Битва за Україну. День сто дев’яносто шостий

Битва за Україну. День сто дев’яносто шостий

Укрінформ
ЗСУ звільнили ще кілька населених пунктів на південному напрямку

Відтепер щороку 7 вересня відзначається «День воєнної розвідки України». Єврокомісія запропонувала 5 мільярдів євро макрофінансової допомоги нашій державі. Переможемо!

Ми зібрали для вас інформацію про сто дев’яносто шостий день війни по рубриках. Деякі факти прокоментовані УКРІНФОРМОМ.

ТОР 5  ЦИТАТ

  1. Рафаель Гроссі, генеральний директор МАГАТЕ: «Ми можемо домовитися про дуже простий, але вкрай необхідний захисний механізм, аби уникнути того, що відбувається зараз, - обстрілу атомної (Запорізької – ред.) електростанції…Ми готові негайно розпочати консультації щодо створення такої зони».

  1. Герман Галущенко, міністр енергетики: «Важливо імплементувати рекомендації місії. А це можливо лише за умови повного повернення ЗАЕС під контроль України. Оскільки лише ми здатні гарантувати виконання всіх складових безпеки експлуатації, і зацікавлені в цьому, на відміну від росіян».

  1. Вадим Пристайко, посол України у Великій Британії: «У цьому (першій телефонній розмові Зеленського і Трасс. – ред.) є символізм, але в цьому є і практична сторона... І тут найбільш важливі два питання, в яких ми розраховуємо на допомогу Британії: що таке гарантії безпеки і в якій формі вони можуть бути надані Україні, і друге – як ми зможемо відновитися як держава, як народ, як цивілізація».

  1. Кая Каллас, прем’єр-міністр Естонії: «Тепер ми не повинні знову бути м’якими (про агресію росії в Грузії та Україні – ред.). Єдине рішення – відтіснити росію назад у її кордони. Щоб путін нічого не втратив, але й не отримав. Усе інше означає, що агресія для нього окупилася. Це було б запрошення, і жодна держава більше не могла б почуватися в безпеці».

  1. Сергій Кислиця, постпред України: «Головним результатом спільних міжнародних зусиль має стати виведення російського військового і цивільного персоналу з території ЗАЕС, а також з Енергодара».

БОЙОВІ ДІЇ

Генштаб: оперативна інформація на 18:00 7 вересня 2022 р.

- Наші військові успішно відбили атаки російських окупантів в районах н/п Питомник, Руські Тишки, Григорівка, Зайцеве, Майорськ, Миколаївка Друга, Соледар, Бахмутське, Бахмут, Долина та Опитне.

За даними Генштабу ЗСУ знищено:

- поблизу н/п Таврійськ дві самохідні артилерійські установки «Акація», ще дві – пошкоджено;

- один з артилерійських дивізіонів противника, що діє на Херсонському напрямку, втратив до 60% особового складу та техніки

- два літаки Су-25, один гелікоптер Ка-52 та два БпЛА.

Українська армія взяла в оперативне оточення окуповане росією місто Балаклію в Ізюмському районі Харківської області, скориставшись передислокацією сил рф на Херсонський напрямок - Інститут вивчення війни ( ISW) та The Insider.

ЗСУ звільнили деякі населені пункти Балаклійської громади. Жителів Балаклії в Харківській області влада закликає дотримуватись інформаційної тиші – Балаклійська міська рада.

ЗСУ звільнили ще кілька населених пунктів на південному напрямку -  Наталія Гуменюк, начальниця об'єднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня.

У Генштабі підтвердили, що ЗСУ у серпні завдали ракетних ударів по авіабазах росії в окупованому Криму - Валерій Залужний, головнокомандувач ЗСУ.

рф вербує громадян білорусі для участі у військовій агресії проти України та відправляє через свою територію, тому що їх не так багато - Олексій Данілов, секретар РНБО.

ПРАВДА ПРО ВІЙНУ

Від початку повномасштабного вторгнення вороги вбили в Україні 383 дитини, 742 – дістали поранення.

Запорізька АЕС працює лише одним енергоблоком, який забезпечує власні потреби АЕС в електроенергії - Петро Котін, президент Енергоатома.

«УКРІНФОРМ»: У Держатомрегулюванні зазначають «якщо виникнуть умови, які потребуватимуть зупинки станції, то енергоблок №6 буде зупинено».

На Запоріжжя окупанти з «Градів» обстріляли пункт видачі гуманітарної допомоги - 3 людей загинуло, ще 3 у тяжкому стані - Олександр Старух, голова ОВА.

Ситуація по областях станом на 8:00 7 вересня.

- На Донеччині 3 людей загинули, 2 поранені. У Слов'янську через обстріл зруйнований будинок, під завалами є люди.

- На Дніпропетровщині ворог знову обстріляв Нікопольський район, без жертв.

- На Харківщині загарбники завдавали інтенсивних ракетних ударів по кількох районах, дістали поранення 2 людей.

УКРАЇНА

Володимир Зеленський повідомив, що став першим іноземним лідером, який провів розмову з новою очільницею уряду Великої Британії. Ліз Трасс підтвердила свою повну підтримку українському лідеру і заявила, що Україна може розраховувати на довгострокову допомогу Великій Британії - прес-секретар Даунінг-стріт.

Президент Зеленський і канцлер Німеччини Олаф Шольц обговорили плани щодо посилення оборонних спроможностей України – глава держави у Твітері.

У Раді зареєстровано проєкт закону про статус держави-терориста та держави-спонсора тероризму – сайт парламенту.

День воєнної розвідки України відзначатимуть щороку 7 вересня: президент Зеленський підписав указ.

Володимир Зеленський зустрівся з військовослужбовцями Головного управління розвідки Міністерства оборони та вручив державні нагороди з нагоди професійного свята - пресслужба глави держави.

Документальний фільм Корнія Грицюка «ЄвроДонбас», який презентують на закритті кінофестивалю Kharkiv MeetDocs, спростує радянські міфи про індустріалізацію східного регіону – Держкіно.

Одна з найвпливовіших політичних груп Європарламенту –  Європейська народна партія (ЄНП) - номінувала український народ і президента Володимира Зеленського на премію «За свободу думки» імені Андрія Сахарова - ЄНП.

Міністр оборони України Олексій Резніков підписав наказ про відтермінування строків взяття жінок на військовий облік - Ганна Маляр,  заступниця міністра оборони.

«УКРІНФОРМ»: Але виняток – комітет рекомендував розглянути найближчим часом у Раді, щоб жінки-медичні працівники  мали ставати на військовий облік в обов’язковому порядку.

Рада призначила народного депутата від фракції «Голос» Рустема Умерова головою Фонду державного майна України.

ЕКОНОМІКА

Міненерго створило оперативний штаб з моніторингу проходження опалювального сезону 2022/2023 років - Міненерго.

Україні наступного року буде потрібна підтримка ЄС у розмірі €12 мільярдів - Денис Шмигаль, прем’єр-міністр України.

Із портів Великої Одеси вийшли ще чотири судна, завантажені українською агропродукцією - Міноборони Туреччини.

«УКРІНФОРМ»: До Ефіопії прибула гуманітарна колона з українським зерном - майже через місяць після виходу з чорноморського порту Південний.

«Нафтогаз» відкрив нову газову свердловину на Харківщині, яка дасть можливість видобувати мінімум 120 тис. куб.м. газу на добу – Нафтогаз.

Кабмін повністю заборонив експорт українського вугілля - Тарас Мельничук, представник Кабміну у Верховній Раді.

Рада прийняла за основу законопроєкт №7532, який передбачає спрощення умов купівлі земельних ділянок для ведення садівництва та особистого селянського господарства - Олександр Гайду, голова Комітету ВР з питань аграрної та земельної політики.

В Мінагрополітики прогнозують, що у 2022 році врожай гречки може становити 140 тисяч тонн. - Тарас Висоцький, перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України.

Уряд звільнив від ПДВ та мита ввезення обладнання для індустріальних парків - Мінекономіки.

«УКРІНФОРМ»: Індустріальні парки мають стати точками росту економіки і післявоєнної відбудови країни.

Уряд прискорив процедуру передачі державних підприємств в управління Фонду держмайна для подальшої їх приватизації. Тепер передача можлива без погодження з відомством, яке управляє об'єктом, якщо воно зволікає з ухваленням рішення - Міністерство економіки.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ

Перший дзвінок на посаді: новий глава МЗС Британії поговорив із міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою. Домовилися разом переконувати інших у необхідності підтримки перемоги України - глава української дипломатії повідомив у Твіттері.

Європейська комісія запропонувала виділити 5 млрд євро макрофінансової допомоги Україні - Урсула фон дер Ляєн, президентка ЄК.

У Брюсселі відбулася презентація першого детального дослідження про зловмисний вплив, який поширює російський пропагандистський канал Russia Today.

«УКРІНФОРМ»: ЄС заборонив RT та його різні мовні версії, а YouTube заблокував російські державні ЗМІ, включаючи RT і Sputnik, в усьому світі.

Туреччина готова долучитися до відновлення інфраструктури в Чернігівській області - Чернігівська ОВА.

Нафта продовжує дешевшати після різкого падіння напередодні - enkorr.

Литва передала Україні 105-мм гаубиці: Міноборони показало - Міноборони Литви.

Латвія, Литва та Естонія домовилися суттєво обмежити в'їзд росіян, які мають чинні шенгенські візи.

Міністерство розвитку громад та територій уклало Меморандум про співпрацю з Північною екологічною фінансовою корпорацією (NEFCO), яка спрямує 50 млн євро на відновлення комунальної інфраструктури у громадах - Міністерство розвитку громад і територій.

Угорщина поінформувала Європейський Союз, що погодиться продовжити санкції на пів року в повному обсязі – Радіо Вільна Європа.

«УКРІНФОРМ»: Угорщина «передумала» і зняла вимогу щодо санкцій ЄС проти російських олігархів, які ще вчора висувала.

Єврокомісія 9 вересня запропонує державам членам встановити верхню межу ціни російського газу, а також запровадити інші заходи для зменшення наслідки енергетичної кризи - Урсула фон дер Ляєн, президентка Єврокомісії.

ВОРОГ

путін заявив, що росія, розпочавши війну в Україні, відповіла «дзеркально». Він наголосив, що зробив це «свідомо», а всі дії росії «спрямовані на допомогу людям, які живуть на Донбасі» – росЗМІ.

«УКРІНФОРМ»: А МЗС України ще раз закликало всі держави: «підтримати створення Спеціального трибуналу щодо злочину агресії проти України. Злочин на очах у всіх. Справедливість має перемогти».

путін заявив, що росія «нічого не втратила» у війні в Україні - росЗМІ.

«УКРІНФОРМ: Тобто понад 50 тисяч убитих своїх для рф ніщо…

путін заявив, що Європейський союз нібито грубо порушив умови «зернової угоди», забравши собі практично все продовольство, призначене найбіднішим країнам – Радіо Свобода.

«УКРІНФОРМ»: На що Україна відповіла, що «росія не може диктувати, куди Україна має надсилати своє зерно, і Україна не диктує того ж росії».

Алла Роєнко, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-