Битва за Україну. День двісті десятий

Битва за Україну. День двісті десятий

Укрінформ
путін підписав указ про проведення «часткової мобілізації» в росії, що свідчить про повне фіаско агресії росіян в Україні

Весь цивілізований світ не визнає «псевдореферендумів» на окупованих територіях. ДК «Укроборонпром» та країна-член НАТО досягнули домовленості та уклали договір на будівництво заводу з виробництва боєприпасів. Перемога буде за нами! Слава Україні!

Ми зібрали для вас інформацію про двісті десятий день війни по рубриках. Деякі факти прокоментовані УКРІНФОРМОМ.

ТОР 7  ЦИТАТ

  1. Володимир Зеленський, президент України: «Успіхи української армії змушують путіна проводити мобілізацію, і це свідчить, що в рф є проблема з кадровими офіцерами, що путін бачить, що його солдати втікають».

  1. Дмитро Кулеба, глава МЗС: «путін виявив повну неповагу до Китаю, Індії, Мексики, Туреччини, інших країн Азії, Африки, Близького Сходу та Латинської Америки, які закликали до дипломатії та припинення війни росії проти України. Він хоче кинути більше людей у вогонь війни, яку він не має шансів виграти»

  1. Валерій Залужний, головнокомандуючий ЗСУ: «ЗСУ вісім років і сім місяців стримують збройну агресію Росії проти нашої держави. Повномасштабний наступ противника не злякав нас. Більше того, ми об'єдналися та гідно зустріли ворога. Тому жодні заяви військово-політичного керівництва країни-агресора не вплинуть на нашу готовність боротися за свою свободу. Ми знищимо всіх, хто зі зброєю прийде на нашу землю – чи добровільно, чи за мобілізацією. Тримаймо стрій! Перемога буде за нами!»

  1. Олексій Данілов, секретар РНБО: «План путіна «Бермудський трикутник» – комплексна програма утилізації росіян: ухилення від мобілізації – в’язниця – ПВК «Вагнер». Далі: український фронт – ліквідація – «Біла лада».

  1. Бен Воллес, міністр оборони Британії: «Порушення президентом путіним власних обіцянок не мобілізувати власне населення - це визнання, що його вторгнення провалюється. Ніякі погрози й пропаганда не можуть приховати того факту, що Україна виграє у війні»

  1. Анджей Дуда, президент Польщі: «З точки зору демократичного світу ці референдуми є глузуванням. І ми це так сприймаємо. Я сподіваюся, що в міжнародному просторі ніхто не надаватиме цьому значення».

  1. Еммануель Макрон, президент Франції: «Мені хотілося б, щоб ми нарешті зайнялися реформою Ради безпеки ООН, аби вона була більш представницькою, аби працювали нові постійні члени. І щоб вона справді могла грати свою роль, обмежуючи використання права вето у разі масових злочинів».

  1. Френсіс Фукуяма, американський філософ: «Єдина ситуація, в якій ви (українці – ред.) можете вести серйозні переговори з росією, це після того, як росіяни зазнають військової поразки».

БОЙОВІ ДІЇ

Генштаб: оперативна інформація на 18:00 21 вересня 2022 р.

  • ЗСУ відбили атаки противника в районах населених пунктів Куп’янськ, Веселе, Зайцеве, Курдюмівка та Бахмутське.
  • Авіація Сил оборони завдала 32 удари по ворожих позиціях: уражено 17 районів зосередження живої сили і військової техніки противника, 4 опорних пунктів, 10 позицій зенітних ракетних комплексів та одного складу з боєприпасами.
  • Ракетні війська і артилерія завдали вогневого ураження по 22 об’єктах противника - по 7 пунктах управління різного рівня та 13 районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки.

ЗСУ знищили:

  • у Сватовому штаб та склад боєприпасів ворога
  • на Херсонщині 16 російських військових, 2 безпілотники та 4 одиниці бронетехніки ворога.

ПРАВДА ПРО ВІЙНУ

Війська рф від початку повномасштабного вторгнення вбили в Україні 391 дітину, ще 764 завдали поранень.

У результаті обстрілів з боку російських військ було зруйновано верхній шлюз Печенізької дамби на Харківщині – Кирило Тимошенко, заступник керівника ОП

Станом на 20 вересня з місця масового поховання в Ізюмі на Харківщині вилучено 263 тіла загиблих, у тому числі тіла двох дітей – поліція області

Росіяни вночі обстріляли ЗАЕС, в результаті було пошкоджено обладнання зв’язку енергоблоку №6 з відкритим розподільчим пристроєм ЗАЕС - Енергоатом

Ситуація в регіонах.

  • ворожі війська вночі обстріляли Дніпропетровщину зі ствольної артилерії, 1 людина постраждала. Під вечір 21 вересня окупанти обстріляли Нікопольський район: 1 людина загинула, 2 отримали поранення.
  • На Донеччині внаслідок обстрілів за добу 6 людей загинуло, 20 отримали поранення.
  • вночі російські військові обстріляли Холодногірський район м. Харкова, з-під завалів рятувальники дістали 10-х мешканців.
  • Ворог завдав ракетного удару по місту Запоріжжя, відомо щодо влучання ракет по об’єктах інфраструктури. Інформація уточнюється.

УКРАЇНА

Верховна Рада ухвалила Заяву у якій закликала світлову спільноту не визнавати псевдореферендумів на території України.

Президент Зеленський призначив начальників у семи військових адміністраціях Херсонської області.

В підконтрольному росії кримському “суді” оголошено вирок заступнику голови Меджлісу кримськотатарського народу Наріману Джелялу (Джелялову) та братам Азізу та Асану Ахметовим.

Верховна Рада ухвалила нову редакцію закону про загальнообов’язкове державне соціальне страхування, якою передбачене приєднання Фонду соціального страхування до Пенсійного фонду.

В Україні лікарні будуть повністю забезпечені киснем під час чергової хвилі COVID-19 – МОЗ

Національне антикорупційне бюро України розпочало розслідування щодо заступника голови Верховного Суду України Богдана Львова у справі про недостовірне декларування.

ДК «Укроборонпром» та країна-член НАТО досягнули домовленості та уклали договір на будівництво заводу з виробництва боєприпасів.

«УКРІНФОРМ»: Нарешті!

ЕКОНОМІКА

Україна отримала дозвіл на збільшення експорту електроенергії до ЄС у нічні години - НЕК "Укренерго"

Верховна Рада ухвалила закон, який відновлює акцизний податок на пальне в Україні.

«УКРІНФОРМ»: Ставка акцизу на бензин, дизель, паливо моторне альтернативне, біодизель встановлена на рівні 100 євро за 1000 літрів, скраплений газ, бутан, ізобутан – 52 євро за 1000 літрів. Також запроваджено нульову ставку акцизного податку на дистиляти та біодизель для Міністерства оборони України.

До державного бюджету в серпні 2022 року перераховано 7,8 мільярда гривень акцизного податку з вироблених та ввезених на митну територію України підакцизних товарів – податкова

У середу, 21 вересня, у рамках "зернової ініціативи" ще 8 суден вийшли з портів Великої Одеси – Мінінфраструктури

Пенсійний фонд України станом на 20 вересня спрямував на пенсійні виплати за поточний місяць 39,6 мільярда гривень.

Amazon скасовує комісію для українських підприємців на рік – Укрпошта

РЕАКЦІЯ СВІТУ НА ЗАЯВИ ПУТІНА:

Анонсовані так звані “референдуми” на українських територіях, окупованих російськими військами, є подальшою ескалацією конфлікту та триваючим порушенням територіальної цілісності України – заява Ради Європи

США вважають безвідповідальною риторику путіна, який не виключає застосування ядерної зброї, та попереджають, що в такому разі рф зазнає «тяжких наслідків» - Джон Кірбі, координатор зі стратегічних комунікацій Ради нацбезпеки Білого дому

ЄС готує новий пакет санкцій за організацію «референдумів» на тимчасово захоплених територіях, а також на часткову мобілізацію, оголошену сьогодні президентом рф.

Часткова мобілізація в росії демонструє, що війна не йде за планом путіна - Єнс Столтенберг,

генсек НАТО

На тлі оголошення росією мобілізації країни-партнери мають ще більше посилити допомогу Україні - Мілош Земан, президент Чехії

Мобілізація, заклики до "референдумів" - усе це ознака паніки - Марк Рютте, прем’єр-міністр Нідерландів

Глава МЗС Польщі Збігнєв Рау, генсекретарка ОБСЄ Гельґа Марія Шмід, президентка ПА ОБСЄ Маргарета Седерфельт та директор БДІПЛ ОБСЄ Маттео Мекаччі засудили плани росії з проведення "референдумів" на тимчасово захоплених територіях України.

Міноборони Литви привело Сили швидкого реагування у стан підвищеної бойової готовності після оголошення в росії часткової мобілізації.

Оголошена путіним часткова мобілізація є спробою подальшої ескалації розв’язаної росією війни в Україні та ще одним доказом того, що росія є єдиним агресором - Петр Фіала, прем’єр Чехії

Латвія з міркувань безпеки не видаватиме гуманітарні візи росіянам, які рятуються від примусової мобілізації - Едгарс Рінкевичс, глава МЗС Латвії

Будь-які «волевиявлення», які росія намагається провести на захоплених територіях України, не будуть визнаватися в ЄС та у його країнах-членах – Жозеп Боррель, високий представник ЄС

ВИСТУП ПРЕЗИДЕНТА США ДЖО БАЙДЕННА В ООН, ОСНОВНЕ:

  • путін відкрито погрожував Європі ядерною зброєю та безрозсудно нехтував обов’язками режиму нерозповсюдження.
  • Постійний член Ради Безпеки ООН вдерся на територію свого сусіда, спробував стерти суверенну державу з мапи. росія безсоромно порушила основні принципи статуту ООН
  •  Сполучені Штати продовжать твердо підтримувати Україну й об’єднувати міжнародну спільноту в боротьбі проти російської агресії.
  • Члени ООН мають бути єдиними проти російської агресії, оскільки прагнуть, щоб ця війна закінчилася на справедливих умовах, на умовах, під якими ми всі підписалися, що ніхто не можете захопити територію іншої країни силою. Єдина держава, яка стоїть на цьому шляху, - це росія.
  • «Україна має такі ж права, як і кожна суверенна нація. Ми будемо солідарні з Україною, ми будемо солідарні проти агресії росії, крапка.
  • росія накачує брехнею (світ – ред.) у спробах перекласти провину за продовольчу кризу  на санкції, введені багатьма країнами у світі через її агресію проти України. Тож дозвольте мені дещо прояснити: наші санкції однозначно дозволяють росії експортувати продовольство та добрива. Жодних обмежень.
  • Саме війна рф погіршує продовольчу безпеку і лише росія може покласти цьому край.
  • Сполучені Штати мобілізували величезну допомогу в галузі безпеки, гуманітарної допомоги та прямої економічної підтримки Україні. На сьогоднішній день понад 25 мільярдів доларів. Наші союзники та партнери по всьому світу також активізувалися

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ

росія звільнила 10 військовополонених іноземців, посередником при цьому виступив наслідний принц Саудівської Аравії Мухаммед ібн Салман. Серед військовополонених — громадяни США, Великої Британії, Швеції, Хорватії та Марокко - Reuters.

Генасамблея ООН:

  • Президент України сьогодні виступить у форматі відеозв’язку на дебатах високого рівня 77-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН.
  • Прем’єр-міністр Денис Шмигаль і перша леді України Олена Зеленська провели зустріч із генеральним секретарем ООН Антоніу Гутеррешем.
  • Прем’єр-міністр Японії Фуміо Кісіда закликав до реформування Організації Об’єднаних Націй через її неефективність у протистоянні російській агресії в Україні.

Прем’єр-міністр України за підсумками зустрічі із главою уряду Великої Британії Ліз Трасс повідомив, що Велика Британія готова надати Україні фінансову підтримку для закупівлі газу та сприяти розвитку українського газовидобування.

Дрони-камікадзе, придбані Литвою мають надійти українським ЗС у жовтні-листопаді - Петро Бешта, Надзвичайний і Повноважний Посол України в Литовській Республіці

Слідом за Туреччиною банки Вірменії, В'єтнаму і Казахстану перестали приймати картки "Мір" – ЗМІ

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба звернувся до Австралії з проханням розглянути питання постачання Україні більшої кількості бронемашин Bushmaster.

Мін’юст США пропонує Конгресу передати конфісковані активи рф на відбудову України

ВОРОГ

путін підписав указ про проведення часткової мобілізації в росії, вона стосуватиметься військових, які "перебувають у запасі і служили у зс рф". У своєму звернені до народу росії сказав, що «у разі загрози територіальній цілісності нашої країни, для захисту Росії і нашого народу ми, безумовно, використаємо всі наявні в нашому розпорядженні засоби. Це не блеф».

«УКРІНФОРМ»: Істерія путіна досягла апогею. Втім, єдина ціль цих ходів: зберегти владу за рахунок підйому рівня ядерного шантажу.

Міністр оборони росії шойгу заявив, що в Росії буде мобілізовано 300 тисяч резервістів

«УКРІНФОРМ»: За словами шойгу росіяни втратили лише близько 6 тисяч вояків. То постає питання: якщо у вас з ресурсом все ок, то навіщо вам ще мобілізувати 300 тис резервістів?

московська прокуратура в очікуванні вечірніх акцій протесту проти мобілізації випустила застереження про відповідальність згідно з адміністративним та кримінальним кодексами країни, а саме позбавлення волі до 15 років

Після новин про мобілізацію у росії падають акції компаній і рубль – ЗМІ

«УКРІНФОРМ»: І це ще не все: росіяни після таких новин за лічені хвилини розкупили всі авіаквитки на 21 вересня до Стамбулу та Єревану. Десь так російський народ хоче воювати і підтримує свого президента.

Державний секретар радбезу білорусі Олександр Вольфович сказав, що мобілізація - це не про нас, народ Білорусі і країна мобілізовані і так, і готові, звісно, не дай боже, дати відсіч тими силами і засобами, які для цього призначені

Марина Дмитрів, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-