Битва за Україну. День двісті двадцять п’ятий

Битва за Україну. День двісті двадцять п’ятий

Укрінформ
З 21 вересня ЗСУ встановили контроль над 93 населеними пунктами у Харківській області, а з 1 жовтня звільнили 29 населених пунктів у Херсонській області

Європарламент ухвалив резолюцію із закликом до світу збільшити військову допомогу Україні. Перемога буде за нами!

Ми зібрали для вас інформацію про двісті двадцять п’ятий день війни по рубриках. Деякі факти прокоментовані УКРІНФОРМОМ.

ТОП 7 НОВИН

Верховна Рада ухвалила Заяву у зв’язку із злочинними рішеннями керівництва російської федерації щодо спроби "анексії" тимчасово окупованих територій Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей України.

Депутати Європарламенту ухвалили резолюцію із закликом до світу збільшити військову допомогу Україні.

Верховна Рада звернулась до міжнародного співтовариства щодо підтримки права на самовизначення корінних народів російської федерації.

Європейський Союз остаточно ухвалив 8 пакет санкцій проти росії через спробу незаконної анексії Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей України.

ЄС має намір формально започаткувати військову тренувальну місію для України рішенням Ради міністрів ЄС із закордонних справ, яка має відбутися 17 жовтня, попри погрози та шантаж з боку кремлівського режиму – Жозеп Боррель, високий представник ЄС

У Празі 6-7 жовтня проходить перше в історії засідання Європейської політичної спільноти і неформальний саміт ЄС. Президент Зеленський виступив перед учасниками саміту Європейської політичної спільноти.

Євросоюз засуджує спроби росії привласнити українську Запорізьку АЕС, закликає рф вивести війська і повернути станцію під повний контроль України - заява Європейського Союзу

ТОР 5  ЦИТАТ

  1. Володимир Зеленський, президент України: «Не лише Україна має продемонструвати Росії свої сильні сторони, а й Альянс має продемонструвати, що вони не бояться Росії. Це питання до НАТО. Але я знаю, що всі розуміють, що гарантії безпеки для України – це те, що необхідно. І я думаю, що ми на цьому шляху. Ми обов'язково підемо цим шляхом. Наскільки швидко це буде, на жаль, залежить не лише від України».

  1. Олексій Резніков, міністр оборони України: ««Весь її (росії – ред.) ядерний потенціал закінчився у 1997 році. А коли вони останній раз проводили випробовування ядерної зброї? У кінці 1990-х років у Казахстані на відповідному полігоні. Де вони будуть її застосовувати? На лінії фронту, щоб знищити не тільки українські, але й свої підрозділи? Чорне море? Там три натівські країни... Ми кажемо всім партнерам: перестаньте боятися росію. Це не друга армія світу, це жебраки, мародери та гвалтівники. Це тюрма, яка напала на Україну»

  1. Жозеп Боррель, високий представник ЄС: «путін зараз постав перед поразкою на полі бою, посиленням опозиції вдома та дедалі більшою ізоляцією за кордоном. Його промова та представлений ним стиль мислення були майже сюрреалістичним коктейлем дикунських погроз, конспірології, та фантазійних образ. Це дозволяє припускати, що цей чоловік є настільки ізольованим, що він потонув у почутті «жертви» та втратив дотик до реальності».

  1. Александр Де Кроо, прем’єр-міністр Бельгії: «Сьогодні тут (на першій зустрічі  Європейської політичної спільноти – ред.) присутні більшість європейських країн, відсутні лише росія й білорусь. Це є ще одним свідченням того, наскільки ізольованими є ці дві країни».

  1. Євгеній Цимбалюк, постійний представник України при міжнародних організаціях у Відні: «Те, що російський президент у своїй промові стільки разів вжив слова "ніколи" і "назавжди", ще раз свідчить про те, що він дуже погано розбирається в історії. І події в реальному житті це тільки підтвердили. Лише кілька днів знадобилося українським захисникам, щоб звільнити від російської "анексії" десятки населених пунктів. На Херсонщині, Харківщині, Луганщині та Донеччині»

ВТРАТИ ВОРОГА

БОЙОВІ ДІЇ ТА УСПІХИ ЗСУ

Генштаб: оперативна інформація на 18:00 06 жовтня 2022 р.

  • Сил оборони України відбили ворожі атаки в районах населених пунктів Соледар, Бахмутське, Яковлівка, Одрадівка, Зайцеве, Бахмут, Красногорівка, Побєда, Водяне та Любомирівка.
  • Авіація Сил оборони протягом доби завдала 11 ударів: підтверджено ураження одного опорного пункту, 5 районів зосередження озброєння та військової техніки, а також 5 зенітних ракетних комплексів противника. Наша ППО збила 5 БпЛА ворога, серед яких два Shahed-136 та один Mohajer-6.
  • Ракетні війська і артилерія за поточну добу уразили 19 районів зосередження живої сили, озброєння та військової техніки, 2 склади боєприпасів та 6 засобів артилерії.

На сьогодні ЗСУ звільнили вже понад 400 кв. км територій Херсонської області і просуваються далі – Наталя Гуменюк, керівник об'єднаного пресцентру Сил оборони півдня

ЗСУ звільнили Греківку в Луганській області – Сергій Гайдай, голова ОВА

З 21 вересня ЗСУ встановили контроль над 93 населеними пунктами у Харківській області, а  з 1 жовтня звільнили 29 населених пунктів у Херсонській області – Генштаб

ЗСУ на Запорізькому напрямку змусили ворога відмовитись від наступу – Генштаб

У російському полоні перебувають понад 2 тисячі захисників Маріуполя - штаб «Азова»

ЗЛОЧИНИ ВОРОГА

Окупанти вбили в Україні 418 дітей. Понад 787 дітей поранені

Ситуація в регіонах.

  • Уночі окупанти завдали кількох ударів по промислових об‘єктах Основ’янського району Харкова. Попередньо - росіяни застосували дрони-камікадзе. Виникли пожежі, є часткові руйнування нежитлових будівель. Постраждалих немає
  • Окупанти завдали ракетного удару по Запоріжжю, зруйновані два багатоповерхові житлові будинки, загинули 3 особи, 12 постраждало.

НОВИНИ: УКРАЇНА

Україна вже виконала 61% вимог у сфері довкілля для вступу в ЄС -  Руслан Стрілець

 міністр захисту довкілля та природних ресурсів України

Верховна Рада ухвалила закон про приєднання України до Угоди про заснування та Статут Європейської організації публічного права .

Верховна Рада України звернулася до Європейського Союзу з проханням скасувати мита та квоти на український експорт до завершення переговорів про членство України в ЄС.

Візити до України:

  • глави Агентства з міжнародного розвитку (USAID) Саманта Павер. Агентство надасть 55 млн дол. для підготовки української інфраструктури у сфері теплопостачання до зими.
  • голови оборонного комітету Німецького Бундестагу Марі-Ан’єс Штрак-Ціммерманн.

ВРУ звільнила Кирила Шевченка з посади голови Нацбанку, а Президент України Володимир Зеленський зареєстрував у Верховній Раді проєкт постанови про призначення Андрія Пишного на посаду голови Національного банку України.

Верховна Рада призначила голову фракції "Голос" Олександру Устінову керівником тимчасової спеціальної комісії з питань моніторингу отримання і використання міжнародної матеріально-технічної допомоги під час воєнного стану.

«УКРІНФОРМ»: Через закиди росії, що Україна вивозить контрабандою озброєння, яке їй надають партнери, у деяких західних країнах виникали питання з цього приводу. Але після створення Радою комісії у липні і запевнень міністра оборони Резнікова, що вся зброя йде на боротьбу з росією,  такі занепокоєння зникли.

Екс голові Національного банку України Кирилові Шевченку повідомили про підозру - Спеціалізована антикорупційна прокуратура.

«УКРІНФОРМ»: Детективи Національного антикорупційного бюро викрили протиправну діяльність службових осіб державного АБ «Укргазбанк», яка призвела до збитків в сумі понад 206 млн гривень. Так от,  виявляється, який «стан здоров’я» примусив головного банкіра України подати у відставку раптом. Зазначимо:  історія з «Укргазбанком»  - це до призначення Шевченка в НБУ…

НОВИНИ: ЕКОНОМІКА

Верховна рада України ухвалила закон, яким дозволила іноземним фахівцям вести бізнес в Україні віддалено

Міжнародні резерви України за підсумками вересня знизились на 5,9% і станом на 1 жовтня становили, за попередніми даними, 23,93 млрд доларів США – НБУ

За оцінками Національного банку, прогноз інфляції на кінець 2022 року може бути переглянутий у бік зниження та становити менше 30%.

З портів «Чорноморськ» та «Південний» 6 жовтня вийшли вісім суден, які навантажені 137,8 тис. тонн української агропродукції – Мінінфраструктури

«УКРІНФОРМ»: За понад два місяці роботи «зернового коридору» через морські порти України відправлено 6,2 млн т агропродукції, що становить 48% прогнозних обсягів сільськогосподарського експорту.

Україна в січні-серпні 2022 року експортувала понад 20 млн т зернових, що на 25% менше, ніж за аналогічний період минулого року - Інститут аграрної економіки

Міністерство інфраструктури веде перемовини щодо залучення Світового банку до фінансування «проєктів виживання». Наразі обговорюється можливість надання 100 млн доларів для проєктів на залізниці та в дорожньому господарстві.

У вересні на майданчику Української енергетичної біржі реалізовано 667 тис. кубометрів природного газу та 18,98 тис. т нафти та газового конденсату.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

Організація з прав людини імені Роберта Ф. Кеннеді сьогодні оголосила, що лауреатом премії Ripple of Hope Award 2022 року стане Президент України Володимир Зеленський.

Європейський парламент більшістю голосів ухвалив резолюцію, яка рішуче засуджує ескалацію російської агресії проти України та ядерні погрози, до яких вдався режим путіна після поразок на полі бою.

Міноборони Італії готує до відправки в Україну п'ятий пакет військової допомоги. Уряд Фінляндії оголосив, що країна надасть Україні дев'ятий пакет військової допомоги.

Міністр енергетики України Герман Галущенко звернувся до МАГАТЕ, єврокомісара з питань енергетики Кадрі Сімсон, профільних міністрів держав G7 листами, в яких закликає до рішучих дій стосовно ядерної промисловості рф через її наміри “юридично закріпити” окупацію ЗАЕС.

Європейський Союз має поставити Україні танки німецького виробництва, а також прискорити процедуру приєднання країни до ЄС - Роберта Мецола, президентка Європарламенту

ВОРОГ

Голова ради федерації росії валентина матвієнко запропонувала делегації України на майданчику 8-го саміту глав Парламентів G20 в Індонезії терміново сісти за стіл переговорів при тому, що анексовані українські землі уже «в складі росії і це не обговорюється».

«УКРІНФОРМ»: Це нам здається, що росія і її очільники уже досягли дна, а насправді – знизу стукають знову і знову.

росія намагається замінити публічне голосування Генеральною асамблеєю ООН за резолюцію про невизнання “анексії” українських територій таємним голосуванням.

«УКРІНФОРМ»: Скоро ще і до погроз за «не таке» голосування може перейти, бо це їм не вперше. У квітні, напередодні голосування за ініціативу США щодо усунення росії з Ради ООН з прав людини, росіяни передавали державам-членам ООН послання з погрозами "наслідків".

російських та білоруських спортсменок не допустять до жіночого чемпіонату Європи з боксу - Європейська конфедерація боксу

Марина Дмитрів, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-