Битва за Україну. День сто дев’яносто перший

Битва за Україну. День сто дев’яносто перший

Укрінформ
ЗСУ уже знищили понад дві тисячі ворожих танків

ЄС розширив список персональних санкцій проти росіян. Уряд схвалив нові санкції проти рф та білорусі. На південному фронті обстановка залишається складною, але ЗСУ продовжують нищити склади та логістику рашистів. Переможемо!

Ми зібрали для вас інформацію про сто девяносто перший день війни по рубриках. Деякі факти прокоментовані УКРІНФОРМОМ.

ТОР 5 ЦИТАТ

  1. Володимир Зеленський, президент України: «Ми стоїмо на місці, санкції просуваються повільніше, наступні пакети слабші… Не підтримувати сьогодні їхній бюджет, не підтримувати їхню економіку, а виходити (з ринку росії – ред.)… Поки росія витрачає сили, щоб збільшити дефіцит газу на ринку та ціни, Україна готова нарощувати експорт електрики в країни ЄС».

  1. Денис Шмигаль, прем'єр-міністр України:  «Для нас нестерпно, що одна частина росіян вбиває і гвалтує в нашій країні, а інша влаштовує собі хороше життя на Заході, їздить у відпустку. Для російського суспільства повинен бути влаштований холодний душ у вигляді заборони на видачу віз туристам і студентам».

  1. Майя Санду, президентка Молдови: «…українці ціною власного життя захищають свою свободу, свою країну, свій народ, своє право на вибір. Українці хочуть жити у мирі та у спокої у власному домі, у власній країні і самим вирішувати свою долю».

  1. Гітанас Науседа, президент Литви: «росія має відповісти за звірства, скоєні в окупованому Криму та на інших територіях. Перетворення цього півострова на воєнний полігон та ігнорування прав людини абсолютно неприпустимі. Міжнародна спільнота має посилити тиск на росію у цьому питанні».

  1. Артіс Пабрікс, міністр оборони Латвії: «…російський народ повинен програти цю війну, для них було б корисно програти війну, щоб подивитися на світ іншими очима. (…). Я хотів би, щоб російський народ навчився програвати, не втрачаючи гідності, ми можемо допомогти».

БОЙОВІ ДІЇ

Генштаб: оперативна інформація на 18:00 2 вересня 2022 р.

- На Слобожанському напрямку підрозділи Сил оборони утримують займані позиції та не дають ворогу можливості просуватися.

- На Харківському напрямку сили оборони відбили атаку ворога в районі н/п Гусарівка.

- На Бахмутському напрямку сили оборони відбили атаки ворога в районах н/п Соледар, Бахмутське, Весела Долина. 

- На Авдіївському напрямку ворог намагався покращити тактичне положення у районах н/п Первомайське, Опитне та Невельське. Ворога було відкинуто.

- На Південнобузькому напрямку ЗСУ відбили наступ противника неподалік Високопілля та Потьомкіного.

ЗСУ знищили склад із паливно-мастильними матеріалами у Харківській області - Олег Синєгубов, голова Харківської ОВА.

На півдні України в результаті ракетно-артилерійських ударів ЗСУ горять ворожі катери, склади боєприпасів і переправи - Сергій Братчук, речник Одеської ОВА.

ПРАВДА ПРО ВІЙНУ

Від початку повномасштабного вторгнення вороги вбили в Україні 380 дітей, понад 737 - отримали поранення.

В Донецькій області між Україною і росією відбувся черговий обмін військовополоненими. Українській стороні вдалося повернути 14 військових.

росіяни брешуть, маніпулюють і спотворюють реальний стан справ на Запорізькій АЕС та розповсюджують лише вигідну їм інформацію про візит місії МАГАТЕ – Енергоатом.

«УКРІНФОРМ»: Є надія, що два інспектори МАГАТЕ залишаться на Запорізькій АЕС на постійній основі. Питання: кого вони представляють? Наш інтерес:  добитися , щоб МАГАТЕ вирішило головне, наразі, питання безпеки Запорізької АЕС - демілітаризацію.

Кабінет Міністрів ухвалив розпорядження про санкції до «викладачів» та «навчальних закладів», які поширювали на тимчасово захоплених територіях України освітні стандарти рф - Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій.

Нацполіція відкрила понад 30 тисяч справ за фактами злочинів армії рф - Олексій Сергєєв, начальник департаменту організаційно-аналітичного забезпечення та оперативного реагування НПУ.

На Донеччині минулої доби, 1 вересня, евакуювали ще 315 цивільних - ГУ ДСНС у Донецькій області.

Ситуація по областях станом на 8:00 2 вересня.

- На Дніпропетровщині ворог ударив по Нікопольському району - поранена 1 людина.

- На Харківщині агресори з артилерії обстрілювали Ізюмський, Харківський, Богодухівський райони – 1 людина загинула, 3 осіб поранено. У Харкові ворог зруйнував приміщення спортивного комплексу «Локомотив» імені Г. Кірпи.

- На Донеччині за добу 4 людей загинули, 10 дістали поранення.  

УКРАЇНА

Уряд схвалив нові санкції проти рф та білорусі, список підсанкційних осіб очолили обидві доньки путіна – Мінреінтеграції.

Кабінет міністрів прийняв постанову про вихід України зі складу членів Об’єднаного інституту ядерних досліджень, який розташовано у рф – Урядовий портал.

Львівщину відвідали міністр охорони здоров’я Республіки Польща Адам Недзельський і міністр охорони здоров’я України Віктор Ляшко. Міністри завітали в один із медзакладів в якому лікують та реабілітують наших військових - Максим Козицький, голова Львівської ОВА.

В Україні поновили призначення стипендії Левка Лук’яненка - Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій.

УКРІНФОРМ»: Державна стипендія призначається у розмірі трьох прожиткових мінімумів щомісячно для українських громадян, що незаконно утримуються в рф чи на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях і АР Крим у зв’язку з громадською або політичною діяльністю цих осіб.

У столичному метро з 5 вересня скоротять інтервал руху поїздів – КМДА.

«УКРІНФОРМ»:  У пікові години інтервал руху становитиме 3-4 хв., у міжпікові – 6 хв.

У Києві в муніципальній книгарні «Сяйво книги» зібрали майже 25 тонн російських книг і відправили їх на переробку - Київська міська рада.

«УКРІНФОРМ»: Кошти від реалізації макулатури будуть спрямовані на потреби українських захисників. Киянам пропонують долучатись і приносити російські видання до книгарні «Сяйво книги» за адресою вул. Велика Васильківська, 6.

Укрпошта випустила марку з Дюком Рішельє до Дня Одеси -  офіційний Telegram-канал Одеси.

«УКРІНФОРМ»: Марка називається «Одеса». На ній зображено пам’ятник Дюку де Рішельє під час війни, обкладений мішками.

ЕКОНОМІКА

«Зерновий коридор»: з портів Одещини вийшли ще шість суден - Міноборони Туреччини.

«УКРІНФОРМ»: Адміністрація морських портів має заявки на входження ще 64 суден під завантаження.

За пів року Україна в 12 разів наростила імпорт пального - Юлія Свириденко, перший віцепрем'єр-міністр – міністр економіки України.

«УКРІНФОРМ»: У березні було імпортовано 58,8 тис. тонн бензину, дизельного палива та скрапленого газу, а в серпні – вже 709,5 тис. тонн. Наразі 95% імпортованого бензину та 72% дизельного палива ми отримуємо з країн ЄС, лідерами є Румунія, Литва, Словаччина, Греція, Болгарія та Польща.

У готівковому обігу станом на 1 вересня перебуває готівка на загальну суму 688 млрд. грн. – НБУ.

В Україні станом на 2 вересня сільськогосподарські виробники зібрали 25,8 млн тонн зерна з площі 6 млн 693 тис. га (60%) при врожайності 38,5 ц/га - Міністерстоа аграрної політики та продовольства.

«УКРІНФОРМ»: Найвища урожайність зернових та зернобобових культур у аграріїв Хмельниччини – 62,3 ц/га.

Кабінет Міністрів виділив понад 14,5 млн грн для надання грантів на розвиток садівництва, ягідництва та виноградарства - Тарас Мельничук, представник уряду у Верховній Раді.

Президент Зеленський заявив про можливість побудувати один з найбільших кластерів агропереробки і наголосив, що Україна є ідеальною локацією для розміщення переробних підприємств – Укрінформ.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ

Європейський Союз розширив список персональних санкцій проти росіян - Андрій Єрмак, керівник Офісу Президента.

Вихід з російського ринку:

- Норвезька Equinor першою з нафтогазових компаній повністю залишила росію - Reuters.

- Electrolux йде з російського ринку і продає свою місцеву дочірню компанію – пресслужба компанії.

- Французька компанія Air Liquide, одна з найбільших у світі з надання технологій і послуг для промисловості, оголосила, що виходить з російських проєктів і припиняє діяльність у рф - Інтерфакс.

Уряд Фінляндії виділив Україні €35 млн на гуманітарну допомогу, тимчасове житло та підтримку державного управління - Yle.

Українська тематика стала основною на конференції Forum 2000 у Празі та надіслала сильний сигнал солідарності з українським народом - Якуб Клепал, виконавчий директор Фонду «Форум 2000».

«УКРІНФОРМ»: Для України має бути зрозумілим, як ми всі наполегливо працюємо над тим, щоб допомогти їй у захисті її та нашої свободи, сказав Якуб Клепал закриваючи цьогорічну конференцію.

Українська діаспора Австралії долучилася до збору коштів на «Армію дронів» для ЗСУ пожертвувавши 140 000 австралійських доларів - Світовий конґрес українців.

ВОРОГ

росавіація до 10 вересня продовжила заборону на польоти в 11 аеропортах в південній і центральній частині рф поблизу кордонів України – російські ЗМІ.

«УКРІНФОРМ»:  Наразі заборона діє до 4 вересня.

У москві співробітники фсб шукають тих, хто проти війни, особливо вихідців з України, щоб звинуватити їх у «терактах» в рф – ГУР.

До 30% російських музикантів виїхали з рф, або ж перестали виступати - російське видання «Коммерсанть».

Алла Роєнко, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-