Чому втрати рф у війні за різними джерелами відрізняються

Чому втрати рф у війні за різними джерелами відрізняються

Укрінформ
Причина відмінності даних Генштабу ЗСУ від іноземних джерел щодо втрат армії рф – об’єктивна. Насправді їх ліквідовують ще більше, ніж вказує наш ГШ

Ще 6 вересня війна перетнула психологічно важливий рубіж: ЗСУ змінусували (або, якщо комусь зручніше, – відправили на концерт до кобзона) понад 50 тисяч окупантів. І це дійсно колосальні здобутки українських військових.

50 тис. знищених рашистів – це рівно стільки, скільки проживає у Сент-Кітс і Невіс, державі в східній частині Карибського моря, це більше за населення Монако (40 тис. осіб), Ліхтенштейну (39 тис. осіб), Сан-Марино (33 тис. осіб). Ба навіть так: якщо вірити даним міжнародної компанії Global Firepower, яка щорічно складає рейтинг кращих армій світу, то рф втратила майже стільки військових, скільки налічується в регулярних (підкреслюємо!) армій восьми членів НАТО разом узятих: Словаччина (13 тис. осіб), Албанія (8 тис. осіб), Північна Македонія (7,5 тис. осіб), Словенія (7 тис. осіб), Естонія (6,5 тис. осіб), Латвія (6,5 тис. осіб), Чорногорія (2 тис. осіб), Люксембург (900 осіб).

Дуже промовистою треба визнати реакцію на все це діло путіна, який 7 вересня, на засіданні Східного економічного форуму у владивостоці, заявив, що рф «нічого не втратила». Що ж, змушені з ним погодитися: росіяни – це ніщо.

Але насправді нас цікавить інше.

За даними Генштабу ЗСУ, рф втратила понад 50 тисяч «своїх». Волонтерський сайт minusrus.com, де в режимі реального часу публікують інформацію про втрати російських загарбників, «малює» таку ж картину: загальні втрати окупантів у війні – понад 200 тисяч особового складу, з них ліквідовано – 50 тис. осіб, поранено – 150 тис. осіб, у полоні – близько 1000 осіб.

Однак, якщо порівнювати офіційну інформацію нашого Генштабу з даними іноземних джерел, то кількість вбитих і поранених російських військових значно різниться.

Наприклад, за даними Міноборони Великої Британії загальні втрати рф становлять близько 80 тис. осіб, з них убитих – 25 тис. (тобто удвічі менше, ніж повідомляє Генштаб).

Подібні до британських цифр – у розвідки США: загальні втрати особового складу рф – 70-80 тисяч, з них убитих – близько 26 тисяч.

Напрошується запитання: чому в українських та іноземних джерелах так відрізняються втрати рашистів, з чим це пов’язано?

За словами військовий експертів, різниця у системі підрахунку.

Ексміністр оборони Андрій Загороднюка стверджує, що дані іноземних розвідок не можуть бути точнішими за українські.

«Їхні дані не можуть бути точнішими за наші, бо в них немає інформації з підрозділів», — зазначає він.

«Для іноземних розвідок важливим є документально підтверджений фактаж. Наприклад, ідентифікація загиблого, а також його офіційне поховання – похорон, - коментує військовий оглядач групи «Інформаційний спротив» Олександр Коваленко. - Своєю чергою Генштаб ЗСУ фіксує втрати без подібних деталей і тонкощів, констатуючи ліквідацію одиниць за звітністю підрозділів ЗСУ».

З іншого боку, каже він, Генштаб не надає дані щодо поранених окупантів, обмежуючись саме ліквідованими.

«Аналогічну схему ми можемо бачити по фіксації втрат у техніці. На Заході фіксуються лише документально підтверджені втрати. А також ті, що знаходяться на тимчасово окупованій території. Або ті, що окупанти евакуювали на ремонтні бази та заводи до росії. А це тисячі одиниць техніки», - каже експерт.

Тому і виникає такий дисбаланс цифр.

«Але все це не скасовує головного – російська армія зазнає колосальних втрат в Україні», - наголосив пан Коваленко.

«Так, відмінності присутні», - розповідає полковник запасу та експерт центру оборонних стратегій Віктор Кевлюк.

Причина абсолютно об’єктивна – Генштаб, який публікує цифру втрат, збирає її з донесень про хід бойових дій впродовж доби, які підіймаються з самого низу до верху: «Вони не завжди об’єктивні, бо це в умовах інтенсивних бойових дій не завжди можливо».

А іноземна розвідка шукає однозначні докази загибелі конкретного солдата чи знищення військової техніки.

«Вони оприлюднюють лише офіційно підтверджені випадки. Звідси й різниця, – пояснив пан Кевлюк.

Керівник військових програм Центру глобалістики «Стратегія XXI» Петро Лакійчук розповідає, що поточний підрахунок втрат противника – справа завжди невдячна. По-перше, в умовах бою у командирів є інші, більш актуальні задачі, ніж рахувати скільки ворогів «задвухсотили». І це правильно.

«По-друге, у верхнього штабу є власні методики, які звіти про втрати ворога враховувати, а які – ні. Це може здаватись несправедливим, мовляв, ми знищили десяток орків, а оперативний штаб «зарахував» тільки одного. Але саме дотримання методики дозволяє мати більш-менш об'єктивну картинку по ураженню противника. А для штабу – це головне, а не заповнення таблички «задвухсочених» москалів для ЗМІ. Статистика втрат ворога - побічний продукт роботи Генштабу, не більше того», - каже військовий експерт.

Насправді реальні втрати ворога навіть більші, ніж дає у своїх щоденних зведеннях Генеральний штаб.

«Але дізнаємося ми про них колись, після Перемоги, коли буде час й усі можливості. Щодо спецслужб інших держав, то вони рахують втрати сторін за власними аналітичними моделями. Як правило, це «гарантовані втрати», тобто ті окупанти та їх техніка, знищення яких були точно зафіксовані на фотовідеоматеріалах з прив'язкою геолокації до конкретного місця», - зазначає пан Лакійчук.

До слова, схожими методиками, користуються і всілякі недержавні розслідувальні організації і спільноти, як от Bellingcat, Conflict Intelligence Team, InformNapalm тощо.

«Кожна спирається тільки на ті матеріали, які їй доступні. Отже, й цифри у них можуть відрізнятись в рази. Втім головне для них теж не порахувати усіх, а визначити загальні тенденції на полі бою. А вони для ворога невтішні...» - констатує експерт.

Більшість воєнних теоретиків і аналітиків сходяться на тому, каже Павло Лакійчук, що російсько-українська війна з лютого 2022-го стала наймасштабнішим, найзапеклішим, найжорстокішим воєнним конфліктом в Європі з часу Другої світової війни.

«Боюсь, що якщо глянути ширше – жахи цих шести місяців перевершили усі війни у світі, які точилися за останні півсторіччя щонайменше. А що рашисти? За 10 років (!) загарбницької війни в Афганістані радянська армія втратила офіційно близько 15 тис. військових вбитими та 50 тис. пораненими. Незалежні експерти оцінюють втрати росіян в ході двох «Чеченських кампаній» (за 8 років!) до 20 тис. вбитими, хоча офіційна москва заявляє про 13 тисяч загиблих. От і рахуйте», – акцентує пан Лакічук. І додає: «За пів року війни з Україною рф втратила 50 тисяч своїх найбільш підготовлених військових, десяту частину від усього свого війська, призначеного вести безпосередні бойові дії. Їх просто так не замістиш».

Такі втрати якщо не фатальні для армії росії, то критичні точно.

«Те як збирають «по закутках» їм заміну свідчить, що «друга за довжиною армія світу» критично коротшає», - підкреслив військовий експерт.

З ним погоджується Олександр Коваленко: «Сучасна російська армія ще ніколи не зазнавала таких втрат за всю свою історію».

Навіть якщо підсумовувати всі втрати зс рф у тих конфліктах, в яких вони брали участь явно або гібридно, то, за словами експерта, все одно загиблих виходить вдвічі більше.

«Це найганебніша і найпринизливіша для російської армії війна після Зимової війни СРСР із Фінляндією 1939-1940 рр. Але, що найцікавіше, росія може побити й цей ганебний антирекорд СРСР», - резюмував пан Коваленко.

Мирослав Ліскович. Київ

Фото: АА

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-