Битва за Україну. День сто вісімдесятий

Битва за Україну. День сто вісімдесятий

Укрінформ
Збройні сили України збили черговий російський «Алігатор» та завдали руйнівного удару в районі Антонівського мосту в Херсоні

Участь у другому саміті Кримської платформи, який пройде 23 серпня, наразі підтвердили близько 60 країн і міжнародних організацій. Переможемо!

Ми зібрали для вас інформацію про сто вісімдесятий день війни по рубриках. Деякі факти прокоментовані УКРІНФОРМОМ.

ТОР 6 ЦИТАТ

  1. Володимир Зеленський, президент України: «Зараз близько мільйона людей захищають Україну у ЗСУ та інших наших формуваннях, які протистоять окупантам. Що таке цей мільйон? Що таке боротися з російськими терористами до нашої української перемоги?  Це означає, що ветеранська спільнота стане однією з найбільших спільнот в Україні і це означає, що потрібні відповідні зміни і в державній політиці щодо ветеранів».

  1. Дмитро Кулеба, міністр закордонних справ України: «Російська агресія демонструє, наскільки гостро стоїть питання завершення окупації Криму. Адже росія використовує захоплений півострів як військову базу для своєї агресії та дестабілізації всього світу. Повернення Криму під контроль України гарантуватиме безпеку всього Чорноморського регіону, Європи та світу. Той факт, що кількість учасників саміту Кримської платформи зросла більш, ніж на третину, а географія участі стала по-справжньому глобальною, свідчить, що весь світ на боці України в питанні повернення Криму».

  1. Олексій Данілов, секретар Ради національної безпеки й оборони України: «Можу сказати особисте враження - після війни у нас не буде олігархів, тому що суспільство не дозволить людям впливати на політику, державні процеси, депутатів, купувати закони, як усе було раніше. Я більш ніж впевнений, що такого не буде, суспільство не дасть це зробити».

  1. Кая Каллас, прем'єр Естонії: «Для нас усіх у Європі повинно бути неприйнятно, що російські громадяни можуть подорожувати як туристи в межах ЄС, тоді як людей в Україні катують, убивають і тероризують. Туризм - це привілей, а не право».

  1. Віталій Кличко, міський голова Києва: «Не можна забувати, що в Україні вирує кровопролитна агресивна війна. Українці вмирають, а росіяни радіють життю в Європі! Щоб таке стало неможливим, мають бути санкції, заборони на в'їзд. Залізна завіса має повернутися».

  1. Денніс Радтке, німецький депутат Європарламенту, член Християнсько-демократичного союза: «Це нестерпно, що росіяни їдуть у відпустку в Європу і витрачають свої гроші, ніби нічого не сталося…».

БОЙОВІ ДІЇ

Генштаб: оперативна інформація на 18:00 22 серпня 2022 р.

- На Бахмутському напрямку противник пішов на штурм біля Соледара, Кодеми та Зайцевого. Успіху не мав.

- На Новопавлівському напрямку. Окупанти вели наступальні дії в районі Новомихайлівки, зазнали втрат та відійшли.

ЗСУ знищили:

- склад боєприпасів в окупованому Донецьку;

-  ворожий безпілотник «Орлан-10» на Південнобузькому напрямку.

російські загарбники облаштовують переправу з барж біля Антонівського моста у Херсоні - Сергій Хлань, депутат Херсонської облради.

«УКРІНФОРМ»: ЗСУ не забарились і знову завдали ударів по Антонівському мосту ще і влучили в російську колону з боєприпасами, яка рухалася по ньому.

ПРАВДА ПРО ВІЙНУ

Від початку повномасштабного вторгнення вороги вбили в Україні 373 дитини, понад 723 дітей отримали поранення.

Майже 9 тисяч українських героїв загинули на війні з росією - Валерій Залужний, Головнокомандувач Збройних сил України.

Окупанти влаштували стрілянину поблизу Запорізької ТЕС та обстріляли центральний тепловий пункт у місті. Один чоловік загинув, ще один поранений - Дмитро Орлов, міський голова Енергодару.

Удар по триповерхівці у Харкові: пошукові роботи завершені, кількість жертв зросла до 19 осіб - Дмитро Чубенко, речник Харківської обласної прокуратури.

Ситуація по областях станом на 8:00 22 серпня.

- У Харкові внаслідок ракетного удару пошкоджено приватний сектор та інфраструктурні обʼєкти. По області внаслідок обстрілу двоє людей постраждали.

- На Донеччині за добу пошкоджено 19 приватних житлових будинків, школа, господарчі споруди, мельниця. Двоє загиблих.

- У Миколаєві внаслідок обстрілів пошкоджено кафе, підприємство та житловий будинок. У м. Баштанка пошкоджено приблизно 10 будинків. Одна дитина отримала поранення.

- На Дніпропетровщині атака на три райони – Нікопольський, Криворізький та Синельниківський. У Нікополі 4 поранених, пошкоджені до 50 будинків та об’єкти інфраструктури.

УКРАЇНА

Уповноважений ВР з прав людини Дмитро Лубінець заявив, що Україна просить ООН та Міжнародний комітет Червоного хреста фіксувати судилище у Маріуполі над захисниками «Азовсталі», якщо окупанти зважаться на цей черговий злочин.

Київська міська військова адміністрація заборонила проводити масові заходи у Києві в період з 22 до 25 серпня у зв'язку з високою ймовірністю ракетних обстрілів міста російськими окупантами - Катерина Даценко, прессекретарка КМВА.

«УКРІНФОРМ»: У Києві наземний громадський транспорт та метро працюватимуть з 22 серпня до 24 серпня включно із 06:00 до 21:00.  А у Харкові метрополітен 24 серпня не працюватиме зовсім. Крім того масові заходи скасовані на Київщині, Чернігівщині та Донеччині (м. Слов’янськ), а також у Дніпрі, Запоріжжі, Одесі і Миколаєві.

Президент України до Дня Незалежності присвоїв ще десятьом українцям звання «Національна легенда України», трьом – посмертно – Укрінформ.

«УКРІНФОРМ»: Зокрема, посмертно відзначено народну художницю України Марію Примаченко, яка створила понад 800 неймовірних картин. Її ім’я внесене до Всесвітньої енциклопедії мистецтва.

Посольство Ірландії відновило роботу в Києві – МЗС країни.

В Україну доставили 100 тис. доз вакцини Janssen (Jcovden) проти COVID-19 – МОЗ.

«УКРІНФОРМ»: Це векторна вакцина, призначена для дорослих віком від 18 років, яку ВООЗ дозволила екстрено використовувати ще в березні 2021 року. Її розробила фірма Janssen, якою володіє компанія Johnson&Johnson.

Україна отримала ще 5 тис. станцій супутникового інтернету Starlink від компанії Ілона Маска - Михайло Федоров, віцепрем'єр-мініст- міністр цифрової трансформації України.

«УКРІНФОРМ»: Загалом же разом з цією партією, в Україні близько 20 тис. Starlink. Це допоможе українцям завжди бути на зв‘язку, а об’єктам критичної інфраструктури – працювати в найскладніших умовах.

Вищий антикорупційний суд задовольнив клопотання про арешт $1,57 млн і 1,3 млн грн, які були вилучені під час обшуку квартири, якою користується екснардеп Микола Мартиненко - ГО «Центр протидії корупції».

В німецькому Мюнхені завершився II Мультиспортивний чемпіонат Європи. Україна здобула на змаганнях 22 медалі (5 золотих, 8 срібних та 9 бронзових) та посіла 11-те місце у підсумковому заліку і 9-те - за кількістю медалей – Укрінформ.

ЕКОНОМІКА

З портів Одещини вийшли «зерновим коридором» два судна з українською агропродукцією - Міноборони Туреччини.

Україна буде забезпечена картоплею, її вартість рости не буде – Микола Фурдига, заступник директора з наукової роботи з питань селекції та насінництва Інституту картоплярства НААН України.

Експорт зернових з України за підсумками серпня 2022 року становитиме до 4 млн тонн - Денис Марчук, заступник голови Всеукраїнської агарної ради.

Від сівби озимих в Україні відмовляться 30% агропідприємств – Денис Марчук, заступник голови Всеукраїнської агарної ради.

Українці повертаються до довоєнних обсягів витрат, зокрема, власники карток платіжної системи Visa - Віра Платонова, віцепрезидентка компанії Visa.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ

Участь у другому саміті Кримської платформи наразі підтвердили близько 60 країн і міжнародних організацій, серед них майже 40 - на рівні президентів та прем’єр-міністрів - Дмитро Кулеба, міністр закордонних справ України.

«УКРІНФОРМ»: Вже завтра, 23 серпня, відбудеться другий саміт Кримської платформи в онлайн-форматі.

Передзимовий шантаж «Газпрому»: ціна газу в Європі вперше з березня перевищила $3000 - дані лондонської біржі ICE.

«УКРІНФОРМ»: На початку серпня «Газпром» назвав безпрецедентну за всю історію ціну на газ майбутньої зими: «За консервативними оцінками, якщо тенденція збережеться, взимку ціни перевищать рівень $4000 за 1 тис. куб. м». Ну, нехай. Перетерпимо. Зате зимою 2023-2024 «Газпрома» уже не буде.

Міністр закордонних справ Нової Зеландії Нанайя Махута заявила, що її країна запровадить чергові санкції проти Росії. - Bloomberg.

Уряд Австрії вважає санкції проти рф дієвими і необхідними - Kurier.

Естонія просуватиме ідею повного енергетичного ембарго проти росії у восьмому пакеті санкцій ЄС за агресивну війну Кремля - Урмас Рейнсалу, міністр закордонних справ.

Верховний представник Європейського Союзу з питань закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель заявив, що не підтримує пропозицію про заборону в’їзду росіянам до країн ЄС - Bloomberg.

Сербія з листопада не купуватиме російської нафти через санкції ЄС  запроваджені проти рф – Александар Вучич, президент країни.

«УКРІНФОРМ»: Ну, якщо вже Сербія… Справи у путіна дійсно погані.

ВОРОГ

ФСБ стверджує, що вбивство Дарини Дугіної влаштували українські спецслужби - РБК.

«УКРІНФОРМ»: У відповідь полк «Азов» зробив термінову заяву, що «теракт – це підготовка до «трибуналу» над азовцями. Адже таким чином росія підігріває суспільну думку своїх громадян щодо «необхідності» такого судилища». В той час Президент України заявив, що якщо окупанти організують «суд» над українськими військовополоненими, то це буде «тією лінією, за якою будь-які переговори неможливі».

Постійний представник росії при ООН у Женеві Геннадій Гатілов заявив, що москва  не бачить можливості дипломатичного рішення для припинення своєї війни в Україні та очікує тривалого конфлікту - Financial Times.

російська влада продовжила заборону на польоти пасажирських літаків у південні регіони країни, зокрема ті, які межують із Україною до 29 серпня поточного року - російське інформагентство «РИА Новости».

Лише шестеро із 66 російських олігархів зайняли «умовну антивоєнну позицію» після 24 лютого - Олексій Данілов, секретар Ради національної безпеки й оборони.

Охоплення аудиторії «Першого каналу», «росії-1» та НТВ після початку повномасштабного російського вторгнення в Україну впали на чверть - The Moscow Times із посиланням на дослідження медіаспоживання росіян, проведене «Роміром».

«УКРІНФОРМ»: Ех, тут би й запустити серйозне наукове дослідження «Відновлення мозку» в процесі поступового обмеження впливу брехливої пропаганди».

Алла Роєнко, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-