Битва за Україну. День сто дев’яносто дев’ятий

Битва за Україну. День сто дев’яносто дев’ятий

Укрінформ
Українські воїни стрімко просуваються на сході та півдні України

ЗСУ увійшли в Ізюм на Харківщині та перебувають на околицях Лисичанська на Луганщині. За попередньою інформацією, під контролем ЗСУ селище Ямпіль на Донеччині та населені пункти  Мартове, Артемівка, Савинці на Харківщині. Переможемо!

Ми зібрали для вас інформацію про сто дев’яносто дев’ятий день війни по рубриках. Деякі факти прокоментовані УКРІНФОРМОМ.

ТОР 5  ЦИТАТ

  1. Володимир Зеленський, президент  України: «Сьогодні Україна в огні, розпаленому росією, відстоює свою незалежність і європейські цінності. Вдячний митцям, які нині відкривають світові велич і духовну красу України, її незборимий народ, що героїчно протистоїть агресору, утверджує суверенітет і територіальну цілісність своєї країни».

  1. Анналена Бербок, міністр закордонних справ Німеччини: «…путін розраховує на те, що ми втомимося співчувати стражданням України. Він вірить, що може розділити наші суспільства брехнею та шантажувати поставками енергії… Цей розрахунок не повинен спрацювати і не спрацює».

  1. Олег Ніколенко, речник МЗС України: «Українські війська добиваються успіху на сході України, звільняючи нові міста і села. Їхня мужність у поєднанні з військовою підтримкою Заходу дає дивовижні результати. Украй важливо продовжувати постачання зброї в Україну».

  1. Джим О’Браєн, голова Офісу з питань координації санкцій Держдепартаменту США: «Усі «ярлики» (йдеться про статус «держави-спонсора тероризму. Ред), про які говорять, відволікають від суті, а суть така: росія в результаті вийде з цієї війни, зазнавши стратегічної поразки – і над цим ми працюємо за допомогою наших санкцій».

  1. Йоганнес Ган, єврокомісар з питань бюджету: «Справжнє питання полягає в тому, як фінансувати Україну у випадку - а це дуже ймовірно - що війна триватиме в новому році. У планах має бути більше, тому що фінансові потреби України до кінця року складають ще 3 мільярди євро. Ми повинні підтримувати Україну, тому що Україна захищає не лише себе, але й також нас, наші цінності».

БОЙОВІ ДІЇ

Генштаб: оперативна інформація на 18:00 10 вересня 2022 р.

- Сили оборони успішно відбили наступальні дії противника в районах н/п Соснівка, Майорськ, Миколаївка Друга, Зайцеве, Весела Долина, Бахмут, Первомайське та Новомихайлівка.

За попередньою інформацією, селище Ямпіль на Донеччині та село Мартове, селище Савинці, село Артемівка на Харківщині під контролем ЗСУ - Андрій Цаплієнко, військовий журналіст.

Українські військові увійшли в Ізюм – з мереж.

Українські військові перебувають на околицях Лисичанська на Луганщині – Сергій Гайдай, голова ОВА.

На півдні ЗСУ на різних ділянках фронту просунулися від двох до кількох десятків кілометрів - Наталія Гуменюк, речниця сил оборони Півдня.

У Балаклії урочисто підняли український прапор - Олег Синєгубов, голова Харківської ОВА.

В  СБУ («Альфа») підтвердили звільнення міста Куп'янськ у Харківській області – СБУ.

За три дні ЗСУ знищили повітряних цілей ворога на $157,5 млн – Генштаб.

росія у війні проти України втратила понад 57% свого ракетного потенціалу – Олексій Резніков, міністр оборони України.

ПРАВДА ПРО ВІЙНУ

Від початку повномасштабного вторгнення вороги вбили в Україні 383 дитини, 746 – дістали поранення.

Тіла з ознаками катування виявили у звільненому селі на Харківщині – ГУ Нацполіції у Харківській області.

На звільнених територіях Харківщини правоохоронці документують воєнні злочини росіян - МВС України.

В Україні на сьогодні внаслідок воєнних дій понівечено 114 спортивних об'єктів - Вадим Гутцайт, міністр молоді та спорту України.

Ситуація по областях станом на 8:00 10 вересня.

- На Харківщині внаслідок обстрілів 23 людини постраждали, серед них 3 дітей.

- На Донеччині - 2 людей загинули, 5 поранені.

- На Дніпропетровщині ворог ударив по трьох районах, є влучання у промислову інфраструктуру, без жертв.

УКРАЇНА

Глава МЗС Німеччини Анналена Бербок вдруге від початку повномасштабного вторгнення прибула до Києва. Вона відвідала Київську область та пообіцяла допомогу з розмінування.

Президент Латвії став першим від початку Великої  війни західним лідером, що переночував у Києві

Президент Зеленський провів телефонну розмову з президентом Макроном, під час якої обговорили перебіг бойових дій та ситуацію на Запорізькій АЕС – Твіттер глави держави.

Від початку повномасштабного російського вторгнення працівники поліції оголосили 79 підозр за фактами продажу гуманітарної допомоги псевдо волонтерами - Ігор Клименко, голова Нацполіції.

Від початку воєнного стану прикордонники затримали понад 8 тисяч чоловіків за спробу незаконного перетину кордону – Держприкордонслужба.

ЕКОНОМІКА

Уряд подовжив термін дії покладення спеціальних обов'язків (ПСО) на ринку природного газу до кінця квітня 2023 року – Денис Шмигаль, очільник уряду.

«УКРІНФОРМ»: Ціна на блакитне паливо для виробників тепла на цей період залишиться незмінною, що дає можливість місцевій владі так само не підвищувати тарифи на тепло й воду для населення.

Уряд схвалив рішення про залучення від Міжнародного банку реконструкції та розвитку додаткового фінансування у розмірі $530 млн – Мінфін.

У межах реалізації «зернової ініціативи» з портів «Одеса», «Чорноморськ» та «Південний» вийшли 5 суден із 90 тис. тоннами української агропродукції – Мінінфраструктура.

«УКРІНФОРМ»: Від часу виходу першого судна з українським продовольством уже експортовано 2,6 млн тонн агропродукції, з портів вийшли 113 суден, які були направлені до країн Азії, Європи та Африки.

Україна експортуватиме вугілля та електроенергію до Польщі - Денис Шмигаль, прем’єр-міністр України.

Щоб остаточно конфіскувати їхнє майно на території України: уряд повторно накладає санкції на Курченка, Лебедєва, Януковича та Дерипаску - Денис Шмигаль, прем'єр-міністр України.

Підвищення «мінімалки» у проекті бюджету на наступний рік не передбачається – Мінфін.

«УКРІНФОРМ»: У проекті планується закласти мінімальну заробітну плату на рівні грудня 2022 року - 6700 грн.

Україна планує запозичити у США $1,5 млрд для закупівлі газу - Денис Шмигаль, прем’єр-міністр.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ

Від часу проведення першого засідання групи у форматі «Рамштайн», який відбувся наприкінці квітня, Україна отримала від партнерів сотні ракет, гармат та САУ - Олексій Резніков, міністр оборони.

Навчання для ЗСУ:

- Іспанська армія долучиться до процесу навчання українських військових - El Mundo.

- Словаччина погодилася на своїх полігонах готувати ЗСУ - Олексій Резніков, міністр оборони України.

- Українські фахівці завершують навчання із використання німецьких зенітно-ракетних комплексів IRIS-T – Міноборони.

Українська асоціація футболу звернулася до УЄФА та ФІФА з вимогою не допустити проведення товариського матчу росія - Боснія і Герцеговина 19 листопада у Санкт-Петербурзі на «Газпром-Арені» - УАФ.

«УКРІНФОРМ»: Мер Сараєво теж застерегла свою національну команду не їхати в росію на товариський матч проти команди країни-агресора, також  звернулася до Футбольної Асоціації Боснії та Герцеговини якщо рішення не зміниться, місто припинить співпрацю з Асоціацією.

Чарльза III офіційно проголошено королем Великої Британії на засіданні Ради зі вступу на престол – ВВС.

Канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що країна підготувалася до зупинки росією газопостачання - Spiegel.

В уряді Чехії, яка нині головує у Європейському Союзу, не виключають, що Угорщині доведеться вийти зі складу ЄС або змінити свою політику щодо росії – Мікулаш Бек, чеський міністр з європейських справ.

ВОРОГ

міноборони рф уперше прокоментувало відступ на Харківщині: відступ названо «операцією зі згортання та перекидання військ», перегрупуванням військ у районі Балаклії та Ізюма для нарощування зусиль та «досягнення цілей спецоперації» на Донбасі - офіційний ТГ-канал відомства.

Рада муніципальних депутатів московського округу «ломоносівський» звернулися до президента росії путіна з вимогою піти у відставку - сайті округу.

«УКРІНФОРМ»: 7 вересня депутати муніципальної освіти «Смольнінське» в Петербурзі теж опублікували прохання до державної думи росії та вимагати зняття путіна з посади.

9 вересня депутати були викликані до поліції, на них складено протоколи за статтею про дискредитацію російської армії.

У рф визнали «іноагентами» журналістку Юлію Латиніну та історика Тамару Ейдельман

Алла Роєнко, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-