Битва за Україну. День двісті вісімнадцятий

Битва за Україну. День двісті вісімнадцятий

Укрінформ
ЗСУ стримують російських загарбників на сухопутній ділянці загальною протяжністю 3390 км, активний відрізок фронту становить 850 км

Українські військові відбили атаки противника в районах населених пунктів Зайцеве, Майорськ, Весела Долина, Бахмутське, Одрадівка, Курдюмівка, Нью-Йорк, Первомайське, Виїмка, Павлівка та Безіменне. Президент Зеленський скликає термінове засідання Ради національної безпеки та оборони України на 30 вересня: йтиметься про спробу анексії росією Донбасу і Приазов’я. Наближаємо перемогу разом! Слава Україні!

Ми зібрали для вас інформацію про двісті вісімнадцятий день війни по рубриках. Деякі факти прокоментовані УКРІНФОРМОМ.

ТОР 5 ЦИТАТ

  1. Денис Шмигаль, прем’єр-міністр України: «У роки Другої світової війни Бабин Яр у Києві став місцем великої трагедії... Через 81 рік в Україні, у центрі Європи, це знову повторилося. Розстріли, масові поховання. Ті, хто влаштовував геноцид у 1941-му, і ті, хто влаштовує геноцид у 2022-му, - однакові злочинці, яким дорога лише до міжнародного трибуналу».

  1. Олексій Резніков, міністр оборони України: «Маючи такого сусіда з ядерним потенціалом, завжди є можливість, що він психане. Чи залишилися у них носії? Так, лишилися. Його можна донести і "Іскандерами", і "Калібрами", і літаками. Якої вони якості та стану – у мене запитання...Тому можна натиснути кнопку, але це може бахнути прямо там».

  1. Вільямс Бернс, директор ЦРУ: «Навіть якщо путіну вдасться мобілізувати 300 тис. військовослужбовців, це може не мати колосального впливу на ситуацію на фронті. І пов'язано це з тим, що "мобіки" не матимуть ані достатніх знань, ані необхідного спорядження».

  1. Бен Годжес, колишній командувач армії США у Європі: «...Українська армія сьогодні боєздатніша, мабуть, за будь-яку іншу армію в Європі, зважаючи на досвід, можливості, впевненість... російський флот ховається за Кримом, оскільки військові рф бояться України, яка навіть не має військового флоту. російська авіація виконує більшу частину своїх польотів над росією та білоруссю, оскільки вони не мають впевненості проти української протиповітряної оборони».

  1. Ганна Маляр, заступниця міністра оборони: «Зрежисовані росією псевдорефрендуми на тимчасово окупованих територіях із намальованими у кремлі результатами нікчемні. По логіці російських цифр нібито проголосували ті, хто виїхав з населених пунктів, ті хто зараз бореться з російськими загарбниками і навіть мертві. А по статусу територій можу сказати лише одне: вони будуть звільнені українськими захисниками».

БОЙОВІ ДІЇ

Генштаб: оперативна інформація на 18:00 29 вересня 2022 р.

  • підтверджено ураження живої сили та військової техніки противника у районі Нової Кубані Херсонської області; В районі Софіївки Бердянського району Запорізької області ворог втратив понад 40 осіб пораненими та близько 15 загиблими. В лікувальні заклади міста Старобільськ Луганської області доставлено понад 200 поранених.

  • ЗСУ відбили атаки противника в районах населених пунктів Зайцеве, Майорськ, Весела Долина, Бахмутське, Одрадівка, Курдюмівка, Нью-Йорк, Первомайське, Виїмка, Павлівка та Безіменне.

  • авіація Сил оборони протягом доби завдала 7 ударів: підтверджено ураження одного опорного пункту, десяти місць скупчення озброєння та військової техніки, а також шести зенітних ракетних комплексів противника.

  • ракетні війська і артилерія за поточну добу, зокрема, уразили 4 командних пункти, 15 районів зосередження живої сили, озброєння та військової техніки противника і 6 складів з боєприпасами та паливо-мастильними матеріалами.

Збройні сили України стримують російських загарбників на сухопутній ділянці загальною протяжністю 3390 км, активна лінія фронту становить 850 км - Генштаб

ЗСУ знищили:

  • у Харківській області близько 60 російських військових, ворожі танк і бронеавтомобіль

  • в Баштанському районі Миколаївщини два російських штурмовики Су-25.

  • На Півдні України 14 загарбників, станцію радіоелектронної розвідки противника і два склади боєприпасів.

Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний обговорив із верховним головнокомандувачем Об’єднаних збройних сил НАТО в Європі генералом Крістофером Каволі потреби в озброєнні і реагування на мобілізацію в рф.

ПРАВДА ПРО ВІЙНУ

Окупанти вбили в Україні 396 дітей. Понад 779 дітей отримали поранення

НАЕК "Енергоатом" називає фейковою інформацію про пожежу на одному з енергоблоків тимчасово окупованої Запорізької атомної електростанції (ЗАЕС).

Україна провела з росією черговий обмін полоненими - додому повернули чотирьох морпіхів та двох цивільних - Андрій Єрмак, керівник Офісу Президента

Ситуація в регіонах.

  • Вночі ворожа ракета вдарила по житловому кварталу Дніпра, 4 загиблих, серед них 2 дитини, ще 5 поранені.

  • У Донецькій області російські війська за минулу добу вбили шістьох мирних жителів, ще десятьом цивільним завдали поранень.

  • На Харківщині російські загарбники знову обстріляли мирне населення територій, прилеглих до лінії зіткнення та кордону з рф, поранено 7 людей.

  • Військові рф зранку обстріляли з «Ураганів» промислову інфраструктуру Криворізького району, поранені 19 працівників підприємства.

  • росіяни завдали чотири ракетні удари по Краматорську, 11 поранених

  • росіяни обстріляли касетними снарядами зупинку в Миколаєві, 3 людей загинули, 12 поранені.

УКРАЇНА

Президент Зеленський скликає термінове засідання Ради національної безпеки та оборони України на 30 вересня.

«УКРІНФОРМ»: Найбільш імовірна тема – реакція на спробу зухвалої анексії українських земель в результаті «референдумів»

Президент України прийняв голову Національних зборів Франції Яель Брон-Півею

Володимир Зеленський у 81-і роковини трагедії Бабиного Яру вшанував пам’ять усіх жертв масових розстрілів мирного населення нацистами.

Президент Зеленський призначив Данила Мавлянова головою Бучанської районної державної адміністрації у Київській області.

У Києві буде відкрито пресцентр для роботи парламентських журналістів і висвітлення діяльності Верховної Ради - Олена Кондратюк, заступниця голови Верховної Ради

Кабінет Міністрів підтримав зміну назви Южно-Української атомної електростанції на Південноукраїнську АЕС (ПАЕС).

Верховна Рада планує ухвалити законопроєкт "Про медіа" в другому читанні до кінця 2022 року, наразі документ перебуває на розгляді Європейської комісії - Олена Кондратюк, заступниця голови Верховної Ради

Депутати Львівської міської ради під час сесії підтримали звернення до Офісу Президента, Прем’єр-міністра, Кабміну та голови Верховної Ради щодо необхідності створення 30-кілометрових зон ядерної безпеки навколо АЕС України

Президент Зеленський увів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони від 29 вересня щодо охорони, захисту, використання та відтворення лісів України в особливий період.

Журналістку "Страна.ua" Анастасію Товт виключено з шорт-листу премії Thomson Foundation Young Journalist – Мінкульт України

«УКРІНФОРМ»: Це правильно. Але залишається незручне питання: як вона взагалі туди потрапила?

ЕКОНОМІКА

Верховна Рада планує ухвалити закон "Про Державний бюджет України на 2023 рік" до 20 жовтня - Олена Кондратюк, заступниця голови Верховної Ради

За березень – серпень 2022 року приріст податкового боргу перед зведеним бюджетом становить 23,3 млрд гривень - Державна податкова служба

Після легалізації грального бізнесу до держбюджету надійшло понад 2,3 млрд грн, з них 800 млн грн — цього року - Олена Водолажко, в.о голови Комісії з регулювання азартних ігор та лотерей (КРАІЛ).

У четвер, 29 вересня, з портів «Чорноморськ» та «Південний» вийшли три судна з агропродукцією для країн Азії та Африки.

Кабінет Міністрів змінив порядок надання грантів для створення або розвитку садівництва, ягідництва та виноградарства, а також тепличного господарства.

У серпні експорт в ЄС становив 90% рівня експорту, зафіксованого у серпні 2021 року, а за три квартали 2022 року ми експортували до ЄС, попри війну, навіть на кілька відсотків більше, ніж за І-ІІІ квартали 2021 року – Мінекономіки

«УКРІНФОРМ»: З 1 жовтня запрацює "митний безвіз" між Україною і Європою, який дозволить вантажам ще швидше проходити кордони між Україною та країнами ЄС.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ

НАТО після кількох витоків на газопроводах "Північний потік-1" і "Північний потік-2" обіцяє рішучу відповідь у разі умисної атаки на критичну інфраструктуру членів Альянсу.

«УКРІНФОРМ»: Є вірогідність того, що росія може бути причетна до цих вибухів. Представники європейської служби безпеки у понеділок і вівторок спостерігали допоміжні кораблі ВМС росії поблизу витоків у трубопроводах Nord Stream, ймовірно, спричинених підводними вибухами

США закуплять у Південної Кореї озброєння для України на майже $3 млрд, воно буде доставлене ​​за посередництва Чехії – ЗМІ

«УКРІНФОРМ»: Це будуть ракетні установки і боєприпаси, передусім йдеться про системи оборони "земля-повітря", відомі як Chiron, які дуже ефективні проти низьколітаючих цілей, наприклад, вертольотів.

МЗС Румунії закликало румунських громадян залишити росію та уникати поїздок туди, якщо вони не є нагальними.

«УКРІНФОРМ»: Румунія стала 5 країною, які на цьому тижні закликали своїх громадян покинути росію. Раніше це вже зробили Болгарія, Польща, Естонія і США.

На маршрутах газопроводів “Північний потік” та “Північний потік - 2” у Балтійському морі 26 вересня був вибух техногенного характеру потужністю близько 700 кг у тротиловому еквіваленті - Державне космічне агентство України

До останнього пакету військової допомоги США включено широкий спектр важливого бойового обладнання, але частина, в тому числі і нові установки HIMARS, спрямована на підтримку оборонних потреб України в довгостроковій перспективі - Пентагон

Берегова охорона Швеції виявила вже четверту точку витікання газу з газопроводів «Північний потік-1» та «Північний потік-2», які прокладені між росією та Європою.

Новий пакет економічних обмежень які готує ЄС для росії, охопить заборону на російський експорт сталевих виробів, експорт до рф напівпровідників, а також санкції проти ідеолога олександра дугіна, співака миколи расторгуєва та інших – ЗМІ

«УКРІНФОРМ»: Проти дугіна? Це точно найстрашніший удар по злочинній росії?

ВОРОГ

30 вересня в кремлі мають намір підписати «договори» про так зване входження захоплених російськими військами українських територій до складу росії після інсценованих псевдореферендумів.

У білорусі готують місця для розміщення 20 тисяч мобілізованих військових з російської федерації – розвідка

«УКРІНФОРМ»: Тільки пару днів назад міністр закордонних справ білорусі макей говорив, що білорусь наразі не потребує розміщення на своїй території російських військових баз. Уже й не смішно.

Представник мзс рф захарова заявила, що сотні вбитих окупантами жителів в Ізюмі Харківської області – це інсценування "на зразок Бучі".

«УКРІНФОРМ»: Інсценування – це їх «часткова» мобілізація, а те що вони чинять в України геноцид.

Марина Дмитрів, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-