Битва за Україну. День двісті сьомий

Битва за Україну. День двісті сьомий

Укрінформ
Кількість ліквідованих в Україні російських загарбників наближається до 55 тисяч. ЗСУ форсували річку Оскіл на сході Харківщині та взяли під контроль лівий берег

Українські захисники на півдні знищили польовий склад ворожих боєприпасів та базу ворога у Сватовому на Луганщині. Віримо у ЗСУ, нищимо окупантів, наближаємо Перемогу!

Ми зібрали для вас інформацію про двохсот сьомий день війни по рубриках. Деякі факти прокоментовані УКРІНФОРМОМ.

ТОР 5  ЦИТАТ

  1. Саломе Зурабішвілі, президентка Грузії: «Я рішуче засуджую звірства, здійснені росією в Ізюмі. Відповіддю на ці військові злочини має стати правосуддя. Україна не впаде, і запанує мир. Слава Україні!».

  1. Тоні Радакін, голова комітету начальників штабів Великої Британії: «На самому початку ми сказали, що це стратегічна помилка президента путіна, а стратегічні помилки призводять до стратегічних наслідків. путін зазнає невдачі за всіма своїми військово-стратегічними цілями, він хотів підпорядкувати собі Україну, цього не станеться…».

  1. Жозеп Боррель,  голова європейської дипломатії: «…давайте не будемо мати ілюзій, путін добровільно не поступиться. … надія покласти цьому край народжується на полі бою».

  1. Александер Шалленберг,  МЗС Австрії:  «Це (скасування санкцій ЄС проти рф в обмін на відновлення безперебійного постачання російського газу – ред.) – спроба шантажу. І ми усі знаємо: якщо раз піддатися шантажисту, то це потім знову повториться».

  1. Яна Чернохова, міністерка оборони Чехії:  «Кожен, хто заперечує, що росія є агресором, і критикує те, що ми допомагаємо покласти край війні з путінськими нацистами та терористами, постачаючи військову техніку та гуманітарну допомогу, несе свою частку вини за ці вбивства. Ми не перестанемо допомагати. Ми просто зупинимо російських мерзотників якнайшвидше».

БОЙОВІ ДІЇ

Генштаб: оперативна інформація на 18:00 18 вересня 2022 р.

- Підрозділи Сил оборони України відбили атаки противника в районах н/п Куп’янськ, Гоптівка, Миколаївка Друга, Весела Долина, Одрадівка, Мар’їнка, Новомихайлівка та Правдине.

- Авіація Сил оборони здійснила 20 ударів - підтверджено ураження 15 районів зосередження живої сили противника та опорних пунктів і 4 позицій зенітних ракетних комплексів.

- Ракетні війська і артилерія завдали вогневого впливу по понад 20 об’єктах противника.

ЗСУ знищили:

            - базу ворога у Сватовому на Луганщині - Сергій Гайдай, голова ОВА.

- на Миколаївщині, в районі села Благодатне, знищено польовий склад боєприпасів зс рф  – ОК «Південь».

У Харківській області ЗСУ форсували притоку Сіверського Донця - річку Оскіл, узявши під контроль обидва її береги - Управління стратегічних комунікацій ЗСУ.

На Запоріжжі сили спротиву підірвали залізницю по якій рашисти доставляли величезну кількість боєприпасів та техніки - Іван Федоров, міський голова Мелітополя.

64-та бригада ЗС росії, особовий склад якої причетний до катувань і вбивств українців у Бучі, втратила понад 90% особового складу - Генштаб.

ЗВІРСТВА РОСІЯН В ІЗЮМІ

Ексгумація в Ізюмі. Слідство виявило тіло чоловіка зі зв’язаними за спиною руками та відрізаними геніталіями – ресурс «Ґрати».

Ексгумація похованих під Ізюмом жертв російських обстрілів і катувань під час окупації міста триватиме ще близько двох тижнів - Валерій Марченко, Ізюмський міський голова.

ПРАВДА ПРО ВІЙНУ

Війська рф від початку повномасштабного вторгнення вбили в Україні 390 дітей, ще 757 завдали поранень.

Окупаційні війська повідомляють, що 18 вересня близько 9 години ранку знову була обстріляна колонія в Оленівці, загинув один український полонений, ще 5 поранено – росЗМІ.

«УКРІНФОРМ»: Сценарій старий: окупанти звинувачують Україну та ЗСУ. Між тим, на Харківщині росіяни обстріляли психлікарню під час евакуації пацієнтів – загинули 4 медики, ще 2 пацієнти поранені.

На Харківщині виявили ще одну катівню рашистів, цього разу у селищі Шевченкове під Куп’янськом - Денис Казанський, журналіст.

На звільнених територіях Харківщини поліція вже зареєструвала 241 воєнний злочин військ рф – поліція області.

Ситуація по областях станом на 8:00 18 вересня.

- На Донеччині - 5 людей загинули, 18 дістали поранення.

- На Миколаївщині ворог обстріляв Очаків, 2 людей постраждали, пошкоджено житлові будинки.

- На Дніпропетровщині ворог стріляв по Нікопольському району - 3 людей поранені.

- На Херсонщині росіяни продовжують обстрілювати села Бериславського району, є поранені та загиблі, зруйнована цивільна інфраструктура.

УКРАЇНА

В Умані з 19 по 30 вересня запровадили обмеження на час святкування Рош га-Шана – єврейського Нового року. На в'їзді у місто працюватиме півдесятка блокпостів - Уманська міська рада.

«УКРІНФОРМ»: На час святкування заборонили продаж: алкогольних, слабоалкогольних напоїв; піротехнічних виробів; пневматичної зброї, іграшок, які імітують зброю.  Рош-га-Шана відзначатимуть з 25 по 27 вересня.

Детективи НАБУ провели обшук у Ігоря Коломойського, за результатами якого було вилучені телефони мільярдера, проте жодної очікуваної документації не знайдено - джерела  Економічної правди.

«УКРІНФОРМ»: Шукали документи щодо діяльності ПАТ «Укрнафта» у  справі про заволодіння майном і коштами компанії «Укрнафта» на майже 13 млрд грн у цінах 2015 року.

В рамках роботи Координаційного штабу запущено Єдиний центр та цілодобову гарячу лінію прийому звернень від російських військових та їхніх родин - Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими.

Мінреінтеграції затвердило оновлений перелік громад у районах бойових дій, на ТОТ, на основі якого внутрішньо переміщеним особам здійснюватимуть виплати - пресслужба міністерства.

В Одесі українці вимагають знести пам’ятник російській імператриці Катерині ІІ – «Суспільне».

«УКРІНФОРМ»: Петиція за знесення пам’ятника набрала 25 тисяч підписів, необхідні для її розгляду.

Протягом тижня, з 22 по 28 вересня, у муніципальних кінотеатрах глядачі безкоштовно мають змогу переглянути сім стрічок різних жанрів. Показ українських фільмів проходить у рамках Національного туру «Кіно заради Перемоги» - КП «Київкінофільм».

ЕКОНОМІКА

З українських портів заплановано відхід 10 суден з 169,3 тис. тонн агропродукції для країн Африки, Азії та Європи – Мінінфраструктури.

«УКРІНФОРМ»:  З моменту виходу першого судна вже експортовано 3,7 млн тонн агропродукції.

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб повідомив, що у вівторок, 20 вересня, відбудеться аукціон, на якому виставлять на продаж дві будівлі ПАТ «Промінвестбанк» у Києві. Аукціон відбудеться в системі Prozorro. Продажі.

ТРЦ «Магелан» у Голосіївському районі продадуть на аукціоні - Prozorro. Продажі.

Розбиті після обстрілів міста Луганщини опалювальний сезон не переживуть, навіть вцілілі будинки доведеться після зими розібрати - Сергій Гайдай, голова ОВА.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ

Іспанська армія навчатиме українських військових - Infodefensa.

Болгарія передасть медичні набори для 35 тисяч українських військових – Генштаб.

Канцлер Німеччини Олаф Шольц обіцяє підтримку Україні, утім, від поставок танків, як цього вимагають, зокрема, й всередині ФРН, поки відмовляється – Deutschlandfunk.

«УКРІНФОРМ»: Канцлер ще два дні тому сказав: «в усьому, що ми робимо, ми не ухвалюватимемо одноосібних рішень».

Папа Франциск закликав молитися за «мир на кожній землі, яка скроплена кров’ю через війну», не забуваючи при цьому про «багатостраждальний український народ» - Vatican News.

Телемережі, понад 100 кінотеатрів та екрани по всій Британії транслюватимуть похорон Єлизавети ІІ 19 вересня - Reuters.

«УКРІНФОРМ»: Перша леді Олена Зеленська буде серед 500 глав держав і високих гостей, запрошених на поминальну службу та VIP-прийом, організований королем Чарльзом.

Австралія не заборонятиме в'їзд до країни російським туристам у рамках санкцій проти росії через війну в Україні - Річард Марлес, міністр оборони Австралії.

«УКРІНФОРМ»: В Австралії, на жаль, досі вважають, що санкції мають бути спрямовані проти уряду росії, а не проти росіян. Раніше Австралія запровадила санкції щодо сотень російських фізичних та юридичних осіб.

МЗС Румунії: заяви ексміністра Андрія Марги про «поділ» України суперечать офіційній позиції Бухареста - румунські ЗМІ.

«УКРІНФОРМ»: В офісі президента України відповіли, що «якщо Марга робить свої заяви «зі всією відповідальністю», то має розуміти й перспективу кримінальної відповідальності. За посягання на цілісність і суверенітет іншої держави».

Еврокомісія рекомендувала заморозити фінансування Угорщини на 7,5 млрд євро – WP.

«УКРІНФОРМ»: Причиною стало можливе нецільове використання грошей ЄС. Угорщина ж пообіцяла виконати всі свої зобов'язання перед Європейською комісією, щоб розблокувати фінансування ЄС. Путін Орбану компенсує втрати? Навряд.

У Вірменії мітингують за вихід з Організації договору про колективну безпеку (ОДКБ) - вірменський медіаресурс АМИ.

«УКРІНФОРМ»: Сподівання Вірменії щодо надання військової та воєнно-політичної допомоги для захисту її суверенітету й виведення азербайджанських військ традиційно не справдились. До ОДКБ входять росія, білорусь, Вірменія, Казахстан, Киргизстан і Таджикистан. Мабуть, це початок кінця ОДКБ…

ВОРОГ

пєсков: росія і Китай не претендують на те, щоб «керувати всім світом», таку схильність мають інші країни.

«УКРІНФОРМ»: Та ви шо?!

росія перекидає ракети ППО з під Санкт-Петербурга в бік України – Yle.

Алла Пугачова опублікувала в соцмережах «звернення до мін'юсту рф», у якому попросила на знак солідарності зі своїм чоловіком Максимом Галкіним, зарахувати себе «до лав іноагентів своєї улюбленої країни» - Meduza.

«УКРІНФОРМ»: 16 вересня мін'юст рф оголосив Максима Галкіна, який критикував російську владу за вторгнення в Україну, «іноземним агентом». Як ставитися до цього в Україні? Спокійно. Хоча, з огляду на популярність Пугачової на росії, це, може, й буде та сама «соломина, яка переломить хребет верблюду».   

Алла Роєнко, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-