Як надовго вистачить окупантам боєприпасів та військової техніки

Як надовго вистачить окупантам боєприпасів та військової техніки

Укрінформ
The Insider пише, що в наступні пів року рф істотно вичерпає свої арсенали. Українські військові експерти здебільшого з цим погоджуються

До кінця 2022 року у російських окупантів можуть закінчитися ледве не всі снаряди, артилерія і бронетехніка. Про це пише The Insider  видання, яке спеціалізується на журналістських розслідуваннях, викритті фальшивих новин та перевірці фактів (до слова, нещодавно мін'юст рф вніс The Insider до переліку небажаних у раші організацій, а роскомнадзор обмежив доступ до сайту видання, - Ред.).

Наголошується, що пів року війни для рф призвели не тільки до колосальних невиправних втрат у живій силі, а й до величезної витрати озброєнь та військової техніки.

«Керованих ракет вже дуже мало, снаряди для артилерії та бронетехніка вичерпаються до кінця року, а стан військової авіації не дозволяє вести повномасштабну повітряну кампанію», - пише The Insider.

Така ситуація, зокрема, виникла через санкції, які перешкоджають повноцінному виробництву озброєнь в країні-агресорі і поповненню запасів.

І поки дехто в українському сегменті Facebook ще не почав виконувати «Оду радості» з цього приводу, хоча подібних дописів вже достатньо, ми розпитали у військових експертів, наскільки інформація The Insider збігається з їх баченням. 

Дефіцит снарядів до артилерії

У The Insider відзначають, що за 6 місяців з початку війни проти України росія «повинна була витратити не менше 7 млн снарядів». І це без урахування втрат в результаті ударів ЗСУ по складах боєприпасів.

«При збереженні інтенсивності війни на нинішньому рівні, москва вже до кінця 2022 року зіткнеться зі справжнім снарядним голодом і в цілях економії змушена буде скорочувати використання артилерії», - розповідають у виданні.

Військовий експерт, полковник запасу, учасник миротворчих місій у Косово й Іраку Сергій Грабський в коментарі Укрінформу зазначив, що інформація цікава, але її потрібно деталізувати.

«Є так звані категорії боєприпасів - снаряди першої, другої, третьої та четвертої категорії», - каже пан Грабський.

Що це таке? Є таке поняття «відсоток відмови боєприпасів». Тобто, якщо це умовно перша категорія, то в таких снарядів відсоток відмови близький до нуля: із 10 випущених – усі 10 мають вразити ціль і вибухнути, ну, або хоча б долетіти в напрямку до цілі.

«Дальше з кожною наступною категорією вірогідність використання боєприпасів, які не спрацюють – зростає. Дещо з іншої сфери приклад: ми бачимо, що інтенсивність ракетних обстрілів українських міст та сіл об’єктивно зменшилась. І другий аспект, на який варто звернути увагу у зв’язку з цим — ворожі літаки запускають ракети не над територією рф або Криму, а над акваторією Каспійського або Чорного морів. Чому? Бо є вірогідність, що коли ракета сходить з направляючих – може не полетіти до цілі, а впасти в море. Але ж це не означає, що ракет у рф взагалі немає. Точно така ж ситуація по снарядах для артилерії», - наголосив експерт.

Тож перший аспект – це категорії боєприпасів, які використовуються.

А другий – логістика.

«Вичерпавши снаряди першої категорії зі складів, які знаходяться умовно в 300 кілометровій зоні, противник може почати використовувати боєприпаси, які знаходяться в 500 кілометровій зоні. Так, логістика – це завжди час, який потрібен, щоб підвезти боєприпаси. Тож у певні періоди у противника може спостерігатися тимчасовий дефіцит боєприпасів. Але це не означає, що в стратегічній перспективі рф узагалі не зможе використовувати артилерію. Запасів ще багато, вони обраховуються у мільйонах тонн. Тому теза про те, що кінця 2022 року ворог зіткнеться зі справжнім снарядним голодом – не зовсім вірна. І це потрібно розуміти», - вважає Сергій Грабський.

Головний редактор програм інформаційно-консалтингової компанії Defense Express Олег Катков, каже: «Коли рф випускає у пікові дні по 60 тисяч снарядів, то, звісно, такого темпу виробництва снарядів у них немає в принципі. Тобто рф не може поповнювати свої запаси у «режимі онлайн». Так, у рф є чимало підприємств з виробництва боєприпасів. Але не факт, що зараз вони здатні працювати у тому ж темпі, що й раніше».

Це пов’язано, зокрема, із санкційними обмеженнями на постачання певних комплектуючих.

«У тій же сталі для снарядів може використовуватись якась присадка, що її рф закуповувала на Заході, - стверджує пан Катков. – Зрештою, за офіційними даними, рф використовує до 90% західних верстатів з програмним управлінням. І ніхто їх через санкції продавати їм не буде».

А без верстатів – яке озброєння?

Зношеність артилерійських стволів

Ще однією суттєвою проблемою для російських окупантів став знос стволів - і для артилерії, і для танків. За даними The Insider, знос призведе до різкого зниження ефективності артилерії окупантів.

Експерти з таким прогнозом погоджуються 50/50: стволів у рф ще багато, замінити можна, та чи впораються з цим підприємства – питання.

«Така проблема в російській армії дійсно існує, як і в будь-якій армії, що воює. Але треба розуміти, що в оперативно-стратегічній перспективі рф має ще велику кількість запасних стволів для артилерії й танків. На складах – достатньо техніки. Зрештою, рф може сама виробляти стволи. Не масово, але може», - каже Сергій Грабський.

Тож, за його словами, в перспективі найближчих місяців не варто очікувати, що проблема зносу істотно вплине на ситуацію.

Втім, процедура заміни ствола – це місяці, як мінімум. А ще логістика… 

«Ресурс на артсистемах калібру 152-мм – десь 2-3 тисячі пострілів. Він напряму залежить від потужності заряду. Враховуючи те, що рф майже постійно веде вогонь на максимальну дальність – знос стволів у них більший», - доповнює Олег Катков.

Часто в Мережу потрапляють кадри з розірваними стволами ворожих артилерії й танків. Це наслідок того, що ресурс ствола вичерпний.

«Якщо ми подивимося на кількість арти у калібрі 122-мм, 152-мм та 203-мм, то за даними Military Balance на 2021 рік у росії було: САУ – 2 тисячі, причіпних артсистем – 2,5 тисячі. На складах: САУ – 4200, причіпних артсистем – 12 500. Я веду до того, що запас артилерії у рф ще достатній. Щось відновлять, щось замінять на старіші зразки», - зазначив головний редактор програм інформаційно-консалтингової компанії Defense Express.

Про стволи, але танкові, висловився військовий оглядач групи «Інформаційний спротив» Олександр Коваленко.

«У відкритих джерелах нещодавно опублікували цікаве відео, де було знято ешелон, який евакуював пошкоджену російську техніку з України. Що цікаво, практично у всіх танків не серйозні пошкодження корпусу, хоч і такі були, а саме – розриви стволів, або ознаки температурної деформації, - розповідає експерт. – Звичайно, ствол можна замінити. Модифікації 2А46 – це не рідкість. Але сам процес заміни - це час, протягом якого бойова одиниця буде відсутня на полі бою від кількох місяців до пів року, а то й взагалі ніколи не з'явиться».

Ніколи не з'явиться, бо, за словами пана Коваленка, технічні та технологічні процеси на російських підприємствах значно деградували за останні роки.

«Чи зможуть ці підприємства впоратися з таким масовим потоком на заміну тільки стволів, без урахування інших ремонтних робіт – питання. Але відповідь на нього, швидше за все, ні», - запевняє оглядач групи «Інформаційний спротив».

Зменшення кількості високоточних ракет

У виданні додають: у зс росії вже є дефіцит далекобійних ракет. Виправити його збільшенням виробництва не вдасться з двох причин: через санкції і низьку продуктивність праці.

Експерти погоджуються і кажуть, що запаси тих же «Іскандер», «Калібр», «Онікс» – високоточних ракет з дальністю понад 300 км – справді вичерпуються. Але є ще старі, як от Х-55 і Х-22. Погана новина – цих ракет у рф може вистачити ще на кілька місяців бомбардувань. А їхня неточність може призвести до жахливих наслідків.

«ГУР Міноборони України нещодавно заявило, що у рф залишилося не більше 45% від тих ракет, які були до початку війни. Справді, рф використала значні запаси. Чи може агресор їх поновлювати? Єдине, що нам достеменно відомо, це нещодавній контракт між МО рашистської федерації та підприємством-виробником ракети «Онікс», - розповідає Олег Катков.

У контракті йдеться всього про 30 одиниць на рік. «Онікс» ― це штатна ракета для більшості рашистських кораблів і для берегових ракетних комплексів «Бастіон».

«Такий темп, навіть без урахування санкцій, вже не дозволяє рф поповнювати запаси», - стверджує військовий експерт.

Пан Катков нагадує, що нещодавно ГУР опублікувало фотографії з компонентами ракет «Калібр» та «Х-555». Там видно блоки, виготовлені на  технологічній базі 1970-80-х років, тобто таке виробництво не потребує сучасних мікросхем.

«Але не факт, що в інших системах не використовують якісь критичні компоненти, наприклад, мікропроцесори класу «Ельбрус». Тобто можемо припустити, що через санкції рф втратила стабільне постачання деяких компонентів, тих же мікросхем, - каже експерт. - Але треба пам’ятати, що кремль має великий досвід, як обходити санкції. Вони кричать, що будуть використовувати «паралельний імпорт», коли необхідне закуповується через підставні компанії. Або будуть намагатися виключити західні компоненти і замінити їх, наприклад, китайським виробництвом. Якщо, звісно, Китай погодиться. Тобто йдеться не про те, що вони не зможуть виробляти ракети, але про скорочення обсягів виробництва до одиниць».  

Важливий момент: це буде стосуватися відносно нової зброї, яка була створена в пострадянський період.  

«А ракетами, які «Хрущова пам’ятають», рашисти можуть гатити ще довго, це «Х-22». Складські запаси цих ракет доволі потужні. І ніщо не заважає їм стріляти із ЗРК «С-300» по наземних цілях», - нагадує Олег Катков.

Проблеми з бронетехнікою

З бронетехнікою у рф також не дуже весело. За прогнозами видання, вона повинна буде масово піти на ремонт до кінця 2022 року «за умови, якщо не буде знищена».

«Зараз близько 500-600 одиниць танків рф воює в Україні. А відкриті джерела повідомляють, що росія має на зберіганні ще 10-12 тисяч танків. В якому вони стані – інше питання», - каже Сергій Грабський.

Але навіть якщо з такої кількості вони «склепають» у боєготовий стан 1000-1200 одиниць – це серйозно.

«Це ще два «комплекти» танків, які можуть бути застосовані на території України. Безумовно, росія не спроможна у промислових обсягах виробляти більш-менш нову техніку, тобто вона робить їх уже поштучно. Втім, рф ще може «поставити на ноги» стару техніку, яка також їздитиме і також стрілятиме», - наголосив військовий експерт.

«Згідно з Military Balance, станом на 2021 рік, у рашистів всього було 3300 танків. На 2 вересня ЗСУ знищили 2009 одиниць», - розповідає Олег Катков.

Головний редактор програм інформаційно-консалтингової компанії Defense Express також звертає увагу на те, що останнім часом в Мережі часто з'являються фото та відео, як десь у глибині росії тягнуть старі, порослі мохом танки Т-80 або Т-62, які вже давно були зняті з озброєння.

Все говорить про те, що по танках у рф втрати просто величезні.

«Все впирається у відновлення машин, які знаходяться на зберіганні. А їх чимало. На 2021 рік лише танків типу Т-72 – близько 7 тисяч одиниць на складах. Т-80 – 3 тисячі одиниць. Але є одне важливе «але». Якщо подивитися на знімки Google Maps, то на складах, де зберігається техніка рашистів, можна побачити, що 10 тисяч танків – це міф. Тому, що ці танки не зберігають так, як належить», - каже пан Катков.

Досить часто – це корпус, з якого вже дерева проросли, - окремо, і башта – теж окремо.

«Аби відновити танк, який зберігався адекватно, потрібно декілька місяців. Україна має досвід відновлення техніки, яка перебували на зберіганні. Танк потрібно повністю розібрати й зібрати заново, замінивши всю проводку, гідросистему, перебрати двигун і так далі», - перелічує військовий експерт.

З російських танків, які стоять на зберіганні, фактично знято все, що було на болтових кріпленнях: «Причому знято ще у 90-х роках. А чим замінити ці радіостанції, оптичні прилади – питання. Зараз у модернізації Т-72Б3, ба, в усіх інші модернізаціях російських  танків використовується приціл «Сосна» з тепловізійною матрицею від французької компанії Thales. Попри те, що Thales припинила постачання – це не означає, що на російських танках не буде приладів нічного бачення. Хай допотопні, але будуть. Тобто, по-перше, рф уже не може відновлювати бронетехніку в тому темпі, в якому втрачає, а по-друге, ті машини, які будуть відновлені – матимуть гірші характеристики».

Так виглядає база зберігання і ремонту танків в Улан-Уде
Так виглядає база зберігання і ремонту танків в Улан-Уде

Відносно бронемашин, то, за словами Каткова, ситуація тут один в один.

«Такі ж втрати й такі ж запаси. рф відходить від високотехнологічного озброєння й робить кроки в сторону регресу», - стверджує експерт.      

Російська військова авіація

Насамкінець The Insider пише, що авіація залишається загрозливою силою російської армії. За останніми даними, з урахуванням величезних втрат, росія досі має можливість утримувати біля кордонів України близько 400 бойових літаків різних типів та приблизно 360 гелікоптерів (хоча далеко не всі з них є ударними).

За словами Сергія Грабського, рф не здатна вести повномасштабну повітряну кампанію, тому що просто не вміє цього робити.

«В історії сучасної рф не було такого поняття як масове використання авіації. Більш того, втрати, які рф понесла за останні шість місяців в авіації, а особливо в особовому складі, в пілотах – виключають можливості повномасштабних авіаційних нальотів на нашу територію. Це, по-перше», - каже військовий експерт.

По-друге, росіяни бояться залітати на нашу територію.

«Щонайменше останні чотири місяці ми не спостерігаємо активних дій ворожої авіації проти наших населених пунктів та стратегічних об’єктів. Вони можуть діяти зі своєї/чужої території, як от, приміром, з білорусі. Але не більше. За останні кілька місяців наша ППО істотно підсилилася. І це дозволяє нам говорити, що ворог дуже обмежений у сенсі використання своєї авіаційної техніки», - резюмував Сергій Грабський.

Мирослав Ліскович. Київ      

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-