Битва за Україну. День двісті третій

Битва за Україну. День двісті третій

Укрінформ
Бійці Десантно-штурмових військ збили із зенітної установки багатоцільовий російський винищувач Су-30 

На півдні України ЗСУ завдали вогневих ударів по колонах ворожої техніки, Каховському мосту, понтонній переправі, а також по скупченнях загарбників і техніки в районі Голої Пристані та Дудчан. Разом до Перемоги!

Ми зібрали для вас інформацію про двохсот третій день війни по рубриках. Деякі факти прокоментовані УКРІНФОРМОМ.

ТОР 5  ЦИТАТ

  1. Володимир Зеленський, президент України: «Можна тимчасово окупувати території нашої держави. Але точно неможливо окупувати українських людей. Можна промивати мозок, але не можна зробити цього із серцями українців».

  1. Урсула фон дер Ляєн, президент Європейської Комісії: «Одним із уроків цієї війни є те, що ми мали б дослуховуватися до тих, хто знав путіна. До Анни Політковської, до всіх російських журналістів, які викривали злочини та заплатили за це найвищу ціну. До наших друзів з України, з Молдови й Грузії, до білоруської опозиції. Ми мали б дослуховуватися до голосів у межах нашого Європейського Союзу: в Польщі, в країнах Балтії, в усій Центральній та Східній Європі. Вони говорили нам роками, що путін не зупиниться, і діяли відповідно».

  1. Андрій Єрмак, глава ОП: «У росії майже чверть населення не має каналізаційних споруд, але ракети розглядаються як пріоритет. У росії її лідери можуть використовувати як зброю майже чверть світових запасів природного газу, але майже третина домогосподарств не може опалювати свої будинки. У росії люблять «велич». Але ця найтуманніша концепція ніколи не вимірюється економічним розвитком, добробутом чи якістю життя. росіяни вимірюють це страхом».

  1. Олексій Данілов, Секретар РНБО: «Якби ми не готувалися до війни, ми б сьогодні не сиділи в цьому кабінеті, а російські танки були б у Варшаві, Празі чи Вільнюсі. Світ нарешті має зрозуміти, що путін нічим не відрізняється від Гітлера. Гітлер був одержимий знищенням євреїв, а путін хоче знищити українців».

  1. Ханно Певкур, глава міноборони Естонії: «Світ об’єднаний на підтримку України. Естонія підтримує ваші зусилля в побудові потужної системи кіберзахисту. Ми готові ділитися передовим досвідом. Набуття Україною повноправного членства в Об’єднаному центрі передових технологій НАТО з кіберзахисту поглибить обмін найкращими напрацюваннями з кібербезпеки. Ви зараз на передовій боротьби з кібервикликами. Тому участь України в роботі цього Центру буде перевагою для усіх нас».

БОЙОВІ ДІЇ

Генштаб: оперативна інформація на 18:00 14 вересня 2022 р.

  • Сили оборони відбили атаки противника в районах населених пунктів Спірне, Соледар, Майорськ, Зайцеве, Одрадівка, Весела Долина, Водяне та Новомихайлівка.
  • Авіація Сил оборони здійснила 11 ударів - уражено шість позицій та місць скупчення живої сили і техніки противника, три позиції зенітних ракетних комплексів, збито один літак противника.
  • Підрозділи Ракетних військ і артилерії завдали ударів по пунктах управління, районах зосередження живої сили та бойової техніки противника. Окрім того підтверджено знищення чотирьох реактивних систем залпового вогню “Град” в  Херсонській області, що потрапили у зону ураження 12 вересня поточного року, та продовольчого складу окупантів у Докучаєвську.

ЗСУ знищили:

  • багатоцільовий винищувач Су-30 російської федерації;
  • колони ворожої техніки, завдали ударів по Каховському мосту, понтонній переправі, а також по скупченнях загарбників і техніки в районі Голої Пристані та Дудчан;
  • ворожий Мі-8 і понад 120 загарбників.

У Харківській області з 6 вересня від російських загарбників звільнені близько 8500 квадратних кілометрів території, близько 388 населених пунктів та близько 150 тисяч людей – МОУ.

Німеччина за останній тиждень передала Україні ще чотири зенітні самохідні артилерійські установки Gepard, довівши їхню загальну кількість до 24.

«УКРІНФОРМ»: Надіємось що ще 6 установок Gepard, які готуються до відправки до України, теж прийдуть, як і обіцяли. А не так, як системи ППО IRIS-T, які мали бути в Україні на початку вересня, а будуть лише в кінці року.

Державне бюро розслідувань затримало військовослужбовця російської федерації, який переховувався на звільненій території Харківської області.

У Великій Британії успішно завершили навчання майже 5 тисяч військовослужбовців Збройних сил України – Генштаб.

ПРАВДА ПРО ВІЙНУ

Від початку повномасштабного вторгнення вороги вбили в Україні 384 дитини, 749 – дістали поранення.

Росія завдала ракетний удар 3 крилатими ракетами ймовірно з Ту-95МС (Х-101) по західній околиці м. Кривий Ріг, інформація про втрати та руйнування уточнюється - оперативне угрупування військ "Каховка".

З 9 по 11 вересня правоохоронці виявили вже шість тіл вбитих мирних жителів, вбитих російськими військовими у населених пунктах Гракове та Залізничне Чугуївського району Харківщини – прокуратура області.

Контррозвідка СБУ затримала російську агентку, яка прибула до Запоріжжя під "легендою" волонтерки, а насправді виконувала завдання з виявлення дислокації підрозділів ЗСУ.

Ситуація по областях станом на 8:00 14 вересня.

  • У Харківській області ворог обстрілював населені пункти Ізюмського, Куп'янського та Чугуївського районів, 3 людини отримали поранення. 
  • У Донецькій області вночі росіяни вдарили ракетою С-300 по Краматорську, за добу в області 5 людей загинули і 16 дістали поранення.
  • Сьогодні вночі Миколаїв зазнав ракетних обстрілів, росіяни били ракетами типу С-300, 2 людей загинули, 3 були поранені, 3 надана допомога амбулаторно.
  • У Херсонській області ситуація залишається складною, тривають бойові дії, є поранені.

УКРАЇНА

Президент Володимир Зеленський відвідав звільнене місто Ізюм на Харківщині, де взяв участь у церемонії підняття державного прапора України, а також привітав бійців-визволителів і вручив державні нагороди українським військовослужбовцям.

Україна накопичила найбільші запаси вугілля за останні роки: зараз в Україні накопичено 2,2 млн тонн вугілля, до початку опалювального сезону його запаси можуть сягнути 2,5 млн тонн - Денис Шмигаль, прем'єр-міністр.

«УКРІНФОРМ»: Головне, щоб цієї кількості хватило на зиму і щоб українці не сиділи в холодних домівках.

Президент Володимир Зеленський звільнив Олександра Окіса з посади голови Національної служби посередництва і примирення, призначивши на це місце Дмитра Кухнюка.

Обласні військові адміністрації розробили плани евакуації населення у разі неможливості відновлення об’єктів критичної інфраструктури, які забезпечують, зокрема, постачання тепла та світла, упродовж кількох діб після імовірних російських обстрілів - Денис Шмигаль, прем'єр-міністр.

Комітет Верховної Ради з питань бюджету приступив до вивчення проєкту Державного бюджету-2023.

«УКРІНФОРМ»: КМУ прийняв бюджет на 2023 рік ввечері 13 вересня. Головним у бюджеті є те, що на національну безпеку та оборону закладається  1 141,1 млрд грн або 17,8% ВВП, а також є суттєве скорочення утримання органів влади - мінус 11,6 млрд грн порівняно з цим 2022 роком.

ЕКОНОМІКА

Кабінет Міністрів очікує, що середньозважений курс долара у 2023 році буде в діапазоні 42 грн, однак курс буде коливатися і наприкінці року може становити 49 гривень за долар - Денис Шмигаль, прем'єр-міністр.

Україна прагне збільшити ліміти для експорту електроенергії до Європи до 2 700 МВт. - Денис Шмигаль, прем'єр-міністр.

«УКРІНФОРМ»: На сьогодні Україна експортує електроенергію у межах квоти 300 МВт до Румунії, Словаччини, а також відбувається експорт до Польщі в межах 260 МВт по спеціальній лінії електропередачі  і понад 150 МВт - до Молдови.

Агентство з розшуку та менеджменту активів (АРМА) придбало перший пакет військових облігацій на 152 млн гривень.

У рамках зернової угоди на ранок 14 серпня з українських портів вирушили ще 5 суден.

«УКРІНФОРМ»: Від початку дії угоди між Україною, Туреччиною, росією та ООН щодо транспортування зерна з України експортовано 3,1 млн тонн агропродукції.

У Кабінеті Міністрів планують, що у 2023 році Україна зможе залучити від МВФ та ЄС по 12 млрд доларів, а від США - 18 млрд доларів.

Для відновлення зруйнованої росіянами Садиби Кеніга на Сумщині потрібно понад 67 мільйонів – МКІП.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ

Глава Єврокомісії Урсула Фон дер Ляєн заявила, що Україна приєднається до зони роумінгу ЄС.

Єврокомісія виділяє €100 мільйонів для відбудови 74 українських шкіл – Олена Зеленська, перша леді України.

Українських представників вперше обрали до Виконавчої Ради ВООЗ: міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко увійшов до складу Виконавчої Ради Всесвітньої організації охорони здоров’я, а його перший заступник Олександр Комаріда – до складу Постійного комітету Європейського комітету ВООЗ.

Перша леді Олена Зеленська під час візиту до Страсбурга зустрілася з президенткою Європейського парламенту Робертою Мецолою та розповіла їй про потреби України в освіті, медицині, захисті українців.

У латвійських банках заморожено близько 80 млн євро у зв'язку з санкціями, запровадженими проти росії через війну в Україні.

Депутати Європарламенту звернулися до Високого представника ЄС з питань закордонних справ та політики безпеки Жозепа Борреля та міністра закордонних справ головуючої в Раді ЄС Чехії Яна Ліпавського з пропозицією про заборону видачі віз окремим категоріям громадян рф та білорусі.

Євросоюз оприлюднив рішення Ради ЄС щодо вилучення зі списку санкцій експрезидента України Віктора Януковича, його сина Олександра, ексгенпрокурора Віктора Пшонки та його сина Артема, введених за розкрадання держкоштів.

«УКРІНФОРМ»: І  як до цього ставитися Україні та українцям?..

Данія навчатиме українських військових на своїй території - Мортен Бедсков, міністр оборони  Данії.

Компанії з Австрії вкладуть 600 млн євро в будівництво та обладнання трьох медичних закладів в Україні – проєкти будуть профінансовані австрійськими та німецькими банками.

ВОРОГ

Речник кремля пєсков заявив, що амбіції України приєднатися до НАТО становлять загрозу безпеці росії.

У росії фсб оголосила про затримання жителя Владивостока, обвинувативши його в передачі українській військовій розвідці відомостей про об'єкти критичної та військової інфраструктури Приморського краю рф.

«УКРІНФОРМ»: А чого не Чукотки або ще далі?

В росії масово скасовують заплановані відправки особового складу на війну через відмову військових брати участь у бойових діях в Україні – Головне управління розвідки України.

російська мережа "Вкусно и точка" (оновлена мережа після продажу McDonald's свого російського бізнесу) оголосила, що замінить Coca-Cola напоями "Добрий cola".

Марина Дмитрів, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-