Битва за Україну. День двісті двадцять перший

Битва за Україну. День двісті двадцять перший

Укрінформ
ВСУ зачистили від ворога Лиман. Безповоротні втрати Росії у війні проти України перевищили 60 тисяч військових

Десять країн НАТО, а саме - Чехія, Естонія, Латвія, Литва, Північна Македонія, Польща, Румунія, Чорногорія та Словаччина - заявили про підтримку вступу України в Альянс. Раніше про підтримку вступу України до Альянсу заявила Канада.

Переможемо!

Ми зібрали для вас інформацію про двісті двадцять перший день війни по рубриках. Деякі факти прокоментовані УКРІНФОРМОМ.

ТОР 5  ЦИТАТ

  1. Президент України Володимир Зеленський: «Щиро вдячний нашим добрим сусідам – країнам Центральної та Східної Європи – за підтримку членства України у НАТО й засудження спроби російської федерації анексувати території України».
  2. Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль: «Вчителі важливі. Сьогодні ці слова набувають особливого змісту. Попри повномасштабне російське вторгнення, освітній процес в Україні продовжується. І це завдяки вчителям, які розуміють важливість своєї освітньої місії»,
  3. Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний: «Вітаю з Днем територіальної оборони України! Сформовані безпосередньо під час війни, ви стали невід’ємною частиною Збройних сил України і страшним сном для ворога. Ви взяли до рук зброю, щоб захистити свободу і рідних. Ще вчора люди мирних професій, сусіди, колеги, друзі, сьогодні - побратими і посестри… Разом до Перемоги!»
  4. Едгарс Рінкевичс, міністр закордонних справ Латвії: «Ми не виключаємо можливості того, що росія використає тактичну ядерну зброю. Однак люди у кремлі розуміють: такий прецедент стане для них самих точкою неповернення. Тому не вважаю, що цей варіант розглядається зараз кремлем як опорний варіант його подальших операцій»
  5. Вадим Денисенко, радник міністра внутрішніх справ : «лукашенко прекрасно розуміє, що для нього смерті подібно вступ армії (білорусі – ред.) до бойових дій (на території України – ред.). У принципі, він розуміє, що після цього втратить найважливіше, що є у його житті – владу».

          

БОЙОВІ ДІЇ

Генштаб: оперативна інформація на 18:00 2 жовтня 2022 р.

- Сили оборони України відбили атаки противника в районах населених пунктів       Зайцеве, Бахмутське, Бахмут, Одрадівка, Первомайське, Спірне та Виїмка.

- Авіація Сил оборони протягом доби завдала 4 удари. Підтверджено ураження місць скупчення озброєння та військової техніки, а також 2 зенітних ракетних комплексів противника.

- Українські підрозділи протиповітряної оборони збили 8 іранських ударних безпілотних літальних апаратів “Shahed”.

- Ракетні війська і артилерія уразили 5 командних пунктів, 14 районів зосередження живої сили, озброєння та військової техніки, 3 склади з боєприпасами та паливо-мастильними матеріалами, а також понад 15 інших важливих об’єктів окупантів.

- Підтверджено ураження особового складу та військової техніки противника за перше жовтня, а саме – знищення складу з боєприпасами окупантів в районі населеного пункту Таврійське Херсонської області та знищення семи танків і до десяти одиниць автомобільної техніки в районі Чернігівки Запорізької області.

У Бериславському районі на Херсонщині, за даними оперативного командування «Південь», українські підрозділи протиповітряної оборони збили ворожий гелікоптер Ка-52, також знищили два російські безпілотники «Орлан-10».

 У Донецькиій області ЗСУ остаточно визволили місто Лиман.

УКРІНФОРМ: Почуття гумору – це теж фактор перемоги. Україна реагує сміхом влучно і майже миттєво: «Наступного ж дня після «входження», Лиман вирішив вийти зі складу рф»…

росія за останню добу втратила близько 500 своїх військових, загалом від початку Великої війни ЗСУ ліквідували 60 60 110 військових – Генштаб.

УКРІНФОРМ: У Республіці Тува за кожного мобілізованого родинам видають по барану – дуже красномовно, чи не так?

У Севастополі вдень у центральній частині міста пролунав потужний вибух, місцева влада каже, що це удар блискави - Крим.Реалії.

ПРАВДА ПРО ВІЙНУ

Окупанти вбили в Україні 412 дітей. Щонайменше 784 дітей отримали поранення.

Ще 76 українських дітей-сиріт рашисти вивезли з Луганської області до соціально-реабілітаційних центрів для неповнолітніх РФ - голова ЛОВА Сергій Гайдай.

Ситуація в регіонах.

 -  На Донеччині російські війська минулої доби обстріляли 18 населених пунктів - троє мирних жителів загинули і дев'ятеро поранені.

 -  У Миколаєві через ворожі обстріли поранено семеро людей. В області внаслідок обстрілів села Шевченкове загинули двоє мирних жителів.

  - На Херсонщині під ворожим вогнем перебували п'ять визволених населених пунктів – є поранені.

   - У Запорізькій області через атаки росіян одна людина загинула, четверо поранені.

  -  У Харківській області загарбники продовжили обстрілювати населені пункти, прилеглі до кордону з росією та лінії зіткнення - четверо загиблих, один поранений.

Кількість загиблих внаслідок ворожих ракетних ударів по гуманітарній колоні в Запоріжжі збільшилася до 31 людини -  голова Запорізької ОВА Олександр Старух.

Україна станом на 2 жовтня повернула з російського полону 808 людей в межах 24 обмінів - заступниця міністра оборони Ганна Маляр.

Міжнародне агентство з атомної енергії докладає всіх зусиль для звільнення викраденого росією генерального директора Запорізької атомної електростанції Ігоря Мурашова - міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

УКРАЇНА

Президент Зеленський особисто повідомив про повну зачистку Лимана Донецької області та подякував за це військовим.

Президент Зеленський привітав працівників освіти з професійним святом.

У День територіальної оборони України Президент Зеленський зустрівся з військовослужбовцями Сил територіальної оборони ЗСУ та вручив їм державні нагороди - пресслужба глави держави.

На Сумщині відновили міст, що був пошкоджений загарбниками - голова Сумської ОВА Дмитро Живицький.

У звільнених селах Херсонської області з наступного тижня почнуться роботи з поновлення електромереж - Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій.

У звільнених районах Харківської області розчистили більш як 300 кілометрів доріг - Міністерство інфраструктури України.

Понад 900 об’єктів в Україні, що належать росії, будуть націоналізовані – питання про це розгляне на найближчому засіданні Верховна Рада -  пресслужба українського парламенту.

Перехідні кошти бюджету Маріуполя з минулого року були спрямовані на підтримку військових - Маріупольська міська рада.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба з 3 по 12 жовтня здійснить перше в історії української дипломатії турне глави МЗС України країнами Африки – пресслужба МЗС.

У Раді сподіваються знайти механізм позбавлення Медведчука мандата – Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ

Дев'ять країн НАТО, а саме - Чехія, Естонія, Латвія, Литва, Північна Македонія, Польща, Румунія, Чорногорія та Словаччина - заявили про підтримку вступу України в Альянс.

Франція віддасть Україні гармати «Цезар», які були призначені для Данії - Le Monde.

Німеччина, Данія та Норвегія закуплять для України 16 гаубиць Zuzana-2 словацького виробництва, загальною вартістю 92 мільйони євр0 - Deutsche Welle,

США готові щомісяця давати Україні $1,5 млрд до кінця війни й очікують того ж самого від ЄС – Bloomberg.

Генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі наступного тижня відвідає Київ, а потім москву з метою створення захисної зони навколо захопленої росією Запорізької атомної електростанції - заява МАГАТЕ.

Австралія запровадила нові санкції проти росії у відповідь на інсценування фейкових «референдумів» на тимчасово захоплених територіях України та спробу їх анексії - Міністерство закордонних справ Австралії.

Папа Римський закликав Путіна зупинити війну, а Зеленського бути відкритим на серйозні мирні пропозиції - Vatican News.

Керівник ОПУ Андрій Єрмак відвідав у Туреччині виробничі потужності компанії Baykar, що виробляє безпілотні літальні апарати «Байрактар» і обговорив можливості виробництва БПЛА на території України.                                         

Голови комітетів з європейських справ національних парламентів ЄС та перший віцепрезидент Європейського парламенту Отмар Карас закликають посилити підтримку України та посилити ізоляцію росії  – спільна заява Європарламенту.

Франція допомагатиме Україні відновити територіальну цілісність та працюватиме над новими санкціями  - Єлисейський палац.

ЕКОНОМІКА

На міжнародному онлайн-форум  REBUILDING UKRAINE WITH THE PRIVATE SECTOR Україна представила інвесторам 11 готових до реалізації інвестпроєктів на понад $ 2 млрд.

ПриватБанк з 1 жовтня збільшив тариф за відправку міжнародних P2P-переказів з гривневих карток на закордонні – з 2% до 4%  - пресслужба банку.

Обсяг приватних переказів в Україну з-за кордону за серпень 2022 року становив 1,167 млрд доларів. Це на 2,5% більше, ніж роком раніше (1,140 млрд доларів) – НБУ.

Збитки, завдані Україні війною з РФ, вже в 1,6 рази перевищують ВВП держави. Потреба у коштах – майже 350 мільярдів доларів – Денис Шмигаль.

В Україні наступного року не очікується дефіциту солі чи цукру. Вітчизняні виробники зможуть задовольнити потреби населення у цих продуктах - директор інституту агроекономіки Микола Пугачов.

Німецький оператор залізниць Deutsche Bahn допоможе "Укрзалізниці" у відновленні залізничної інфраструктури України - департаменту інвестиційної діяльності «Укрзалізниці».

ВОРОГ

Конституційний суд росії схвалив пакет документів про прийняття чотирьох окупованих  областей України до складу рф, вибори «парламентів» там мають відбутися у вересні 2023 - кремлівський ТАСС із посиланням на кс рф.

УКРІНФОРМ: Ця нечисть ще продовжує у таке вірити? У вересні 2023 ті з них, хто вціліє сидітимуть або ще на лаві підсудних, або вже в камері.

На розгляд держдуми росії внесено законопроект про зміни у кримінальному кодексі рф, в якому передбачається відбування покарання засуджених в районі ведення бойових дій – Генштаб ЗСУ.

Підготувала Лариса Гаврилова, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-