Битва за Україну. День сто дев’яносто восьмий

Битва за Україну. День сто дев’яносто восьмий

Укрінформ
Українські воїни ведуть успішний контрнаступ на Харківському напрямку – звільнено н.п. Волохів Яр, Шевченкове

Другу добу поспіль ЗСУ знищують близько 650 російських загарбників. Місто Куп'янськ – ключовий логістичний вузол на Харківщині – за неофіційною інформацією також звільнене. Рада ЄС затвердила призупинення угоди про спрощений візовий режим з росією. Переможемо!

Ми зібрали для вас інформацію про сто дев’яносто восьмий день війни по рубриках. Деякі факти прокоментовані УКРІНФОРМОМ.

ТОР 5  ЦИТАТ

  1. Егілс Левітс, президент Латвії: «Сьогодні я перебуваю в Києві, щоб запевнити президента Зеленського в тому, що Латвія продовжуватиме надавати сильну підтримку Україні до перемоги в цій війні… Слава Україні!».

  1. Ллойд Остін, міністр оборони США: «Зараз ми бачимо успіх біля Херсона, ми бачимо певний успіх біля Харкова, і це дуже, дуже надихає».

  1. Ентоні Блінкен, держсекретар США: «рішення путіна направити підкріплення до Харківської області України наголошує на величезних втратах, які російські війська зазнають у війні».

  1. Александер Шалленберг , голова МЗС Австрії: «…санкції працюють, хоча в росії з цього приводу кидають димові шашки. Зараз важливо стратегічне терпіння і міцні нерви. Санкції з кожним днем стають дедалі ефективнішими. Цілі сектори російської економіки простоюють, росія скочується в рецесію».

  1. Володимир Дубовик, директор Центру міжнародних досліджень: «Американці намагаються підлаштуватися та доставити саме ті види озброєння, які найбільше просять українські військові».

БОЙОВІ ДІЇ

Генштаб: оперативна інформація на 18:00 9 вересня 2022 р.

- Наші воїни успішно відбили атаки ворога в районах н/п Костянтинівка, Прудянка, Руські Тишки, Вірнопілля, Миколаївка Друга, Зайцеве, Авдіївка, Кам’янка, Побєда та Безіменне.

За даними Генштабу ЗСУ знищено:

- бойову техніку, засоби протиповітряної оборони та значну кількість живої сили в опорних пунктах на Донецькому та Південнобузькому напрямках;

- щонайменше два БПЛА противника;

- три пункти управління ворога, понтонна переправа, 28 об’єктів зосередження живої сили та бойової техніки;

ЗСУ звільнили:

- село Волохів Яр, Шевченкове та місто Куп'янськ (за неофіційною інформацією) у Харківській області;

- Благодатівку в Херсонській області.

Сили оборони ведуть успішний контрнаступ на Харківському напрямку – Генштаб.

ЗСУ за останні декілька днів звільнили від російських загарбників понад 1000 кв.км території - Валерій Залужний, головнокомандувач ЗСУ.

Державне бюро розслідувань розпочало фільтраційні заходи у визволеному від російських загарбників місті Балаклія Харківської області.

ПРАВДА ПРО ВІЙНУ

Від початку повномасштабного вторгнення вороги вбили в Україні 383 дитини, 743 – дістали поранення.

росія вдарила по Харкову із РСЗВ. Є влучання в житлові будинки, дитсадкок та АЗС. Наразі відомо про 14 постраждалих, серед них – діти - Ігор Терехов, міський голова.

Гендиректор МАГАТЕ Рафаель Гроссі закликав до негайного припинення обстрілів у районі Запорізької АЕС та створення зони ядерної безпеки та захисту навколо станції.

Понад 8,5 млн українців мають ризик психічних розладів через війну – ВООЗ.

Ситуація по областях станом на 8:00 9 вересня.

- У Харкові та області внаслідок обстрілів 4 людини загинули, 10 постраждали.

- На Донеччині за добу 9 людей загинули, 23 дістали поранення.

           -  На Дніпропетровщині росіяни знову обстріляли Нікопольський район, є

              руйнування, без жертв.

УКРАЇНА

 Візити:

- прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький та президент Латвії Егілс Левітс прибули до Києва. Вони були прийняті президентом України.

Основне зі спільного брифінгу в Києві:

- Україна і Польща домовилися про будівництво хабу для ремонту військової техніки та проведення навчань з міжнародними партнерами.

- Прем’єр-міністр Польщі закликав продовжувати санкції проти росії.

- Польща закликає Єврокомісію якнайшвидше виділити Україні обіцяні €9 млрд.

Президент Зеленський підписав указ, яким затвердив рішення РНБО про запровадження санкцій проти 606 російських посадовців – Офіс президента.

В Україні створили унікальну систему ППО, якої немає у світі - Юрій Ігнат, речник Повітряних сил ЗСУ.

На Кіровоградщині фіксують стрімке зростання хворих на COVID-19: за добу зареєстровано 49 випадків проти 3-10 випадків, які фіксували раніше - Кіровоградська ОВА.

У Києві відбулася презентація ювілейної пам'ятної відзнаки «80 років УПА».

На порталі «Дія» запрацювала послуга «Усиновлення: реєстрація кандидатом», завдяки чому українці, які хочуть усиновити дитину, можуть подати заяву онлайн - Мінцифри.

В Україні зареєстрували рекордну кількість шлюбів під час війни – понад 100 тис, це на 21% більше, аніж за той самий період у 2021 та абсолютний рекорд за останні 7 років – «Опендатабот».

ЕКОНОМІКА

Україна вимагатиме від росії $300 млрд  репарацій  – Денис Малюська, міністр юстиції України.

Потреби на відновлення України становлять майже $350 мільярдів – спільна оцінка

уряду України, Єврокомісії та Світового банку.

НАК «Нафтогаз України» розпочинає новий арбітражний процес проти російського газового монополіста «газпром» - пресслужба компанії.

«УКРІНФОРМ»: Предметом арбітражу буде плата послугу з організації транспортування природного газу територією України, яку газпром не сплатив вчасно та в повному обсязі.

За оперативними даними, експорт соняшнику з України у 2021/22 маркетинговому році (МР, закінчився 31 серпня) сягнув історичного максимуму - 1,63 млн тонн - аналітичний портал АПК-Інформ.

Ще три судна вийшло з українських портів «зерновим коридором» - Міноборони Туреччини.

Черги на кордоні з Польщею: порожні вантажівки почали пропускати через пункт пропуску «Устилуг» - Держприкордонслужба.

Жнива 2022: намолочено 25,9 млн тонн зерна - Мінагрополітики.

«УКРІНФОРМ»: У трійці лідерів - Кіровоградщина, Одещина та Дніпропетровщина.

Інфляція в Україні вперше за більше ніж шість років наблизилася до 24%. Овочі б'ють рекорди в ціні – Держстат.

Мільярдер з рф михайло фрідман запропонував перевести $1 мільярд на рахунок українського представництва підконтрольного йому «Альфа-Банку», які можуть бути використані для фінансування соціальних проєктів в Україні, сподіваючись на зняття санкцій – WSJ.

«УКРІНФОРМ»: У МЗС Британії заявили з цього приводу, що «Сполучене Королівство не визнає жодних ухилянь від санкцій». Заступник голови Офісу президента України Ростислав Шурма заявив, що «мета санкцій – створити достатній тиск на еліти, щоб вони припинили війну».

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ

Рада ЄС затвердила повне призупинення угоди про спрощений візовий режим з країною-агресором росією.

«УКРІНФОРМ»: З 12 вересня почне діяти збільшення візового збору з 35 до 80 євро, терміни видачі віз збільшиться до 15 днів, у деяких випадках – до 45 днів та посиляться правила видачі багаторазових віз.

Військова допомога:

- Німеччина передасть Україні обіцяні раніше 16 мостоукладальних машин BIBER, 10 «зенітних» танків Gepard і «зимовий пакет»: електрогенератори, термоодяг, їжу та польове спорядження - Давід Гельмбольд, міноборони ФРН.

- Безпілотні гусеничні бронетранспортери, виготовлені естонським оборонним підприємством Milrem Robotics, прибули в Україну - Delfi.

США запровадили санкції проти іранських компаній за постачання росії безпілотників - мінфін США.

Американська нафтосервісна корпорація Halliburton повідомила про остаточний відхід з російського ринку – заява компанії.

Міністри фінансів ЄС підтримали надання Україні макрофінансової допомоги у вигляді кредиту обсягом 5 млрд євро, щоб допомогти їй підтримувати роботу шкіл, лікарень та інших державних установ - Reuters.

Швеція вирішила долучитися до двох судових позовів, що стосуються відповідальності рф за порушення міжнародного права у зв’язку з агресією проти України - Анн Лінде, міністерка закордонних справ.

Європейська Комісія заохочує країни ЄС скористатися можливістю для збільшення обсягів торгівлі з Україною у сфері постачання електроенергії, оскільки це відповідає інтересам як України, так і ЄС - Кадрі Сімсон, профільний Єврокомісар.

Шведські активісти заблокували вивантаження з танкера, що перевозив російський скраплений газ, на LNG-терміналі в Нюнесхамні, закликаючи шведський уряд припинити імпорт газу з рф через війну в Україні - Offshore Energy.

«УКРІНФОРМ»: Той факт, що російський скраплений газ все ще має право надходити до Швеції, через понад шість місяців після того, як росія почала своє вторгнення в Україну, є неприйнятним, зазначили активісти. 

Представник Папи Римського вчетверте від початку війни відвідає Україну - Vatican News.

ВОРОГ

заступник глави МЗС рф руденко повідомив, що рф розглядає можливість запровадження віз для громадян України – росЗМІ.

Північна Корея ухвалила закон, який дозволяє завдавати превентивні ядерні удари. За словами лідера КНДР Кім Чен Ина, це робить її ядерний статус «незворотним» - Reuters.

«УКРІНФОРМ»: проблема гамівної сорочки для усієї цієї навколо російської публіки стає більш, ніж актуальною.

Путін у режимі відеоконференції провів зустріч із постійними членами Ради безпеки рф – росЗМІ.

«УКРІНФОРМ»: В той час коли під час контрнаступу гинуть рашисти, путіна турбує зерно, що вивозиться не так і не туди, він вирішив, що має право вказувати сусідній державі, а також ООН, куди саме має поставлятися продовольство. Це – 100% димова завіса...

Алла Роєнко, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-