Битва за Україну. День сто дев’яносто п’ятий

Битва за Україну. День сто дев’яносто п’ятий

Укрінформ
В Україні вже знищено понад 50 тисяч російських загарбників

Українська армія успішно справляється з контрнаступом і впевнено просувається вперед. Єврокомісія підтримала призупинення спрощеного візового режиму з росією. Абсолютна більшість європейців – за підтримку України та зменшення залежності від російського газу. Переможемо!

Ми зібрали для вас інформацію про сто девяносто п’ятий день війни по рубриках. Деякі факти прокоментовані УКРІНФОРМОМ.

ТОР 5 ЦИТАТ

  1. Володимир Зеленський, президент України: «Чергові ракетні удари країни-агресора по українських містах. За кожен удар на окупантів чекатиме відплата і справедливе покарання. Сховатися не вдасться нікому. А ми й далі крок за кроком звільнятимемо нашу українську землю. Нас неможливо зламати».

  1. Дмитро Кулеба, міністр закордонних справ України: «Своїм енергетичним шантажем путін хоче зруйнувати стабільність і добробут кожної домівки в Європі. Ті, хто пропонує поступитися, лише створюють додаткові проблеми. Умиротворення путіна шляхом продажу України – це угода з дияволом, яка не принесе ані миру, ані стабільності».

  1. Володимир Огризко, колишній міністр закордонних справ:  «російські війська треба вивести з України – такою має бути позиція Парижа, Берліна, Брюсселя чи будь-якої іншої цивілізованої європейської столиці».

  1. Криш’яніс Каріньш, прем’єр Латвії: «Зараз ми, по всій Європі та у Латвії, платимо своєрідний військовий збір. Україна платить його людськими життями, зруйнованою інфраструктурою та шкодою для довкілля. Це дорого і «боляче», але треба це робити, доки Україна не виграє у цій війні, а росія - не програє».

  1. Пьотр Ґлінський, віце-прем’єр-міністр, міністр культури та національної спадщини Польщі:  «Європа … застрягла у своїх застарілих схемах і припущеннях, у тому числі в сфері енергетики. Після півроку війни ми досі не маємо ефективних санкцій».

БОЙОВІ ДІЇ

Генштаб: оперативна інформація на 18:00 6 вересня 2022 р.

- Наші військові успішно відбили атаки ворога в районах н/п Долина, Соледар, Новобахмутівка, Кодема, Зайцеве, Авдіївка, Мар’їнка та Любомирівка.

            За даними Генштабу ЗСУ знищено:

- бойову техніку, засоби ППО та значну кількість живої сили в опорних пунктах на Донецькому та Південнобузькому напрямках;

- один вертоліт, БпЛА та п’ять крилатих ракет;

- шість пунктів управління ворога, зокрема і корпусного рівня;

- три об’єкти зосередження живої сили окупантів, дев’ять засобів ППО;

- техніку радіоелектронної розвідки та боротьби, станції зв’язку, понтонну та паромну переправи, вісім складів боєприпасів різного рівня.

Контрнаступ:

- Українська армія успішно справляється з контрнаступом і впевнено просувається вперед - Олег Жданов, військовий експерт.

- ЗСУ взяли під вогневий контроль переправи біля Дар'ївки й Голої Пристані – ОК «Південь».

- Захисники України просунулись на декілька сотень метрів вглиб Луганської області - Сергій Гайдай, голова Луганської ОВА.

росіяни мають проблеми із запасами свого арсеналу безпілотників (БПЛА) через втрати на полі бою в Україні та міжнародні санкції - Міноборони Великої Британії.

У центрі тимчасово окупованого Бердянська вибухнуло авто гауляйтера Артема Бардіна - він у тяжкому стані - телеграм-канал «Бердянськ в окупації».

ПРАВДА ПРО ВІЙНУ

Від початку повномасштабного вторгнення вороги вбили в Україні 382 дитини, понад 741 - отримали поранення.

Україна повернула тіла ще 25 загиблих військових - Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України.

«УКРІНФОРМ»: Перед цим за час війни в Україні вдалося повернути тіла понад 540 загиблих захисників.

В Енергодарі пролунав потужний вибух, місто залишилося без світла та водопостачання - Дмитро Орлов, Енергодарський міський голова.

В Україні, за даними із початку повномасштабного вторгнення рф, вважаються зниклими безвісти 236 дітей - Офіс Омбудсмана.

Кривий Ріг у Дніпропетровській області зазнав ворожого ракетного удару по нафтобазі, масштабну пожежу локалізовано – ОВА.

Понад 60 тисяч українців евакуювали за останній місяць із Донецької, Луганської, Херсонської, Запорізької та Харківської областей - Ірина Верещук, очільниця Мінреінтеграції.

Ситуація по областях станом на 8:00 6 вересня.

- На Дніпропетровщині росіяни вкотре обстріляли Нікопольський район - 2 людей поранені, є пошкодження.

- У Харкові рф завдали ракетного удару по Індустріальному району – 1 людина загинула. По області - загинули 3 людей, є пошкодження.

- На Донеччині за добу 4 людини дістали поранення, пошкоджено багатоповерхівку і 5 приватних житлових будинків.

- У Миколаєві - зазнали пошкоджень 24 приватні будинки.

- На Запоріжжі ворог обстріляв 18 населених пунктів, є майже пів сотні руйнувань.

УКРАЇНА

Президент України Володимир Зеленський у розмові зі спікеркою Палати представників США Ненсі Пелосі наголосив на важливості посилення тиску на росію для досягнення миру - глава держави у Твіттері.

Президент Зеленський провів 6 вересня чергове засідання Ставки верховного головнокомандувача - Офіс президента.

МАГАТЕ опублікувало звіт за підсумками візиту місії: «зараз існує гостра необхідність вжити тимчасових заходів для запобігання ядерній аварії, зокрема встановити безпечну зону навколо ЗАЕС. Агентство готове розпочати консультації для термінового створення такої зони» - сайт організації.

Україна виконала одну з вимог для початку переговорів про вступ до ЄС - про спрощення порядку подання інформації, необхідної для проведення фінансового моніторингу -Ярослав Железняк, нардеп.

Кандидатом на посаду голови Фонду держмайна є Рустем Умєров - народний депутат із фракції «Голос», член української делегації на переговорах з росією - Юлія Палійчук, прес-секретар фракції «Слуга народу» у Верховній Раді.

Рада ухвалила Закон про захист географічних брендів – сайт ВРУ.

Закарпатцям котрі безоплатно прихистили вимушених переселенців, отримають одноразову матеріальну допомогу в розмірі 4 тис. грн – ОВА.

МОЗ повертається до COVID-статистики: за тиждень в Україні – понад 16 тисяч хворих.

Президент Зеленський призначив Богдана Староконя головою Василівської районної державної адміністрації Запорізької області - сайт глави держави.

Дитяче Євробачення-2022: оголосили фіналістів нацвідбору – Суспільне.

«УКРІНФОРМ»: 18 вересня журі та глядачі визначать, хто представить Україну на Дитячому Євробаченні в Єревані (Вірменія) 11 грудня.

Верховний Суд остаточно заборонив діяльність «Партії Шарія» - Мін'юст.

ЕКОНОМІКА

Міжнародні резерви України у серпні зросли на 13,6%  і перевищили $25 млрд – НБУ.

«УКРІНФОРМ»: Все завдяки надходженню значного обсягу міжнародної допомоги на тлі помірних боргових виплат країни та менших інтервенцій НБУ з продажу валюти.

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб розпочинає виплати коштів вкладникам АТ «Банк Січ» - Фонд гарантування.

Із портів Великої Одеси «зерновим коридором» вийшли ще шість суден – Міноборони Туреччини.

Допомогу від ЄС зможуть отримати понад 11 тисяч малих агровиробників - Міністерство аграрної політики та продовольства.

«УКРІНФОРМ»: Програма розрахована на виробників сільськогосподарської продукції та фермерів, які утримують корів. Подати заявку можна до 15 листопада 2022 року.

Сівба озимих зернових стартувала у семи областях України - Міністерство аграрної політики та продовольства України.

Депутати підтримали законопроєкт про спрощення купівлі невеликих ділянок землі - Олександр Гайду, голова Комітету ВР з питань аграрної та земельної політики.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ

Єврокомісія підтримала призупинення спрощеного візового режиму з росією – Єврокомісія.

«УКРІНФОРМ»: Тепер рішення має затвердити Європейська Рада.

Ліз Трасс офіційно очолила уряд Британії - Sky News.

«УКРІНФОРМ»: Посольство України у Великобританії вже розпочало підготовку візиту Ліз Трасс до Києва.

Президент Зеленський відкрив сесію на Нью-Йоркській фондовій біржі, запросивши інвестувати в Україну.

Шантаж «Газпрому» не спрацював: ціни на газ в Європі падають завдяки рекордним запасам - Reuters.

«УКРІНФОРМ»: У Європа запаси газу становлять 80% норми, а склади в Німеччині, найбільшому споживачеві газу в Європі, заповнені на 86%.

Абсолютна більшість європейців – за підтримку України та зменшення залежності від російського газу – результати дослідження громадської думки Eurobarometer, що проводилося у червні-липні 2022 року.

Радбез ООН на вимогу росії сьогодні втретє збереться для обговорення ситуації на ЗАЕС – Укрінформ.

«УКРІНФОРМ»: Очікується виступ генерального директора МАГАТЕ Рафаеля Гросі.

Рада закликала ЄС запровадити для росіян «візовий бан» і восьмий пакет санкцій – сайт парламенту.

Теракт в Оленівці – 40 днів: родичі полонених закликали ООН застосувати дієві механізми розслідування – Укрінформ.

Угорщина погрожує заблокувати продовження деяких частин санкцій Євросоюзу проти росії, якщо троє олігархів не будуть виключені зі списку обмежень – «Радіо Свобода».

«УКРІНФОРМ»: У такий спосіб росія намагається зняти санкції з «ключових» олігархів - Алішера Усманова, Петра Авена і Віктора Рашникова.

Прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький закликав Єврокомісію виплатити Україні обіцяні €9 млрд, наголосивши, що росіяни можуть спробувати «заморити Україну голодом», а також анонсував свій ймовірний візит в Україну - польське радіо «RMF FM».

ВОРОГ

путін, міністр оборони рф сергій шойгу та начальник Генштабу Збройних сил рф валерій герасимов з'явились на військових навчаннях «Схід-2022» - російський телеканал «Звезда».

глава чечні рамзан кадиров заявив, що передумав йти у «безстрокову відпустку», бо не має права залишити посаду, коли росія «бореться зі світовим сатанізмом на Донбасі» - Кадиров у Telegram.

«УКРІНФОРМ»: Скинув «обороти» Рамзан.  Тепр залишився «сатанізм на Добасі».

росія купує артилерійській снаряди та ракети у Північної Кореї - The New York Times.

«УКРІНФОРМ»: У нашому Міноборони відреагували: «Ті, хто не в змозі перейти на стандарти НАТО, переходять на стандарти Північної Кореї у всьому».

З початку поточного року з росії виїхали 419 тисяч осіб, це вдвічі більше, ніж за аналогічний період 2021 року - росстат.

росія не відкидає погіршення відносин між Лондоном і москвою після обрання Ліз Трасс прем'єром Великобританії – російські «РИА Новости».

Алла Роєнко, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-