Битва за Україну. День сто вісімдесят третій

Битва за Україну. День сто вісімдесят третій

Укрінформ
Окупанти намагалися наступати на чотирьох напрямках, отримали жорстку відсіч

Всупереч погрозам і саботажу з боку агресора, Європа уже заповнила газові сховища майже на 80%. Переможемо!

Ми зібрали для вас інформацію про сто вісімдесят третій день війни по рубриках. Деякі факти прокоментовані УКРІНФОРМОМ.

ТОР 5 ЦИТАТ

  1. Жозеп Боррель, верховний представник ЄС з питань закордонних справ і політики безпеки: «ЄС рішуче засуджує черговий жахливий удар росії, завданий по цивільному населенню у Чаплиному у День Незалежності України. Винні у російському ракетному терорі будуть притягнуті до відповідальності».

  1. Ентоні Блінкен, державний секретар США: «російський ракетний удар по повній цивільних залізничній станції в Україні - це звірство».

  1. Олег Ніколенко, речник МЗС: «Лише вчора по Україні було 189 сирен повітряної тривоги. 25 мирних жителів загинули внаслідок російського ракетного удару по вокзалу на сході України. російський тероризм – це чума 21 століття. Тільки ізоляція та глобальна рішучість можуть зупинити це».

  1. Луїджі Ді Майо, міністр закордонних справ Італії: «Ми як уряд Італії вирішили бути на боці українського народу… Ми не могли не допомогти і не підтримати цей народ, не надати йому всілякої допомоги для захисту від загарбників».

  1. Мелінда Сіммонс, посол Великої Британії в Україні: «…чи можемо ми всі постачати достатньо зброї, щоб Україна могла перемогти? Йдеться про те, як стратегічно змінити ситуацію у довгостроковій перспективі. Щоб обороноспроможність була відповідною цій новій загрозі».

БОЙОВІ ДІЇ

Генштаб: оперативна інформація на 18:00 25 серпня 2022 р.

- На Харківському напрямку ворог здійснив невдалу спробу наступу в районі н/п Петрівка, зазнав втрат та відійшов.

- На Слов’янському напрямку сили оборони України відбили спробу наступу підрозділів ворога неподалік Долини та Дмитрівки.

- На Краматорському напрямку ворог здійснив спробу покращення тактичного положення біля Старого Каравану, успіху не мав, відійшов.

- На Бахмутському напрямку окупанти намагалися просунутися біля, зазнали втрат і відступили.

- На Авдіївському напрямку ворог намагався прорвати оборону наших військ у районі н/п Первомайське, отримав жорстку відсіч та відійшов.

- На Південнобузькому напрямку ворог намагався провести розвідку боєм в районі н/п Благодатне, зазнав втрат та відійшов. Спроба наступу противника у районі Таврійського захлинулася і окупанти відступили.

ЗСУ знищили:

            - російський безпілотний літальний апарат «Орлан-10» - Генштаб.

- Ворожі БМП, БМД та автомобіль з паливом на Херсонщині, а також накрили артилерійським огнем позиції окупантів – ВМС.

- склад боєприпасів у Новій Каховці на Херсонщині, а також командні пункти тактичних груп артилерії ворога в Каховському та Бериславському районах - ОК «Південь».

-  Самохідної артустановки, автотехніки та ще один склад боєприпасів в Новій Каховці – ОК «Південь».

ЗСУ знову вдарили по Антонівському мосту, що з'єднує Херсон із лівобережжям – ОК «Південь».

ПРАВДА ПРО ВІЙНУ

Від початку повномасштабного вторгнення вороги вбили в Україні 376 дітей, понад 733 дитини отримали поранення.

Запорізьку АЕС вперше в історії відключено від енергомережі через дії російських окупантів – Енергоатом.

«УКРІНФОРМ»: Лікарні залишилися без світла в тимчасово окупованих містах Херсонської та Запорізької областей, життя пацієнтів під загрозою. Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш заявив, що «секретаріат ООН готовий підтримати будь-яку місію з Києва (через підконтрольну Києву територію) на ЗАЕС».

Сили спротиву підірвали штаб окупантів з підготовки до «референдуму» у селищі Приазовське Мелітопольського району - Іван Федоров, міський голова Мелітополя.

У Маріуполі шириться пожежа, загарбники не роблять нічого, щоб погасити полум’я. Вцілілі квартири перетворюються на руїни - Маріупольська міська рада.

Повітряна тривога у День Незалежності України сумарно була оголошена 189 разів. Це абсолютний рекорд за весь час повномасштабного вторгнення – Юрій Ігнат, речник командування Повітряних сил ЗСУ.

«УКРІНФОРМ»: Агресори здійснили близько 200 вильотів літаків, по різних областях України влучило 8 крилатих ракет Х-22. Обстрілявши 58 населених пунктів.

У День Незалежності повідомили про «замінування» 118 об'єктів – МВС.

Від початку серпня з чотирьох областей евакуювали майже 35 тисяч людей, 10 тисяч з них - діти - Ірина Верещук, віцепрем’єр-міністр.

Ситуація по областях станом на 8:00 25 серпня.

- На Дніпропетровщині внаслідок ракетного обстрілу в селищі Чаплине Синельниківського району 25 людей загинули, з них двоє дітей, троє залізничників, ще 31 людина постраждала.

- На Хмельниччині внаслідок ракетних ударів російських військ по Шепетівському району – 3 людей постраждало.

- На Харківщині росіяни вели обстріли Харківського та Богодухівського районів – 2 людини постраждали.

- На Донеччині за добу 3 людей загинули та одна поранена.

- У Миколаєві ворог бив ракетами типу С-300, постраждала портова інфраструктура. Попередньо, без жертв.

УКРАЇНА

В Україну з візитом прибув міністр закордонних справ Італії Луїджі Ді Майо, відвідав місто Ірпінь та був прийнятий президентом України.

Київрада перейменувала 95 вулиць, провулків та площ, назви яких пов’язані з росією та радянським минулим - Віталій Кличко, Київський міський голова.

Українець Олександр Усик (19 перемог - 13 нокаутом) очолив оновлений рейтинг найкращих боксерів світу незалежно від вагових категорій за версією The Ring – Укрінформ.

В День незалежності в Україні одружилися 392 пари - Мін’юст.

«УКРІНФОРМ»: Така можливість у пар з’явилася вперше за всю історію незалежності України. Через воєнний стан працювали відповідні служби і шлюби реєстрували.

В Україні повністю відновили 52 медзаклади, 200 - відновлені частково – МОЗ.

ЕКОНОМІКА

За пів року широкомасштабного вторгнення рф в Україну нараховано 395 млрд грн збитків завданих довкіллю - Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів.

З портів Одещини «зерновими коридорами» вийшли ще три судна: два з порту Одеси і одне з порту «Південний» - Міністерство національної оборони Туреччини.

У серпні Укрзалізниця вже перевезла понад 1 млн тонн зерна на експорт, в тому числі сухопутними коридорами - 549 тис. тонн - Валерія Ткачова, заступник директора департаменту комерційної роботи АТ «Укрзалізниця».

Заарештовані кошти у розмірі 304 млн грн ПАТ «Всеукраїнський банк розвитку», власником 100% акцій якого був син експрезидента Януковича - Офіс Генпрокурора.

«УКРІНФОРМ»: Наразі кошти вже передали ЗСУ.

За програмою підтримки працевлаштування внутрішньо переміщених осіб роботу надано 10,7 тис. переселенців - Ярослав Железняк, народний депутат України.

Нацбанк продовжив до 31 серпня 2022 року термін встановлення камер відеоспостереження в обмінниках – НБУ.

«УКРІНФОРМ»: Камери будуть встановлені за робочими місцями, на яких здійснюється обмін, та відповідного простору з боку клієнта, а також входу та виходу людей з установи.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ

Військова допомога:

- Іспанія відправила в Україну повну батарею ППО, боєприпаси та броньовані авто           - Румунія передала ЗСУ п'ятий пакет військової допомоги. Туди увійшли боєприпаси, стрілецька зброя та запчастини для військового обладнання - Олексій Резніков, міністр оборони України.

Речник Білого дому з питань безпеки і оборони Джон Кірбі заявив, що нова зброя для України буде надходити від виробників, а не з наявних армійських запасів США - Голос Америки.

Всупереч погрозам і саботажу з боку агресора, Європа уже заповнила газові сховища майже на 80% - «Голос Америки».

Канцлер Німеччини Олаф Шольц відвідав полігон Путлос, де українські військові навчаються працювати з зенітними установками Gepard - Bild.

Американський Citibank припиняє операції в рф – Reuters.

Уряд Японії та Управління ООН з обслуговування проєктів (ЮНОПС) передали Україні більш як 100 тонн гуманітарного вантажу – ДСНС.

«УКРІНФОРМ»: Японія вже ввела 13 пакетів санкцій проти рф.

У Бельгії, в місті Гент, анонсували будівництво селища для українських біженців, яке планують відкрити на початку 2023 року - The Mayor.

У Польщі запрацювала безплатна гаряча лінія для учнів та студентів з України від фонду «Польський Центр міжнародної допомоги» (РСРМ), ЮНІСЕФ та Міністерства освіти і науки Польщі – сайт фонду РСРМ.

У День незалежності України в Нью-Йорку відбувся благодійний захід, під час якого вдалося зібрати $1,2 млн для гуманітарної допомоги Україні. В заході взяли учать зірки вітчизняного та світового тенісу.

«УКРІНФОРМ»: Під час першого великого благодійного матчу на підтримку України «Іга Швентек та друзі», що пройшов у липні в Кракові зібрали 2 млн злотих (422 тис. євро).

ВОРОГ

В міноборони росії підтвердили, що вдарили ракетами по житлового сектору та залізничній станції у Чаплиному Дніпропетровської області. Однак окупанти збрехали про нібито знищення «військового ешелону» .

путін підписав указ про збільшення армії до 2 млн осіб. Указ набирає чинності з 1 січня 2023 року – російські «РИА Новости».

Голова комітету держдуми рф з міжнародних справ слуцький заявив, що рф нібито готова до переговорів з Україною «на будь-якому рівні» - російські «РІА Новини».

російський експорт вугілля морем фактично зупинився через санкції ЄС - Bloomberg.

білорусь знищила найбільше польське військове кладовище. Варшава пообіцяла відповідь - Рolskie Radio.

Алла Роєнко, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-