Битва за Україну. День двісті двадцять третій

Битва за Україну. День двісті двадцять третій

Укрінформ
4 жовтня над деокупованим містом Лиман Донецької області офіційно підняли український прапор

Президент Володимир Зеленський поговорив телефоном з американським колегою Джо Байденом. Україна у форматі ноти офіційно направила заявку щодо членства в НАТО генеральному секретарю Альянсу. ЗСУ знищили за добу 44 рашистських танки, звільнили від загарбників село Давидів Брід, а у Харківській області - села Богуславка і Борівська Андріївка. Переможемо!

Ми зібрали для вас інформацію про двісті двадцять третій день війни по рубриках. Деякі факти прокоментовані УКРІНФОРМОМ.

ТОП 7 НОВИН

Президент Володимир Зеленський у вівторок, 4 жовтня, поговорив телефоном з американським колегою Джо Байденом. Як повідомляє пресслужба Білого дому, Байден у розмові із Зеленським наголосив, що США ніколи не визнають спроби анексії Росією українських територій, і пообіцяв підтримувати Україну стільки, скільки потрібно.

4 жовтня над деокупованим містом Лиман Донецької області офіційно підняли український прапор - Павло Кириленко, голова Донецької ОВА

Голова Національного банку Кирило Шевченко подав у відставку.

«УКРІНФОРМ»: Про своє рішення Шевченко повідомив у Facebook і сказав, що причини відставки пов’язані зі здоров’ям.

Україна у форматі ноти офіційно направила заявку щодо членства в НАТО генеральному секретарю Альянсу, далі її розглядатимуть на рівні послів держав-членів – Офіс Президента

«УКРІНФОРМ»: Міністри оборони країн НАТО 12 – 13 жовтня під час зустрічі у форматі «Рамштайн» можуть обговорити заявку України щодо прискореного  членства в Альянсі.

Президент Зеленський ввів у дію рішення РНБО «Щодо дій України у відповідь на спробу Російської Федерації анексувати території нашої держави, з метою гарантування безпеки євроатлантичного простору, України та відновлення її територіальної цілісності».

«УКРІНФОМ»: Саме в цьому рішенні констатується неможливість проведення переговорів з путіним.

По інформації Оксани Маркарової, посла України в США йдуть давно очікувані переговори: нам потрібні « всі види озброєння, і ми завжди говорили, що нам потрібні озброєння з великим радіусом дії». Ми покажемо не тільки ефективне застосування його (озброєння – ред.), а й як відповідально його будуть використовувати».

Україна планує доєднатися до Іспанії та Португалії, подавши спільну заявку на проведення чемпіонату світу з футболу 2030 року.

ТОР 5  ЦИТАТ

  1. Олексій Данілов, Секретар РНБО: «Мобілізація діє як механізм дестабілізації РФ. Путін — між молотом та двома ковадлами: ударами ЗСУ, протестами на РФ та тиском Заходу. План порятунку – анексія, ядерний шантаж, примус до миру. Але є нюанс: ми не жартували, що ми ніколи не здамося, російський Карфаген має бути зруйнований»

  1. Маріуш Блащак, міністр національної оборони Польщі: «Те, що може досягти Київ за столом переговорів, дуже тісно пов'язане з ситуацією на полі бою. Європейська та євроатлантична інтеграція України буде найкращою інвестицією у стабільність й успіх Заходу».

  1. Анналена Бербок, міністр закордонних справ ФРН: «Німеччина раніше не дуже уважно дослухалася до правильної оцінки багатьох партнерів щодо росії. Тепер, коли ми змінили курс, все стало кристально зрозумілим для уряду, для ЗМІ, для народу… Ми впораємося лише разом з усіма друзями в Європі, особливо тепер, коли Німеччина грає у спільній команді. Ми здобудемо безпеку лише без, а не з росією володимира путіна».

  1. Мелінда Сіммонс, посол Великої Британії в Україні: «росія неспровоковано вторгається в Україну, вбиває сотні цивільних, руйнує будинки, загарбує території і не зупиняється. Це ескалація. Україна дає відсіч, щоб повернути свої вкрадені землі і припинити загарбання нових, а також убивства більшої кількості мирних жителів і руйнування ще більше будинків, Це самозахист».

  1. Філіп Брідлав,  колишній верховний головнокомандувач Об’єднаних сил НАТО в Європі: «Під час війни проти України росія продемонструвала нездатність придушити протиповітряну оборону противника, хоча в НАТО думали, що вона має такі спроможності. російські військово-повітряні сили виявилися неспроможними завоювати домінування у повітряному просторі України».

ВТРАТИ ВОРОГА

БОЙОВІ ДІЇ І УСПІХИ ЗСУ

Генштаб: оперативна інформація на 18:00 04 жовтня 2022 р.

  • Сили оборони України відбили атаки противника в районах населених пунктів Майорськ, Виїмка, Спірне, Озерянівка, Зайцеве, Бахмут, Бахмутське, Веселе, Первомайське та Новомихайлівка.
  • авіація Сил оборони протягом доби завдала 12 ударів: підтверджено ураження 2 опорних пунктів, 8 місць зосередження озброєння та військової техніки, а також 2 зенітних ракетних комплексів противника.
  • Ракетні війська і артилерія за поточну добу уразили пункт управління, а також 2 райони зосередження живої сили, озброєння та військової техніки окупантів.

ЗСУ звільнили (офіційна інформація):

  • на Херсонщині село Давидів Брід
  • села Богуславка і Борівська Андріївка у Харківській області.

Українські сили оборони загалом звільнили від російських загарбників 1534 населені пункти, у тому числі 483 на Харківщині – Кирило Тимошенко, заступник глави Офісу Президента

Збройні сили України вже майже впритул наблизилися до північно-західної адміністративної межі Луганської області – Сергій Гайдай, голова ОВА

ПРАВДА ПРО ВІЙНУ

Окупанти вбили в Україні 418 дітей. Понад 786 дітей поранені

На Луганщині російські загарбники знищили в Комишувасі 15-метрову телевежу, що забезпечувала українським контентом близько 200 тисяч жителів – ОВА

У звільненому від ворога смт Великий Бурлук Харківській області знайшли відділ поліції, який загарбники перетворили на катівню для місцевих мешканців – поліція

Ситуація в регіонах.

  • Війська російської федерації вночі завдали ракетних ударів по Харкову, загинула жінка.
  • російські війська вбили за минулу добу одного жителя Донецької області і ще двох людей поранили.
  • Уночі росіяни ударили по Нікопольському та Синельниківському районах Дніпропетровської області, четверо людей отримали поранення.
  • Вночі ворог обстріляв Краматорська, відомо про двох поранених

УКРАЇНА

Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко підписав досьє на включення Одеси до основного списку Світової культурної спадщини ЮНЕСКО.

Міністерство закордонних справ України рішуче засуджує запуск КНДР балістичної ракети над територією Японії 4 жовтня.

Президент Зеленський визнав нікчемними укази президента російської федерації щодо визнання "незалежними" Криму, так званих "лнр" та "днр", Запорізької і Херсонської областей, а також інших рішень на виконання цих указів.

В Україні 20-21 жовтня відбудеться Національний оборонний хакатон 2022, який об’єднає найкращих спеціалістів з кібербезпеки та протидії дезінформації, провідних експертів у сфері IT приватного та державних секторів.

Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук нагородив представників духовенства, різних релігійних та громадських організацій, зокрема військових капеланів, грамотами ВР.

Президент Зеленський присвоїв звання «Герой України» чотирьом командирам, які очолювали захист Маріуполя та Азовсталі.

Меджліс кримськотатарського народу ініціює встановлення в Україні Дня кримськотатарської мови і літератури.

ЕКОНОМІКА

АТ «Укрзалізниця» у вересні 2022 року перевезено 3,4 млн тонн зернових вантажів та продуктів перемолу, це на 63,2% більше показника серпня.

Сьогодні з українських портів вирушили ще 8 суден, а зерновими коридорами з портів України вже вивезено понад 6 млн тонн зерна, загалом було відправлено 260 суден.

З початку відновлення торгів, у системі Prozorro продажів Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, вдалось провести понад 380 електронних аукціонів з продажу активів банків, що ліквідуються, на суму майже 750 млн грн.

Вперше від початку повномасштабної війни Україна експортувала за вересень товарів на суму понад 4 млрд доларів - Мінекономіки

У вересні 2022 року до загального фонду державного бюджету України надійшло 156,1 млрд гривень – Мінфін

Сільгосптоваровиробники всіх областей України проводять сівбу озимих зернових культур, яких станом на 3 жовтня посіяно понад 1,2 млн га, або 26% до прогнозу - Мінагрополітики

Державні запозичення до загального фонду державного бюджету за січень-вересень 2022 року становили 749 млрд грн – Мінфін

Україна отримає від Світового банку 529,9 млн дол. США додаткового фінансування для нагальних потреб - мінфін

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ

Представник МЗС Ірану Насер Канані заявив, що Багдад виступає за дотримання принципу суверенітету й територіальної цілісності в контексті повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

«УКРІНФОРМ»: В 2014 році вони підтримували анексію українського сходу і Криму, у 2022 поставили агресору безпілотними, тепер виступають за територіальну цілісність України... путін втрачає союзників? Ні, скоріше це маркер того, що путін – ніхто.

Швеція закрила зону Балтійського моря навколо місць витоку газу з пошкоджених трубопроводів задля розслідування можливої «грубої диверсії» - АР.

У рамках турне країнами Африки міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба відкрив у Дакарі українсько-сенегальський бізнес-форум – МЗС

Китай припиняє возити вантажі в Європу через росію – ЗМІ

«УКРІНФОРМ»:  Виявляється, що у вересні учасники саміту Шанхайської організації співпраці в Самарканді, анонсували створення міжнародного залізничного маршруту між Китаєм, Киргизстаном і Узбекистаном. Раніше маршрут через Центральну Азію розглядали, але не освоювали, через те, що це суперечило стратегічним та економічним інтересам росії. Але часи міняються, і тепер кожен думає про свої інтереси і не зважає на країну-терориста.

Рада виконавчих директорів Міжнародного валютного фонду планує розглянути запит України на $1,3 мільярда додаткового екстреного фінансування 7 жовтня - Reuters

На 83-й сесії Комітету Європейської комісії ООН з міського розвитку, містобудування, житлового господарства та землеустрою розглянуть Генеральний план розвитку міста Харкова.

росію остаточно викинули з керуючої ради Міжнародної організації цивільної авіації (ICAO) при ООН – Юлія Ковалів, посол України в Канаді

ВОРОГ

Міністр оборони росії шойгу заявив, що понад 200 тисяч осіб прибули до Збройних сил РФ у рамках часткової мобілізації.

«УКРІНФОРМ»: Більше людей втекло від вашої мобілізації: майже за два тижні територію рф залишили за різними оцінками від 600 тис. до 1 млн осіб. Ось такі патріоти

Самопроголошений президент білорусі лукашенко підтвердив, що білорусь бере участь у війні в Україні, але бере участь нібито через «лікування поранених російських військових», «надання прихистку українським біженцям» і «забезпечення власної безпеки».

Члени ради федерації рф ратифікували документи з незаконним рішенням про "приєднання" росією Донецької, Запорізької, Луганської та Херсонської областей України.

«УКРІНФОРМ» Очевидний склад злочину для всієї цієї «законодавчої масовки»

Північна Корея підтримала проголошену росією анексію територій Запорізької, Херсонської, Луганської та Донецької областей України.

«УКРІНФОРМ»: Яка країна, такі у неї й союзники....

Марина Дмитрів, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-