Битва за Україну. День сто вісімдесят шостий

Битва за Україну. День сто вісімдесят шостий

Укрінформ
ЗСУ знищили одну з найбільших ворожих військових баз в Мелітополі, вдарили по штабу ворога у Новій Каховці та відбили спроби наступу окупантів на п’яти напрямках

У напрямку Дунайських українських портів за добу пройшла рекордна кількість суден. Швеція може допомогти Україні розширити «зерновий коридор». Переможемо!

Ми зібрали для вас інформацію про сто вісімдесят шостий день війни по рубриках. Деякі факти прокоментовані УКРІНФОРМОМ.

ТОР 7 ЦИТАТ

  1. Володимир Зеленський, президент України: «У нашому народі – величезна сила. Вона завжди була й буде. Стільки, скільки ми віритимемо в себе. Стільки, скільки ми зберігатимемо нашу єдність. І стільки, скільки ми боротимемося за Україну та працюватимемо заради нашої спільної української перемоги».

  1. Мішель Бачелет, верховний комісар ООН з прав людини: «Я закликаю президента росії припинити збройний напад на Україну. Міжнародне співтовариство має наполягати на притягненні до відповідальності за численні задокументовані серйозні порушення, деякі з яких можуть бути кваліфіковані як військові злочини».

  1. Борис Джонсон, прем’єр Великої Британії: «Ніхто з нас не ставив на рішення путіна - а це було тільки його рішення - розпочати зловмисний, ірраціональний напад на невинну європейську країну. Він вважає, що м’якотілі європейські політики не знайдуть рішучості боротися і що з приходом зими ми знімемо санкції і приповземо благати про російську нафту й газ. Він вірить, що ми втомимося підтримувати Україну і почнемо штовхати її до угоди з тираном у Кремлі, якою б гидкою не була ця угода. Але це було би цілковитим божевіллям. У цій брутальній боротьбі український народ повинен перемогти - і переможе». 

  1. Жозеп Боррель, глава європейської дипломатії: «Звичайно, ми зіткнемося з серйозними викликами в короткостроковій перспективі. Не можна заперечувати, що ціни на газ зростають. Але ми маємо бути готові заплатити ціну за свободу».

  1. Дмитро Кулеба, міністр закордонних справ України: «російські окупанти перетворили Запорізьку АЕС на військову базу, поставивши під загрозу весь континент. російські військові мають вийти з АЕС – їм там нічого робити!»

  1. Анналена Бербок, міністр закордонних справ Німеччини: «Для мене очевидно: Україна захищає і нашу свободу, наш мирний порядок, і ми підтримуємо її фінансами та військовими засобами. Доти, поки це необхідно. Крапка».

  1. Мустафа Джемілєв, народний депутат України, лідер кримськотатарського народу: «У 21-му ст. такі речі не прощають. Все йде до повної ізоляції росії. Так, вона не настільки ізольована, як Північна Корея, але поступово росія йде до того, щоб бути великою Північною Кореєю. Якщо, звісно, доживе».

БОЙОВІ ДІЇ

Генштаб: оперативна інформація на 18:00 28 серпня 2022 р.

- На Харківському напрямку противник здійснив спробу покращення тактичного положення неподалік Світличного, успіху не мав, відійшов.

- На Слов’янському напрямку противник намагався просунутися в районі Борогодичного, зазнав втрат та відкинутий назад.

- На Бахмутському напрямку сили оборони України відбили наступ окупантів біля Веселої Долини.

- На Авдіївському напрямку ворог здійснив невдалу спробу наступу у районі Первомайського, зазнав втрат та відійшов.

- На Новопавлівському напрямку противник намагався покращити тактичне положення неподалік Павлівки, успіху не мав.

ЗСУ знищили:

- одну з найбільших ворожих військових баз на територій заводу «Автокольорлит» в Мелітополі - Іван Федоров, міський голова міста.

 - штаб ворога у Новій Каховці на Херсонщині, що був облаштований на заводі «Сокіл» - Сергій Хлань, депутат Херсонської облради.

- 11 загарбників, іншу бойову техніку і 3 пункти управління російськими військами на Півдні.

- склади боєприпасів в Любимівці та Херсоні – ОК «Південь».

ПРАВДА ПРО ВІЙНУ

Від початку повномасштабного вторгнення вороги вбили в Україні 379 дітей, понад 733 дитини отримали поранення.

До складу місії МАГАТЕ, яка збирається відвідати Запорізьку АЕС наступного тижня, включено, окрім глави агентства Рафаеля Гроссі, 13 експертів із переважно нейтральних країн - The New York Times.

«УКРІНФОРМ»: До складу місії МАГАТЕ увійдуть експерти з Польщі та Литви, але також і представники Сербії та Китаю. Немає там експертів із США та Великобританії. Між тим, окупанти намагаються збирати підписи населення Енергодара під «заявою», в якій вимагають припинити обстріл атомної станції нібито силами ЗСУ аби ввести в оману МАГАТЕ.

Окупанти на Чернігівщині обстріляли череду корів на одному із сільськогосподарських підприємств, горів будинок в селі. Багато тварин загинуло - В'ячеслав Чаус, голова Чернігівської ОВА.

Ситуація по областях станом на 8:00 28 серпня.

-На Запоріжжі внаслідок ворожої атаки зруйновано 40 приватних будинків, а також пошкоджено 9 багатоповерхівок - 2 людини постраждали.

- На Дніпропетровщині російські війська знову обстріляли Нікопольський та Криворізький райони – до 10 будинків пошкоджені, без жертв.

- На Харківщині у Золочеві через обстріл зруйнований будинок, загинула одна людина.

- На Донеччині за добу 1 людина загинула, 2 - поранені.

УКРАЇНА

У Києві синьо-жовтим прапором сполучили правий та лівий береги Дніпра і для цього пошили майже півкілометровий стяг – Укрінформ.

Українські медовари вибороли сім медалей в Туреччині: дві золоті та срібні і три бронзові– Голос України.

Послуга з оформлення дозволу на виїзд дитини в «Дії» готова на 90% -  Михайло Федоров, віцепрем'єр-міністр – міністр цифрової трансформації.

На Київщині горить торф: киянам рекомендують зачинити вікна і обмежити перебування на вулиці – КМДА.

У Києві відкрилася художня виставка картин, на якій зображено руйнування, які завдали Київщині російські окупанти. Виставка працює на Михайлівській площі.

ЕКОНОМІКА

За минулу добу у напрямку українських дунайських портів пройшло 11 суден із 45 тис. тонн зерна. Це рекордний показник з 24 лютого, початку повномасштабного вторгнення росії» - Міністерство інфраструктури України.

«УКРІНФОРМ»: З березня через дунайські порти вже перевезено понад 4 млн тонн зерна - на даний момент це більше, ніж усіма іншими видами транспорту.

«Зерновий коридор»: з портів Одещини вийшли шість суден з українською агропродукцією - Міноборони Туреччини.

Опалювальний сезон буде скороченим, а в квартирах – прохолодно - Юрій Вітренко, голова правління «Нафтогазу».

«УКРІНФОРМ»: Очікується, що майбутній опалювальний сезон розпочнеться пізніше і закінчиться раніше, а температура повітря в приміщеннях буде 17-18 градусів, що приблизно на 4 градуси нижче за норму.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ

Міністри закордонних справ країн-членів ЄС мають намір під час дводенної зустрічі у Празі (Чехія), що розпочнеться у вівторок 30 серпня, призупинити дію угоди про спрощений візовий режим з рф - Financial Times.

Болгарія не вестиме переговори з російським «Газпромом» про нові контракти - уряд Болгарії.

У місті Ольштин, Польща, відкрили кільцеве перехрестя імені Генерала Армії Української Народної Республіки Марка Безручка - Руслан Стефанчук, голова ВРУ.

«УКРІНФОРМ»: Це – вдячність поляків. Генерал Безручко – один з авторів «дива на Віслі» у 1920-му. Тоді польські й українські військовики завдали жорстокої поразки більшовицьким ордам, які рвалися до Варшави.

Почесний консул України в Королівстві Нідерланди Карел Бургер Дирвен закликав негайно заборонити громадянам рф вʼїзд до Європи. Він вважає, що росіянам не місце у ЄС, поки більшість із них підтримує війну – Укрінформ.

Уряд Казахстану ухвалив рішення призупинити на рік продаж військової продукції за кордон.

«УКРІНФОРМ»: Це росія не отримає того, на що, може, розраховувала. Нагадуємо: Казахстан – начебто союзник росії по ОДКБ.

Мінекономіки Латвії оголосило, що з осені разом з пов’язаними установами відмовиться від використання російської мови у комунікації - Delfi.

Україна звернулася в ООН через виступ російського бойовика, який демонстрував череп і заявляв, що він належить українцю - Дмитро Лубінець, Уповноважений Верховної Ради з прав людини.

«УКРІНФОРМ»: російський нелюд заявив, що це нібито останки одного із захисників «Азовсталі». У цивілізованому світі прийнято з тілами загиблих вояків поводитися шанобливо та з гідністю. А те, що скоєно - це відвертий військовий злочин, злісне порушення міжнародного гуманітарного права.

Уряд Німеччини створив холдинг для націоналізації німецької філії російської державної компанії «Газпром» - Welt am Sonntag.

Серед українських переселенців, які приїхали до Великої Британії після повномасштабного вторгнення росії, понад 40% вже знайшли роботу - дані Бюро національної статистики (ONS).

Прем'єр-міністр Федеральної землі Саксонія Міхаель Кречмер своєю риторикою про необхідність заморозити війну росії проти України діє на користь агресора. Саме тому він тепер «небажаний» гість у нашій державі. Пропозицію відвідати Київ йому скасовано - Андрій Мельник, посол України в Німеччині.

ВОРОГ

рф планує мобілізувати близько 90 тис. військовослужбовців – Вадим Скібіцький, представник української розвідки.

У москві раптово помер ще один кремлівський пропагандист Дмитро Литовкін. На момент смерті йому було 50 років – «Говорит Москва».

«УКРІНФОРМ»: Литовкін мав звання капітана третього рангу у запасі. Був журналістом державного інформагентства рф ТАСС та вихваляв російських окупантів в Україні.

Авто високопосадовця генштабу зс росії євгена секретарьова підпалили. Стверджується, що це зробила немолода москвичка на знак протесту проти війни - ТГ-канал Baza.

Алла Роєнко, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-