Битва за Україну. День двохсотий

Битва за Україну. День двохсотий

Укрінформ
За 200 днів війни ЗСУ знищили 52650 рашистів і лише ворожих танків - 2154 штуки

ЗСУ на сході України просуваються в темпі бліцкригу, український прапор піднято ще у десяти населених пунктах Харківської області. Рашистів вибито з селища Великий Бурлук - останнього логістичного вузла на Харківщині. На південному напрямку теж є просування і території, які вже вивільнено. Переможемо!

Ми зібрали для вас інформацію про двохсотий день війни по рубриках. Деякі факти прокоментовані УКРІНФОРМОМ.

ТОР 5  ЦИТАТ

  1. Президент Зеленський (до Дня танкіста): «На плечі воїнів-танкістів війна покладає найбільші випробовування, небезпеки та труднощі. Ви завжди на передовій, стійко і самовіддано прикриваєте піхоту в обороні та мужньо і сміливо прокладаєте їй шлях через бойові порядки ворога в наступі».

  1. Алар Каріс, президент Естонії: «Як і багато хто з вас, усім своїм серцем бажаю і тримаю схрещеними пальці за успіх Збройних Сил України. Вони показують нам, що можуть зробити справжній дух і сміливість. Армія окупантів деморалізована більше, ніж можна собі уявити. Схоже, їх витіснять із територій, які були окуповані за шість місяців, протягом шести днів».

  1. Габріелюс Ландсбергіс, міністр закордонних справ Литви:  «Геноцидний план путіна стерти Україну з карти провалився. Він не в змозі вести переговори. Війна повинна закінчитися його беззастережною капітуляцією. Україна заслужила не що інше, як нашу повну підтримку в притягненні путіна до відповідальності за кожен скоєний ним злочин. Не може бути ніяких компромісів, виправдань або винятків».

  1. Егілс Левітс, президент Латвії: «Я цілковито переконаний - після війни, після української перемоги - Україна стане однією з найпотужніших європейських націй. Не нам підштовхувати Україну до якихось перемовин, до якогось компромісу. Міцний і тривалий мир може настати тільки на підставі міжнародно визнаних цінностей і міжнародного права».

  1. Урсула фон дер Ляєн, президентка Єврокомісії: «Українці мужньо борються за своє майбутнє. Вони також борються за наші спільні цінності. ЄС був на їхньому боці з першого дня російської війни. Ми допоможемо відбудувати Україну як вільну, сучасну країну на її шляху до ЄС».

БОЙОВІ ДІЇ

Генштаб: оперативна інформація на 18:00 11 вересня 2022 р.

- Сили оборони вчергове відбили атаки противника в районах н/п Великі Проходи, Курдюмівка, Миколаївка Друга, Зайцеве, Майорськ, Озерянівка, Новобахмутівка, Авдіївка, Первомайське та Водяне.

ЗСУ підняли український прапор:

Харківська область:

- в селі Велика Камишеваха - Антон Геращенко, радник міністра внутрішніх справ.

- в смт Чкаловське - президент України.

- в н/п Козача Лопань, Великі Хутори, Кондрашівка, Токарівка, Великий Бурлук, Гоптівка  – Андрій Цаплієнко, військовий кореспондент.

- н/п Великі Проходи, Липці, Варварівка – Оперативний ЗСУ.    

            Луганська область:

            - над селом Піщане - голова ОВА.

В районі Нової Каховки знищено склад боєприпасів окупантів та понтонний міст через Дніпро - ОК «Південь».

На Херсонщині окупанти почали залишати свої позиції в деяких населених пунктах – Генштаб.

Триває звільнення Куп’янського та Ізюмського районів. Наразі у Харківській області звільнили вже понад 40 населених пунктів - Олег Синєгубов, голова Харківської ОВА.

На Харківщині: окупанти втекли із прикордонної Золочівської громади - Віктор Коваленко, голова громади.

На південному напрямку є просування і є території, які вже вивільнено - Наталія Гуменюк, начальник об’єднаного координаційного штабу прес-центру Сил оборони півдня України.

           

Від початку вересня понад 3000 кв. км повернули під контроль України. На Харківському напрямку ми почали просуватися не тільки на південь та схід, а й на північ – Валерій Залужний, головнокомандувач ЗСУ.

В результаті успішного контрнаступу наших військ російські війська гарячково покидають свої позиції з Борщової та Артемівки Харківської області, також з міста Сватове Луганської області – Генштаб.

ПРАВДА ПРО ВІЙНУ

Від початку повномасштабного вторгнення вороги вбили в Україні 383 дитини, 747 – дістали поранення.

На Херсонщині ворожа армія обстріляла смт Архангельське, села Любимівка, Ольгине та Станіслав. Серед місцевих є загиблі та поранені - Ярослав Янушевич, голова Херсонської ОВА.

На Миколаївщині росіяни обстріляли цивільну інфраструктуру у Вознесенську, 2 поранених - Ганна Замазєєва, голова Миколаївської обласної ради.

війська росії одночасно обстріляли Краматорськ, Слов'янськ та Миколаївку Донецької області – 1 особа отримала поранення - Павло Кириленко, голова Донецької ОВА.

На Запорізькій АЕС відновили резервну лінію зовнішнього електропостачання - МАГАТЕ у Твіттері.

«УКРІНФОРМ»: Українська військова розвідка повідомляє, що планується черговий обстріл ЗАЕС в якому рашисти традиційно спробують звинуватити Україну.

Російські ракети знову впали неподалік Південноукраїнської АЕС у Миколаївській області – Енергоатом.

У звільненому від російських загарбників місті Балаклія на Харківщині наразі немає світла та води, пошкоджено частину котелень - Оксана Бондар, в.о. міського голови Балаклії, секретар міськради.

«УКРІНФОРМ»: Наразі жителям, які під час окупації виїхали, не рекомендують повертатись принаймні ще тиждень. 

Свято на кістках: окупанти у знищеному Маріуполі влаштували концерт - Петро Андрющенко, радник міського голови Маріуполя.

«УКРІНФОРМ»: Як написав пан Андрющенко «все це схоже наче гвалтівник та вбивця влаштовує вечірку для рідних жертви на місці злочину».

Ситуація по областях станом на 8:00 11 вересня.

- На Харківщині внаслідок обстрілу  - 1 загиблий,  5 постраждалих, є пошкодження.

- На Донеччині 10 загиблих, 19 поранених. Пошкоджено об'єкти промисловості та транспортної інфраструктури.

- У Миколаєві - 9 осіб постраждали. По області – 5 людей постраждали, 1 людина загинула.

- На Дніпропетровщині ворог обстріляв Дніпровський та Нікопольський райони – 4 постраждалих.

Влада рф через успішний український контрнаступ відклала на невизначений термін проведення так званих «референдумів про приєднання до росії» окупованих територій Донбасу, а також Запорізької, Харківської та Херсонської областей - російське видання «Медуза».

УКРАЇНА

Президент Зеленський у день пам'яті жертв теракту в США 11 вересня наголосив, що Україна добре знає, що таке тероризм і співчуває американському народу - Зеленський у Twitter.

Червоний Хрест обіцяє і надалі допомагати Україні з поверненням тіл загиблих воїнів - Мінреінтеграції.

«УКРІНФОРМ»: На цей час додому повернуто 566 тіл воїнів, які віддали своє життя за Україну.

За 200 днів війни Національна поліція відкрила понад 1300 кримінальних провадженнях за фактами колабораціонізму - Ігор Клименко, голова Нацполіції.

Україна та Бельгія посилюють співпрацю у сфері психічного здоров’я – МОЗ.

Українки здобули 4 «золота» на міжнародному турнірі з боксу у Польщі: у фіналі перемогли - Софія Турбініна (вагова категорія до 48 кг), Анастасія Крамаренко (57 кг), Тетяна Довгаль (60 кг), Поліна Черненко (понад 81 кг) - Федерації боксу України (ФБУ),

ЕКОНОМІКА

Уряд розраховує наступного тижня ухвалити план державного бюджету на 2023 рік та вчасно внести його на розгляд парламенту -  Руслан Стефанчук, голова ВРУ.

Міністерство економіки України оприлюднило план зростання української економіки у найближчі десять років - Мінекономіки.

Уряд відтермінував сплату митних платежів за імпорт товарів оборонного призначення на 90 днів – Урядовий портал.

На Волині відновили роботу 11 підприємств, передислокованих з окупованих територій - Волинська ОВА.

Аеропорт «Львів» за наявності гарантії безпеки може першим відновити польоти над Україною - Олександр Кубраков, міністр інфраструктури.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ

Франція та Румунія підпишуть 12 вересня угоду про полегшення експорту зернових з України суходолом -  Le Figaro.

МЗС Чорногорії запропонувало скасувати безвізовий режим для росіян - чорногорське видання «Дан».

Прем’єр-міністр Греції Кіріакос Міцотакіс заявив, що Греція вжила заходів для забезпечення достатніх поставок енергоносіїв протягом зими на випадок припинення поставок російського газу в країну - Reuters.

ВОРОГ

російська влада визнала, що майже повністю втекла з Харківщини: міноборони рф у щоденних зведеннях показало свій відступ із Харківської області, а у північній частині регіону взагалі не залишила окупантів.

На тлі успішного контрнаступу ЗСУ міністр закордонних справ рф лавров заявив, що росія не проти переговорів з Україною - телеканал росія-1.

«УКРІНФОРМ»: лавров традиційно пригрозив «чим більше відкладається процес, тим важче буде домовитися». Тут лавров має рацію: тим важче буде росії щось собі виторгувати.

росія свідомо поширює фейки про вивезення українського зерна, намагаючись відвести від себе провину за проблеми з продовольчою безпекою, дискредитувати Україну та мінімізувати її спротив - розвідка міноборони Великої Британії.

У Чечні для відправки на війну в Україні підготували три батальйони по 560 терортстів і спецполк на 1,5 тис. осіб – ТАСС.

Алла Роєнко, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-