Битва за Україну. День двісті двадцять шостий

Битва за Україну. День двісті двадцять шостий

Укрінформ
У Херсонській області від початку війни ЗСУ вже звільнили понад 2 400 квадратних кілометрів території

Рада МВФ підтримала виділення Україні близько $1,3 млрд. Верховна Рада ухвалила звернення до ООН, парламентів та урядів її держав-членів, Євросоюзу, Ради Європи стосовно створення спеціального міжнародного трибуналу щодо злочину агресії проти України. Переможемо!

Ми зібрали для вас інформацію про двісті двадцять шостий день війни по рубриках. Деякі факти прокоментовані УКРІНФОРМОМ.

ТОП 6 НОВИН

Рада МВФ підтримала виділення Україні близько $1,3 млрд – Володимир Зеленський, президент України

Верховна Рада у першому читанні ухвалила проєкт «воєнного» Державного бюджету України на 2023 рік.

Верховна Рада ухвалила звернення до ООН, парламентів та урядів її держав-членів, Євросоюзу, Ради Європи стосовно створення спеціального міжнародного трибуналу щодо злочину агресії проти України.

Верховна Рада призначила Андрія Пишного головою Національного банку України — «за» 290 нардепів

Уряд Японії запровадив додаткові санкції проти рф після того, як москва незаконно намагається приєднати Луганську, Донецьку, Запорізьку та Херсонську області.

Високий представник ЄС Жозеп Боррель запропонує лідера ЄС підтримати виділення нового траншу для Європейського фонду миру, щоб продовжувати надавати Україні військову підтримку, і також для тренувальної місії.

ТОР 5  ЦИТАТ

  1. Володимир Зеленський, президент України: «Щоб зупинити звільнення України, росія почала маніпулювати темою переговорів і нібито згадала про діалог, який сама ж і відкинула, почавши цю війну проти України й проти вас усіх, проти всієї Європи. Очевидно, що росія не хоче ніяких справжніх переговорів. Бо якби хотіла, то відреагувала б на десятки наших пропозицій і намагань. росія просто хоче виграти час. Хоче перегрупувати сили й накопичити ресурси, щоб ударити знову».

  1. Олексій Резніков, міністр оборони України: «...Вас (військових росії – ред.) відправили помирати не за добру справу, і тому ваш президент ховається в бункері, а не тримає удар поруч. Президент України Володимир Зеленський відвідує фронт. Чи то Лисичанськ під ударами, чи звільнений Ізюм. Наш президент – зі своєю армією. Де ваш?».

  1. Джо Байден, президент США: «Уперше з часів Карибської кризи ми маємо пряму загрозу застосування ядерної зброї, якщо насправді все продовжуватиметься тим шляхом, яким вони (росіяни – ред.) йдуть. (…)  путін не жартує, коли говорить про потенційне використання тактичної ядерної зброї, біологічної чи хімічної зброї, тому що його армія, можна сказати, неефективна».

  1. Ґабріелюс Ландсберґіс, міністр закордонних справ Литви:  «Яким був би НАТО і сенс у НАТО, якби в ньому не було України. Якщо НАТО визнає, що наш найбільший стратегічний виклик у XXI столітті — це агресивна росія, то Україна є єдиною державою, яка перемогла у війні проти рф, і вона залишається поза НАТО. Тоді Україна стає більшою за НАТО, вона стає захисником НАТО. Який в якомусь сенсі захистив НАТО від стратегічного противника».

  1. Матеуш Моравецький, прем’єр-міністр Польщі: «Для росії газопроводи, а також дула танків є інструментами агресії, інструментами домінування та інструментами імперіалізму. Відтак, Європа сьогодні повинна чинити опір усьому, що зараз відбувається за східним кордоном, і тому, до чого призвела неправильна енергетична політика, неправильна німецько-російська політика у сфері поставок газу».

ВТРАТИ ВОРОГА

БОЙОВІ ДІЇ ТА УСПІХИ ЗСУ

Генштаб: оперативна інформація на 18:00 07 жовтня 2022 р.

  • Сили оборони України відбили ворожі атаки в районах населених пунктів Виїмка, Бахмутське, Красна Гора, Бахмут, Майорськ, Андріївка, Первомайське, Веселе, Кам’янка, Побєда, Невельське, Новомихайлівка та Тернові Поди.
  •  в районі населеного пункту Каховка Херсонської області, підтверджено знищення живої сили та військової техніки, серед якої засоби ППО.
  • Авіація Сил оборони протягом доби завдала 11 ударів: підтверджено ураження 8 місць зосередження озброєння та військової техніки, а також 3 зенітних ракетних комплексів противника. Підрозділи ППО збили два БпЛА та два гелікоптери ворога.

У Херсонській області від початку війни ЗСУ вже звільнили понад 2 400 квадратних кілометрів території, деокуповані 6 населених пунктів у Херсонському районі та ще 61 – у Бериславському районі – Кирило Тимошенко, заступник глави Офісу президента

З початку повномасштабного вторгнення рф Україна захопила щонайменше 440 російських бойових танків і близько 650 інших броньованих машин, і таким чином зараз більше половини танкового парку України складається із трофейних машин – британська розвідка

ЗЛОЧИНИ ВОРОГА

Окупанти вбили в Україні 418 дітей. Понад 789 дітей поранені

У Лимані на Донеччині правоохоронці виявили 60 тіл загиблих громадян, з яких наразі було ідентифіковано 31 особу. Також мешканці міста повідомили поліції про 39 місць поховань – МВС

Росіяни посилили провокації в Енергодарі, через обстріл немає світла, води та інтернету – мер

Ворог атакував Запоріжжя, застосувавши іранські дрони, є руйнування будинків, обійшлося без жертв - ОВА.

.

Внаслідок ракетної атаки по Запоріжжю, яка сталася зранку 6 жовтня, загинули 12 осіб, 21 людину врятовано, з них 13 госпіталізовано, зниклими безвісти залишаються щонайменше 15 людей - ОВА

НОВИНИ: УКРАЇНА

Міністр оборони України Олексій Резніков зустрівся з головою Комітету Бундестагу з питань оборони Марі-Аґнес Штрак-Ціммерманн.

Верховна Рада ухвалила в цілому закон про добровільний порядок взяття жінок на військовий облік

«УКРІНФОРМ»: Жінки, які мають спеціальність та/або професію, споріднену з відповідною військово-обліковою спеціальністю та придатні до проходження військової служби за станом здоров’я та віком, беруться на військовий облік військовозобов'язаних за їхнім бажанням. Виняток становлять жінки, які мають спеціальність та/або професію, споріднену з медичною діяльністю.

Українська організація «Центр громадянських свобод» стала одним з лауреатів Нобелівської премії миру 2022.

«УКРІНФОРМ»: Не подив, а обурення викликало те, що лауреатами цієї премії разом з українцями стали білоруський політв'язень Алесь Бяляцкі та Організація з прав людини "Меморіал" із росії. Ми не маємо нічого проти цих людей. Але це – чергова фальшива і штучна спроба «щось об’єднати» з того, що розпалося надовго, якщо не навіки. Схоже, Нобелівська премія з її неприкритою кон’юнктурщиною,  теж перетворюється на казна що, на кшталт ООН, тож потребує докорінного реформування, або ліквідації

Петиція до президента Володимира Зеленського, в якій звертається увага на дії міського голови Одеси Геннадія Труханова, набрала необхідні для розгляду 25 тисяч підписів.

В Україні від сьогодні заборонено вмикати російську музику в публічному просторі, набув чинності закон, який Верховна рада прийняла 19 червня.

Верховна Рада внесла зміни до складу парламентських комітетів, зокрема відкликала Рената Кузьміна з посади члена Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики.

Голова Верховного Суду Всеволод Князєв звернувся до Служби безпеки України з проханням перевірити на наявність російського громадянства всіх суддів Верховного Суду.

Мінюст України направив Австрії клопотання про видачу Україні ексголови Конституційного суду Олександра Тупицького, по лінії Інтерполу виставлено "червоне оповіщення" для його затримання - ЗМІ

Радіодиктант національної єдності цього року відбудеться 9 листопада та розпочнеться об 11:00 за київським часом, читатиме текст народна артистка Ада Роговцева.

НОВИНИ: ЕКОНОМІКА

Експорт електроенергії з України до Європи залежить від стабільної роботи Запорізької атомної електростанції в українській енергосистемі – Герман Галущенко, міністр енергетики

Майже 34,496 аграріїв у межах програми «Доступні кредити 5–7–9» залучили 63,66 млрд грн кредитів – Мінагрополітики

Скасування Євросоюзом мит для України дало серйозний поштовх економіці: експорт до ЄС за січень-вересень 2022 року уже на 6% перевищив довоєнний рівень - Роксолана Підласа, заступниця голови Комітету ВР із питань економічного розвитку

Міжнародні (золотовалютні) резерви (ЗВР) України за вересень скоротилися на 5,9% – до $23,9 млрд з $25,44 млрд. Причиною став активний продаж валюти Нацбанком на міжбанківському ринку – більш ніж на $2 млрд – НБУ

Із портів «Чорноморськ», «Одеса» та «Південний» 7 жовтня вийшли три судна з українською агропродукцією - Мінінфраструктури

У вересні великий бізнес сплатив до державного бюджету 10,7 млрд грн податків - податкова

Сума заборгованості російського монополіста "Газпрому" перед НАК "Нафтогаз України" за транзит газу становить близько 200 млн дол. - Юрій Вітренко, голова правління Нафтогазу

Верховна Рада ухвалила закон про виведення з ринку системно важливих банків в умовах воєнного стану.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

Чехія планує 31 жовтня масштабний візит до Києва за участі близько половини міністрів уряду - Вацлав Смолка, речник уряду

Заступник Голови Верховної Ради України Олена Кондратюк у межах парламентського Саміті G20 запропонувала республіці Корея приєднатися до пакету санкцій проти росії, який включить у себе закриття простору для російських суден і літаків, введення санкцій проти фізичних осіб та компаній.

Естонія планує оголосити наступний пакет військової допомоги для України, до якого має увійти у тому числі зимове спорядження - Кая Каллас, прем’єрка Естонії

Міністерство оборони Іспанії надало чергову партію допомоги українським військовими: вісім броньованих автомобілів, дві карети швидкої допомоги та пʼять тонн медичних товарів.

Президент Франції Еммануель Макрон заявив, що Франція розглядає можливість надати Україні нові гармати “Цезар”.

ВОРОГ

У кремлі вирішили не святкувати день народження Путіна через ситуацію на фронті – ЗМІ

«УКРІНФОРМ»: А з ким святкувати: з народом, який тікає від мобілізації, що аж п’яти горять чи з Кім Чен Ином, Кадировим, Лукашенком й главою далекої Нікарагуа, бо з усього світу тільки вони привітали диктатора.

Станом на 1 жовтня 2022 року міжнародні резерви росії становили 540,688 млрд дол - порівняно з показниками на початок вересня їх обсяг знизився на 4,41%, або на $24,972 млрд - Центробанк росії.

росія не має достатнього ресурсу для початку контрнаступу та повторної окупації звільнених українськими захисниками територій - канадська розвідка

Авторинок росії за три квартали впав на 60% - ЗМІ

Аеродром «Шайковка», де базуються російські стратегічні бомбардувальники Ту-22 атакував нібито український безпілотник - Владислав Шапша, губернатор Калузької області

Марина Дмитрів, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-