Битва за Україну. День двісті п’ятий

Битва за Україну. День двісті п’ятий

Укрінформ
На Харківщині ЗСУ звільнили від російських окупантів вже 421 населений пункт, на Херсонщині загарбники тікають через Дніпро на вкрадених моторних човнах

В Україні відзначається День пам’яті загиблих журналістівПрезидень скасував дію деяких документів, які стосуються економічного співробітництва України з рф. Переможемо!

Ми зібрали для вас інформацію про двісті п’ятий день війни по рубриках. Деякі факти прокоментовані УКРІНФОРМОМ.

ТОР 5  ЦИТАТ

  1. Володимир Зеленський, президент України: «Це маєте бачити весь світ (масове поховання в Ізюмі – ред.). Світ, у якому не повинно бути жорстокості й тероризму. Але все це є. І ім'я дане – росія… Відплата буде справедливо страшною. За кожного українця, за кожну закатовану душу».

  1. Бербель Бас, президентка німецького Бундестагу:  «Україна може розраховувати на допомогу та підтримку з нашого боку – у військовій, гуманітарній, фінансовій та політичній сферах. путін веде війну проти усіх ліберальних демократій Заходу, і він руйнує при цьому свою власну країну – як морально та економічно, так і політично. І цю війну він не виграє».

  1. Єнс Столтенберг, генеральний секретар НАТО: «Дуже надихає бачити, що Збройні сили здатні повертати території і завдавати ударів по російських тилах. В той же час ми повинні розуміти, що це не початок кінця війни. Потрібно готуватися до тривалого протистояння … НАТО готовий до будь-яких обставин. Ми  надіслали чітке повідомлення росії, що будь-яке застосування ядерної зброї повністю змінить цей конфлікт і матиме неймовірні наслідки для росії».

  1. Едгар Ринкевич, глава МЗС Латвії:  «Масові поховання в Ізюмі доводять, що росія є терористичною державою. Ми повинні продовжувати підтримувати Україну, притягувати росію та її посадовців до відповідальності та ухвалювати рішення щодо подальших санкцій».

  1. Людовін Дедондер, міністр оборони Бельгії: «Але ми маємо бути обережними, росіяни ще можуть збільшити свою міць. Нам потрібно підтримувати українців більше, ніж будь-коли, і ми продовжимо це робити. Наближаються зимові місяці з холодом, брудом та морозом. У таких умовах важко досягти прогресу. Лінія фронту має рухатися».

БОЙОВІ ДІЇ

Генштаб: оперативна інформація на 18:00 16 вересня 2022 р.

- ЗСУ відбили атаки окупантів, завдавши їм втрат, в районах н/п Весела Долина, Бахмут, Зайцеве, Авдіївка та Новомихайлівка.

- Авіація Сил оборони уразила 4 райони зосередження живої сили та військової техніки противника і 1 опорний пункт.

ЗСУ знищили:
- над Херсонщиною штурмовик Су-25 рф - Повітряні сили ЗСУ.
- над Дніпропетровщиною безпілотник «Орлан-10» - Повітряні сили ЗСУ.

На Харківщині ЗСУ звільнили від російських окупантів вже 421 н/п. - Кирило Тимошенко, заступник керівника Офісу президента України.

На Херсонщині загарбники тікають через Дніпро на вкрадених моторних човнах – розвідка.

У Херсоні зафіксовано влучання снаряда в будівлю у центрі міста, де розміщувались так званий «уряд» загарбників - Сергій Хлань, депутат Херсонської облради.

В центрі окупованого Луганська внаслідок вибуху в будівлі «генпрокуратури» загинув «генпрокурор ЛНР» Сергій Горенко та його заступниця Катерина Стегленко – росЗМІ.

«УКРІНФОРМ»: Горенко більше 20 років пропрацював в правоохоронній системі України. Але, з високою долею ймовірності, ще до 2014 був агентом російських спецслужб.

У Бердянську вбито заступника голови окупаційної адміністрації Олега Бойка та його дружину, яка готувала псевдореферендум – міська рада Бердянська.

ПРАВДА ПРО ВІЙНУ

Від початку війни зафіксовано понад 23 тисяч обстрілів, і вражені більш як 25 тисяч цивільних об’єктів, військових – 400 - Євгеній Єнін, перший заступник міністра внутрішніх справ України.

З початку повномасштабного вторгнення загинуло 39 журналістів – МКІП.

Від початку повномасштабного вторгнення вороги вбили в Україні 384 дитини, 753 – дістали поранення.

Внаслідок ракетного удару по Кривому Рогу зазнали руйнації гідротехнічні споруди - Валентин Резніченко, голова Дніпропетровської ОВА.

«УКРІНФОРМ»: У Міндовкіллі наголошують, що руйнація гідроспоруди у Кривому Розі може призвести до техногенної катастрофи.

Деокупація Харківщини:

- поблизу Ізюма виявлено 445 поховань цивільних людей, вбитих від час російської окупації - Ігор Клименко, глава Національної поліції.

- правоохоронці виявили 10 катівень, 6 із них – в місті Ізюм - Ігор Клименко, голова Національної поліції України.

- під Ізюмом знайшли вбитих українських військових, у яких були зв’язані руки - Дмитро Лубінець, Уповноважений Верховної Ради з прав людини.

- в Ізюмі слідчі розпочали ексгумацію тіл з місця масового поховання – Нацполіція.

- в ООН назвали шокуючим масове поховання в Ізюмі - хочуть направити місію - Barrons.

Звільнене Високопілля на Херсонщині зруйноване на 80% - Ярослав Янушевич, голова ОВА.

«УКРІНФОРМ»: А в Ізюмі російськими військовими знищено понад 70% будівель…

На Херсонщині після деокупації громад виявляють нові факти воєнних злочинів російської армії – загалом за минулу добу поліція відкрила 15 кримінальних проваджень – поліція області.

Ситуація по областях станом на 8:00 16 вересня.

- В Слобідському районі Харкова ракета влучила в землю поряд з житловим будинком - 4 людей постраждало, в тому числі 2 дітей. По області – 12 людей постраждали.

- На Донеччині за добу 5 загиблих, 6 поранених. Ракетами пошкоджено 32 п’ятиповерхівки, школа, гімназія та дитсадок.

Україна

Президент України Володимир Зеленський провів чергове засідання Ставки Верховного Головнокомандувача.  Учасники засідання розглянули подальші кроки з деокупації територій України та ухвалили необхідні рішення - пресслужба глави держави.

У Києві пройшла акція пам’яті Ґонґадзе і всіх вбитих українських журналістів – Укрінформ.

Уряд погодив законопроєкт про кримінальну відповідальність за примусову російську паспортизацію – Ірина Верещук, очильниця Мінреінтеграції.

Українці можуть замовити дублікати втрачених документів на порталі «Дія» та отримати доставку Укрпоштою – Укрпошта.

Депутата Андрія Деркача оголосили в розшук через держраду - Національне антикорупційне бюро України.

ЕКОНОМІКА

ПрАТ «Укргідроенерго» направило до Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) позов проти росії з вимогою компенсувати завдані компанії збитки - Укргідроенерго.

«УКРІНФОРМ»: Сума збитків сягнула майже 17 млрд грн.

Суд скасував право компанії Коломойського на експлуатацію Дніпропетровського аеропорту - Борис Філатов, міський голова Дніпра.

Президент Зеленський затвердив Угоду між Україною та Європейським Союзом про вантажні перевезення автомобільним транспортом - сайті глави держави.

Президент Зеленський скасував дію деяких документів, які стосуються економічного співробітництва України з рф, а також з суміжними областями республіки білорусь і адміністративно-територіальними одиницями Республіки Молдова - сайт глави держави.

Держбюджет-2023:

- У проєкті Закону про Державний бюджету України на 2023 рік на фінансування пенсій закладено 232,9 млрд грн - Верховна Рада.

            - На субсидії у бюджеті-2023 передбачили близько 38 млрд грн. – Верховна Рада.

- У проєкті передбачено 43 млрд грн на ліквідацію наслідків агресії та відбудову - Данило Гетманцев, глава фінансового комітету ВР, нардеп.

Із портів Одещини вийшли «зерновим коридором» іще 4 судна з агропродукцією – Мінінфраструктури.

Уряд затвердив постанову, що дозволить повнолітнім громадянам України купувати військові облігації через додаток «Дія» - Денис Шмигаль, прем'єр-міністр.

«УКРІНФОРМ»: З початку війни українці придбали військових облігацій на 100 мільярдів грн.

Уряд урегулював питання передачі конфіскованого майна для потреб ЗСУ – Мінфін.

Уряд виділив 35 млн грн на створення нових садів та теплиць - Денис Шмигаль, прем'єр-міністр.

На сьогодні стан готовності України до опалювального сезону перевищив 80% - Денис Шмигаль, прем'єр-міністр.

За перші два тижні вересня Україна отримала від експорту електроенергії $131 млн - Володимир Кудрицький, голова правління НЕК «Укренерго».

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ

У Брюсселі ухвалили Європейський акт свободи медіа  - Єврокомісія.

Військова допомога:

- США оголосили про виділення нового пакета зі зброєю для України на $600 млн – Ентоні Блінкен, державний секретар США.

- Бельгія планує надати додаткову військову допомогу Україні на 12 млн євро - De Tijd.

- Передані Литвою бронетранспортери M113 прямують до України, а з України до Литви для ремонту відправлені пошкоджені на полі бою гаубиці - міноборони Литви.

- Польща, Німеччина та Франція погодилися створити спеціальну європейську місію для навчання українських військових на території ЄС – МЗС Німеччини.

Першу леді України Олену Зеленську запрошено на похорон королеви Єлизавети II – The Sun.

У Берліні відбулася конференція голів парламентів групи G7 і Європейського парламенту – Укрінформ.

«УКРІНФОРМ»: Глави парламентів G7 запевнили у продовженні підтримки України, включаючи збройну. Також вимагають від рф негайно вивести свої війська з української території.

Німеччина, Польща і Франція - учасники так званого Веймарського трикутника, підтримують перегляд політики ЄС щодо росії – «Європейська правда».

Уряд Швейцарії вирішив повністю призупинити дію угоди, яка спрощує процедуру видачі віз для громадян росії - Reuters.

Інфляція в єврозоні в серпні досягла рекордних 9,1%  - дані Eurostat.

Громадяни Польщі з 16 вересня мають право перебувати в Україні на законних підставах протягом 18 місяців – ДПСУ.

«роскосмос» не братиме участі у роботі Міжнародного конгресу з астронавтики в Парижі, оскільки більшості учасників делегації відмовлено у видачі віз – Інтерфакс.

ВОРОГ

путін на зустрічі з прем'єром Індії Моді заявив, що нібито «зробить усе, щоб швидше припинилася війна», але обурений, що Україна хоче перемогти воєнним шляхом – РБК.

росія офіційно припинила бути високою договірною стороною Європейської конвенції про захист прав людини та основних свобод у зв’язку з виключенням з Ради Європи – «Європейська правда».

У росії хочуть штрафувати за мапи без окупованого Криму – РБК.

«УКРІНФОРМ»: Мабуть, у деяких росіян відбулося прозріння, адже там почали «активно поширюватися карти та інші зображення, де заперечується територіальна приналежність до росії Криму та Курильських островів».

росія забирає останні боєздатні підрозділи, які дислокуються в Сирії, щоб перекинути їх на війну в Україні – Reuters.

«УКРІНФОРМ»: росія ще з травня почала перекидати свої війська з Сирії в Україну. Аби зберегти свій вплив в регіоні кремль звернувся до Туреччини з проханням «пришвидшити політичне вирішення» конфлікту.

Алла Роєнко, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-