Битва за Україну. День сто сімдесят восьмий

Битва за Україну. День сто сімдесят восьмий

Укрінформ
«Бавовняний» ранок в окупованому Криму: вибухи пролунали у Севастополі, Євпаторії та Бахчисараї

Від початку роботи «зернового коридору» з українських портів вийшло 27 суден з агропродукцією. ЗСУ знищили радіолокаційний комплекс розвідки і контролю стрільби «Зоопарк 1», багато автомобільної та броньованої техніки російських окупантів. Переможемо!

Ми зібрали для вас інформацію про сто сімдесят восьмий день війни по рубриках. Деякі факти прокоментовані УКРІНФОРМОМ.

ТОР 6 ЦИТАТ

  1. Володимир Зеленський, президент України: «Через російське вторгнення всі галузі української промисловості зазнали втрат. Через це страждає світ. Дефіцит неону для виготовлення мікрочипів, відсутність українських деталей для виробництва автомобілів, нестача продукції «Азовсталі» – лише початок низки проблем для глобальної індустрії».

  1. Андрій Єрмак, керівник Офісу Президента:  «Вознесенськ. Країна-терорист під назвою росія вдарила по житловому будинку... Боягузи і злочинці, які не здатні воювати з армією, а вміють лише з мирним населенням. Ті, хто віддає накази і виконує їх, будуть нам відомі. І всі будуть відповідати за це …не тільки нинішні покоління росіян, а і їхні діти та онуки».

  1. Кая Каллас, прем’єрка Естонії: «Ми знаємо ціну свободи та цінність демократії. Нам усім треба допомагати тим, хто зараз за це бореться, особливо Україні».

  1. Олаф Шольц, канцлер Німеччини: «Війна, яку росія розв’язала проти України, матиме важкі наслідки і для росії». 

  1. Джеффрі Найс, головний прокурор у справі експрезидента Сербії Слободана Мілошевича у Міжнародному кримінальному трибуналі: «путін знав, що відбувається та міг зупинити своїх людей. Він робив, що хотів – здійснював злочини проти мирного населення. І це чіткий випадок того, коли судовий процес не має бути довгим».

  1. Антоніу Гутерріш, генеральний секретар ООН: «Так зворушливо бачити у Стамбулі судно Всесвітньої продовольчої програми «Brave Commander», завантажене тоннами української пшениці для такої необхідної допомоги тим, хто голодує на Африканському Розі. Я вітаю всіх учасників цієї дивовижної гуманітарної операції».

БОЙОВІ ДІЇ

Генштаб: оперативна інформація на 18:00 20 серпня 2022 р.

- Під Слов’янськом окупанти вели наступальні бої у напрямках Бражківка – Новодмитрівка, Сулигівка – Новодмитрівка, Бражківка – Вірнопілля та Довгеньке – Курулька. Наші воїни завдали противнику втрат та відкинули його назад.

- На Краматорському напрямку загарбники безуспішно намагалися вести наступ в районі н/п Спірне – Івано-Дар’ївка та Миколаївка – Виїмка.

- На Бахмутському напрямку окупанти намагалися покращити тактичне положення в районі н/п Стряпівка – Соледар, Покровське – Бахмутське, Покровське – Бахмут, Вершина – Зайцеве, Вершина – Кодема, Травневе – Зайцеве, Травневе – Кодема, Семигір’я – Зайцеве, Гладосове – Кодема, успіху не мали, отримали жорстку відсіч.

- На Авдіївському напрямку ворог вів безуспішні наступальні бої на Горлівку – Майорськ, Спартак – Опитне, Донецьк – Піски, Старомихайлівку– Первомайське.

- На Новопавлівському напрямку противник вів наступальний бій на Благодатне – Золота Нива, успіху не мав, відійшов.

ЗСУ знищили:

- 17 військових рф, радіолокаційний комплекс розвідки і контролю стрільби «Зоопарк 1», 4 од. автомобільної та броньованої техніки;

- 2 безпілотні літальні апарати.

Вибухи в окупованому Криму:

- у Севастополі пролунав вибух, безпілотник влетів у дах штабу «чорноморського флоту рф»;

- біля Євпаторії також чути вибухи, росіяни «відбиваються від безпілотника»;

- в Бахчисараї повідомляють про три вибухи та дим.

ПРАВДА ПРО ВІЙНУ

Від початку повномасштабного вторгнення вороги вбили в Україні 363 дитини, понад 718 дітей отримали поранення.

З-під завалів гуртожитку у Харкові дістали ще 3 тіла – кількість загиблих сягнула 18 осіб - Харківська міська рада.

рашисти обстріляли Вознесенськ на Миколаївщині: влучили у житлові будинки, 12  поранених, серед яких діти - Миколаївська обласна прокуратура.

«УКРІНФОРМ»: Ракета, яка попала по Вознесенську, могла цілити на Південноукраїнську АЕС, яка розташована поблизу, адже уламки ракети виявлено в зоні спостереження станції.

Ситуація по областях станом на 8:00 20 серпня.

- На Дніпропетровщині росіяни знову обстріляли Криворізький та Нікопольський райони. Є руйнування, але без жертв.

- У Харкові вночі ворог обстріляв обʼєкт інфраструктури, без жертв. По області ворог обстрілював Харківський, Чугуївський, Богодухівський райони. В одному із сіл на міні під час роботи у полі підірвався тракторист.

- На Донеччині внаслідок обстріляв 7 загиблих, 13 поранених цивільних.

- У Миколаєві вночі ворог завдав удару по місту ракетами типу С-300. Без жертв.

-  На Запоріжжі загарбники зруйнували понад 20 житлових будинків.

УКРАЇНА

Україна в рамках проєкту «Армія дронів» отримала вже близько 100 великих безпілотників для далеких відстаней, найближчими місяцями очікується ще стільки ж - Михайло Федоров, віцепрем'єр – міністр з питань цифрової трансформації.

Кабмін дозволив користуватись документами з додатку «Дія» в інших країнах.

«УКРІНФОРМ»: «Дію» визнали 58 країн світу, державні установи яких зможуть використовувати електронні документи в додатку.

Центральна виборча комісія визнала наступну у списку Валентину Короленко обраною народним депутатом від партії «Слуга народу».

У тимчасово окупований Енергодар було доставлено 25 000 таблеток калію йодиду - препарату, що здатен захистити щитовидну залозу в разі забруднення місцевості внаслідок аварії на атомних реакторах. Ліки закупили коштом обласного бюджету - Дмитро Орлов, міський голова Енергодара.

Спорт:

- Українка Марина Бех-Романчук виграла золоту медаль чемпіонату Європи з легкої атлетики-2022 у потрійному стрибку, поставивши рекорд сезону – 15,02 м.  

- Українські каноїстки Людмила Лузан та Анастасія Четверікова здобули золоту нагороду на Мультиспортивному чемпіонаті Європи-2022, який триває у Мюнхені.

Вони перемогли у каное-двійці на дистанції 500 м з результатом 1:57,672 хв.

ЕКОНОМІКА

Із порту «Чорноморськ» вийшли ще два судна із зерном - міноборони Туреччини.

«УКРІНФОРМ»: В той час вже перші десять суден з України із сільськогосподарським вантажем благополучно прибули до кінцевих пунктів призначення.

Аграрії прогнозують, що через окупацію і посуху Україна збере не більш як 60 млн тонн зерна - Андрій Дикун, голова Всеукраїнської аграрної ради.

У липні поточного року сума розміщених депозитів юридичних осіб зросла на 4,6% й склала понад 766 млрд грн. - Опендатабот.

Міністерство цифрової трансформації планує, що вже у серпні українці за допомогою застосунку «Дія» матимуть змогу купувати облігації внутрішньої державної позики - Михайло Федоров, віцепрем'єр-міністр – міністр з питань цифрової трансформації.

Національний банк України надав право банкам продавати клієнтам банківські метали з фізичною поставкою у відділеннях.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ

Голова спецкомітету з оборони палати громад Великої Британії Тобіас Еллвуд заявив, що у разі витоку радіації через можливу атаку рф на Запорізьку АЕС, НАТО має задіяти статтю 5 свого статуту.

«УКРІНФОРМ»: А згідно зі статтею 5 статуту, у разі збройного нападу на будь-яку з держав НАТО, усі інші члени Альянсу вважатимуть цей акт нападом на них усіх. Здається, в рф хотіли воювати з НАТО?

Військова допомога Україні:

- Джо Байден підписав указ, яким доручає держекретарю направити $775 млн за рахунок бюджету міноборони США на допомогу Україні – Укрінформ.

«УКРІНФОРМ»: Зокрема, Україна отримає гаубиці, дрони та боєприпаси для HIMARS.

- У Литві анонсували відправлення ще двох партій військової допомоги Україні - Арвідас Анушаускас, міністр національної оборони Литви.

Міністерство закордонних справ України закликало дипломатичну спільноту бойкотувати постійного представника рф у Відні Михайла Ульянова, а Австрію - оголосити його персоною нон грата через його посто у Твіттер: «жодної пощади до українців» - Олег Ніколенко, речник МЗС України.

Португалія виступає проти заборони на в'їзд російських туристів до Європейського Союзу - МЗС країни у відповідь на запит видання виданню ECO.

«УКРІНФОРМ»: В Португалії вважають, що треба карати російський народ, а російську військову машину. Втім, путін на росії з’явився не раптом. Він ставав з Путіна – путіним довгих 22 роки при практично повній мовчанці населення. Тож як це «народ не несе відповідальності»?

Європейський лоукостер Wizz Air відкладає на невизначений термін відновлення рейсів з Москви до Абу-Дабі через масштабну критику та заклики до бойкоту компанії - Reuters.

Компанія Yamada Bee Company Group почала експорт додаткових обсягів українського меду до Японії, особливо їх цікавить соняшниковий та акацієвий - Сергій Корсунський, посол України в Японії.

ВОРОГ

Європейський Союз у річницю замаху на Олексія Навального закликав росію звільнити політика - Жозеп Боррель, високий представник ЄС.

міноборони рф заявило про отруєння своїх військових у Запорізькій області отрутою штучного походження - ТАСС із посиланням на міноборони рф.

«УКРІНФОРМ»: росія, звісно, хоче звинуватити Україну в теракті із застосуванням хімічних отруйних речовин. Тож нічого нового. У світі знають, як фсб «полюбляє труїти»

Офіцери-десантники рф відмовляються брати участь у бойових діях на території України, тому у командуванні ПДВ країни-окупанта прийнято рішення призначати на офіцерські посади контрактників без офіцерських звань і досвіду участі в бойових діях - ГУР Міністерства оборони.

росія третій місяць поспіль стала найбільшим постачальником нафти в Китай - Reuters.

Заяви «Газпрому» про зупинення «Північного потоку-1» - це спроба політичного тиску на ЄС - Оператор Газотранспортної системи України.

«УКРІНФОРМ»: газпром знову намагається «накрутити» ціни на газ у Європі. Побажаємо європейцям швидше готувати свої енергетичні системи для роботи без жодного постачання енергоносіїв з росії.

Алла Роєнко, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-