Битва за Україну. День сто дев’яносто четвертий

Битва за Україну. День сто дев’яносто четвертий

Укрінформ
ЗСУ продовжують вести позиційні бої та знищувати логістику та командні пункти російських окупантів на Херсонському напрямку

Україна та ЄС підписали п’ять угод, які наближають країну до вступу до Євросоюзу. Переможемо!

Ми зібрали для вас інформацію про сто девяносто четвертий день війни по рубриках. Деякі факти прокоментовані УКРІНФОРМОМ.

ТОР 5 ЦИТАТ

  1. Лінас Лінкявічюс, один із провідних лобістів України в ЄС, ексміністр оборони та закордонних справ Литви: «кремль натякає на переговори – значить закінчився порох і хочуть заморозити окуповані території. Ні в якому разі не можна давати їм дихати. Великі надії на збільшення постачання зброї, особливо завдяки американському ленд-лізу. Україну потрібно очистити від росії, крапка».

  1. Жозеп Боррель,  глава дипломатії ЄС: «Головний меседж сьогоднішньої зустрічі (засідання Ради асоціації Україна-ЄС – Ред.) всьому світу в тому, що ЄС продовжить підтримувати Україну попри будь-які погрози і шантаж росії…Ми хочемо, щоб ця війна скінчилася, але не будь-яким чином, а відповідно до норм територіальної цілісності України».

  1. Павло Клімкін, колишній міністр закордонних справ України: «Посли США та ЄС в росії залишили свої посади. Синхронно і майже одночасно. Це простий і потужний сигнал - повернення до попередньої політики не буде. кремль хотів визначати світову геополітику, але став геополітичним непорозумінням».

  1. Катрін Колонна, міністерка закордонних справ Франції: «Санкції проти росії працюють, і було би неправильно казати, що вони не мають впливу на російську економіку… Санкції працюють і з часом їхня дія ставатиме все помітнішою - у міру того як ми зменшуємо залежність… І це зменшує спроможність росії фінансувати свою воєнну кампанію. Ми повинні продовжувати і будемо це робити».  

  1. Олексій Данілов, секретар РНБО: «Турбулентність процесів надалі буде дестабілізувати ситуацію й розхитувати всю конструкції псевдофедерального утворення рф. Недоімперія має бути зруйнована!».

БОЙОВІ ДІЇ

Генштаб: оперативна інформація на 18:00 5 вересня 2022 р.

- Наші захисники успішно відбили спроби наступу ворога в районах н/п Білогорівка, Григорівка, Покровське, Бахмутське, Лозове, Спартак, Соледар, Зайцеве та Семигір’я.

- На Краматорському напрямку мали тактичний успіх та вибили ворога з раніше зайнятих ним позицій.

- Сили оборони призвели до виведення з ладу переправ  в районі Херсона та вчергове звели нанівець спроби агресора відновити перекидання військ через річку Дніпро.

ЗСУ знищили:

            - Гармату «Гіацинт-Б» і вантажівку з боєкомплектом – Генштаб.

            - Базу фсб та склад бюлетенів «референдуму» на Запоріжжі – ГУР.

            - Два склади боєприпасів на Херсонщині – ОК «Південь».

- В районі Антонівського мосту і переправи знищено зенітний ракетний комплекс та шість вантажівок ворога – Генштаб.

ЗСУ продовжують вести позиційні бої та знищувати логістику, і командні пункти російських окупантів на Херсонському напрямку – Наталія Гуменюк, голова ОК «Південь».

ПРАВДА ПРО ВІЙНУ

Від початку повномасштабного вторгнення вороги вбили в Україні 382 дитини, понад 740 - отримали поранення.

Внаслідок пожежі через обстріли відключено останню лінію електропередач, яка з`єднувала Запорізьку АЕС із енергосистемою України, як наслідок відключений від мережі останній енергоблок ЗАЕС – «Енергоатом».

 «УКРІНФОРМ»: Надія - на двох інспекторів МАГАТЕ, що залишилися на станції на постійній основі.

Російські окупаційні війська обстріляли Криворізький район Дніпропетровщини, загинула жінка, поранення дістали 3 особи – прокуратура області.

російські окупанти відключили Каховську ГЕС, що спричинило знеструмлення частини Херсонської та Запорізької областей – Генштаб.

На Донеччині за минулі вихідні (3-4 вересня) надали допомогу та евакуювали ще 321 цивільну особу - ГУ ДСНС у Донецькій області.

Ситуація по областях станом на 8:00 5 вересня.

- На Дніпропетровщині ворог обстріляв Нікопольський район - понівечені до 10 приватних будинків і одна багатоповерхівка. Також пошкоджені гімназія, дитячо-юнацька спортивна школа.

- На Донеччині за добу - 3 загиблих, 4 поранених. Зруйновано та пошкоджено 28 цивільних об’єктів, 22 з яких  житлові будинки.

- На Харківщині - 1 людина загинула, 8 постраждали. У Харкові постраждало 3 осіб.

- У Миколаєві є влучення у промислове підприємство.

УКРАЇНА

Президенти України та Франції Володимир Зеленський та Емманюель Макрон скоординували подальшу оборонну підтримку з боку Франції.

«Подякував за особисту сміливість»: Зеленський провів підсумкову розмову з Борисом Джонсоном.

Перша леді Республіки Польща Агата Коргаузер-Дуда відвідала львівський ліцей. Вона поспілкувалась із педагогами та взяла участь у заняттях для першокласників - Андрій Закалюк, керівник управління освіти Львова.

В Україні створено Довідник з розбудови міст з деталізованою інформацією про використання матеріалів та планування і розбудову житлових кварталів, парків, вулиць - Кирило Тимошенко, заступник керівника Офісу Президента.

Війна не лякає хасидів – до Умані вже приїхали понад тисяча прочан на святкування Рош га-Шана, місцева влада очікує, що після 18 вересня приїдуть до 10 тисяч - Ігор Табурець, голова Черкаської ОВА.

Нацбанк України вже перерахував майже 19,6 млрд грн на потреби військових, на спеціальному рахунку залишається 1,26 млрд грн – НБУ.

Внутрішньо переміщені особи з АР Крим та Севастополя мають право на грошову допомогу нарівні з іншими переселенцями -  Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій.

Через платформу United24 вже зібрали майже $200 млн допомоги Україні з 110 країн світу – Зеленський у Телеграмі.

«УКРІНФОРМ»: На ці кошти вже придбано машини швидкої допомоги, обладнання для розмінування, дрони-розвідники та багато іншого.

ЕКОНОМІКА

Розблокування експорту металопродукції через порти України дасть нам змогу отримувати понад $600 млн щомісяця, що допоможе зміцнити курс гривні та сповільнити інфляцію - Сергій Біленький, голова Федерації металургів України.

Національний банк за тиждень продав на міжбанківському валютному ринку $239,46 млн, а також купив $8,1 млн – НБУ.

НБУ послабив обмеження й дозволив банкам продавати населенню більше валюти – НБУ.

НЕК «Укренерго» перерахувала виробникам електроенергії для підготовки до опалювального сезону 1,25 млрд грн, отриманих від продажу доступу до експорту електроенергії – прес служба компанії.

Від початку дії програми «Доступні кредити 5-7-9%» підприємництва отримали від уповноважених банків 46 712 кредит на загальну суму 137,76 млрд грн  – Мінфін.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ

На полях Восьмого засідання Ради асоціації між Україною та ЄС у Брюсселі відбулося підписання низки важливих двосторонніх документів, які наближають нашу країну до вступу в Євросоюз та сприяють стійкості нашої держави у війні проти російського агресора - Денис Шмигаль, прем’єр-міністр України.

Ліз Трасс стала новою прем'єр-міністеркою Великої Британії та лідеркою Консервативної партії.

«УКРІНФОРМ»: На цій посаді вона замінить Бориса Джонсона. З 2019 Трасс була міністеркою закордонних справ. У своїй передвиборчій кампанії Трасс обіцяла посилити військову допомогу Києву і переконана, що росія має зазнати в Україні розгромної поразки.

Європейська комісія визначила два можливі інструменти обмеження оптових цін на газ, у відповідь на зниження поставок російського газу до Європи – Euractiv.

Єврокомісія виділить Україні 500 млн євро на підтримку бюджету – «Європейська правда».

ЄС надасть Україні доступ до фінансування цифрових проєктів у межах програми «Цифрова Європа» на 6 млрд євро - Міністерства цифрової трансформації.

Британія збільшила кількість українських військових на навчаннях до десятків тисяч та значно розширила програму підготовки - Sky News.

ВОРОГ

Скандал з паливом для росармії: путін дозволив «Новатеку» викупити частку у французької TotalEnergies – «Комерсант». Французьку компанію TotalEnergies критикують за ділові зв'язки з росією, але компанія стверджувала, що енергопродукти, які вона постачає в росію, не використовувалися для виробництва палива для реактивних літаків, якими російські війська обстрілюють Україну.

У росії в квітні та липні 2022 року не виготовили жодного вагона метро, а сумарний спад випуску рухомих складів за перше півріччя становив 42% - Росстат.

Влада рф заборонила в'їзд на територію країни ще 25 громадянам США, до числа яких увійшли конгресмени, високопосадовці, бізнесмени, діячі культури, серед яких голлівудські зірки Шон Пенн і Бен Стіллер - російське зовнішньополітичне відомство.

Алла Роєнко, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-