Битва за Україну. День двісті четвертий

Битва за Україну. День двісті четвертий

Укрінформ
На півдні ЗСУ за добу виконали понад 140 вогневих завдань

Також ЗСУ завдали нових ударів по Каховському мосту, припинивши спробу російських загарбників відновити транспортну переправу. Європарламент схвалив виділення 5 млрд євро макрофіну для України. Переможемо!

Ми зібрали для вас інформацію про двісті четвертий день війни по рубриках. Деякі факти прокоментовані УКРІНФОРМОМ.

ТОР 5  ЦИТАТ

  1. Володимир Зеленський: президент України: «Шлях до повернення всієї нашої території з кожним днем стає дедалі чіткішим. Ми бачимо контури відновлення територіальної цілісності нашої держави. Ми знаємо, що це складний шлях, але ми також знаємо, що його пройти реально, і ми це робимо».

  1. Жозеп Боррель, верховний представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки: «У частини європейського суспільства є спокуса відмовитися, вони хочуть закінчити війну, оскільки не можуть впоратися з наслідками та цінами. Якщо Захід продовжить їх (українців, - ред.) підтримувати, вони можуть завдати росії великої шкоди. Це не схоже на Другу світову війну, це не наступ піхоти і танків, це удари по ключових точках великою силою, і Україна сильна».

  1. Анналена Бербок, міністр закордонних справ Німеччини: «Зовнішня політика, яка керується правами людини, повинна постійно запитувати, як ми можемо допомогти звільнити ще більше сіл і таким чином врятувати життя шляхом подальших поставок. У вирішальній фазі, в якій зараз перебуває Україна, я не думаю, що це рішення слід довго відкладати».

  1. Тімоті Снайдер, американський історик, професор Єльського університету: «…якщо росія виграє цю війну – це пряма загроза для ЄС, тому що вона повертає імперіалізм у центр європейської політики. ЄС є альтернативою імперіалізму, поки що єдиною, яка справді успішна. І тому це в інтересах ЄС, щоб Україна виграла цю війну, так само як Україні потрібно приєднатися до ЄС».

  1. Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн: «Ми всі поділяємо однаковий підхід, що абсолютно життєво необхідним є підтримка України потрібною їй військовою технікою, аби захищати себе, і вони довели, що здатні на це... Тож це загальна рекомендація всім країнам (сприяти наданню Україні військової техніки - ред.)».

БОЙОВІ ДІЇ

Генштаб: оперативна інформація на 18:00 15 вересня 2022 р.

- Сили оборони України успішно відбили атаки противника в районах н/п Весела Долина, Майорськ та Зайцеве.

- Авіація Сил оборони здійснила 18 ударів по місцях зосередження живої сили і техніки противника.

Підтверджено значні втрати противника на Слобожанському напрямку – Генштаб.

У Новій Каховці знищена ЗСУ ворожа база противника – Андрій Цаплієнко, військовий кореспондент.

На півдні ЗСУ за добу виконали понад 140 вогневих завдань – ОК «Південь».

ЗСУ завдали нових ударів по Каховському мосту припинивши спробу російських загарбників відновити транспортну переправу в районі Каховської ГЕС - Сергій Хлань, депутат Херсонської облради.

Силами оборони завдано нищівних ударів по російським базам під Херсоном і Новою Каховкою.

ПРАВДА ПРО ВІЙНУ

Від початку повномасштабного вторгнення вороги вбили в Україні 384 дитини, 750 – дістали поранення.

Кількість жертв російської окупації серед цивільного населення Ізюма Харківської області щонайменше вдвічі перевищує число постраждалих від звірств загарбників у Бучі на Київщині – Міноборони.

На Миколаївщині росіяни вбили близько 440 людей та пошкодили майже 11 тисяч об'єктів -

Віталій Кім, голова Миколаївської ОВА.

У Куп’янську звільнили п’ятьох студентів-медиків, яких росіяни утримували у підвалі – ДПСУ.

Власників російських паспортів, виданих в ОРДЛО, російські прикордонники не випускають з окупованої території України до росії - ГУР МО.

«УКРІНФОРМ»: На російському кордоні їм пояснюють, що «ви ніхто і звати вас ніяк». Як точно.

Ситуація по областях станом на 8:00 15 вересня.

- На Донеччині внаслідок обстрілів - 2 загиблих, 13 постраждалих.

- На Дніпропетровщині ворог обстріляв Нікопольський район - пошкоджені з десяток будинків, санаторій та два підприємства, без жертв.

УКРАЇНА

З України вперше від початку повномасштабної війни вилетів цивільний літак: комерційний літак компанії Wizzair, який застряг у Львові, зміг вилетіти із львівського аеропорту до польського Катовіце – CNN.

Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн втретє за час війни прибула до Києва. Глава Єврокомісії була прийнята Зеленським, який вручив Урсулі фон дер Ляєн орден Ярослава Мудрого І ступеня.

На спільній зустрічі з представниками ЗМІ:

- глава Єврокомісії заявила, що Україна отримає €5 млрд допомоги ЄС у середині жовтня.

- Президент Зеленський каже, що наразі ведуться переговори щодо надання засобів протиповітряної оборони з п'ятьма країнами - США, Німеччина, Франція, Італія та Ізраїль.

Президент України провів зустріч із представниками провідних аналітичних центрів Європи та США та подякував за візит до Києва під час війни -  офіційне інтернет-представництво глави держави.

Президент Зеленський поспілкувався британським актором Бенедиктом Камбербетчем та подякував йому за солідарність із Україною - Телеграм глави держави.

Державне бюро розслідувань відкрило кримінальне провадження за фактом ДТП, що сталась у середмісті Києва 14 вересня, за участі автомобіля Президента України Володимира Зеленського.

СБУ повідомила про підозру ексрегіоналам Олегу Царьову та Володимиру Олійнику, а ще - главі «мзс днр» Наталії Ніконоровій – СБУ.

Міністерство оборони України офіційно опублікувало наказ про відстрочку обов’язкової постановки українок на облік. Згідно цього змінено дату «з жовтня 2022 року» на «з жовтня 2023 року» - Міноборони.

COVID-19 повернувся: у Києві за місяць кількість випадків зросла у понад 7 разів – КМДА.

Суд продовжив арешт Віктору Медведчуку до 14 листопада - Личаківський районний суд Львова.

УЗ запустила перший рейс до деокупованої Балаклії – Укрзалізниця.

ЕКОНОМІКА

У рамках зернової ініціативи із портів України відправляється рекордний караван: заплановано вихід 11 суден з агропродукцією - Міністерство інфраструктури України.

«УКРІНФОРМ»: З моменту виходу першого судна з українським продовольством експортовано уже 3,33 млн тонн продовольства. Всього з українських портів вийшло 145 суден з агропродукцією для країн Азії, Європи та Африки.

Перший транш: Україна отримала від Європейського інвестиційного банку 500 млн євро - Денис Шмигаль, прем'єр-міністр.

Україна підписала меморандум про призупинення виплат за зовнішнім боргом  з метою пом’якшення економічних наслідків - Мінфін.

Україна найближчим часом отримає від союзників понад $13,5 млрд - Денис Шмигаль, прем’єр-міністр.

Після 24 лютого під окупацією опинилися чверть державних шахт - Міністерство енергетики.

«УКРІНФОРМ»: Як зазначили у міністерстві «враховуючи агресію росії, в тому числі на енергетичному фронті, найближчі два роки ми маємо розраховувати виключно на власний видобуток вугілля».

Експорт товарів українського походження за січень-серпень 2022 року скоротився на 31% у порівнянні з аналогічними показниками минулого року і склав близько $29 млрд - Державна митна служба України.

Через війну в Україні без роботи залишилося 40% українців. Наразі продовжують працювати і отримувати заробітну плату у повному обсязі тільки 23% мешканців країни - кадровий портал.

Українські виробники повністю забезпечують внутрішній ринок м'ясною продукцією – Мінагрополітики.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ

Військова допомога:

- Литва передасть Україні дві партії бронетранспортерів - Габріелюс Ландсбергіс, міністр закордонних справ Литви.

- Німеччина надасть Україні ще дві реактивні системи залпового вогню Mars II та 50 бронеавтомобілів - Крістіне Ламбрехт, міністр оборони ФРН.

Європарламент схвалив пакет макрофінансової допомоги Україні у розмірі €5 млрд - Укрінформ.

«УКРІНФОРМ»: В Єврокомісії зазначили, що решта макрофінансової допомоги у 3 млрд євро також буде виплачена швидко, протягом наступних місяців.

Європейський парламент ухвалив резолюцію із засудженням політики насильницької депортації громадян України, яку російські загарбники проводять на тимчасово окупованих територіях України – Укрінформ.

МВФ змінив керівника місії в Україні: Гевін Грей з 20 вересня замінить Іванну Владкову Холлар на посаді голови місії Міжнародного валютного фонду в Україні - Bloomberg.

«УКРІНФОРМ»: Гевін Грей з 2018 по 2020 рік був очільником місії МВФ в Іраку.

ЄС подовжив на пів року, до 15 березня 2023 року, санкції проти 1206 росіян та 108 установ рф - Європейська рада.

Американські сенатори демократ Річард Блюменталь та республіканець Ліндсей Грем представили законопроєкт про визнання росії спонсором тероризму - Reuters.

«УКРІНФОРМ»: 28 липня 2022 року Верхня палата американського Конгресу одноголосно прийняла резолюцію, що закликає Державний департамент США визнати рф державою - спонсором тероризму. Спікер Палати представників від Демократичної партії Ненсі Пелосі заявила, що такий крок вже «давно назрів».

США та Європейський Союз і надалі тиснуть на Туреччину, аби боротися з ухиленням від санкцій проти рф, непокоячись, що банківський сектор держави підтримує незаконне фінансування - Financial Times.

Угорщина більше не може вважатися повноправною демократією – Європарламент.

«УКРІНФОРМ»: Європарламент засудив навмисні та систематичні зусилля угорського уряду щодо підриву європейських цінностей. Тож рекомендує переглянути фінансування цієї країни з боку ЄС.

Латвія розпочала будівництво 173-кілометрового паркану, заввишки майже чотири метри, на кордоні з білоруссю – Delfi.

«УКРІНФОРМ»: Польща побудувала 186-кілометровий паркан висотою 5 м проти потоку мігрантів якому сприяє режим лукашенка.

Грецьке судно доправляло вугілля з росії в обхід санкцій ЄС – Bloomberg.

ВОРОГ

росія пригрозила США «наслідками» у разі поставок Україні ракет більшої дальності - російське видання «РИА Новости».

«УКРІНФОРМ»: росія знову заявляє про право захищати територію «всіма доступними нам засобами» та якщо Вашингтон ухвалить рішення про постачання Києву ракет більшої дальності, то він перейде «червону лінію» і стане стороною конфлікту.

путін вперше з початку вторгнення зустрівся із головою КНР Сі Цзіньпіном, щоб обговорити Україну - Reuters.

«УКРІНФОРМ»: Путін подякував Сі за «збалансовану позицію» щодо України. Але ж хто бачив той «баланс»?

п’ятеро депутатів, які виступили з пропозицією висунути проти путіна обвинувачення у держзраді, отримали штрафи у розмірі від 44 до 47 тисяч рублів – «Медуза».

Міністерство фінансів США оголосило про введення санкцій проти кадирова, його родини, а також близько 20-ти інших фізичних та юридичних осіб - американський Мінфін.

Алла Роєнко, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-