Битва за Україну. День двісті дев’ятий

Битва за Україну. День двісті дев’ятий

Укрінформ
Біля Нової Каховки українські військові потопили ворожу баржу з військовими, технікою та озброєнням

Істерика путіна: на захоплених росією територіях Донецької, Луганської, Херсонської і Запорізької областей оголосили «референдуми про приєднання до росії» та призначили їх на 23-27 вересня. Оглядачі дружно передрікають росії катастрофу. Переможемо!

Ми зібрали для вас інформацію про двохсот дев’ятий день війни по рубриках. Деякі факти прокоментовані УКРІНФОРМОМ.

ТОР 5  ЦИТАТ

  1. Андрій Єрмак, голова ОП: «Наївний шантаж погрозами і страшилками "референдумів", "мобілізацій" від тих, хто вміє воювати лише з дітьми і мирними людьми. Так виглядає страх розгрому. Ворог боїться, примітивно маніпулює. Україна вирішить російське питання. Загрозу можливо ліквідувати лише силою».

  1. Дмитро Кулеба, глава МЗС: «Наш нещодавній успіх на сході України - наш контрнаступ - є доказом того, що комбінація української стійкості та західної зброї, більшість якої надходить від США, є рецептом для того, аби перемогти росію на полі бою. Це чіткий меседж для всіх, що це працює. Що є сенс допомагати Україні зброєю, тому що ми можемо перемогти путіна та його війська на нашій території»

  1. Жозеп Боррель, Високий представник ЄС: «...Більша частина українського зернового експорту була спрямована в країни, які його потребують. Дві третини українського експорту доставлені в Африку, на Близький Схід та в Азію. Тож це неправда, що сказав путін, що зерно, експортоване з України, не потрапило до людей, які його потребують».

  1. Педро Санчес, прем’єр-міністр Іспанії: «Ситуація, створена росією в Україні, є головним доказом того, що нам потрібна сильна реформа системи ООН»

  1. Рафаель Гроссі, генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії:  «Ситуація на Запорізькій атомній електростанції залишається крихкою та нестабільною. Станція розташована у зоні бойових дій, і її енергетичний статус далекий від безпечного. Тому там необхідно терміново створити охоронну зону ядерної безпеки».

БОЙОВІ ДІЇ

Генштаб: оперативна інформація на 18:00 20 вересня 2022 р.

  • ЗСУ відбили атаки противника в районах населених пунктів Веселе, Курдюмівка, Миколаївка Друга, Зайцеве, Майорськ, Первомайське, Мар’їнка та Новомихайлівка.
  • авіація Сил оборони уразила 12 районів зосередження живої сили і військової техніки противника та позицію зенітного ракетного комплексу. Наші підрозділи ППО знищили БпЛА ворога.
  • Ракетні війська і артилерія за поточну добу завдали вогневого ураження по 30 об’єктах противника. Зокрема, по 17 районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, 10 районах зосередження артилерії, а також 3 складах боєприпасів. Загальні втрати ворога уточнюються.

ЗСУ знищили:

  • Біля Нової Каховки ворожу баржу з військовими, технікою і озброєнням.
  • на Святогірському напрямку, що на Донеччині групу російських диверсантів.
  • дві гаубиці, гармату, три реактивні системи залпового вогню та склад з боєкомплектом російських загарбників.

Ватажки «л/днр» та колаборанти на захоплених росією територіях Херсонської і Запорізької областей оголосили «референдуми про приєднання до росії» та призначили їх на 23-27 вересня

«УКРІНФОРМ»: ЗСУ допоможуть їм їх провести...

Внаслідок вибухів 18 вересня у Новоайдарі знищено 50 одиниць техніки окупантів, а на об'єкті в Сватовому - 70% особового складу росіян  - Сергій гайдай, голова Луганської ОВА

Українські захисники під час наступальних дій на Харківщині захопили сучасну російську командно-спостережну машину "Канонада" - СтратКом.

ПРАВДА ПРО ВІЙНУ

Війська рф від початку повномасштабного вторгнення вбили в Україні 391 дітину, ще 760 завдали поранень.

У Козачій Лопані Харківської області прокурори виявили ще дві російські катівні

Україна повернула тіла ще 25 полеглих захисників - Мінреінтеграції.

У лісосмузі поблизу села Мироцьке Київської області виявили тіла двох закатованих загарбниками чоловіків - Андрій Нєбитов, начальник поліції Київської області

Ситуація в регіонах.

  • Харківщина: ворог обстріляв населені пункти вздовж лінії кордону з російською федерацією й лінії зіткнення, 2 людей загинули, ще 3 дістали поранення. 2 людей зазнали поранень унаслідок підриву на міні. Окупанти ввечері завдали удару по Харківщині: двоє загиблих і 9 поранених,серед яких діти
  • У Донецькій області вночі росіяни здійснили ракетний удар по Бахмуту. Ворожим вогнем зруйновані дві багатоповерхівки. За добу в регіоні 1 загиблий, 12 поранених.

УКРАЇНА

Україна уважно слідкує за намірами російської федерації провести т.зв. референдуми на тимчасово окупованих територіях України. Такі фейкові плебісцити не матимуть жодних юридичних наслідків та не змінять адміністративно-територіального устрою та міжнародно визнаних кордонів України. Ані Україна, ані міжнародна спільнота не визнають їхні нікчемні результати – МЗС України

Те, що російська федерація намагається організувати на тимчасово захоплених територіях України, не має нічого спільного з референдумом - Центральна виборча комісія України

Делегація Генерального секретаріату Європейського парламенту на чолі з генеральним секретарем Клаусом Велле відвідали Бучу та Ірпінь Київської області.

У Харкові з 23 по 25 вересня проходитиме літературний фестиваль «П'ятий Харків», який організовують письменник, громадський діяч, волонтер Сергій Жадан і Харківський літературний музей.

Вищий антикорупційний суд сьогодні обрав запобіжний захід у вигляді застави у 49 тисяч 620 гривень народному депутату Олександру Трухіну.

ВРУ ухвалила:

  • заяву із зверненням до світової спільноти щодо засудження агресії російської федерації в районах Чорного та Азовського морів і Керченській протоці.
  • створила дві Тимчасові слідчі комісії: з питань розслідування фактів сексуального насильства, вчиненого внаслідок збройної агресії рф, та з питань можливих порушень у сфері гуманітарної допомоги.
  • законопроєкт, що дозволяє звільнятися з військової служби військовим, у яких троє і більше дітей віком до 18 років.

В Умані ДСНС обладнала цілодобові стаціонарні пости для допомоги хасидам, що прибувають для святкування Рош га-Шана.

На звільнених територіях Харківщини створять більше 20 військових адміністрацій – Олег Синєгубов, голова ОВА

АТ "Укрзалізниця" та найбільший залізничний оператор Німеччини Deutsche Bahn підписали меморандум про підтримку та співпрацю.

Заступника голови Харківської обласної ради Богдана Мальованого, що, за даними СБУ та ДБР, має російське громадянство, відсторонили від роботи.

ЕКОНОМІКА

Соціальні видатки в 2023 році становитимуть 791,0 млрд грн, або 12,4% прогнозованого обсягу ВВП – Мінсоцполітики

Верховна Рада оптимізувала оподаткування рентною платою газовидобувних компаній з урахуванням заборони на експорт газу вітчизняного видобутку.

До кінця року в межах малої приватизації заплановано продати 150 об’єктів; отримані кошти посилять бюджет і підуть, зокрема, на потреби Збройних сил України - Мінекономіки

Балкер BC VANESSA, зафрахтований Всесвітньою продовольчою програмою ООН, зайшов до порту «Одеса» під завантаження 30 тис. тонн пшениці – Мінінфраструктури

«УКРІНФОРМ»: Розблокування українських портів дало можливість уникнути голоду у країнах, які потребують продовольства. Лиш за сьогодні з українських портів зерновими коридорами вирушили 8 суден із зерном, а майже за 2 місяці роботи «зернового коридору» з українських морських портів вже вийшло 177 суден із 4,1 млн тонн агропродукції.

Національний банк провів чергові операції з обміну готівкового долара на безготівковий на суму 100 млн дол. США та обміну готівкового євро на безготівковий на суму 20 млн євро.

Переможцям грантових програм "єРобота" перераховано 81 млн грн на започаткування та розвиток бізнесу – Мінфін

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ

У Нью-Йорку сьогодні відкриваються загальні дебати 77-ї сесії Генеральної асамблеї ООН.

Європейському Союзу не слід розглядати нові санкції проти Росії, оскільки це лише поглибить кризу енергопостачання та завдасть шкоди Європі - Петер Сійярто, глава МЗС Угорщини

Рада Європейського Союзу у вівторок, 20 вересня, схвалила виділення Україні макрофінансової допомоги в розмірі 5 млрд євро.

Уряд Данії виділив 25 мільйонів данських крон (3,6 мільйона доларів США) для гуманітарної допомоги жінкам та дівчатам в Україні і Молдові.

Уряд Великої Британія планує виділити щонайменше 2,3 млрд фунтів стерлінгів (2,63 млрд доларів) на військову допомогу Україні наступного року – ЗМІ

Тайвань пожертвував понад 30 мільйонів доларів на гум допомогу для України - Цай Інвень, голова тайванської адміністрації

Опозиційні партії у Фінляндії вимагають повної заборони видачі туристичних віз громадянам Росії – ЗМІ

«УКРІНФОРМ»: Офіційної позиції влади Фінляндії на даний час немає, але якщо росіянам заборонять в’їзд до цієї країни, то це закриє останній доступний наземний маршрут до країн ЄС, оскільки країни Балтії і Польща вже заборонили їм в’їзд.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба обговорив у Нью-Йорку питання підтримки України з республіканцем Джимом Рішем, який у 2019-2021 роках очолював комітет Сенату з міжнародних відносин.

ВОРОГ

Заступник голови ради безпеки рф медведєв переконаний в необхідності проведення псевдореферендумів на окупованих частинах Донбасу та приєднання їх до росії, оскільки це дозволить загарбникам говорити про напад на рф у разі продовження бойових дій.

«УКРІНФОРМ»: росія розуміє що програла війну в Україні і щоб мати привід далі погрожувати світу ядерним ударом хоче провести цей фарс.

Президент росії Путін на засіданні з розвитку оборонно-промислового комплексу закликав забезпечити поставки "засобів ураження" у війська, а також вивчати західну зброю, яка застосовується в Україні.

«УКРІНФОРМ»: Недієздатної і розбитої техніки в росії багато, то хай постачають, а створювати нову їм нема з чого. Ось так не діють санкції...

Самопроголошений президент білорусі лукашенко заявив, що через країну по російських військах не буде нанесений удар, закликав "прикрити" кордони з Україною, та за необхідності піднімати по тривозі військові форсування.

«УКРІНФОРМ»: Те саме лукашенко говорив і про Україну, але вийшло навпаки. То що, тепер і росіянам треба готуватися?

Держдума запровадила в Кримінальному Кодексі поняття «мобілізація», «воєнний стан» та «воєнний час», а також ввела кримінальну відповідальність за добровільну здачу в полон (від 3 до 10 років) і за мародерство (до 15 років).

«УКРІНФОРМ»: Передусім, це повернення до сталінізму!

Збірну росії усунули від футбольного Євро-2024 - УЄФА

«УКРІНФОРМ»: А ось збірна білорусі допущена до відбору, проте збірні України та білорусі будуть розведені і не зможуть потрапити до однієї групи.

Марина Дмитрів, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-