світу маємо відповідати симетрично: коли росія атакує енергетичний сектор і енергетичну стабільність наших країн, треба заблокувати санкціями її енергетичний сектор, зламати стабільність російських доходів від торгівлі нафтою та газом. Потрібна жорстка цінова стеля для експорту нафти й газу з росії – нуль прибутку для держави-терориста».

  1. Сергій Кислиця, постійний представник України при ООН: «росія нині докладає всіх зусиль, щоб повернути нас у 1930-і роки, коли Гітлер знищував суверенні держави шляхом вторгнення, фейкових референдумів і аншлюсу. І зараз ми перебуваємо на переломному етапі, коли ООН або відновить свій авторитет, або зазнає остаточного краху».

  1. Бартош Ціхоцький, посол Польщі в Україні: «Українці від самого початку добре усвідомлюють, що ця війна росії - не заради захоплення одного чи двох міст, однієї чи двох областей: метою є знищення української держави, її підпорядкування і встановлення маріонеткової влади».

  1. Олег Ніколенко, речник МЗС: «росія перетнула нову червону лінію в своїх злочинних діяннях. Атаки на іноземні дипустанови є воєнним злочином, грубим порушенням Віденської конвенції про дипломатичні зносини, відповідно до якої приміщення дипломатичних установ є недоторканими».

  1. Роберта Мецола, президентка Європейського парламенту: «Відповіддю на цю ескалацію має стати наше прагнення рухатися далі та допомагати більше. Україна має бути спроможною захищати себе, і нас, якщо говорити у широкому сенсі. І на цьому більш небезпечному етапі війни вони потребують важке озброєння та оборонні системи, які дозволять їм відбити агресію».

ВТРАТИ ВОРОГА

БОЙОВІ ДІЇ ТА УСПІХИ ЗСУ

Генштаб: оперативна інформація на 18:00 11 жовтня 2022 р.

  • Сили оборони України відбили атаки окупантів в районах населених пунктів Миколаївка, Соледар, Бахмутське, Бахмут, Майорськ та Первомайське.
  • Підтверджено ураження району зосередження живої сили та військової техніки противника у Херсонській області: знищено до 100 окупантів та близько 30 одиниць озброєння та військової техніки.
  • У Запорізькій області Силами оборони за попередні дні уражено зенітний ракетний комплекс С-300, до 10 одиниць військової техніки та близько 60 військовослужбовців російських окупаційних військ.
  • Авіація Сил оборони протягом поточної доби завдала два удари по районах зосередження озброєння та військової техніки противника.
  • Ракетні війська і артилерія уразили один пункт управління, дев’ять районів зосередження живої сили, озброєння та військової техніки, п’ять систем протиповітряної оборони та чотири склади з боєприпасами.

Україна отримала першу систему ППО Iris-T від Німеччини – Spiegel.

ЗСУ продовжують наступ на Херсонщині, ворог вже змінює свої рубежі – Наталя Гуменюк, речниця ОК «Південь».

Керівник Офісу Президента Андрій Єрмак повідомив про черговий обмін полоненими, в результаті якого Україна повернула 32 військових та тіло ізраїльтянина Дмитра Фіалки.

Служба безпеки України ліквідувала на Харківщині дві групи диверсантів ПВК "Вагнер", які катували українців, полонений командир ДРГ надає українським спецслужбам розвідувальну інформацію.

РАКЕТНІ УДАРИ

Внаслідок ракетних ударів суттєво пошкоджено одну з високовольтних підстанцій Дніпропетровщини, багато населених пунктів залишилися без світла – ОВА.

Під час ракетної атаки з використанням дронів-камікадзе та ракет ворог уразив два об'єкти критичної інфраструктури Вінничини, поранення отримали 3 особи, на місцях влучань працюють рятувальники - Сергій Борзов, голова ОВА.

Підрозділи протиповітряної оборони сьогодні вже знищили 13 іранських дронів-камікадзе та 21 крилатих ракет – Юрій Ігнат, речник командування Повітряних сил.

В Управлінні Верховного комісара ООН з прав людини заявили, що завдавши ударів по критично важливій цивільній інфраструктурі України 10 жовтня, росія порушила принципи міжнародного гуманітарного права.

росіяни завдали ракетних ударів по об’єктах критичної інфраструктури Львівської області, 4 ТЕЦ, які забезпечували електроенергією не лише область, а й працювали на експорт знищено, третина Львова опинилася без електроенергії, також є проблеми з водопостачанням, 1 людина травмована – ОВА.

ЗЛОЧИНИ ВОРОГА

росіяни викрали заступника генерального директора Запорізької атомної електростанції Валерія Мартинюка. Ймовірно, до нього застосовують тортури - НАЕК "Енергоатом."

Україна повернула тіла 62 захисників, зокрема бійців, які загинули рід час теракту в  Оленівці – Мінреінтеграції.

У Запоріжжі за три дні (9, 10, 11 жовтня) від ракетних обстрілів росіян загинуло 21 особа, в тому числі одна дитина, 86 людей поранено, серед них - 10 дітей, 23 осіб рахується безвісти зниклими - Артем Кісько, начальник поліції Запорізької області.

У звільнених від російських загарбників Святогірську та Лимані на Донеччині ексгумували 78 тіл, серед яких є діти – Генпрокуратура.

Загарбники відключили всі блоки ЗАЕС та примушують робітників до співпраці з «росатомом» - розвідка.

Внаслідок масованого ракетного удару 10 жовтня по Україні загинуло 19 осіб і 108 отримали поранення – нацполіція.

Окупанти вбили в Україна 422 дитини, 805 – дістали поранення.

Сумщина 10 жовтня зазнала посилених обстрілів з боку російських окупантів, унаслідок чого одна людина загинула і ще 7 отримали поранення. Є руйнування критичної та цивільної інфраструктури – ОВА.

НОВИНИ: УКРАЇНА

Президент Володимир Зеленський провів засідання Ставки Верховного головнокомандувача, на якому обговорили ситуацію на передовій, подальшу деокупацію українських територій, підготовку війська до зими і питання захисту об’єктів критичної інфраструктури.

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль закликав українців 11 жовтня обмежити енергоспоживання в години пік, з 17:00 до 23:00, для забезпечення стабільної роботи енергосистеми.

Енергоатом називає фейковою інформацію про постачання на Запорізьку АЕС російської електроенергії.

Офіційний представник МЗС Казахстану Айбек Смадіяров заявив про евакуацію співробітників посольства в Україні після масштабного російського ракетного обстрілу 10 жовтня.

У Києві та Київській області через обстріл росією енергетичної інфраструктури запровадили графіки погодинного відключення електроенергії – ОВА.

У Кривому Розі підняли на поверхню усіх 854 шахтарів, які через ворожий обстріл залишилися під землею в знеструмлених шахтах - Олександр Вілкул, голова військової адміністрації Кривого Рогу

У Львові та області електропостачання і водопостачання відновили повністю - ОВА.

За минулий тиждень в Україні на COVID-19 захворіло майже 36,5 тис. осіб – МОЗ.

НОВИНИ: ЕКОНОМІКА

Міжнародний валютний фонд очікує, що за підсумками 2022 року рівень реального ВВП України знизиться до «мінус» 35%.

З 3 по 9 жовтня 2022 року через морські порти Одеської області було експортовано 1,1 млн т агропромислової продукції, що на 13% більше, ніж за попередній тиждень - Український клуб аграрного бізнесу.

Із портів «Чорноморськ», «Одеса» та «Південний» 11 жовтня вийшли сім суден з українською агропродукцією.

«УКРІНФОРМ»: Незважаючи на масовані ракетні удари росіянами,  з українських портів продовжують виходити кораблі з агропродукцією. Це ще раз доводить, що навіть ці колосальні складнощі не можуть завадити «зернового коридору» Україна продовжує виконувати усі взяті на себе зобов’язання і залишається надійним партнером для всього світу.

Фонд держмайна України продав Борщівське МПД ДП «Укрспирт», що у Тернопільській області, за 17,7 млн грн.

Український бізнес просить ООН докласти всіх зусиль для продовження дії «зернової ініціативи» і включити до переліку транспортних вузлів, що в ній задіяні, Миколаївський морський торговельний порт.

Від початку дії програми «Доступні кредити 5-7-9%» уповноважені банки видали 48,39 тис. кредитів на загальну суму 143,57 млрд грн, із них за минулий тиждень - 255 пільгових кредитів на 0,969 млрд грн – Мінфін.

В Україні за березень-вересень 2022 року інфляція становить 18,3% - Богдан Данилишин, голова Ради Національного банку.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

Попри агресивну риторику росії Північноатлантичний Альянс не бачить ознак її підготовки до застосування ядерної зброї, але при цьому зберігає пильність та проведе планові навчання із відпрацювання заходів стримування найближчим часом.

Міністр закордонних справ Франції Катрін Колонна заявляє, що білорусь буде попереджена про додаткові санкції у разі її вступу до війни рф проти України.

Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук обговорив питання надання Українській державі сучасних систем протиповітряної оборони зі спікерами парламентів G7, G20, Європейського Союзу.

Прем'єрка Великобританії Ліз Трасс ініціює екстрений саміт країн - членів НАТО через ракетні удари рф по Україні.

Уряд Нової Зеландії запровадив нові обмежувальні заходи проти росії через її вторгнення в Україну, а також спробу анексії декількох українських регіонів.

Киргизькі військові не братимуть участі у спільних навчаннях ОДКБ "Рубіж-2022" у Таджикистані – Міноборони країни.

«УКРІНФОРМ»: росія втрачає союзників: спочатку відмовилися допомагати у війні, не дали зброю. Ще трохи в їхній ОДКБ залишаться тільки білорусь і росія.

ВОРОГ

Міністр закордонних справ росії лавров вважає, що президент України Володимир Зеленський може в будь-який момент передумати і почати вести переговори із росією.

«УКРІНФОРМ»: Україна давно зрозуміла, що з такою країною, як росія нема про що говорити. І це вже починають розуміти всі у світі. Тому про ніякі переговори  не може бути й мови.

росія втратила три п'ятих (60% ринку) своїх морських продажів нафти в Європі після того, як ввела війська в Україну в лютому – Bloomberg.

«УКРІНФОРМ»: Країна-терорист має втратити будь-які шанси на торгівлю своїми ресурсами і бути ізгоєм у світі за свої дії.

російські військові завезли до білорусі 32 іранські дрони-камікадзе Shahed-136, до 14 жовтня ворог планує доставити ще вісім – розвідка.

В окупованому Джанкої пролунав вибух у військовій частині: є загиблі та поранені – ЗМІ.

«УКРІНФОРМ»: У військовій частині знаходиться 39-й гелікоптерний полк 27-ї змішаної авіаційної дивізії 4-го командування ВПС та ППО Південного військового округу рф.

Самопроголошений президент білорусі олександр лукашенко 10 жовтня підписав указ про яким підпорядкував собі кдб білорусі.

Марина Дмитрів, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-