Битва за Україну. День сто вісімдесят другий

Битва за Україну. День сто вісімдесят другий

Укрінформ
Шість місяців кривавої й неспровокованої війни, 182 день після 24 лютого. Україна відсвяткувала 31-у річницю проголошення незалежності

У лютому нам давали три дні. Але вони не знали наскільки наскільки ми цінуємо свободу і будемо захищати нашу незалежність! Слава Незалежній Україні! Переможемо!

Ми зібрали для вас інформацію про сто вісімдесят другий день війни по рубриках. Деякі факти прокоментовані УКРІНФОРМОМ.

ТОР 8 ЦИТАТ

  1. Володимир Зеленський, президент України: «За ці шість місяців ми змінили історію, змінили світ і змінилися самі. Весь світ дізнався, хто такі українці. І що таке Україна… Європа одноголосно визнає: Україна – майбутній член Євросоюзу. Ми зустрічаємо цей день у різних обставинах, умовах і навіть у різних часових поясах, але з єдиною метою – збереження незалежності та перемога України!»

  1. Єнс Столтенберг, генеральний секретар НАТО: «НАТО підтримує Україну з моменту здобуття нею незалежності, і ви можете продовжувати розраховувати на НАТО стільки, скільки потрібно. Україна переможе!»

  1. Борис Джонсон, прем'єр-міністр Британії: «Зараз уже очевидно, що завдяки відданості українського народу наступ росії на Донбасі зазнає невдачі. Саме зараз ми бачимо момент, в який ви, друзі, повинні завдати удару росіянам, коли вони вже почали хитатися. Ви нагадали нам про цінності, які світ начебто забув, нагадали нам про свободу, про демократію, за яку ви боретеся».

  1. Валерій Залужний, головнокомандувач ЗСУ: «Як можна відчути незалежність? Ті, хто за неї воюють, знають її смак. Це смак землі, що в’їдається в шкіру. Смак крові і смерті, якою пронизане повітря. Солоний смак сліз. Незалежність – це відповідальність, що лежить на твоїх плечах».

  1. Жуан Кравіньйо,  міністр закордонних справ Португалії: «Маю честь бути в Києві в цей день, коли відзначають 31-у річницю незалежності України, яку росія прагнула і не змогла знищити. Я приношу послання солідарності та політичної, військової, фінансової й гуманітарної підтримки».

  1. Бріджит Брінк, посол США в Україні: «Сьогодні, у День Незалежності, я в захваті від всіх українців через те, як непохитно ви захищаєте наші спільні цінності. Сполучені Штати підтримуватимуть вас стільки, скільки буде потрібно».

  1. Матті Маасікас, глава Представництва ЄС в Україні: «Євросоюз продовжить підтримувати Україну в її боротьбі з російською агресією як під час відбудови, так і на вашому шляху до Європейського Союзу, бо ми - одна родина. Ми поділяємо ті самі цінності і хочемо жити в демократії та процвітанні, а не в темряві тоталітаризму».

  1. Олексій Данілов, секретар РНБО: «Треба розуміти, що путін поклав усе на одну карту – карту війни з Україною. Сподіватися, що він зупиниться і не спробує довести її до логічного кінця, – самообман. Перемогти росію буде непростим завданням. Але ми усвідомлюємо, що сьогодні боремося не лише за себе, а й за Європу».

БОЙОВІ ДІЇ

Генштаб: оперативна інформація на 18:00 24 серпня 2022 р.

- На Слов’янському напрямку ворог здійснив невдалу спробу наступу у районі Нової Дмитрівки.

- На Бахмутському напрямку окупанти намагалися покращити тактичне положення у районах н/п Соледар, Бахмутське та Кодема. Отримали відсіч та ретирувалися.

- На Авдіївському напрямку вже вкотре окупанти намагалися встановити контроль над н/п Піски та Невельське. Успіху не мали, традиційно зазнали втрат та відійшли.

- На Новопавлівському напрямку сили оборони України відбили наступ ворога у районах н/п Побєда, Новомихайлівка, Павлівка та Велика Новосілка.

- На Південнобузькому напрямку здійснив невдалу спробу наступу у бік Миколаївки. Українські воїни завдали ворогу втрат та відкинули назад.

У небі над Чернігівщиною було збито два російських багатоцільових безпілотних авіаційних комплексів «Орлан» та ще один над Вінниччиною.

Українські військові в черговий раз обстріляли міст через Каховську ГЕС у Херсонській області - Сергій Хлань, депутат Херсонської облради.

За півроку Україна знищила російської військової техніки на $16,6 млрд - Forbes.

У Запорізькій області підірвали авто гауляйтера смт Михайлівка Івана Сушка – колаборант загинув - росЗМІ.

ПРАВДА ПРО ВІЙНУ

Від початку повномасштабного вторгнення вороги вбили в Україні 374 дитини, понад 723 дітей отримали поранення.

На Дніпропетровщині ракета влучила у приватний будинок: під завалами опинилися двоє дітей, вони живі - Кирило Тимошенко, заступник Керівника ОП.

Окупанти обстріляли касетними боєприпасами смт Мала Данилівка в Харківському районі, дві людини отримали поранення - Олег Синєгубов, голова Харківської ОВА.

У Миргороді на Полтавщині внаслідок влучання російських ракет виникла пожежа на військовому об'єкті - міська рада Миргорода.

На окупованій Луганщині ворог «мобілізував» вже близько 55% чоловіків - Ірина Верещук, віцепрем'єр-міністр – мінТОТ.

На Донеччині за добу евакуювали ще майже 600 цивільних - ГУ ДСНС у Донецькій області.

Ситуація по областях станом на 8:00 24 серпня.

- На Дніпропетровщині росіяни обстріляли Дніпровський, Нікопольський та Криворізький райони - постраждали 2 людей, є руйнування та пошкодження.

- На Харківщині ворог обстрілював Харківський, Чугуївський та Богодухівський райони. Постраждали 5 людей.

- На Донеччині за добу одна людина загинула, двоє поранені, є пошкодження та руйнування.

- На Миколаївщині росіяни обстріляли Новий Буг постраждали 9 осіб, з них двоє дітей.

УКРАЇНА

Візити до Києва:

- глава МЗС Португалії Жуан Кравіньйо був прийнятий президентом України і відвідав Ірпінь;

- прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон провів зустріч з Володимиром Зеленським. Президент України нагородив британського прем'єра українським Орденом Свободи. Ім'я Бориса Джонсона викарбували на Алеї сміливості у Києві.

Джонсон оголосив про новий пакет допомоги від Британії на 54 млн фунтів: до нього зокрема увійдуть 850  мікродронів Black Hornet.

Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук заявив, що парламент налаштований до кінця осені виконати все необхідне для відкриття перемовин про повноцінне членство України в Європейському Союзі.

«УКРІНФОРМ»: В ЄС заявили, що перевірять виконання Україною рекомендацій для збереження статусу країни-кандидата на вступ до ЄС за 7 критеріями наступного року.

У Львові відкрили меморіальні плити загиблим на війні випускникам Нацакадемії сухопутних військ – Львівська ОВА.

Марка «Вільні, Незламні, Непереможні», присвячена Дню Незалежності України, вже у продажу - Ігор Смілянський, генеральний директор акціонерного товариства «Укрпошта».

ЕКОНОМІКА

Збитки та шкода навколишньому середовищу від воєнної агресії рф зросли майже до 400 млрд грн – Мінприроди.

В Україні за час з початку повномасштабного вторгнення рф відкрилося майже 150 тисяч нових бізнесів - Опендатабот.

З початку повномасштабного вторгнення росії в Україну у «Prozorro.Продажі» оголошено 413 нових земельних аукціонів, завершено – 809 – Мінагрополітики.

Фонд гарантування продає активи чотирьох банків вартістю 943,75 млн грн.

«УКРІНФОРМ»: Йдеться про такі банки: ПАТ «Акціонерний комерційний промислово-інвестиційний банк», АТ «КБ «Земельний капітал», АТ «Місто Банк» та ПАТ «Златобанк».

На порталі «Дія» запустили автоматичну реєстрацію ТОВ - Михайло Федоров, віце-прем'єр-міністр України - міністр цифрової трансформації України.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ

У Нью-Йорку пройшло ініційоване росією засідання Ради безпеки ООН, присвячене безпеці на Запорізькій АЕС. Агресор цинічно звинувачує Україну в обстрілах ядерного об’єкту – у тому, що робить сам.

«УКРІНФОРМ»: Президент України виступив на засіданні по відеозв'язку та наголосив, що «необхідно, щоб росія негайно припинила ядерний шантаж та повністю вивела свої сили з території ЗАЕС».

Джо Байден затвердив найбільший пакет допомоги для України на $3 млрд – Білий дім.

«УКРІНФОРМ»: До держбюджету через механізм Світового банку вже надійшли ще $3 млрд безповоротної грантової допомоги від США, це перший транш із додаткових $4,5 млрд прямої бюджетної підтримки. Також США відправили в Україні нову партію військової допомоги.

Норвегія та Британія передадуть Україні мікродрони на $9 млн - міноборони Норвегії.

У Німеччині вказали росії на неприйнятність судилища над захисниками Маріуполя – диппредставництво.

У Міністерстві закордонних справ України закликають усі держави та організації підтримати створення Спеціального трибуналу щодо злочинів росії в Україні – МЗС.

Угорщина не планує вводити візові санкції проти росіян і обмежувати в'їзд для них навіть в туристичних цілях – Петер Сіярто, міністр закордонних справ.

ВОРОГ

Самопроголошений президент білорусі олександр лукашенко привітав народ України із Днем Незалежності та побажав «мирного неба» -  сайт президента.

«УКРІНФОРМ»: В розумінні лукашенка «мирне небо» – це, наприклад, запуск 4-х ракет із території білорусі в сторону України. Це точно увійде у «підручники з ницості»

У Москві «замінували» усі торгові центри: пропагандисти вже знайшли у цьому «український слід» - російські ЗМІ.

«УКРІНФОРМ»: До речі, у містах України також повідомляють про масові «замінування» ринків та вокзалів. А це, чия робота?

Міністр оборони росії шойгу в День Незалежності України повторив, що рф нібито свідомо уповільнює темпи наступу в Україні, щоб мінімізувати жертви серед мирного населення – російські «РИА Новости».

«УКРІНФОРМ»: Кажете, що нахабство таке казати, що «удари наносяться високоточною зброєю по об'єктах військової інфраструктури ЗСУ»?  шойгу це уже байдуже. Він - моральний труп. Здається, ще ніхто не вживав такого словосполучення? А це саме про шойгу.

Конфісковану яхту підсанкційного російського олігарха дмитра пумп’янського пустили з молотка. Інформація про ціну лота аукціону поки залишається конфіденційною - Bloomberg.

Алла Роєнко, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-