Битва за Україну. День сто дев’яносто третій

Битва за Україну. День сто дев’яносто третій

Укрінформ
Українські захисники звільнили смт Високопілля на Херсонщині та село Озерне на Слов'янському напрямку

На південному фронті ЗСУ продовжують знищувати логістику і командні пункти окупантів. З українських портів вийшов найбільший караван кораблів з початку реалізації «зернової ініціативи». Переможемо!

Ми зібрали для вас інформацію про сто девяносто третій день війни по рубриках. Деякі факти прокоментовані УКРІНФОРМОМ.

ТОР 5 ЦИТАТ

  1. Володимир Зеленський, президент України: «Український народ і його мужність надихнули весь світ. Дали людству нову надію, що справедливість остаточно не покинула наш світ. І в ньому все ще перемагає не сила, а правда. Не гроші, а цінності. Не нафта, а люди».

  1. Ольга Стефанішина, віцепрем’єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції: «Заборона видачі віз росіянам буде холодним душем. Війну проти України підтримують 76%; лише 17% виступають проти (останнє опитування Левади). Необхідно припинити вітати росіян, коли їхні ракети руйнують міста, а Кремль запускає найбільшу енергетичну кризу за останні десятиліття».

  1. Бруно Ле Мер, міністр фінансів Франції: «Лідери G-7 погодилися обмежити ціни на нафту, але без підтримки з боку держав-членів ЄС це буде складним завданням, це займе час. Нам потрібно пояснити всім 27 державам-членам, що коли ми хочемо дотримуватися політики санкцій, необхідно обмежити ціну на нафту. Оскільки росія під санкціями, вона не повинна отримувати вигоду від продажу нафти чи газу».

  1. Денис Шмигаль, прем'єр-міністр України:  «Для перемоги та вигнання окупантів із наших земель Україні потрібно ще більше важкого озброєння від союзників. Реактивні системи залпового вогню MARS II та самохідні артилерійські установки «Panzerhaubitze 2000», які передала Німеччина, гарно показали себе на полі бою, і ми сподіваємося на збільшення поставок важкого озброєння. Водночас ми очікуємо, що Німеччина стане одним із лідерів у процесі розбудови ППО».

  1. Кая Каллас, прем’єрка Естонії: «Поки Україна не відтіснить росію зі своєї території, вільний світ має продовжувати ізолювати росію та посилювати санкції».

БОЙОВІ ДІЇ

Генштаб: оперативна інформація на 18:00 4 вересня 2022 р.

- Наші підрозділи відбили атаки ворога в районах н/п Краснопілля, Бахмутське, Бахмут, Майорськ, Зайцеве, Кодема, Соледар та Первомайське.

ЗСУ звільнили:

- на Слов'янському напрямку стратегічно важливе село Озерне. Населений пункт розташований на березі Сіверського Донця та в 32 кілометрах на схід від Слов'янська – воїни ЗСУ у відеозверненні.

- смт Високопілля на Херсонщині, за яке точилися важкі бої – Андрій Єрмак, керівник Офісу президента.

ЗСУ нанесено ураження по пунктах управління, районах зосередження бойової техніки та особового складу. Авіація нанесла 12 ударів, спрямованих на ураження живої сили та техніки, а також військових об’єктів ворога – Генштаб.

Контрнаступ на Херсонщині: ЗСУ продовжують вести позиційні бої та знищувати логістику і командні пункти окупантів -  Наталія Гуменюк, представник Сил оборони півдня України.

ЗСУ завдали удару по російському складу боєприпасів у Херсоні. Власником приміщення є «губернатор» Херсонської області Володимир Сальдо - Євген Рищук, міський голова Олешок.

На сьогодні від 50% до 70% ворожих ракет збивається засобами ППО, як авіацією, так і зенітними ракетними підрозділами - Микола Жирнов, генерал-майор, голова Київської ОВА.

На Донеччині російські окупанти зазнають великих втрат серед особового складу, тож на одному з напрямків окупанти запросили перемир'я на кілька годин, щоб забрати тіла загиблих – Генштаб.

«УКРІНФОРМ»: З початку повномасштабного вторгнення на найгарячішій ділянці фронту ворог вперше запросив кількагодинне перемир'я, щоб забрати тіла вбитих російських військових.

ПРАВДА ПРО ВІЙНУ

Від початку повномасштабного вторгнення вороги вбили в Україні 382 дитини, понад 740 - отримали поранення.

На Запорізькій АЕС працює тільки 6-й енергоблок – «Енергоатом».

Внаслідок вибуху на виставці в Чернігові кількість постраждалих зросла до 15 людей, з них 8 діти – ОВА.

На Харківщини внаслідок обстрілів: 1 людина загинула, 3 поранено – ОДА.

В Очакові на Миколаївщині внаслідок ворожого обстрілу зруйновано елеватор, знищено кілька тисяч тонн зерна - Олексій Васьков, заступник міського голови Очакова.

Щонайменше 3,5 тисячі ракет рф випустила по Україні з початку повномасштабного військового вторгнення – Руслан Стрілець, міністр захисту довкілля та природних ресурсів України.

Україна повернула з російського полону майже 600 людей — близько 100 цивільних, а решта - військові - Олександр Смирнов, керівник Національного інформаційного бюро.

Ситуація по областях станом на 8:00 4 вересня.

- На Дніпропетровщині ворог обстріляв Нікопольський район, є пошкодження господарських споруд та житлових будинків, без жертв.

- На Харківщині ворог  обстрілював Чугуївський, Харківський та Ізюмський райони - 1 людина загинула, 2 - постраждали.

- На Донеччині за добу 4 людини загинуло, 2 поранених.

- На Миколаївщині є влучення в об'єкти цивільної інфраструктури та житлові будинки. Миколаїв зазнав масованого ракетного обстрілу. Суттєво пошкоджено три лікувальних та два навчальних заклади, готель та музей.

УКРАЇНА

Президент України провів телефонну розмову з Урсулою фон дер Ляйєн, під час якої наголосив на необхідності підготовки 8-го пакету санкцій. Серед іншого нові обмеження для росії мали б містити заборону на видачу віз росіянам.

Президент Зеленський переадресував до Кабінету міністрів електронну петицію про легалізацію порнографії та еротики на території України - сайт глави держави.

Україна вимагає від росії негайно і безумовно звільнити першого заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джеляла та решту незаконно затриманих українців - Міністерство закордонних справ.

«УКРІНФОРМ»: Також МЗС звертається до міжнародних партнерів із закликом посилити політико-дипломатичний та санкційний тиск на керівництво рф задля звільнення нею громадян України.

МОЗ розглядає можливість розширити проведення другого бустерного щеплення на всіх бажаючих - Ігор Кузін, заступник міністра охорони здоров’я, головний державний санітарний лікар.

«УКРІНФОРМ»: Наразі в Україні поступово зростає захворюваність на COVID-19. В Україні понад 13 млн людей не отримали бустерної дози вакцини.

ЕКОНОМІКА

З українських портів вийшов караван, який налічує 13 суден. Вони доставлять агропродукцію в 8 країн світу - Олександр Кубраков, міністра інфраструктури.

 «УКРІНФОРМ: Це найбільший караван кораблів з початку реалізації «зернової ініціативи».

В Україні на тлі зменшення поголів’я корів, зміни раціонів, а подекуди й кількості доїнь виробництво молока у I півріччі скоротилося на 13,2% — до 3,73 млн т -  Яна Лінецька, аналітик Асоціації виробників молока.

Ріст інфляції в Україні на 30% означатиме відповідне збільшення вартості споживчого кошика - Олег Устенко, радник президента України з економічних питань.

Світовий банк за 30 років затвердив для України позик на $14,4 млрд та €2,1 євро – Міністерство фінансів.

Міжнародний валютний фонд надав за 30 років надав Україні $37 млрд фінансової підтримки - Міністерство фінансів.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ

Під час офіційного візиту до Берліну відбулася зустріч прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля з президентом Німеччини Франком-Вальтером Штайнмаєром. Сторони обговорили низку важливих питань, зокрема постачання зброї для ЗСУ, фінансову допомогу Україні, санкції проти рф, провокації росії на ЗАЕС, процес інтеграції України до ЄС, а також реалізацію плану відновлення України.

В ЄС готові до повного припинення постачання російського газу та активно працюють над заповненням паливних сховищ до початку майбутнього опалювального сезону - Паоло Джентілоні, комісар Євросоюзу з економіки.

,

ЄС наступного тижня виділить Києву допомогу у розмірі 5 млрд євро – Денис Шмигаль, прем'єр-міністр України.

Німеччина обіцяє надати Україні додаткові 200 мільйонів євро для фінансування програм допомоги внутрішнім переселенцям - Свенья Шульце, міністерка економічного співробітництва та розвитку Німеччини.

Україна та Австрія підписали угоду про економічну співпрацю - Юлія Свириденко, перший віцепрем'єр-міністр України – міністр економіки.

Уряди Данії та Німеччини домовились побудувати в Балтійському морі   вітроенергетичний центр вартістю 9 млрд євро, стане значним кроком у процесі відмови Європи від залежності від російського газу - Bloomberg.

На українсько-польському кордоні черга з вантажівок перевищила 45 км – історичний рекорд - Мустафа Найєм, заступник міністра інфраструктури.

«УКРІНФОРМ»: Аби врегулювати ситуацію з польської сторони необхідно збільшити кількість працівників фітосанітарних та ветеринарних служб. Вантажівки стоять у черзі тижнями.

ВОРОГ

росія готова вести переговори з президентом України про те, як будуть виконуватися умови москви для припинення «спеціальної військової операції» - дмитро пєсков, речник президента рф.

«УКРІНФОРМ»: При цьому пєсков вкотре підкреслив, що «операція йде своїм ходом, всіх цілей буде досягнуто». Ну, без переговорів дійдуть до своєї цілі: ганебної поразки.

Посол США в росії Джон Салліван завершив свою роботу як глава американської дипмісії в росії і залишив москву – «Європейська правда».

«УКРІНФОРМ»: Посол був призначений у грудні 2019 року та пропрацював на цій посаді майже три роки. Це мало в дипломатичній практиці. Чому так сталося? Наразі, відповіді немає.

У росії відібрали чемпіонат світу зі спортивної стрільби - Міжнародна федерація спортивної стрільби (ISSF).

«УКРІНФОРМ»: Чемпіонат світу відбудеться у 2023 році у столиці Азербайджану - Баку. А раша – нехай стрельне собі в голову.

Алла Роєнко, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-