Битва за Україну. День сто дев’яностий

Битва за Україну. День сто дев’яностий

Укрінформ
Українські сили продовжують бої на півдні та закріплюються на визволених територіях

Місія МАГАТЕ прибула на Запорізьку АЕС. Переможемо!

Ми зібрали для вас інформацію про сто девяностий день війни по рубриках. Деякі факти прокоментовані УКРІНФОРМОМ.

ТОР 5 ЦИТАТ

  1. Володимир Зеленський, президент України: «Сьогодні ви йдете до школи, повертаєтеся до навчання, продовжуєте здобувати освіту. Сьогодні ви йдете до можливості побачити, почути, пізнати Україну. Знання про неї, слова про неї, мрії про неї – які всі були про вас. Про ваше життя. Вільне, чисте, сміливе й розумне…».

  1. Єппе Кофод, міністр закордонних справ Данії: «Ми бачимо, як ви захищаєте свою країну, і бачимо, що плани росії ви зламали. Наступна фаза буде зосереджена навколо того, щоб росія отримала кінцеву поразку, а Україна стала переможцем... путін і рф цю війну не виграють. Вони програють. Він маленька людина і прямому, і у фігуральному сенсі».

  1. Френсіс Фукуяма, американський філософ, публіцист і професор Стенфордського університету: «Україна всіх здивувала цього року. Для багатьох стало сюрпризом, що українське військове командування виявилося добре підготовленим, ініціативним, децентралізованим і спроможним ефективно використовувати наявні ресурси, що загалом відображає ситуацію в демократичному суспільстві».

  1. Борис Джонсон, прем’єр-міністр Великої Британії:  «Те, що зробив путін — це своєрідна атака камікадзе на світову економіку. Він вірить, що ми відмовимося від України, піддамося його агресії і повернемося до споживання його вуглеводнів. Він помиляється у своєму припущенні щодо британців. Я думаю, що він помиляється у своєму припущенні й щодо інших європейських урядів».

  1. Руслан Стрілець, міністр захисту довкілля та природних ресурсів: «Спілкуючись із європейськими колегами, завжди наголошую: війна в Україні матиме наслідки не лише для нашої країни, але й всього європейського континенту. Природа не має кордонів. І сьогодні, забруднюючи повітря, водні ресурси, ґрунти в Україні росіяни за ланцюжком завдають колосальних збитків усьому світові».

БОЙОВІ ДІЇ

Генштаб: оперативна інформація на 18:00 1 вересня 2022 р.

- На Слов’янському напрямку ворог намагався наступати у бік пункту Долина, успіху не мав, відійшов.

- На Бахмутському напрямку ворог наступальними діями намагався просунутися у районах н/п Весела Долина, Соледар, Бахмутське та Зайцеве, успіху не мав, відійшов.

- На Авдіївському напрямку ворог намагався покращити тактичне положення у районах н/п Первомайське, Невельське та Опитне, успіху не мав, зазнав втрат, відійшов.

- На Новопавлівському напрямку ворог намагався покращити тактичне положення у районі н/п Водяне, успіху не мав, відійшов.

Контрнаступ на Півдні:

- українські підрозділи ведуть позиційні бої і закріплюються на територіях - Наталія Гуменюк.

- ворогу не дали навести переправу біля Дар'ївки, на Каховському мосту - нові дірки - ОК «Південь».

ПРАВДА ПРО ВІЙНУ

Від початку повномасштабного вторгнення вороги вбили в Україні 380 дітей, понад 736 - отримали поранення.

Місія МАГАТЕ прибула на Запорізьку АЕС – Енергоатом.

«УКРІНФОРМ»: російські окупанти цинічно й жорстоко обстріляли мирне місто Енергодар, в результаті на ЗАЕС відключився 5-й енергоблок. Генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі розповів, що протягом кількох годин роботи на ЗАЕС місії вдалося зібрати «багато важливої інформації», він побачив «ключові речі», які хотів побачити. Покинув станцію залишивши п’ять представників місії.

Внаслідок бойових дій росії на території України пошкоджено 2328 закладів освіти, повністю зруйновано – 289 - Олексій Сергєєв, начальник Департаменту організаційно-аналітичного забезпечення та оперативного реагування Національної поліції.

За пів року повномасштабної війни по території України випущено 3,5 тисячі ракет. Майже третина території України – близько 200 тис. кв км – потребує розмінування - Руслан Стрілець, міністр захисту довкілля та природних ресурсів.

Ситуація по областях станом на 8:00 1 вересня.

- На Дніпропетровщині під обстрілами знову опинилися Нікопольський та Криворізький райони – одна людина постраждала.

- На Харківщині  росіяни завдавали ударів по Чугуївському, Ізюмському, Харківському, Богодухівському районах - 1 людина загинула, ще 1 постраждала.

- На Донеччині за добу 5 людей загинули і 12 були поранені.

УКРАЇНА

Візити в Україну:

- з робочим візитом прибув міністр закордонних справ Данії Єппе Кофод. Він був прийнятий прем’єр-міністром України Денисом Шмигалем.  Данія готує черговий пакет допомоги Україні.

-  з робочим візитом прибув президент Міжпарламентського союзу Дуарте Пашеку. Він відвідав село Андріївка, смт Макарів, смт Бородянка та місто Ірпінь Київської області.

Володимир Зеленський вперше мав телефонну розмову з прем'єр-міністром Ізраїлю Яїром Лапідом. Говорили про санкції проти рф і допомогу Україні - Twitter глави держави.

Президент Зеленський у перший день нового навчального року відвідав школу в Ірпені, яку було відбудовано після руйнувань у березні – телеграм-канал глави держави.

У школах Києва 1 вересня розпочали навчання 25 тисяч першокласників, а свято першого дзвоника в столиці відбулося здебільшого без традиційних лінійок - Віталій Кличко, Київський міський голова.

З 1 жовтня українці, які прихистили у своїх домівках внутрішньо переміщених осіб, отримуватимуть близько 900 грн на місяць на кожного переселенця - Ірина Верещук, віцепрем’єр - міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій.

Для українських школярів, що перебувають на тимчасово захоплених територіях, є можливість безкоштовно навчатися в онлайн-школі SchoolToGo з 5 вересня - Міністерство освіти та науки.

«УКРІНФОРМ»: SchoolToGo – це українська онлайн-школа за кордоном. Заклад проводить онлайн-уроки за українською шкільною програмою та надає психологічну підтримку батькам та дітям. Наприкінці навчального року школа видає документ про освіту державного зразка.

У Телеграмі запустили чатбот «Хімічна (не)Безпека! Як Діяти» - МОЗ.

Вищий антикорупційний суд конфіскував статки путінського олігарха володимира євтушенкова. Це перше подібне рішення українського суду - Центр протидії корупції.

«УКРІНФОРМ»: ВАКС конфіскував 17 об'єктів нерухомості загальною площею майже 100 тисяч квадратних метрів. Євтушенков – не з найбагатших людей росії. Але станом на 2021 рік його статки складали $3,4 млрд.

ЕКОНОМІКА

Ще п'ять суден вийшли з України «зерновим коридором» з агропродукцією - Міноборони Туреччини.

«УКРІНФОРМ»: Україна у серпні експортувала 4,5 млн тонн зернових та олійних культур, з них понад 1,5 млн тонн продовольства експортовано морським шляхом з трьох портів.

Попри всі труднощі, повʼязані з війною, пасічники очікують, що цього року врожай меду перевищить 100-120 тисяч тонн - Володимир Стретович, голова Спілки пасічників.

Аграрії за літо взяли понад 18 млрд грн пільгових кредитів - Міністерство аграрної політики та продовольства України.

З 1 вересня страховики, які є повними членами Моторного (транспортного) страхового бюро України, почали укладати електронні договори міжнародного страхування «Зелена картка»  - Моторне (транспортне) страхове бюро України.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ

Військова допомога:

- міністерство оборони Великої Британії офіційно повідомило, що передає підводні безпілотні мінні мисливці, щоб допомогти Україні очистити берегову лінію – Генштаб.

            - Фінляндія надасть Україні військову допомогу ще на €8,3 млн – Reuters.

Міжнародна правозахисна організація Human Rights Watch задокументувала злочини рф, пов’язані з переміщенням до росії цивільних українців з тимчасово захоплених територій - звіт Human Rights Watch.

«УКРІНФОРМ»: У звіті наголосили, що «примусове переміщення цивільних осіб заборонено міжнародним гуманітарним правом або законами війни та може переслідуватися як воєнний злочин і злочин проти людства».

Зустріч у форматі Ради асоціації ЄС-Україна відбудеться у Брюсселі 5 вересня під головуванням Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля та високого представника ЄС Жозепа Борреля - Європейська рада.

«УКРІНФОРМ»: До порядку денного включені питання двосторонніх відносин, зокрема, імплементація Угоди про асоціацію, реалізація заявки України на членство в ЄС.

14 країн-партнерів прийняли на навчання український військових – Генштаб.

Влада Італії конфіскувала 11 вілл у російського мільярдера та друга президента рф путіна в'ячеслава кантора -  The Moscow Times.

Європейський банк реконструкції та розвитку додатково спрямує 98,5 млн євро на підтримку «Укрзалізниці» за проєктом «Електрифікація залізничного напрямку Долинська – Миколаїв – Колосівка» - Міністерства фінансів України.

ВОРОГ

У росії голова ради директорів російського «Лукойлу» равіль маганов загинув, випавши з вікна московської лікарні – Інтерфакс.

«УКРІНФОРМ»: «Лукойл» повідомив, що маганов помер «після тяжкої хвороби», за даними ЗМІ, розглядається версія самогубства. Компанія «Лукойл» перебуває під санкціями США з вересня 2014 року.

рф припинить постачання нафтопродуктів країнам, які запровадять стелю цін на її нафту - Олександр Новак, віце-прем'єр рф.

Влада рф хоче купити $70 млрд в «дружніх» валютах, щоб уповільнити падіння курсу рубля - Bloomberg.

путін попрощався з першим і останнім президентом СРСР Михайлом Горбачовим у морзі– російські ЗМІ.

«УКРІНФОРМ»: Через «робочий графік» путін не зможе взяти участь у церемонії прощання, повідомив пєсков.

Алла Роєнко, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-