Битва за Україну. День двісті другий

Битва за Україну. День двісті другий

Укрінформ
З 6 вересня ЗСУ звільнили понад 300 населених пунктів або 3,8 тис. кв. км у Харківській області

Протягом двох годин Збройні сили України збили два ворожі літаки - бомбардувальник Су-24 і штурмовик Су-25. Переможемо!

Ми зібрали для вас інформацію про двохсот другий день війни по рубриках. Деякі факти прокоментовані УКРІНФОРМОМ.

ТОР 5 ЦИТАТ

  1. Дмитро Кулеба, глава МЗС України: «росія проявить серйозну зацікавленість в реальних переговорах у той момент, коли усвідомить і змириться з тим фактом, що її позиції максимально ослабли, вона не може втримати навіть те, що захопила, їй потрібно буде різко стабілізувати ситуацію. Але тоді постає логічне питання: якщо на цей момент ми перебуватимемо в успішному наступі і будемо звільняти свої території, то чому нам потрібно про щось домовлятися з агресором?».

  1. Ентоні Блінкен, держсекретар США: «Контрнаступ України тільки починається, а українські сили домоглися значного прогресу. І те, що вони зробили, було дуже методично сплановано, і, звичайно, воно отримало значну підтримку Сполучених Штатів та багатьох інших країн».

  1. Андрій Єрмак, глава Офісу Президента: «Договори про гарантії безпеки для України не замінюють собою рух до членства в Північноатлантичному альянсі й діятимуть, поки Україна не є членом НАТО. Досягнення, які Україна демонструє у війні проти росії, змінить ставлення деяких членів НАТО до членства України в Альясні. Я абсолютно переконаний, що членство України в НАТО тільки зміцнить цю організацію».

  1. Радослав Сікорський, депутат Європейського парламенту: «Оскільки Росія вже зруйнувала Будапештський меморандум, і ядерний удар був би ще одним жахливим порушенням Будапештського меморандуму, вчиненим проти країни, яка добровільно віддала свою ядерну зброю, то Сполучені Штати можуть вирішити відновити статус-кво. А отже, знову зробити Україну ядерною державою».

  1. Андерс Фог Расмуссен, ексгенеральний секретар НАТО: «Насамперед я хочу привітати український народ і українські Збройні сили з успіхом на сході та півдні. Ми пильно стежили за розвитком подій і з величезною цікавістю спостерігали, як росіяни тікають, як вони зазнають поразки».

БОЙОВІ ДІЇ

Генштаб: оперативна інформація на 18:00 13 вересня 2022 р.

  • Сили оборони успішно відбили атаки противника в районах населених пунктів Зайцеве, Отрадівка, Бахмут, Бахмутське, Весела Долина, Авдіївка, Безіменне та Новогригорівка.

  • авіація Сил оборони здійснила два удари по позиціях та місцях зосередження живої сили і техніки противника.

  • Підрозділи Ракетних військ і артилерії завдали ураження по пунктах управління, районах зосередження живої сили та бойової техніки противника. Також, підтверджено знищення 11 вересня складів з боєприпасами противника в районі міста Херсон.

За 2 години у небі над Херсонською та Донецькою областю Збройні сили України збили ворожий бомбардувальник Су-24 і штурмовик Су-25- Повітряне командування "Південь"

З 6 вересня ЗСУ звільнили понад 300 населених пунктів, або 3,8 тис. кв. км у Харківській області, реальна цифра вдвічі більша – Гання Маляр, заступниця міністра оборони

У Кремінній на Луганщині наразі вже немає ані російських військ, ані окупаційної адміністрації - Сергій Гайдай, очільник Луганської ОВА

ЗСУ, вірогідно, знищили іранський ударний безпілотний літальний апарат поблизу Куп'янська - Управління стратегічних комунікацій ЗСУ

Прикордонники полонили російського військового, який обстрілював Харківщину.

ЗСУ розгромили елітну танкову армію рф, призначену для оборони москви – міноборони Британії

ПРАВДА ПРО ВІЙНУ

Від початку повномасштабного вторгнення вороги вбили в Україні 383 дитини, 749 – дістали поранення.

На звільнених від окупантів територіях щодня фіксується до 200 кривавих воєнних злочинів, скоєних росіянами, понад 70 тисяч квадратних кілометрів у десяти областях – заміновані - Генштаб

У процесі виконання трудових обов’язків під час бойових дій в Україні постраждали 555 працівників, 163 з них загинули - Фонд соціального страхування

Ситуація по областях станом на 8:00 13 вересня.

  • Протягом минулої доби ворог масовано обстрілював Харків та Харківський, Чугуївський та Куп'янський райони області, загинула 1 людина, 6 отримали поранення.

  • На Донеччині були обстріляні Авдіївка, Костянтинівка, Миколаївка, Вугледар, Слов’янськ, Торецьк, с.Водяне, с.Опитне, с.Георгіївка, смт. Олексієво-Дружківка. За минулу добу на Донеччині – 5 загиблих, 10 поранених цивільних.

УКРАЇНА

До Києва з візитом приїхав міністр оборони Естонії Ханно Певкур і передав нашій державі сучасний мобільний госпіталь. Також гість зустріся з міністром оборони України Олексієм Резніковим.

Україна проводить біля кордону з білоруссю навчання «Північний Буревій 2022» - МВС

Керівник Офісу президента Андрій Єрмак та колишній генсек НАТО Андерс Фог Расмуссен презентували рекомендації щодо "Київського безпекового договору" для стратегічного партнерства України та країн-гарантів.

«УКРІНФОРМ»: Презентований нині документ є тільки рекомендаціями, а більш конкретні положення та часові рамки будуть прописані вже у конкретних договорах з країнами-гарантами консультації з якими розпочнуться уже зараз. Група держав-гарантів може складатися зі США, Великої Британії, Канади, Польщі, Італії, Німеччини, Франції, Австралії, Туреччини, а також країн Північної Європи та Балтії, Центральної та Східної Європи. Головне: цей договір не заперечуватиме вступ України до НАТО

Депутати Київради ухвалили рішення про присвоєння персональних стипендій учням 8-11 класів, які демонструють високі знання з навчальних предметів.

Кабмін передав у постійне користування Чорнобильському заповіднику 230 тисяч гектарів землі

Львівський оборонний кластер почав виготовляти дитячі бронежилети, їх використовуватимуть для евакуації. Вже днями перші 30 штук відправлять у Донецьку область - Юрій Федоров, заступник голови правління Львівського оборонного кластера.

На сайті Президента України 12 серпня зареєстрована петиція, в якій привернуто увагу до вчинків міського голови Одеси Геннадія Труханова.

«УКРІНФОРМ»: Те, що Труханов, м’яко кажучи, не надто проукраїнський мер і політик -відомий факт. Але ж війна у нас нині...

У Львівській області облаштовують гуртожитки для проживання вимушених переселенців в очікуванні нової хвилі евакуації із зон бойових дій в осінньо-зимовий період.

У Київській області облаштовано 50 полігонів для зберігання будівельного сміття, що утворилося внаслідок воєнних дій – Міндовкілля

На час святкування єврейського Нового року - Рош-га-Шана - в Умані на Черкащині підготували 21 укриття - Ігор Табурець, голова Черкаської ОВА

«УКРІНФОРМ»: Рош-га-Шана цього року святкуватимуть з 25 по 27 вересня. В минулі роки на святкування Рош-га-Шана в Умань приїздили до 100 тисяч прочан-хасидів. Нині у зв’язку з воєнними діями в Україні на святкування в Умані очікують 10-12 тисяч паломників.

ЕКОНОМІКА

У НАК "Нафтогаз України" прогнозують, що за підсумками 2022 року сума непрямих субсидій населенню за газ, наданих через компанію, становитиме приблизно 842 мільярдів гривень.

Українці під час війни відкрили понад 50 тисяч нових бізнесів - Михайло Федоров, віцепрем'єр-міністр

Озимий ріпак завершили сіяти аграрії семи областей України. На 12 вересня засіяно 87% прогнозованих площ - Мінагрополітики

"Нафтогаз" завершив реструктуризацію євробондів-2024, те саме за євробондами-2022 і 2026 досі на розгляді

Із портів «Чорноморськ», «Одеса» та «Південний» 13 вересня вийшли в рейси «зерновим коридором» ще сім суден з українською агропродукцією.

НАК "Нафтогаз України" звернувся до Кабінету Міністрів стосовно відновлення експорту нафти і найближчим часом очікує вирішення цього питання.

Кабмін погодив обсяг придбання Нацагентством з питань управління корупційними активами (АРМА) військових облігацій у сумі 152 млн грн.

Національний банк провів емісію додаткових 15 млрд грн шляхом викупу державних облігацій.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ

Міжнародний валютний фонд виділив 1,4 мільярда доларів США додаткової підтримки Україні.

Європарламент у четвер за терміновою процедурою проголосує за пропозицію про надання Україні макрофінансового кредиту на 5 млрд євро.

Сейм Литви продовжив надзвичайний стан до 16 грудня і закрив в'їзд у країну для росіян

США спільно із союзниками обговорюють можливість надання Україні військової допомоги у вигляді засобів протиповітряної оборони і винищувачів - Financial Times

Західноєвропейські країни Данія, Бельгія та Нідерланди також припинили приймати документи на оформлення візи для російських туристів.

«УКРІНФОРМ»: 12 вересня таке ж рішення запровадили Латвія, Литва, Естонія, Польща, Чехія, Словаччина.

Міністерство закордонних справ України закликало Азербайджан і Вірменію до політико-дипломатичного врегулювання конфлікту і вказало на нікчемність посередництва з боку рф.

Уряд Великої Британії не надіслав представникам влади росії, білорусі та М’янми офіційного запрошення на похорон королеви Єлизавети ІІ, який відбудеться у понеділок, 19 вересня.

УКРІНФОРМ»: Ще пару днів тому, балакучий рот кремля пєсков розказував, що оскільки путін не планує поїхати на похорон, то вони розглядають кандидатуру того, хто поїде...

ВОРОГ

Голова комітету держдуми рф з міжнародних справ слуцький назвав "ескалацією" опубліковані Офісом президента України рекомендації щодо гарантій безпеки, а також пригрозив західним партнерам України конфліктом з "ядерною росією".

Прессекретар пєсков сказав, що в росії поки не планують оголошувати повну чи часткову мобілізацію, незважаючи на значні успіхи Збройних сил України на сході.

«УКРІНФОРМ»: Він ще забув додати, що все йде за планом і «паніки нєт».

федеральна служба безпеки росії оголосила, що затримала в московській області директора з якості неназваного авіаційного заводу, якого підозрюють у «державній зраді» - передачі Україні секретних матеріалів про російську бойову техніку.

«УКРІНФОРМ»: Ім’я затриманого у фсб не назвали, але зрозуміло, що зазнаючи колосальної поразки в Україні російська влада починає шукати винних.

Доходи росії від продажу енергоносіїв скоротилися в серпні до найнижчого рівня за останні 14 місяців через санкції – Bloomberg

«УКРІНФОРМ»: Новина, звісно, хороша, але цього мало.

Марина Дмитрів, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-