Битва за Україну. День сто вісімдесят сьомий

Битва за Україну. День сто вісімдесят сьомий

Укрінформ
На Херсонщині ЗСУ прорвали першу лінію оборони росіян

Сьогодні Україна відзначає День памʼяті захисників, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність країни. Місія МАГАТЕ вирушила на Запорізьку АЕС. Експорт українських зернових у серпні сягнув майже 2 млн тонн. Переможемо!

Ми зібрали для вас інформацію про сто вісімдесят сьомий день війни по рубриках. Деякі факти прокоментовані УКРІНФОРМОМ.

ТОР 5 ЦИТАТ

  1. Володимир Зеленський, президент України: «Це не нормально, коли проти росатома досі немає блокувальних санкцій за радіаційний шантаж на Запорізькій АЕС, за який відповідальні й конкретні працівники росатома, що перебувають на станції. Просто вдумайтеся в це: росія – це єдиний терорист у світі, який зумів перетворити атомну станцію на поле бою і який послідовно робить усе, щоб Європа дивилася, а куди ж вітер може понести цю радіацію, якщо, не дай боже, станеться катастрофа».

  1. Антоніу Гутерреш, генеральний секретар ООН: «Наш світ досить довго був заручником ядерної зброї. Ці пристрої смерті не гарантують ні перемоги, ні безпеки. За задумом, їхнім єдиним результатом є руйнування. Давайте забезпечимо припинення випробувань та віддамо ядерну зброю в історію – раз і назавжди».

  1. Урмас Рейнсалу, глава МЗС Естонії:  «Я ще раз закликаю наших німецьких друзів нарощувати поставки зброї в Україну. Ми повинні бути швидкими зараз, ми не можемо чекати, ми повинні зустрітися з нашими викликами. Ми всі все ще робимо занадто мало. Війна дорога. Але українці приносять справжні жертви. Наш обов’язок – підтримати їх у їхній боротьбі. Це наш моральний обов'язок. Українці – найсміливіша нація у світі».

  1. Еммануель Макрон, президент Франції:  «Ядерна безпека не може бути послаблена через цю війну. Ця місія є важливою, вона має зберегти цю АЕС в нормальному стані. Друга справа – ніхто не може ставити під сумнів український суверенітет».

  1. Олаф Шольц, канцлер Німеччини: «Країни Західних Балкан, Україна, Республіка Молдова та в перспективі Грузія мають стати частиною ЄС. Це розширення на користь Європейського Союзу».

БОЙОВІ ДІЇ

Генштаб: оперативна інформація на 18:00 29 серпня 2022 р.

- На Слов’янському напрямку окупанти намагалися покращити тактичне положення у регіонах Богородичного та Долини, успіху не мали, відійшли.

- На Краматорському напрямку спроба просування у бік н/п Івано-Дарʼївка завершилась для окупантів провалом – втратами та втечею.

- На Бахмутському напрямку сили оборони України відбили наступ ворога у районах н/п Соледар, Весела Долина, Бахмут та Кодема.

- На Авдіївському напрямку противник намагався просунутися у районах Марʼїнки, Первомайського та Невельського, отримав відсіч та відступив.

- На Новопавлівському напрямку ворог невдало спробував наступати на Павлівку.

- На Південнобузькому напрямку ворог намагався покращити тактичне положення неподалік Потьомкиного, зазнав втрат та ретирувався.

На Херсонщині ЗСУ прорвали першу лінію оборони росіян – Сергій Хлань, депутат Херсонської облради.

ЗСУ знищили практично всі великі мости на Херсонщині - Антонівські залізничний та автомобільний і Новокаховський. Залишилися лише пішохідні переходи - Оперативне угруповання «Каховка».

«УКРІНФОРМ»: Наші створили рашистам всі умови для чергового «жесту доброї волі». Ну?

ЗСУ влучили у Бериславський машинобудівний завод, де війська рф розташували свою техніку, боєприпаси та живу силу - Володимир Літвінов, голова Бериславської РВА.

ЗСУ знищили САУ 2С19 «Мста-С», здатну бити на 29 км, на Півночі Харківщини – Нацгвардія.

В росії офіційно підтвердили смерть депутата-зрадника від Слуги народу Олексія Ковальова – російські «РИА Новости».

«УКРІНФОРМ»: За даними ск рф, Ковальова було вбито у власному будинку 28 серпня.  

Не співчуваємо.

ПРАВДА ПРО ВІЙНУ

Від початку повномасштабного вторгнення вороги вбили в Україні 379 дітей, понад 735 - отримали поранення.

Місія Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) прибуде до Києва і ближчими днями розпочне роботу на Запорізькій АЕС - Олег Ніколенко, речник МЗС.

«УКРІНФОРМ»: У росії заявили, що гарантують безпеку експертам МАГАТЕ під час пересування по тимчасово окупованій території поруч з ЗАЕС.

На Донеччині минулої доби, 28 серпня, евакуювали 150 цивільних осіб.

Ситуація по областях станом на 8:00 29 серпня.

- Внаслідок обстрілу житлових кварталів Енергодару отримали поранення 10 осіб.

- На Дніпропетровщині росіяни обстріляли Нікопольський, Синельниківський і Дніпровський райони - 1 людина загинула, 5 поранені, пошкоджені 15 будинків, підприємство, храм і лінії електропередач.

- На Донеччині за добу 8 людей загинули, 7 поранені.

- На Миколаївщині 1 людина загинула, 1 постраждала.  Є влучання у житлові будинки, господарські споруди.

- На Рівненщині внаслідок обстрілу пошкоджено близько 30 цивільних об’єктів.

УКРАЇНА

Українців закликають зробити COVID-щеплення перед початком епідсезону – МОЗ.

«УКРІНФОРМ»: За даними Центру громадського здоров'я в Україні з 22 по 28 серпня кількість підтверджених випадків COVID-19 зросла ще на чверть, проти показника тижнем раніше - до 11 437.

В Укрпошті анонсували випуск нової марки з псом Патроном. Це буде перша «благодійна марка», її продажі розпочнуться вже 30 серпня - Ігор Смілянський, гендиректор Укрпошти.

«УКРІНФОРМ»: Задум можна сформулювати так: Давайте разом допоможемо придбати машину для розмінування, яка допоможе швидко розмінувати великі території!

Найбільше гірське озеро України Синевир рекордно обміліло через засуху.

На Львівщині суд наклав арешт на 3 земельні ділянки загальною вартістю понад 2 млн грн, які незаконно опинились у власності Оксани Марченко, дружини Віктора Медведчука – прокуратура Львівщини.

У Білоцерківському та Обухівському районах Київщини 30 серпня проводитимуться технологічні роботи, що супроводжуватимуться вибухами – Київська ОВА.

В Укрінформі відкрили виставку, де представлені 40 світлин з передової.

«УКРІНФОРМ»: Виставка триватиме більше місяця, кілька тижнів вона буде представлена в першій залі пресцентру, а потім її перемістять у зовнішні вікна агентства, і кожен зможе її побачити.

ЕКОНОМІКА

Із портів Одещини вийшли ще три судна з українським зерном - Міноборони Туреччини.

«УКРІНФОРМ»: Міністр інфраструктури Олександр Кубраков заявив, що Україна має близько 40 заявок на перевезення продовольства зерновим коридором, відкритим у заблокованому росією Чорному морі. Близько 700 тисяч тонн агропродукції вже вийшло з початку дії зернової ініціативи з портів Великої Одеси. А загалом – різними шляхами - Україна уже експортувала майже 2 млн тонн зернових і зернобобових культур.

Кабінет міністрів розширив перелік пріоритетних видатків на соціальну сферу, освіту та медицину - Міністерство фінансів.

«УКРІНФОРМ»: Пріоритетними видатками тепер є фінансування закупівлі шкільних автобусів; операцій з трансплантації органів; підтримку у належному стані систем оповіщення населення тощо.

Міністерство енергетики прогнозує, що споживання газу під час опалювального сезону 2022/23 зменшиться, порівняно з минулим, на 40% - Ярослав Железняк, заступник податкового комітету Верховної Ради.

З початку війни кожен банк закрив близько 12 відділень - Олена Коробкова, голова ради Незалежної асоціації банків України.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ

Військова допомога:

- Швеція надасть Україні пакет військової допомоги на 500 млн крон ($46,75 млн) - Магдалена Андерссон, прем'єр-міністр.

«УКРІНФОРМ»: Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба подякував за додатковий пакет та закликав надати самохідні гаубиці Archer, зенітно-ракетні комплекси RBS-70 і більше снарядів для артилерійських систем.

- Німеччина в найближчі тижні відправить Києву новітню зброю - Олаф Шольц, канцлер Німеччини.

- Уряд Німеччини цьогоріч збільшив фінансування фонду HALO Trust в Україні, який займається гуманітарним розмінуванням, до 6 млн євро - посольство Німеччини в Україні.

Наступна зустріч Контактної групи з питань оборони України, так званий «Рамштайн-5», відбудеться 8 вересня - командування ВПС США в Європі та Африці.

Україна отримала з початку війни понад 10 млрд євро підтримки від Єврокомісії -  Урсула фон дер Ляйєн, президентка Єврокомісії.

Президент Зеленський заявив, що Україна може стати одним із гарантів енергетичної безпеки для Європейського континенту, та закликав інвестувати в українську газову галузь – Укрінформ.

Норвегія планує виділити 2 млрд норвезьких крон на забезпечення України газом – пресреліз норвезького уряду.

Українська сторона на Раді асоціації Україна-ЄС, яка відбудеться на початку вересня, планує заявити свою позицію щодо терміну початку перемовин про вступ - Ольга Стефанішина, віцепрем’єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції.

УКРІНФОРМ»: Українська сторона вважає абсолютно реалістичним відкриття переговорів про членство у ЄС у 2023 році.

Туреччина з 7 жовтня в п'ять разів збільшить платню за прохід суден через протоки Босфор і Дарданелли, що збільшить загальний дохід з 40 до 200 млн доларів США – Sabah.

«УКРІНФОРМ»: Туреччина розраховує плату за прохід у французьких франках. Курс франка 1983 року встановили на рівні $0,8. Тепер через інфляцію та зростання цін на золото він знецінився. Тому з 7 жовтня 2022 року курс франка встановлять на рівні $4.

Швейцарська компанія Logitech, яка виробляє клавіатури, компʼютерні мишки та веб-камери йде з російського ринку – Cnews.

ВОРОГ

Репутація міністра оборони рф сергія шойгу серед солдатів та офіцерів російської армії знаходиться на вкрай низькому рівні – британська розвідка.

«УКРІНФОРМ»: Ходять чутки, що через проблеми, з якими стикається росія у війні проти України, шойгу відсторонений від керівництва, а оперативні командири безпосередньо інформують путіна про хід війни.

росія та Китай проведуть спільні військові навчання «Схід-2022». Вони розпочнуться 30 серпня й пройдуть на Далекому Сході росії - Financial Times.

росія перевезла ракети для комплексу С-300 через Босфор попри заборону Туреччини -  NavalNews.

У фсб уже стверджують, що разом із Вовк вбивство дар’ї дугіної нібито готував Богдан Циганенко, який є «ще одним членом української диверсійної групи» - ТАСС.

«УКРІНФОРМ»: Враховуючи, що найімовірнішою версією загибелі Дугіною є помста за зникнення не без її допомоги грошей, які були виділені на фінансування європейських правих, «Циганенку» явно не заплатили.

ІТ-армія України  за два тижні вивела з ладу понад 450 російських ресурсів, серед яких - центральний банк, популярні сервіси переказу грошей та сервіс пошуку роботи - Міністерство цифрової трансформації.

Алла Роєнко, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-