Рівень «експертизи» зашкалює: Притула – про критиків придбання «народного супутника»

Рівень «експертизи» зашкалює: Притула – про критиків придбання «народного супутника»

Укрінформ
Телеведучий і громадський діяч, відомий волонтер Сергій Притула відреагував на критику щодо придбання його фондом супутника компанії ICEYE та поінформував про деталі угоди.

Про це Притула повідомив у Фейсбуці, передає Укрінформ.

За його словами, вчора він “дізнався, що в Україні є сотні експертів у сфері космічної галузі. Вони ніколи не запускали ракети в космос, вони ніколи не купували супутників, але рівень їхньої експертизи зашкалює так, що, не дочекавшись розширеного пресрелізу по угоді, вони наввипередки побігли шукати зраду у, насправді, історичному для держави кейсі”.

"Коли подібні меседжі у суспільство несуть ті, хто наче як позиціонує себе патріотами, то я не зовсім розумію, для кого ви стараєтесь”, - зауважив Притула.

Він надав трохи деталей по угоді, зокрема пояснив, для чого Україні і Збройним силам власний супутник.

Читайте також: «Українці знову вразили світ»: Резніков пояснив, як ЗСУ використають «народний супутник»

Отже, за словами Притули, володіння супутником компанії ICEYE дозволяє Україні отримувати ексклюзивні знімки безперервно, гарантовано та у режимі 24/7 за будь-яких погодних умов, попри дощ, сніг, туман, задимленість і пил, вдень та вночі. Ці знімки допомагають краще планувати операції, а отже, ефективніше нищити ворога.

Крім того, згідно з угодою, українська сторона отримує і супутник, і доступ до бази даних сузір’я супутників.

Коли спливе оплачений термін доступу до бази даних, цей супутник залишається у повній власності України — аж до закінчення терміну його функціональності на орбіті.

“Передбачена подальша перереєстрація супутника у відповідних реєстрах на Україну. Це юридична процедура, яка займає певний час, адже потребує дотримання необхідних норм, внесення змін до реєстрів тощо”, - зауважив Притула.

Читайте також: «Супутник Притули»: Можливості, переваги й практичне застосування для ЗСУ

Власником супутника є Україна, наголосив він. І саме українська сторона визначає, що і коли він знімає, а також в якому форматі та спектрі вона отримує дані: "Тобто ми повністю володіємо, розпоряджаємося і користуємося знімками цього супутника".

Згідно з угодою, пояснив волонтер, супутник застрахований. Якщо з ним щось станеться до завершення гарантованого строку експлуатації, компанія-продавець зобов’язується надати українській стороні ідентичний супутник.

На відміну від оптичного супутника, який може працювати тільки вдень та у чистому небі, SAR супутник діє як ліхтар — він “підсвічує” поверхню землі власними радіохвилями. Тому для зйомки неважливі перешкоди, ніч, хмари, дощ, туман, задимленість - SAR супутник “пробиває” все своїми радіохвилями.

Супутник пролітає над територією України двічі на добу.

Супутникові знімки території України отримує лише українська сторона як власник супутника, тому доступ є ексклюзивним. "Коли супутник не летить над територією України, ми можемо отримувати дані завдяки доступу до сузір’я SAR супутників компанії ICEYE. Таким чином, забезпечується безперервне отримання даних", - пояснив волонтер.

За його словами, роздільна здатність - від 0,5 метра до 1 метра залежно від площі охоплення знімка. Один знімок може охоплювати площу до 225 квадратних кілометрів.

Читайте також: У ЗСУ пояснили, як «супутник Притули» допоможе у війні

Також це швидкість отримання даних.

“Іноземні партнери дійсно забезпечують Україну супутниковими знімками, але із затримкою. Завдяки тому, що Україна викупила супутник, процес передачі даних від моменту знімка до моменту отримання його безпосередньо військовими підрозділами скорочується до кількох годин. За умов війни швидкість отримання інформації – це суттєва перевага”, - підкреслив Притула.

Як повідомляв Укрінформ, Фонд Сергія Притули купив на кошти, що були зібрані українцями для закупівлі "Байрактарів", супутник для Збройних сил України.

Зокрема, в рамках проєкту "Народний Байрактар" українці переказали понад 600 млн грн. Водночас компанія з виробництва Bayraktar оголосила, що передає Україні три ударних безпілотники на безоплатній основі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-