Битва за Україну. День сто вісімдесят восьмий

Битва за Україну. День сто вісімдесят восьмий

Укрінформ
На півдні другий день триває контрнаступ ЗСУ, про який наші військові просили «не говорити зайвого»

У Празі стартувала дводенна зустріч міністрів закордонних справ ЄС щодо візових обмежень для російських туристів. Місія Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) на чолі з її главою прибула до Києва. Рада у першому читанні прийняла закон про медіа, потрібний для початку переговорів про вступ в ЄС. Переможемо!

Ми зібрали для вас інформацію про сто вісімдесят восьмий день війни по рубриках. Деякі факти прокоментовані УКРІНФОРМОМ.

ТОР 5 ЦИТАТ

  1. Тоні Блер, експрем’єр-міністр Великої Британії: «Ми будемо разом і агресія не досягне успіхів. Має бути стратегія. По-перше, необхідно надати Україні усе, чого вона потребує у питанні фінансів, зброї для захисту країни. По-друге, треба створити простір для подальших переговорів щодо розв’язання конфлікту».

  1. Жозеп Боррель, високий представник ЄС з питань зовнішньої і оборонної політики: «ЄС стоїть одностайно у підтримці України, його члени продовжують бути готовими підтримувати Україну так довго, скільки потрібно, і в такому обсязі, скільки треба. Зрозуміло, що ми повинні бути швидкими та амбіційними, гнучкими. На основі того, чого потребують Збройні Сили Україна».

  1. Єппе Кофод, міністр закордонних справ Данії: «Особисто я вважаю глибоко провокативним те, що російські туристи можуть проводити відпустку в Європі, тоді як українські міста обстрілюють і руйнують. Бачити тут, у Європі, російських туристів, ніби війна не має для них наслідків… Я думаю, що це неправильно».

  1. Роберт Голоб, премʼєр-міністр Словенії: «… я сподіваюся, що ми на правильному шляху, коли йдеться про забезпечення газу з інших джерел, окрім російських, на цю зиму. Це не означає, що газ буде дешевим або що його буде багато, але здається, що Європа зможе пережити зиму, навіть якщо росія вирішить просто відключити його».

  1. Іван Корчок, міністр закордонних справ Словацької Республіки: «Я закликаю росію негайно зупинити її небезпечну діяльність та окупацію Запорізької атомної станції. Це неприпустимо, що російські війська знаходяться там. В Словаччині ми вже зупинили видання віз для (власників – ред.) дипломатичних та службових паспортів».

БОЙОВІ ДІЇ

Генштаб: оперативна інформація на 18:00 30 серпня 2022 р.

- На Слов’янському напрямку окупанти спробували наступати у бік Шнурків, зазнали вогневого ураження та відійшли.

- На Бахмутському напрямку наступальними діями ворог намагався просунутися у районах Зайцевого, Веселої Долини та Бахмута, успіху не мав, відійшов.

- На Авдіївському напрямку ворог намагався покращити тактичне положення у районах Опитного, Авдіївки, Первомайського і Красногорівки, зазнав значних втрат та відступив.

ЗСУ знищили:

            - ворожий безпілотник над Одещиною – ОК «Південь».

- яхт-клуб у Новій Каховці, де мешкав керівний склад ворога, склади російських загарбників та техніку (ЗРК С-300, танки, гаубиці, «Град», «Ураган» і т.д.) на Херсонщині - Сергій Хлань, депутат Херсонської облради.

ПРАВДА ПРО ВІЙНУ

Від початку повномасштабного вторгнення вороги вбили в Україні 379 дітей, понад 735 - отримали поранення.

росіяни пропонують батькам школярів в тимчасово окупованій Новій Каховці заплатити по 2 тис. рублів за те, щоб дитину відпустили до русифікованої школи - Центр національного спротиву, створений Силами спеціальних операцій ЗСУ.

«УКРІНФОРМ»: Українська мова – фундамент українства – от з чим передусім воює ворог. Зараз це стало гранично ясно.

В окупованому Криму дію «жовтого рівня терористичної загрози» продовжили до 8 вересня, а в окупованому Севастополі – до 13 вересня - представництво президента України в Автономній Республіці Крим.

«УКРІНФОРМ»: А термін закриття сімферопольського аеропорту для цивільної авіації знову продовжили лише до 4 вересня. Є передчуття, що це не останнє «продовження».

Внаслідок обстрілу Харкова 4 людей загинули, ще 11 отримали поранення - Ігор Терехов, Харківський міський голова.

В Офісі генпрокурора вважають, що в колонії в окупованій Оленівці на Донеччині, де загинули десятки українських військовополонених, міг вибухнути боєприпас від вогнемета – капсула з горючою сумішшю термобаричного вибуху вогнеметів типу Шмель, Шмель-М, Рись  – DW.

«УКРІНФОРМ»: Через місяць після вибуху у колонії в Оленівці інформації про розслідування ООН або Червоного Хреста ще немає. Верховна Рада звернулася до ООН, ЄС, ОБСЄ через масову страту українських військовополонених в Оленівці. Схоже, тут потрібні якісь іще засоби впливу…

На Харківщині 29 серпня вдалося евакуювати з тимчасово захоплених територій більше 790 людей, із них 219 – діти - Діна Уріх, координатор евакуації населення по Харківщині.

«УКРІНФОРМ»: На Донеччині минулої доби, 29 серпня, евакуювали 177 цивільних осіб.

Ситуація по областях станом на 8:00 30 серпня.

- На Донеччині за добу 2 людей загинули і 4 були поранені. Є пошкодження. 

- На Миколаївщині двома зенітними ракетами С-300 атаковано Баштанський район.     Є пошкодження приватних будинків, без жертв.

           - На Дніпропетровщині агресори обстріляли Нікопольський, Криворізький та

             Дніпровський райони – 1 людина постраждала, близько 10 будинки пошкоджено.

УКРАЇНА

Проти керівника російської православної церкви патріарха Кирила (Володимира Гундяєва - ред.) та ще семи її представників Урядом України схвалено застосування персональних санкцій на 10 років - Міністерства культури та інформаційної політики.

«УКРІНФОРМ»: російська православна церква підтримує війну росії проти українського народу й щодня благословляє воєнні злочини проти українців. То чому ні?

Візити в Україну:

- з офіційним візитом прибула делегація Збройних Сил Чеської Республіки на чолі з Начальником Генерального штабу ЗС Чеської Республіки генерал-майором Карелом Ржегки. Делегація відвідала Ірпінь, Гостомель, Чернігів та Харків.

- до Києва прибула місія Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) на чолі з її главою Рафаелем Гроссі напередодні запланованого візиту на Запорізьку АЕС. Президентом Зеленським зустрівся з представниками Місії.

Рада схвалила у першому читанні закон про медіа - Ярослав Железняк, народний депутат від фракції «Голос».

«УКРІНФОРМ»: Схвалення закону «Про медіа» є одним з критеріїв, необхідних для початку переговорів про вступ України до ЄС. На підтримку Закону висловилися Представництво Ради Європи, Європейського Союзу і Посольства Швеції в Україні.

Останній крок до «митного безвізу» з ЄС: депутати схвалили дві ратифікації - Ярослав Железняк, нардеп.

«УКРІНФОРМ»: Україна приєдналась до Конвенції про процедуру спільного транзиту та до Конвенції про спрощення формальностей у торгівлі товарам.

В Умані заборонили проведення масових заходів та обмежили доступ до місць паломництва на святкування Рош га-Шана, щоб уникнути можливих провокацій рф за участю хасидів - Ігор Табурець, голова Черкаської ОВА.

«УКРІНФОРМ»: Із 19 по 30 вересня в Умані будуть посилені заходи безпеки у зв’язку з високою ймовірністю ракетних ударів і терористичної загрози з боку російської сторони.

До фракції «Слуга народу» у Верховній раді України приєдналося двоє народних депутатів зі списку - Олександр Васюк та Валентина Короленко - Юлія Палійчук, речниця фракції.

ЕКОНОМІКА

ВР виділила майже 13 млрд грн кредитних коштів на закупівлю газу - Олексій Гончаренко, нардеп.

З українських портів вийшли «зерновим коридором» одразу шість суден з агропродукцією - Міністерство інфраструктури.

«УКРІНФОРМ»: Серед них «зерновим коридором» до Ємену вирушило друге судно в рамках продовольчої програми ООН. На борту балкера 37,5 тис. тонн пшениці.  Перше судно, яке було відправлено 16 серпня до Єфіопії з 23 тис. тонн пшениці, вже прибуло в порт призначення.

Під завантаження соняшниковим шротом у порт «Південний» зайшло перше з початку війни судно - пресслужба порту.

Рада прийняла за основу законопроєкт про повернення акцизів на пальне - Ярослав Железняк, перший заступник голови податкового комітету Ради, народний депутат.

«УКРІНФОРМ»: У Мінекономіки зауважують, що акциз на пальне - це «головний механізм наповнення Дорожнього фонду». Тому часткове повернення акцизу дозволить уряду продовжити відновлення і доріг, і мостів.

Бюджет через війну недоотримав щонайменше 176 млрд грн - Валерій Пацкан, голова Рахункової палати.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ

У Празі стартувала дводенна зустріч міністрів закордонних справ ЄС – Укрінформ.

«УКРІНФОРМ»: Ключова тема зустрічі - візові обмеження для громадян рф і восьмий санкційний пакет ЄС проти росії.

ЄС надасть Україні 5,5 млн пігулок йодиду калію для захисту від радіації - Європейська Комісія.

МОЗ отримало гумдопомогу від партнерів: інкубатори, апарати ЕКГ та електрогенератори.

Франція звинуватила москву у використанні поставок енергоресурсів в якості «зброї війни», оскільки російський газовий монополіст «Газпром» скоротив поставки енергокомпанії Engie і готується зупинити постачання «Північним потоком» до Німеччини - Reuters.

Франція і Німеччина виступили проти заборони видачі віз росіянам.

Вони аргументували свою позицію тим, що «бажають зберегти законодавчу базу, яка дозволяє, зокрема, студентам, митцям, науковцям, професіоналам, незалежно від того, чи ризикують вони бути переслідуваними за політичними мотивами, подорожувати до ЄС» – Politico.

«УКРІНФОРМ»: Насамперед, має йтися про туристичні візи. Інші випадки, звісно, мають розглядатися.  Виникає враження, що дехто в ЄС не проти того, щоб підмінити поняття.

ВОРОГ

росія закупила та доправила на свою територію першу партію іранських бойових дронів, які скоро будуть використані проти ЗСУ – CNN.

«УКРІНФОРМ»: прессекретар пєсков, каже що іноземні ЗМІ дезінформують читачів повідомленнями про безпілотники та називає це «інформаційним вкиданням». Між тим, поширюється інформація, що росіяни нібито не задоволені бойовими якостями іранських БПЛА

Суд у москві оштрафував на 3 млн рублів сервіс прямих трансляцій Twitch за відмову видалити інтерв'ю з українським політиком Олексієм Арестовичем - російське «РИА Новости».

«УКРІНФОРМ»: На сервіс було складено протокол за так звані «фейки про спецоперацію, що проводиться російською армією в Україні».

Прихована мобілізація у регіонах рф провалюється, тому міноборони росії заманює на службу найманців приватної військової компанії «Вагнер»/«Ліга» - Головне управління розвідки.

Алла Роєнко, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-