Битва за Україну. День сто вісімдесят перший

Битва за Україну. День сто вісімдесят перший

Укрінформ
ЗСУ знищили вежу з радіоелектронними засобами ворога, два склади з боєприпасами, два командні пункти та суперсучасний ударний російський вертоліт К-52

Сьогодні в Україні відзначають День Державного Прапора України. До Києва з візитом прибув президент Польщі Анджей Дуда та взяв участь у другому саміті Кримської платформи. Переможемо! Слава Україні!

Ми зібрали для вас інформацію про сто вісімдесят перший день війни по рубриках. Деякі факти прокоментовані УКРІНФОРМОМ.

ТОР 6 ЦИТАТ

  1. Володимир Зеленський, президент України: «Поєднання двох кольорів, які ми неймовірно любимо, бережемо та ніколи не проміняємо на жодні інші. Ніколи не визнаємо чужі кольори на своїй землі та своєму небі…прапор України знов замайорить там, де його дім, там де він має бути по праву».

  1. Анджей Дуда, президент Польщі: «… ми тут для того, щоб наші брати в Україні бачили, що ми з ними не лише духом, не лише підтримуємо їх різними способами, але також ми тут фізично присутні всі польською делегацією…разом відзначаємо це свято, разом показуємо, що Україна вільна, що Україна суверенна, що Україна незалежна і що Україна бореться з російською агресією, бореться за мир і повернення справедливості, миру у світі, міжнародного закону».

  1. Шарль Мішель, президент Європейської Ради: «Крим - це Україна… Європейський Союз не визнає та не визнаватиме у майбутньому незаконну анексію Криму та Севастополя».

  1. Урсула фон дер Ляєн, голова Європейської комісії: «Наші люди ніколи не були більш близькими. І наша відданість вільній і демократичній Україні ніколи не була сильнішою. Слава Україні!».

  1. Фуміо Кісіда,  прем'єр-міністр Японії: «Агресія росії проти України є обурливим актом, що похитнув основи міжнародного ладу не тільки в Європі, а й в Азії».

  1. Еммануель Макрон, президент Франції: «Все це наслідки вибору, який зробила росія. Вибору атакувати Україну 24 лютого … росія відійшла від принципів міжнародного права, порушила їх, і ми вважаємо це слабкістю … Я вкотре закликаю росію припинити військові дії, вивести війська з території України».

БОЙОВІ ДІЇ

Генштаб: оперативна інформація на 18:00 23 серпня 2022 р.

- На Бахмутському напрямку окупанти здійснили невдалу спробу розвідки боєм у бік населеного пункту Зайцеве, відійшли. Наступальними та штурмовими діями противник намагався просунутися у районах н/п Соледар, Кодема, Бахмут, Зайцеве та Курдюмівка, успіху не мав, відійшов.

- На Авдіївському напрямку ворог намагався прорвати оборону наших військ та просунутися у районах  н/п Красногорівка, Первомайське і Невельське, успіху не мав, хаотично відступив.

- На Новопавлівському напрямку ворог невдало намагався покращити тактичне положення у районах Новомихайлівки та Золотої Ниви.

ЗСУ знищили:

- вежу з радіоелектронними засобами ворога;

- два склади з боєприпасами та два командні пункти;  

- російський ударний вертоліт К-52 «Алігатор».

Вдень було завдано удару по «адміністрації» главаря «ДНР» Дениса Пушиліна у центрі тимчасово окупованого Донецька. Пушилін залишився живим – російські ЗМІ.

Від початку повномасштабного вторгнення рф випустила по Україні з окупованого Криму 750 різних крилатих ракет – Укрінформ.

ПРАВДА ПРО ВІЙНУ

Від початку повномасштабного вторгнення вороги вбили в Україні 374 дитини, понад 723 дітей отримали поранення.

Окупанти накопичують техніку на Запорізькій АЕС, завезли ще БТРи – Енергоатом.

«УКРІНФОРМ»: Окупанти обстрілюють золовідвали Запорізької теплової електростанції, щоб підняти хмари радіоактивного пилу. Аби дані підвищеного рівня радіації  представити як результати міфічних «обстрілів з боку ЗСУ».

росія тримає за ґратами 14 журналістів з окупованого Криму - Тетяна Печончик, голова Центру прав людини ZMINA.

З початку повномасштабного військового вторгнення росії в Україну загинули вже 133 вітчизняні спортсмени і тренери - Вадим Гутцайт, міністр молоді та спорту України.

Вже понад 1000 українських дітей, яких рф вивезла, викрала з Маріуполя, загарбники передали в російські сім’ї, і цей процес триває - Петро Андрющенко, радник міського голови Маріуполя.

З тимчасово окупованих територій Харківщини за добу евакуювали понад 800 людей, 238 з них – діти - Ірина Верещук, віцепрем’єр-міністерка України.

«УКРІНФОРМ»:  На Донеччині за добу евакуювали ще понад 700 цивільних осіб.

Ситуація по областях станом на 8:00 23 серпня.

- На Дніпропетровщині росіяни обстріляли Криворізький і Нікопольський райони – одна людина загинула, троє постраждали. Є руйнування житла та комунікацій.

- У Харкові на заводі Шевченка виникла пожежа у цеху по виробництву палет. У Чугуївському й Ізюмському районах двоє поранених.

- На Донеччині за добу 1 людина загинула, 7 дістали поранення. Пошкоджень зазнали 6 багатоповерхівок, 8 житлових будинків, приміщення Авдіївського коксохімічного заводу.

УКРАЇНА

Сьогодні у Києві, в онлайн-форматі, проходить другий саміт Кримської платформи, в якому взяли участь близько 60 країн і міжнародних організацій, серед яких близько 40 - на рівні президентів і прем'єр-міністрів.

Основне з саміту:

- президент Польщі закликав демонтувати «Північний потік - 2» на знак зміни політики Заходу щодо рф;

- Німеччина та Канада погодили новий пакет військової допомоги Україні;

- прем'єрка Швеції анонсувала новий комплексний пакет допомоги Україні;

- президент Франції нагадав росії про міжнародне право;

- Канада запроваджує нові санкції проти 62 росіян та оборонного підприємства рф.

- Японія має намір надати ще $1,1 млрд для підтримки та розширення потужностей України зі зберігання зерна та реагування на світову продовольчу кризу.

- президент Фінляндії закликав росію вивести війська та військову техніку з усієї території України, включно з незаконно анексованим Кримським півостровом.

- Принц Ліхтенштейну пообіцяв докласти зусиль, щоб рф відповіла за злочини в Україні.

До Києва з візитом прибув президент Польщі Анджей Дуда. Він зустрівся з президентом України, виступив у Верховній Раді та взяв участь у 2-му саміті Кримської платформи.

На площі Конституції біля будівлі Верховної Ради започатковано Алею сміливості, на якій будуть викарбувані імена міжнародних друзів і партнерів України – Укрінформ.

«УКРІНФОРМ»: Перше ім'я на Алеї сміливості - Президента Польщі Анджея Дуди, який сьогодні прибув з візитом до України.

В Україні можуть позбавляти батьківських прав за відмову від обов’язкової евакуації дітей. Уряд прийняв відповідну постанову – Мінреінтеграції.

Україна висунула нові вимоги проти росії у Європейському суді з прав людини - Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими.

«УКРІНФОРМ»:  Дуже важливі вимоги стосовно українських захисників «Азовсталі», які, самовіддано тримаючи оборону до останнього, потрапили до полону російських окупантів, щодо забезпечення права на життя та заборону катування.

ЕКОНОМІКА

Уряд розірвав угоду з рф про паралельну роботу енергетичних систем - Тарас Мельничук, представник уряду у Верховній Раді.

Орієнтовні втрати України від тимчасової окупації Криму за вісім років становлять близько $118 млрд - Денис Шмигаль, прем'єр-міністр України.

Понад 80% українських підприємств уже відновили роботу – Денис Шмигаль, прем'єр-міністр України.

З порту «Чорноморськ» вийшло ще одне судно з продовольством «зерновим коридором» -

Міністерство національної оборони Туреччини.

Кабмін взяв під контроль створення нових держпідприємств - Тарас Мельничук, представник уряду у Верховній Раді.

За шість місяців війни витрати державного бюджету України склали майже 1 трильйон грн - Денис Шмигаль, прем’єр-міністр України.

Кабінет міністрів прийняв постанову, яка дозволить відновити процес малої приватизації з 1 вересня - Денис Шмигаль, премʼєр-міністр України.

За держгарантіями банки видали кредитів на понад 44 млрд грн – Мінфін України.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ

З нагоди Дня Прапора:

- українці Південної Кореї розгорнули 20-метровий жовто-блакитний стяг на центральній площі Сеула;

            - у посольстві України в Австрії урочисто підняли синьо-жовтий стяг України.  

Військова допомога:

- Словаччина передасть Україні 30 танків Т-72 - братиславська газета Pravda із посиланням на міністра оборони країни Ярослава Надя.

- Туреччина передала Україні 50 бронеавтомобілів із посиленим протимінним захистом - Defense News.

- Нідерланди планують надати Україні додаткову допомогу загальним обсягом 80 млн євро - Міністерства оборони Нідерландів.

- Канада направить 3,85 млн канадських дол (близько $3 млн) на два проєкти реформування оборонного сектору України - офіс глави канадського уряду.

МЗС Естонії закликало громадян країни не їздити до росії - Укрінформ із посиланням на сайт зовнішньополітичного відомства.

Українці провели акцію протесту біля штаб-квартири ООН у Нью-Йорку, де до 26-го серпня триватиме 10-та Оглядова конференція Договору про нерозповсюдження ядерної зброї - Генеральне консульство України в Нью-Йорку.

ВОРОГ

У білгородській області росії горять боєприпаси, евакуюють населення. Місцева влада стверджує, що нібито це під яскравим сонцем «спрацював ефект лінзи» - В'ячеслав Гладков, губернатор білгородської області.

«УКРІНФОРМ»: «Ефект лінзи»? Для цього лінзу треба тримати належним чином! Згадайте малюнок з шкільного підручника з фізики.

фсб запланувала в рф теракти із масовими жертвами серед цивільних – Олексій Данілов, секретар РНБО.

«УКРІНФОРМ»: Ціль – підняти підтримку війни. Прогноз: нічого у  них уже не «підніметься». Тільки люди загинуть…

росіяни відправили до лефортовського слідчого ізолятора чотирьох мешканців Мелітополя, яких звинувачують у диверсійній діяльності та хочуть засудити довічно -

Іван Федоров, міський голова Мелітополя.

Міжнародні санкції проти росії через її агресію щодо України завдають значної шкоди російській економіці, а експорт КНР до росії з початку року до квітня 2022 року скоротився майже на 50% - Державний департамент США.

російські кінотеатри не можуть показувати фільми в IMAX через вихід компанії з рф – «Комерсантъ».

Алла Роєнко, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-