Битва за Україну. День двісті двадцять другий

Битва за Україну. День двісті двадцять другий

Укрінформ
ЗСУ визволили від російських загарбників Торське, ворог відійшов у напрямку Кремінної

ЄС та Україна підписали меморандум про 5 млрд євро макрофінансової допомоги, перший транш Україна має отримати в середині жовтня. Переможемо!

Ми зібрали для вас інформацію про двісті двадцять другий день війни по рубриках. Деякі факти прокоментовані УКРІНФОРМОМ.

ТОП 5 НОВИН

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба перше в історії української дипломатії розпочав турне глави МЗС України країнами Африки, яке триватиме з 3 по 12 жовтня – МЗС

Євросоюз та Україна підписали меморандум про взаєморозуміння щодо майбутнього надання макрофінансової допомоги обсягом 5 млрд євро, перший транш Україна має отримати в середині жовтня.

Уряд Сполучених Штатів Америки готовий щомісячно надавати Україні $1,5 мільярда фінансової підтримки до завершення війни – Bloomberg

МЗС Литви 3 жовтня викликало до себе представника посольства росії в Литві, якому вручили ноту про оголошення тимчасового повіреного у справах рф Сергія Рябоконя персоною нон ґрата.

Європейський Союз планує навчити до 15 тисяч українських військовослужбовців у рамках створюваної нової тренувальної місії - Spiegel.

ТОР 5  ЦИТАТ

  1. Володимир Зеленський, президент України: «Українці добре знають, за що борються. За людей, яких любимо та які надихають. За міста й села – справжні місця сили. За цінності, які варті того, щоб виборювати їх перед ворогом. За змогу жити у себе вдома та бути господарем на своїй землі, будувати майбутнє – таке, яке хочемо ми. За те, що дає віру робити, здавалося б, неможливе».

  1. Дмитро Кулеба, глава МЗС: «росія вже не сподівається на «корисних ідіотів» на Заході чи крихку позицію деяких європейських політиків. Своїми брехливими заявами про «антиколоніалізм» та «нові центри сили» путін намагається знайти опору в Африці, Азії та Латинській Америці... Жодних союзників, жодних контрактів та грошей для російських вбивць. Жодного спокійного місця на планеті. Ми про це подбаємо»

  1. Арвідас Анушаускас, міністр оборони Литви: «Переговори та формальні процедури щодо прийому України до альянсу мають розпочатися вже зараз, незважаючи на війну. Найголовніше – це не спрощені процедури прийому до НАТО, які були застосовані до Швеції та Фінляндії, а консенсус 30 країн – згода у тому, що цю країну (Україну, ред.) можна прийняти до НАТО. Сам процес має розпочатися незалежно від війни. Гарантії безпеки для України мають бути підвищені вже зараз».

  1. Марко Міхельсон, голова зовнішньополітичного комітету парламенту Естонії: «Якщо сьогодні ми визнаємо, що це територія росії, то ми визнаємо, що нинішній світовий порядок зазнав краху і що міжнародне право більше не відіграє жодної ролі в міжнародних відносинах. Усі нині окуповані території, безумовно, є частиною України і будуть ними залишатися. Це означає, що Україна має звільнити ці території з нашою допомогою».

  1. Девід Петреус, колишній директор ЦРУ: «путін програє попри значні, але відчайдушні кроки. Президент Зеленський і Україна мобілізувалися набагато краще, ніж росія. Україна набрала, навчила, спорядила, організувала та застосувала війська незрівнянно краще за росію. російський диктатор володимир путін загнав себе у глухий кут в Україні, вийти з якого йому не допоможуть жодні відчайдушні кроки, включно з ядерними погрозами».

ВТРАТИ ВОРОГА

БОЙОВІ ДІЇ І УСПІХИ ЗСУ

Генштаб: оперативна інформація на 18:00 29 вересня 2022 р.

  • підтверджено вогневе ураження противника за попередні дні: в районі н/п Кирилівка Донецької області, знищено до 20 одиниць військової техніки, значні ушкодження отримали до 8 бойових вертольотів ворога.
  • Сили оборони України відбили атаки противника в районах н/п Майорськ, Нью-Йорк, Зайцеве, Невельське та Побєда.
  • авіація Сил оборони завдала 19 ударів: підтверджено ураження двох опорних пунктів, 14 місць зосередження військової техніки, а також трьох ЗРК противника. Підрозділи ППО збили вертоліт Ка-52 та штурмовик Су-25 противника.
  • ракетні війська і артилерія за добу уразили 4 пункти управління, 17 районів зосередження живої сили та військової техніки, 2 склади з боєприпасами та матеріально-технічними засобами, 2 об’єкти протиповітряної оборони, а також 10 інших важливих об’єктів противника.

ЗСУ звільнили:

  • селище Борова Ізюмського району Харківської області
  • село Торське Донецької області

Українські військові захопили рідкісний екземпляр ворожої техніки — командно-штабну машину “Тигр”, яка призначена для організації зв’язку - ОК «Південь»

ЗСУ продовжують вести активні бої на Херсонщині та закріплюються на вже звільнених територіях - Наталія Гуменюк, керівник об’єднаного пресцентру ОК «Південь»

ПРАВДА ПРО ВІЙНУ

Окупанти вбили в Україні 416 дітей. Понад 784 дітей поранені

росіяни відпустили гендиректора Запорізької АЕС Ігора Мурашова, якого раніше викрали - Рафаель Гроссі, генеральний директор МАГАТЕ

У бою з російськими загарбниками загинув журналіст – начальник служби зв’язків із громадськістю 80-ої окремої десантно-штурмової бригади Десантно-Штурмових військ Збройних сил України капітан Юрій Лелявський.

«УКРІНФОРМ»: Вічна пам’ять і слава Герою.

В Україні від початку повномасштабного вторгнення рф загинули 24 медичні працівники, ще 61 дістав поранення – МОЗ

Ситуація в регіонах.

  • російські загарбники вбили одного жителя Донецької області і ще вісьмох поранили.
  • ворог завдав чергового ракетного удару по місту Запоріжжя та по двох селах Запорізького району. Випущено близько десяти ракет С-300. Руйнувань зазнали об’єкти інфраструктури. Наразі відомо про одного постраждалого
  • На Харківщині за добу поранено двох людей, ще троє підірвалися на мінах, з них одна людина загинула. Через ракетний удар по лікарні у Куп’янському районі загинув лікар, медсестра поранена.

УКРАЇНА

83% опитаних українців підтримують вступ України до НАТО - соціологічна група "Рейтинг".

«УКРІНФОРМ»: Така підтримка українців вступу до НАТО є найвищою за історію спостережень.

Міністр закордонних справ України та Канади Дмитро Кулеба і Мелані Жолі обговорили подальші кроки на шляху України до НАТО, підтримку у розмінуванні та інші питання безпеки.

За минулий тиждень зафіксовано 42,8 тис. нових випадків COVID-19, з них понад 5 тис. у дітей – МОЗ

СБУ з’ясувала, що голова Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду Богдан Львов у 2012 році отримав російський паспорт замість документа, який втратив чинність у 1999 році.

«УКРІНФОРМ»: Але не зважаючи на це в суді не вистачило голосів щоб зняти цю особу з посади. Це – маркер: судова система Україна залишається в стані катастрофи.

Гурт Kalush Orchestra став амбасадором проєкту «Збережіть українську культуру».

Станом на 3 жовтня функціонують 12 тисяч 912 шкіл. В очному або змішаному форматі освітній процес відбувається у 7 714 школах, 5 198 шкіл працюють дистанційно – Сергій Шкарлет, міністр освіти і науки

ЕКОНОМІКА

За січень - вересень 2022 року до зведеного бюджету надійшло 811,7 млрд грн за платежами, що контролюються Державною податковою службою, і це на 15,3% більше показника аналогічного періоду торік.

Уманська міська рада підрахувала доходи від паломництва хасидів у 2022 році: місто заробило понад 9 млн гривень туристичного збору.

"Нафтогаз України" придбав у приватних газовидобувних компаній понад 200 млн кубометрів "блакитного палива", запаси газу у сховищах на сьогодні становлять 13,9 мільярда кубів.

Україна у вересні вийшла на довоєнний рівень експорту агропродукції, було експортовано 6,9 мільйона тонн - Денис Марчук, голова Всеукраїнської агарної ради

За минулий тиждень у межах Державної програми «Доступні кредити 5-7-9%» видано 253 пільгові кредити на загальну суму 1,23 млрд. грн, у тому числі банками державного сектору економіки укладено 143 кредитні договори на суму 0,413 млрд гривень - Мінфін

За підсумками шостої хвилі реалізації програми "Власна справа" у межах проєкту "єРобота" буде виділено 49,78 млн гривень для 211 успішних заявників – Мінекономіки

Національний банк за минулий тиждень продав на міжбанківському валютному ринку 867,43 млн дол. США, а купив - 5,4 млн дол. США.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ

Європейський Союз після вторгнення росії в Україну різко скоротив споживання російського газу: з 40% до 9% - Матті Маасікас, голова Представництва ЄС в Україні

Україна отримає від ЄС €5 мільйонів на програму з відновлення будинків - державна установа «Фонд енергоефективності»

У Чехії за вересень в рамках громадської ініціативи зібрали кошти на закупівлю модернізованого танка T-72 для ЗСУ, він скоро вирушить в Україну - IDNES

Франція передасть Україні 20 бронемашин Bastion – ЗМІ

Президент Болгарії Румен Радєв відмовився приєднуватися до заяви президентів дев’яти держав Центрально-Східної Європи, де засуджується анексія українських територій Росією та підтримується вступ України до НАТО.

МОН звернулося до міністерств освіти інших країн, щоб студентам-першокурсникам з України, які через війну не можуть виїхати з України, надали можливість академічної відпустки.

У Швеції та Норвегії розпочинається Нобелівський тиждень, під час якого стануть відомі лауреати цієї знаменитої  премії за 2022 рік.

Колишній прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон стане президентом британської ініціативи "Консерватори-друзі України" – ЗМІ

ВОРОГ

Депутати державної думи росії на позаплановому пленарному засіданні одноголосно ратифікували документи про анексію росією 4 областей України.

«УКРІНФОРМ»: З їхньої «ратифікації» вже вийшов український Лиман, який менше дня перебував в «складі росії». А взагалі це називається «склад злочину». Тобто своє отримає вся ця «одностайна банда».

російський "Газпром" у січні-вересні 2022 року видобув 313,3 млрд. кубометрів газу - це на 17,1% (на 64,8 млрд. кубометрів) менше, ніж торік.

У Західному військовому окрузі міноборони рф призначено нового командувача, ним став генерал-лейтенант Роман Бердніков, його попередника Журавльова зняли за невдачі на фронті.

Прессекретар президента росії пєсков сказав, що кордони окупованих Херсонської та Запорізької областей ще не визначені та залежатимуть "від волі населення", однак нових "референдумів" на цих територіях не буде.

«УКРІНФОРМ»:Кордони не визначені, бо ЗСУ  їх змінюють кожен день.

Депутат держдуми від Забайкалля генерал-лейтенант запасу Андрій Гурулєв заявив про зникнення 1,5 мільйона комплектів військової форми.

«УКРІНФОРМ»: Ну, вкрасти у власної армії – це для росії святе.

Поразки в Харківській області та Лимані докорінно змінили російський інформаційний простір і тепер пропагандисти почали критикувати військове керівництво рф і скаржаться на відсутність прозорості щодо перебігу війни.

Марина Дмитрів, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-