Битва за Україну. День двісті перший

Битва за Україну. День двісті перший

Укрінформ
За два тижні на півдні України ЗСУ звільнили 13 населених пунктів, загальна площа вивільнених територій - понад 500 кв.км

Українські військові звільнили село Тернова на півночі Харківської області і вийшли на кордон з росією. ЗСУ ліквідували  майже 85% особового складу 810 окремої бригади морської піхоти ворога. Переможемо!

Ми зібрали для вас інформацію про двісті перший день війни по рубриках. Деякі факти прокоментовані УКРІНФОРМОМ.

ТОР 5  ЦИТАТ

  1. Володимир Зеленський, президент України: «Україна не стоятиме на місці й збирається помалу постійно йти вперед, по-іншому ми з росією більше не говоритимемо. Якщо ми зупинимося, то деякі держави штовхатимуть нас до Мінського процесу. Я хочу, щоб світ розумів – це різні речі, дипломатичне рішення і Мінськ-2,3,5,10. Мінськ – це порожній папірець, щоб дати відпочити росії перед наступним вторгненням»

  1. Дмитро Кулеба, глава МЗС України: «Ми знаємо, як перемогти росію. І ми не боїмося її. Війна навчила нас не боятися ворога. Якби й інші країни світу не боялися росії, то ми б набагато швидше поставили її на місце».

  1. Марцін Пшидач, заступник глави МЗС Польщ: «Відлякування росії є в інтересах усієї Європи, а ті, хто вимагають діалогу з росією, сьогодні ламають європейську єдність. Ці країни мають усвідомлювати, що їх наполягання на діалозі з росією, тиск заради досягнення угоди також здійснювався і в період існування «нормандського формату», до якого входили Німеччина і Франція. Ми всі знаємо, до чого призвів цей формат…».

  1. Бен Годжес, екс командувач армії США в Європі: «Я впевнений у тому, що Україна поверне собі всі території станом на 23 лютого вже до кінця цього року, а Крим – в наступному році. І я, можливо, ще й занадто консервативний у своїх оцінках, тому що ситуація розвивається швидше, ніж очікувалося».

  1.  Олег Ніколенко, речник МЗС: «росія вдарила по критичній інфраструктурі України. Цілями були електростанції, що призвело до масових відключень електроенергії. Це акт відчаю після величезних втрат і відступу Росії на сході України. Незважаючи на свою терористичну тактику, вони приречені програти цю війну».

БОЙОВІ ДІЇ

Генштаб: оперативна інформація на 18:00 12 вересня 2022 р.

  • ЗСУ успішно відбили атаки противника в районах н.п. Майорськ, Миколаївка Друга, Бахмут, Красногорівка, Мар’їнка та Новомихайлівка.
  • авіація Сил оборони здійснила сім ударів - уражено п’ять опорних пунктів та місць зосередження живої сили і техніки, знищено дві позиції засобів ППО противника.

Українські військові звільнили село Тернова на півночі Харківської області і вийшли на кордон з росією - Андрій Єрмак, глава ОП

За останні два тижні на півдні України ЗСУ звільнили території площею майже 500 квадратних кілометрів, звільнено 13 населених пунктів, лінію фронту вдалося посунути на відстань від 4 до 12 кілометрів - Наталія Гуменюк, речниця пресцентру ОК "Південь"

ЗСУ та Нацгвардійці увійшли до Святогірська, у місті вивішено український прапор - ЗМІ

Українські військові ліквідували  майже 85% особового складу 810 окремої бригади морської піхоти ворога (пункт постійної дислокації місто Севастополь) - Генштаб

ПРАВДА ПРО ВІЙНУ

У Харківській області у звільненому від російських загарбників селі Залізничне виявили ще чотири тіла мирних жителів зі слідами катувань - Генпрокуратура

В результаті ракетного обстрілу 11 вересня Зміївської ТЕС  загинули четверо енергетиків, троє – дістали поранення. Сотні тисяч українців залишались без світла на Полтавщині, Дніпропетровщині, Харківщині, Сумщині, Донеччині - Герман Галущенко, міністр енергетики

«УКРІНФОРМ»: Від початку війни це був наймасовіший обстріл енергетичної системи України і скоріш за все він буде не останній. Не маючи успіху на полі бою путін буде ракетними ударами намагатися знищити українців. Забезпечити собі альтернативні світло і тепло – це наблизити нашу перемогу.

Щонайменше 1000 цивільних в Ізюмі загинули через окупацію росіянами, 80% інфраструктури міста зруйновано - Максим Стрельніко, депутат міської ради

Ситуація по областях станом на 8:00 12 вересня.

  • У Харківській області внаслідок ракетних ударів російських військ по критичній інфраструктурі в ніч на 12 вересня 1 людина загинула, тривають пошуки.
  • У Донецькій області внаслідок обстрілів за добу 3 загиблих і 9 поранених.
  • У Херсонській області від ворожого вогню пошкоджень зазнали житлові будинки, серед місцевих є загиблі та поранені.

УКРАЇНА

Президент Зеленський відвідав резиденцію посла Великої Британії в Україні та вшанував пам’ять Її Величності Королеви Єлизавети II.

В Україні зняли обмеження на кількість виїздів за кордон для людей з інвалідністю та тих, хто їх супроводжує, під час воєнного стану – Мінсоцполітики

Прем'єр-міністр України доручив міністрам Герману Галущенку та Олексію Чернишову спільно з НАК "Нафтогаз України" та НЕК "Укренерго" створити штаб з метою ліквідації наслідків ворожих руйнувань енергетичної та комунальної інфраструктури.

Суд арештував на 2 місяці підозрюваного у держзраді колишнього керівника Харківського управління СБУ Романа Дудіна без можливості внесення застави.

«УКРІНФОРМ»: Зрадників такого рангу хотілося б засуджувати на довічне позбавлення волі і без ніяких альтернатив. Але спочатку – довести треба…

Від початку навчального року ще 424 школи перейшли з очного на дистанційне навчання через обстріли артилерії - Сергій Шкарлет, міністр освіти і науки

Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України спільно з ЮНІСЕФ забезпечать зимовим одягом дітей внутрішньо переміщених осіб.

Укрпошта продовжує випуски на військову тематику - цього разу в планах перший маркований конверт воєнного часу.

ЕКОНОМІКА

З 24 лютого Україна отримала від партнерів $18 мільярдів допомоги – Мінфін

12 вересня в рамках реалізації «зернової ініціативи» з портів «Одеса», «Чорноморськ» та «Південний» вийшли 9 суден зі 163,8 тис. тонн агропродукції – Мінагрополітики

«УКРІНФОРМ»: Від початку роботи «зернового коридору» з портів Одеси вийшли 122 судна, якими було експортовано 2,78 млн тонн агропродукції.

НЕК «Укренерго» з 30 червня по 11 вересня отримало понад 3,7 млрд грн на аукціонах із доступу до міждержавних електромереж.

АТ "Укргазвидобування" після капітального ремонту відновило роботу двох свердловин у Полтавській області.

Україна за рік може заощадити близько 5,9 млрд доларів, завдяки рішенню інвесторів відтермінувати її платежі за зовнішнім боргом до 2024 року - Мінфін

Кабінет Міністрів відновив ліцензійний контроль над обігом пального, алкоголю та тютюну - Мінекономіки.

«УКРІНФОРМ»: Ліцензійний контроль дозволить збільшити надходження до місцевих бюджетів і попередить можливі зловживання у сфері обігу товарів, але чи це не підніме  вартість цих товарів для населення ось в чому питання.

Кабмін пропонує Раді національної безпеки та оборони запровадити санкції проти 38 російських компаній, пов'язаних з азартними іграми та лотереями.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ

Гендиректор МАГАТЕ Рафаель Маріано Гроссі заявив, що його пропозиція щодо створення зони ядерної та фізичної безпеки навколо Запорізької АЕС передбачає відсутність атак та обстрілів станції, але не стосується "широкої демілітаризації та переміщення військ".

«УКРІНФОРМ»: А як це можливо? Що й не кажи, спритний гендиректор!

Відсьогодні набуло чинності рішення Ради ЄС про призупинення дії угоди про спрощений візовий режим з російською федерацією.

«УКРІНФОРМ»: Країни Балтії з середини вересня заборонили в'їзд до своїх країн громадян росії з будь-якими шенгенськими візами. Але через те, що деякі європейські лідери переконані, що війну в Україні веде путін, а не російський народ,  шпаринки залишаються. Хіба що заплатять дорожче…

ЄС не визнає результати так званих «регіональних та місцевих виборів», які на минулих вихідних відбулися у тимчасово окупованій Автономній Республіці Крим та місті Севастополь.

ФРН передасть Україні дві системи IRIS-T до кінця року, ще дві на початку наступного – Анка Фельдгузен, посол Німеччини в Україні

«УКРІНФОРМ»: Ворог щодня обстрілює ракетами мирні міста України, а історія з надання німецької ППО уже починає нагадувати безкінечний поганий серіал.

ВОРОГ

П’єскою, речник путіна, заявив, що росія не планує виводити своїх військових із території Запорізької АЕС (ЗАЕС).

«УКРІНФОРМ»: А тут – президент МАГАТЕ (див. вище) – просто в унісон виступає.

Голова комісії ради федерації росії із захисту держсуверенітету андрій клімов заявив, що необхідності у загальній мобілізації в росії немає

В адміністрації російського президента заявили, що військове командування інформує путіна про перегрупування військ росії на полі бою в Україні.

У росії міські депутати 18 округів москви й санкт-петербурга підписали громадську заяву з вимогою відставки президента рф володимира путіна - Ксенія Торстрем, депутат петербурзького округу «Семенівський».

«УКРІНФОРМ»: Кінець путіна все ближче? Не факт. «Мундепи» в росії ніхто і звати їх ніяк.

Екс-президент рф медведєв заявив, що росія все ще вимагає "тотальної капітуляції України на своїх умовах".

«УКРІНФОРМ»: Як сказав Секретар РНБО України Олексій Данілов, «блогеру-початківцю дмитру медвєдєву потрібно бути подумки не з Україною, а з державою типу Північної Кореї і саддамівським бункером, де він буде ховатися, і вже нарешті перестати писати "росія" з великої літери й звикати до того що "і це вони ще не відступали».

Марина Дмитрів, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-