Битва за Україну. День двісті восьмий

Битва за Україну. День двісті восьмий

Укрінформ
ЗСУ у Херсонській області збили російський штурмовик Су-25, а також знищили базу росіян в окупованій Кадіївці на Луганщині

На півдні російські підрозділи затиснуті між силами оборони України та правим берегом, деякі командири окупантів намагаються вийти на зв'язок із представниками ЗСУ, щоб скласти зброю. Переможемо!

Ми зібрали для вас інформацію про двохсот восьмий день війни по рубриках. Деякі факти прокоментовані УКРІНФОРМОМ.

ТОР 5  ЦИТАТ

  1. Володимир Зеленський, президент України: «За 300 метрів від Південноукраїнської АЕС прилетіла російська ракета... Окупанти знову захотіли постріляти, але забули, що таке атомна станція. росія наражає на небезпеку весь світ. Маємо зупинити її, поки не пізно».

  1. Марк Міллі, голова Об'єднаного комітету начальників штабів США:  «Війна перебуває на новому етапі, на якому Україна взяла стратегічну ініціативу. У зв'язку з цим ми повинні дуже уважно стежити за тим, якою буде реакція росії».

  1. Антоніу Гутерреш, генсек ООН: «Обмін полоненими – це позитивна річ... Позиція, яку я висловлював, полягає в тому, що в ідеалі було б провести обмін "всіх на всіх", щоб усунути цю драму в житті стількох людей».

  1. Джастін Трюдо, прем’єр-міністр Канади: «і володимир путін, і його прихильники та російські військові повинні бути притягнуті до відповідальності за звірства, які вони вчинили та продовжують чинити в Україні».

  1. Марцін Пшидач, заступник глави МЗС Польщі: «Оскільки переважна більшість росіян підтримує дії володимира путіна в Україні, я вважаю, що такі рішення, які обмежують можливість поїздок, є абсолютно виправданими».

БОЙОВІ ДІЇ

Генштаб: оперативна інформація на 18:00 19 вересня 2022 р.

  • підрозділи Сил оборони відбили атаки противника в районах населених пунктів Миколаївка Друга, Курдюмівка та Зайцеве.
  •  авіація Сил оборони уразила 11 районів зосередження живої сили і військової техніки противника, одну позицію зенітного ракетного комплексу та один склад боєприпасів.
  • Ракетні війська і артилерія завдали вогневого ураження по 5 опорних пунктах і районах зосередження особового складу та військової техніки, а також 3 складах боєприпасів окупантів. Загальні втрати ворога уточнюються.
  •  за 18 вересня 2022 року у Запорізькій області було знищено 10 артилерійських систем, 5 одиниць військової техніки та особовий склад противника. За наявною інформацією, втрати ворога пораненими склали понад сто військовослужбовців.

ЗСУ знищили:

  • у Херсонській області російський штурмовик Су-25.
  • у Новій Каховці чергову понтонну переправу ворога.
  • базу росіян в окупованій Кадіївці на Луганщині, а також техніку та особовий склад ворога на території лісгоспу в Новоайдарі.

ЗСУ звільнили Білогорівку в Луганській області – Сергій Гайдай, голова ОВА

Лінія фронту станом на сьогодні становить 1300 кілометрів - Ганна Маляр, заступниця міністра оборони України.

Російські підрозділи на півдні затиснуті між силами оборони України та правим берегом, деякі командири окупантів намагають вийти на зв'язок із представниками ЗСУ, щоб скласти зброю і здатися в полон - Наталія Гуменюк, керівник об'єднаного пресцентру ОК "Південь

За тиждень Повітряні сили України ліквідували 8 російських літаків, 2 гелікоптери – Юрій Ігнат, речник командування Повітряних сил ЗСУ

ПРАВДА ПРО ВІЙНУ

Війська рф від початку повномасштабного вторгнення вбили в Україні 390 дітей, ще 759 завдали поранень.

В Ізюмі Харківської області вже ексгумували більше 90 тіл жертв російської агресії – генпрокурор

На горі Крем'янець поблизу Ізюма Харківської області російські загарбники зруйнували кам'яних половецьких баб - Дмитро Лубінець, уповноважений Верховної Ради з прав людини

«УКРІНФОРМ»: Про яке ставлення до культури і спадщини можна говорити, якщо варвари не знають що таке унітаз?

"Верховний суд" "ЛНР" нібито "засудив" співробітника ОБСЄ Дмитра Шабанова до 13 років позбавлення волі "за держзраду".

«УКРІНФОРМ»: Це свідчить лише про те, що росія не зважає на міжнародне право, бо чомусь вірить у свою безкарність. Дарма вірять.

Правоохоронці встановили п’ятьох дітей від 4 до 16 років, які стали жертвами сексуального насильства росіян – генпрокурор

Уночі росіяни обстріляли промислову зону Південноукраїнської атомної електростанції - ракета впала за 300 м від реакторів - Енергоатом

Ситуація по областях станом на 8:00 19 вересня.

  • Ворог завдав ракетного удару по Запорізькій області, 1 людина постраждала.
  • в Донецькій області через обстріли окупантів загинуло 3 мирних мешканців, 8 отримали поранення.
  • Через чергові обстріли населених пунктів вздовж лінії зіткнення та кордону в Харківській області 2 людини отримали поранення. На деокупованих територіях 6 людей підірвалося на мінах.
  • На Сумщині через обстріли росіян загинула 1 людина.

УКРАЇНА

Президент України провів засідання Ставки Верховного головнокомандувача, де розглянули план дій сил оборони щодо подальшої деокупації українських територій від російських загарбників.

В Україні зареєстрували другий випадок віспи мавп, перший випадок захворювання був зареєстрований 15 вересня – МОЗ

Президент Зеленський утворив делегацію України для участі у роботі 77-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН.

«УКРІНФОРМ»: Згідно з Указом Президента главою делегації призначено міністра закордонних справ Дмитра Кулебу, його заступником - постпреда України при ООН Сергія Кислицю.

Президент України Володимир Зеленський створив низку військових адміністрацій у Херсонській області та призначив керівників.

Усі енергоблоки Південноукраїнської АЕС, а також пов'язаних із нею в енергетичному комплексі Ташлицької ГАЕС та Олександрівської ГЕС стабільно виробляють електроенергію – Енергоатом

Київський райсуд Полтави визначив для власника будинку, де розміщувався нелегальний пансіонат і в якому загинуло 15 літніх людей, заставу в розмірі 1 млн 40 тис. грн, після її сплати Славік Акопян вийшов із СІЗО.

«УКРІНФОРМ»: Через цю людину загинуло 15 літніх осіб, а українське законодавство ухвалено так, що кожен, хто має гроші може вийти під заставу. Може, варто змінити закон?

МОЗ своїм наказом дозволило робити вакцинувати від коронавірусу дітей віком 5-11 років.

За минулий тиждень було виявлено майже 37 тисяч випадків захворювання на ковід, це на 50% більше, ніж тижнем раніше – Ігор Кузін, головний державний санітарний.

«УКРІНФОРМ»: Базовий курс вакцинації проти COVID-19 та першу бустерну дозу в Україні отримали 6,3% населення, але цього більш ніж замало для колективного імунітету в країні, оскільки для його створення потрібно вакцинувати щонайменше 70% громадян України.

ЕКОНОМІКА

Фонд державного майна завершив аукціон з приватизації Кобиловолоцького МПД ДП «Укрспирт» (стартова ціна – 25,229 млн грн), розташованого у Тернопільській області. Його продано за 70,2 млн грн.

З початку повномасштабної війни гривневі вклади фізичних осіб у банках збільшилися на 32% - НБУ

За минулий тиждень за програмою «Доступні кредити 5-7-9%» уповноважені банки видали  859 пільгових кредитів на 2,26 млрд грн.

Україна зможе експортувати мінімум 45 млн тонн зерна цьогорічного врожаю - Тарас Висоцький, перший заступник міністра аграрної політики та продовольства

У НБУ спостерігають тенденцію до підвищення ставок за депозитами, зокрема, в деяких банках вони вже сягають 15-20%.

Аграрії цього року зібрали 19,2 млн т пшениці, що більше ніж у два рази перевищує обсяги річного внутрішнього споживання - Тарас Висоцький, перший заступник міністра аграрної політики та продовольства

В Україні у 2022 році врожай зернових та олійних культур становитиме близько 67 мільйонів тонн - Мінагрополітики

Сума видатків загального фонду державного бюджету від початку повномасштабного вторгнення рф в Україну до 1 вересня 2022 року становить 1,2 трлн грн - Мінфін

У рамках реалізації "зернової ініціативи" у понеділок, 19 вересня, з портів "Одеса" та "Південний" вийшли 4 судна з 178,78 тис тонн агропродукції.

«УКРІНФОРМ»: І хоч російська пропаганда поширює фейки, що продукція не доходить до країн, які найбільше її потребують, але по факту від початку дії угоди про "зернові коридори" з України до країн Африки вже відправлено 23 судна з 640 тис. тонн продовольства.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ

Дружина Президента Олена Зеленська у Лондоні попрощалася з Королевою Великої Британії Єлизаветою ІІ.  

Міноборони Німеччини оголосило, що поставить Україні ще чотири самохідні артилерійські установки Panzerhaubitze 2000.

Депутат парламенту Швейцарії, член комітету із закордонних справ Ніколас Вальдер заявив, що від міжбанківської платіжної системи SWIFT мають бути відключені всі російські банки, а санкції загалом посилені.

Сьогодні 19 вересня набула чинності заборона на в’їзд до Польщі, Латвії, Литви та Естонії громадян російської федерації з шенгенськими візами.

«УКРІНФОРМ»: Сьогодні стало відомо, що Литва розглядає рішення для заборони в’їзду і громадян білорусі.

ВОРОГ

Прессекретар кремля пєсков похвалив Угорщину за те, що він назвав "суверенною позицією" у Євросоюзі.

«УКРІНФОРМ»: Угорщина скоро через свою позицією може стати ізгоєм в Європі, так як і росія. ЄК  в неділю рекомендувала не виділяти Угорщині 65% коштів (7,5 млрд євро) за трьома програмами з ключового фонду ЄС через проблеми з верховенством права. І скоріш за все це тільки початок.

росія не може постачати скраплений газ до Індії через санкції – Bloomberg

Доходи російської федерації від експорту нафти, газу, нафтопродуктів і газового конденсату в серпні впали до $5,6 млрд порівняно з $15,7 млрд у квітні – Андрій Єрмак, глава ОП

Марина Дмитрів, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-