Битва за Україну. День сто дев’яносто другий

Битва за Україну. День сто дев’яносто другий

Укрінформ
На півдні України логістика та постачання російських військ знаходяться під вогневим контролем ЗСУ

В Херсоні ЗСУ розбили готель, в якому базувалися керівні чини окупантів. Уряд схвалив законопроєкт про новий Митний тариф. Фільм «Клондайк» візьме участь у Нацвідборі на Оскар-2023 від України. Переможемо!

Ми зібрали для вас інформацію про сто девяносто другий день війни по рубриках. Деякі факти прокоментовані УКРІНФОРМОМ.

ТОР 5 ЦИТАТ

  1. Володимир Зеленський, президент України: «Коли якась держава перетворює енергетичну бідність чи голод на зброю – це удар по кожному у світі. Коли якась держава намагається підкорити іншу, бо хоче бути колонізатором – це загроза для всіх, хто цінує свою незалежність. І коли людей убивають просто за те, що вони є, за те, що не відмовляються від своєї Батьківщини – це загроза людяності як такій».

  1. Андерс Фог Расмуссен, експрем’єр Данії: «Найкращий спосіб уникнути пастки - надати українцям все, що їм потрібно, щоби перемогти у цій війні. Після цього Захід має подбати, щоб росія не захотіла напасти на Україну знову».

  1. Шарль Мішель, голова Європейської ради: «Їх мужність і професіоналізм у виконанні першої місії (МАГАТЕ – ред.) на Запорізьку АЕС вражають. росія поставила світ під загрозу. Забезпечення ядерної безпеки є ключовим: необхідна постійна присутність МАГАТЕ на станції».

  1. Урмас Рейнсалу, міністр закордонних справ Естонії: «Я думаю, що було б стратегічно неправильно думати, що тепер нам просто потрібно набратися терпіння і чекати, що буде з тим рівнем постачання зброї та санкціями, яких ми досягли. Ні, ми маємо нарощувати темпи».

  1. Егілс Левітс, президент Латвії: «Інформаційна війна та пропаганда росії справила значний вплив. Багато хто на Заході справді вважає, що будь-яка підтримка України може призвести до подальшої ескалації та засмутити путіна, кремль, росію. Це була б велика помилка, бо єдине, що провокує росію - це слабкість».

БОЙОВІ ДІЇ

Генштаб: оперативна інформація на 18:00 3 вересня 2022 р.

- Силам оборони вдалося успішно відбити атаки ворога в районах н/п Долина, Соледар, Новобахмутівка, Кодема, Зайцеве, Авдіївка, Мар’їнка.

- на Донецькому та Південнобузькому напрямках знищено значну кількість живої сили ворога.

ЗСУ знищено: один вертоліт, три БпЛА, п’ять крилатих ракет «Калібр», базу противника, техніку радіоелектронної боротьби та склад боєприпасів - Генштаб.

У тимчасово окупованому Херсоні ЗСУ знищили готельний комплекс «Загублений світ», який належить колаборанту Володимиру Сальдо. Там базувалися окупанти – «Вартові Еспресо».

«УКРІНФОРМ»: попередня інформація: загинули високі чини рашистської армії та фсб.

Логістика та постачання російських військ на півдні України знаходяться під вогневим контролем ЗСУ – Наталія Гуменюк, голова пресцентру Сил оборони півдня.

Упродовж трьох днів, з 31 серпня по 2 вересня, безпілотники «Байрактар» знищили російську техніку загальною вартістю $26,5 млн, зокрема вісім танків - Валерій Залужний, головнокомандувач ЗСУ.

Приблизно 40% військової техніки, якою оснащують нові підрозділи російської армії, є небоєздатною -  Вадим Скібіцький, представник воєнної розвідки України.

ПРАВДА ПРО ВІЙНУ

Від початку повномасштабного вторгнення вороги вбили в Україні 380 дітей, понад 737 - отримали поранення.

У Чернігові від вибуху гранатомета на виставці травмовані 4 дітей, і ще кілька дорослих – Суспільне.

Внаслідок російського обстрілу в Зеленодольську Дніпропетровської області загинув 9-річний хлопчик, у громаді постраждали 10 людей - Валентин Резніченко, голова Дніпропетровської ОВА.

У Миколаєві та області внаслідок обстрілів постраждала 6 осіб, серед них 2 дітей, 8-річна дитина загинула - Ганна Замазєєва, голова комісії Миколаївської облради.

На Луганщині окупанти штучно занизили курс гривні майже вдвічі - люди опинилися на межі виживання - Сергій Гайдай, голова Луганської ОВА.

«УКРІНФОРМ»: Через зміну курсу валют продукти та інші товари стали ще дорожчими, а евакуація - просто «золотою»: перевізники автоматично підняли вартість проїзду.

За участь у повномасштабній війні проти України міноборони рф планує роздавати своїм військовим земельні ділянки в окупованому Криму - Суспільне Крим.

«УКРІНФОРМ»: Ага. На цвинтарі вони можуть отримати кримську земельку. І це ще коли пощастить.

Ситуація по областях станом на 8:00 3 вересня.

- На Дніпропетровщині ворог обстрілював Нікопольський та Криворізький райони - є руйнація будинків, без жертв.

- На Харківщині окупанти обстрілювали Харківський, Ізюмський, Богодухівський райони - 6 постраждалих.

- На Донеччині за добу 3 загиблих, ще 3 поранених, пошкоджені промислові об'єкти та приватні будинки.

УКРАЇНА

В МОЗ України видали рекомендації щодо того, що потрібно мати вдома, щоб захиститися від наслідків ядерної катастрофи – МОЗ.

«УКРІНФОРМ»: Не дай Бог, звісно. Але захистити себе від впливу радіації можливо за умови дотримання трьох основних правил – перебувати в укритті, стежити за офіційною інформацію та виконувати вказівки органів влади.

У Києві запровадять оплату проїзду в усіх видах транспорту банківською карткою – КМДА.

Визначено фільм, який візьме участь у Нацвідборі на Оскар-2023 від України - Державне агентство України з питань кіно.

«УКРІНФОРМ»: Українська стрічка «Клондайк» режисера Марини Ер Горбач. У світі ц. картину прийняли тепло як кінокритики, так і глядачі.

Укрзалізниця запускає рейси для евакуації українців з тимчасово окупованого Півдня - Олександр Камишін, голова Укрзалізниці.

«УКРІНФОРМ»: Виїзд можливий потягами із Запоріжжя, Кривого Рогу та Одеси.

ЕКОНОМІКА

Уряд схвалив законопроект про новий Митний тариф - Данило Гетманцев, голова комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики.

«УКРІНФОРМ»: Головна мета законопроєкту – перейти з класифікатора товарів 2017 року на класифікатор 2022 року, який вже використовують наші основні торговельні партнери.

З порту Одеси 3 вересня вийшло «зерновим коридором» ще одне судно з українською агропродукцією - Міноборони Туреччини.

«УКРІНФОРМ»: Дев'ять балкерів поки не покидають гаваней через шторм у Чорному морі.

Згідно з даними Державної казначейської служби, у серпні 2022 року до загального фонду державного бюджету надійшло 204,6 млрд гривень - Міністерство фінансів.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ

Берлін затвердив нового посла України у Німеччині - Олексія Макеєва - Spiegel.

«УКРІНФОРМ»: Олексій Макеєв наразі є спецпредставником МЗС України щодо санкційної політики і членом міжнародної експертної групи Єрмака-Макфола. На дипломатичній службі він з 1996 року, за цей час працював у тому числі у німецькому Берліні та швейцарському Берні.

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган під час телефонної розмови з путіним запропонував йому посередництво у ситуації із Запорізькою АЕС в Україні - Reuters.

У Великій Британії українські військові навчаються знищувати танки в урбанізований місцевості під керівництвом британських інструкторів – Генштаб.

В Азербайджані запустили україномовний аудіогід у Державному історико-художньому заповіднику «Гобустан» - Владислав Каневський, посол України в Азербайджані.

«УКРІНФОРМ»: Музей просто неба з величезною колекцією експонатів періоду кам’яного віку включений до списку об'єктів Світової спадщини ЮНЕСКО.

Від початку повномасштабного вторгнення росії в Україну, з 24 лютого, кордон у напрямку Польщі перетнули 6 млн осіб - прикордонна служба Польщі.

ВОРОГ

Голова Чеченської Республіки Рамзан Кадиров опублікував відеозвернення, в якому заявив, що «йде у безстрокову відпустку» і « думає про відставку» - ТГ-канал.

«УКРІНФОРМ»: У відеозверненні Кадиров сказав, що його «час настав». Він очолював Чечню 15 років з 2007 року, і це найдовший термін серед усіх керівників російських регіонів. Що за цим стоїть, наразі, не відомо. Кадиров уже робив раніше схожі демарші, які врешті решт виявлялися «маневрами у східному стилі» і путінський сатрап залишався. Відставка Кадирова, якщо вона станеться, це більш ніж серйозно для росії – багато років він грав роль такого собі пугала навіть там. Щодо участі так званих кадирівців у війні проти України – тут і додати нічого: Кадиров проявив себе як цинічний і жорстокий ворог України. Втім, на Сході, чого тільки не трапляється…

«газпром»  збільшив транзит природного газу до Європи через Україну після зупинки «Північного потоку» - Reuters.

«УКРІНФОРМ»: Надвечір прийшло повідомлення, що Газпром пустив газ по Північному потоку-1. Зрозуміли що шантаж не пройшов? Вирішили підзаробити наостанок? Скоріше за все, перше і друге разом.

російські банки втратили $25 мільярдів через санкції Заходу - Економічні новини.

Посол ЄС в росії Маркус Едерер залишив посаду - RTVI.

«УКРІНФОРМ»: Посол відпрацював майже п’ять років. Причини звільнення не уточнив, але сказав, що залишає посаду «зі спокійною душею» і додав, що «зробив те, що міг».

в москву на похорон першого і останнього президента СРСР Михайла Горбачова прибув прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан – російські ЗМІ.

Алла Роєнко, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-