Битва за Україну. День сто сімдесят шостий

Битва за Україну. День сто сімдесят шостий

Укрінформ
Українські захисники відбили наступ окупантів на Краматорському, Бахмутському та Авдіївському напрямках

У Львові відбувалася тристороння зустріч Володимира Зеленського з президентом Туреччини Ердоганом та генсеком ООН Антоніу Гутеррішем. Переможемо!

Ми зібрали для вас інформацію про сто сімдесят шостий день війни по рубриках. Деякі факти прокоментовані УКРІНФОРМОМ.

ТОР 5 ЦИТАТ

  1. Володимир Зеленський, президент України: «російська армія повинна відійти з території АЕС і всіх сусідніх районів, забрати свою військову техніку зі станції. Це має відбутися без жодних умов і якнайшвидше».

  1. Ярослав Надь, міністр оборони Словаччини: «російська пропаганда робить усе можливе, аби змінити настрої населення, щоб зупинити або заблокувати подальшу передачу військової техніки Україні, але уряд (Слочаччини – ред.), безумовно, вирішив продовжувати цей процес, тому що нам потрібно допомагати українцям – вони на це заслуговують, і ми дуже добре розуміємо, що таке окупація».

  1. Олег Жданов, військовий експерт: «…враховуючи те, що Путін любить «скрєпи», символіку - цифрову, ідеологічну - то 23-24 серпня можливе нанесення масованих ракетних ударів по території України».

  1. Олексій Данілов, секретар РНБО: «Щодо питання, в яких межах відновлення кордонів є метою України? Тільки повна деокупація до кордонів 1991 р. Будь-який територіальний компроміс з Кремлем - це війна, відкладена на майбутнє».

  1. Ентоні Блінкен, держсекретар США: «Штати продовжать закликати до припинення будь-яких бойових дій на ядерних об’єктах України або поблизу них, а також повернення Києву повного контролю над ними».

БОЙОВІ ДІЇ

Генштаб: оперативна інформація на 18:00 18 серпня 2022 р.

- На Краматорському напрямку окупанти здійснили безуспішну спробу наступу на Миколаївку – Виїмку. Зазнали втрат та відступили.

- На Бахмутському напрямку ворог наступальними та штурмовими діями намагався прорвати оборону наших військ та просунутися з районів Володимирівки, Покровського, Клинового, Семигір’я і  Гольмівського  у напрямку міста Бахмут. Успіху не мав, відійшов.

- На Авдіївському напрямку ворог здійснив невдалі спроби покращення тактичного положення в районах Верхньоторецьке – Камʼянка, Новоселівка Друга – Авдіївка, Піски – Первомайське та Лозове – Первомайське.

- На Новопавлівському напрямку ворог намагався покращити тактичне положення біля Тарамчук – Водяне. Отримав жорстку відсіч та відступив.

- росіяни спробували атакувати позиції українських військових із різних напрямків на межі Луганщини та Донеччини, українські військові завдали противнику втрат і змусили їх відступити.

ЗСУ знищили:

- склад боєприпасів у Благодатному;

- два ворожі танки на Донецькому напрямку;

- ворожу САУ 2С5 «Гіацинт-С»  разом боєкомплектом.

У Чорному морі на бойовому чергуванні перебувають два російські носії крилатих ракет «Калібр», загальний залп – 16 ракет - Військово-морські сили ЗСУ.

У Криму загарбники терміново переміщують свої літаки та гелікоптери вглиб півострова та на аеродроми рф – Головне управління розвідки.

ПРАВДА ПРО ВІЙНУ

- У Харкові  унаслідок нічного та ранкового ракетних ударів  загинули 17 людей, 42 людини постраждали. 2 особи загинули внаслідок удару по місту Красноград.

Від початку повномасштабного вторгнення вороги вбили в Україні 361 дитину, понад 714 дітей отримали поранення.

Окупанти обстріляли Миколаїв: 1 загиблий, 2 поранених - Олександр Сєнкевич, міський голова.

На Донеччині 17 серпня евакуювали ще 601 людину - ГУ ДСНС України у Донецькій області.

У тимчасово захопленому російськими військами Маріуполі з початку розбору завалів на металургійному комбінаті ім. Ілліча щонайменше 10 осіб загинуло  - Петро Андрющенко, радник Маріупольського міського голови.

Ситуація по областях станом на 8:00 18 серпня.

- У Запоріжжі від обстрілів 1 людина загинула, 3 постраждали.

- На Дніпропетровщині ворог ударив по місту Нікополь, пошкоджені 15 будинків, школа та храм. В Криворізькому районі перебито лінію електропостачання.

-  На Донеччині внаслідок обстрілів зруйновано та пошкоджено 51 об’єкт.

           

УКРАЇНА

Президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган прибув з візитом до Львова. Відбулися  переговори між ним і Володимиром Зеленським. Також відбулася тристороння зустріч Ердогана з президентом України та генсеком ООН Антоніу Гутеррішем.

Туреччина візьме участь у повоєнній відбудові України: сторони підписали меморандум – Мінінфраструктури.

На базі Міноборони запрацював Мілітарі Медіа Центр, який стане обʼєднаним медійним майданчиком, де акумулюються усі комунікаційні спроможності сил оборони та безпеки України.

Фонд Сергія Притули купив на кошти, що були зібрані українцями для закупівлі «Байрактарів», супутник для ведення розвідки  ЗСУ.

Президент України Володимир Зеленський присвоїв ім‘я гетьмана Івана Мазепи корвету класу «Ada» Військово-Морських Сил ЗСУ.

«УКРІНФОРМ»: Корвет, який матиме можливість адаптуватись під усі наявні нині види протикорабельних ракет, планують ввести до складу ВМС у 2024 році.

У столиці відкрили консультаційний центр Уповноваженого Верховної Ради з прав людини, куди можуть звертатися родичі незаконно вивезених з України дітей - Дмитро Лубінець, омбудсмен.

Президент України утворив Бердянську міську військову адміністрацію Бердянського району Запорізької області та призначив головою Вікторію Галіціну.

Укрпошта до Дня Незалежності випустить блок-марку «Вільні, Незламні, Непереможні» - Ігор Смілянський, голова правління Укрпошти.

У Національному музеї Тараса Шевченка відкрився мистецький проєкт «І на оновленій Землі...», який триватиме до 11 вересня - Міністерство культури та інформаційної політики України.

Україна готується до початку навчального року в змішаному форматі з 1 вересня - Денис Шмигаль, Прем’єр-міністр України.

«УКРІНФОРМ»: В цьому році учні і студенти мають можливість обирати або навчатися очно або онлайн. Але є винятки: так у школах Дніпра і Кривого Рогу прийняте рішення про дистанційне навчання.

Спорт:

- Збірна України з плавання побила 16-річний рекорд України в естафеті 4х100 метрів комплексним стилем, зайнявши 6-те місце у фіналі чемпіоната Європи з водних видів спорту у столиці Італії Римі.

У фіналі Олександр Желтяков, Володимир Лісовець, Денис Кесіль та Сергій Шевцов показали час 3,34.66 хв, побивши рекорд України на 1,5 секунди. Це було і лише шосте місце...

- В рамках змагань у Лавленді (США) український стронгмен Олексій Новіков взяв вагу в 549 кг у становій тязі Hummer Tire. Він підняв 8 шин на виготовленій на замовлення штанзі.

ЕКОНОМІКА

З порту «Чорноморськ» вийшло ще одне судно з вантажем кукурудзи - Мінінфраструктури України.

«УКРІНФОРМ»: Від початку дії «зернового коридору» вже 24 судна вирушили з українських портів із понад 600 тис. тонн продукції на борту.

Україна та Польща домовилися про зниження тарифів на пересилання посилок - Ігор Смілянський, генеральний директор Укрпошти.

«УКРІНФОРМ»: Посилки можна буде відправити та отримати в усіх відділеннях Пошти Польської та Укрпошти.

Державна інспекція енергетичного нагляду України здійснила огляд 8,5 тис. об’єктів газової інфраструктури, пошкоджених внаслідок воєнних дій. Збитки оцінюються в понад 5,6 млрд грн.

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль провів селекторну нараду з керівниками областей щодо опалювального сезону і доручив створити резервні запаси матеріалів, обладнання та палива.

«УКРІНФОРМ»: Енергетики роблять усе, щоб попри різні сценарії воєнних дій зима для українців була теплою, бодай  відносно. Крім того, Україна отримала від Канади $350 млн на оплату закупівель газу до опалювального сезону.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ

Благодійний фонд Future for Ukraine відкрив у Варшаві новий «Дитячий хаб» (Children Hub), який є складовою мережі центрів для адаптації, розвитку та психологічного супроводу дітей українських переселенців.

Український дім у Варшаві спільно з Youth Business Poland запускає новий проєкт BEST by Futuremakers, який надасть можливість охочим українцям відкрити власну справу в Польщі.

«УКРІНФОРМ»: Це дуже підходить і для українських переселенців, які шукають роботу, і українцям, які втратили свій бізнес в Україні і хочуть відновити роботу на території Польщі. 

На Першому кінофестивалі ім. Адольфа Цукора, який пройшов в угорському місті Матесалка, український фільм «Мати Апостолів» отримав нагороду «Найкращий міжнародний художній фільм» - Любов Непоп, Надзвичайний і повноважний посол в Угорщині.

У медичних закладах Німеччини та Нідерландів лікуватимуть 22 пацієнти з України з мінно-вибуховими травмами – МОЗ.

Голова Міжнародної агенції ООН з атомної енергетики Рафаель Маріано Ґроссі заявив про готовність очолити делегацію на Запорізьку АЕС - Дмитро Кулеба, глава МЗС України.

Естонія припинила пускати росіян з шенгенськими візами.

«УКРІНФОРМ»: Також росіянам не варто надіятися на в’їзд із туристичними візами виданими іншими державами Шенгену, адже міністр закордонних справ Урмас Рейнсалу заявив, що Естонія має право в односторонньому порядку заборонити в'їзд і їм. Крім того, візи росіянам також не видають Латвія, Литва, Данія, Польща і Чехія. 30-31 серпня в ЄС обговорять заборону видачі віз росіянам.

ВОРОГ

росія перекинула в Калінінград винищувачі з гіперзвуковими ракетами «Кинджал» - Reuters.

«УКРІНФОРМ»: Такий тип ракет може розвивати швидкість до 12 тис. км/год. Ними вже було вражено торгівельно-розважальний центр Retroville в Києві та військовий об’єкт на Вінниччині. Українська ППО їх збивати може.

росія поширює дезінформацію про підготовку Україною провокації на Запорізькій АЕС під час візиту генсека ООН Антоніу Гутерреша в Україну - Центр протидії дезінформації при РНБО.

«УКРІНФОРМ»: росія шантажує провокаціями на Запорізькій АЕС. Персонал Запорізької АЕС звернувся до світової спільноти із закликом запобігти ядерній катастрофі.

росія вимагає від США видати візи російській делегації на чолі з міністром закордонних справ сергієм лавровим для їх участі в Генасамблеї ООН в Нью-Йорку - Інтерфакс.

«УКРІНФОРМ»: Що вимагати, адже США 26 лютого 2022 року ввели персональні санкції щодо лаврова.

Алла Роєнко, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-