Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Деморалізація російської армії може перекинутися і на їхнє суспільство

Деморалізація російської армії може перекинутися і на їхнє суспільство

Укрінформ
І це може спричинити зміну ситуації в росії 

Рекомендую подивитися це інтерв’ю Льва Гудкова, керівника Левада-центр про нинішній стан російського суспільства, про «путіноідів». Чому більшість росіян підтримали цю жахливу війну. Щоб впливати на російське суспільство нам треба його розуміти. Зокрема і для того, щоб не виникало ілюзій і фантазій про те, що заборона шенгенських віз для росіян призведе до бунту в росії.

На жаль все складніше. Не варто очікувати швидких та лінійних змін в росії. Особливо зверну увагу на одну тезу в цьому інтерв’ю. В перші дні війни значна частина росіян боялися, що війна прийде і до них. Цього не сталося. Війну вони сприймають з телевізора. За іншими даними (навіть з медіа, близьких до кремля) в росії все сильніше відчувається втома від війни. Значна частина росіян закривається від цієї війни. Але ця війна поки що всерйоз не торкнулася «путіноідів».

Це не заклик до прямих атак на росію. У нас зараз поки не вистачає військових ресурсів навіть для масштабного контрнаступу, не те що для перенесення бойових дій на територію противника. А символічні удари (типу «жахнути по Кримського мосту») викличуть набагато більш агресивну відповідь. В підсумку втрат може бути більше, ніж здобутків. Більш дієвими будуть військові поразки росіян на нашій території. Деморалізація їх армії, яка може перекинутися і на їх суспільство, ось це може спричинити зміну ситуації в росії, і, навіть, можливість політичної кризи. У всякому разі, так бувало раніше в російській історії.

А щодо заборони на візи для росіян, то це важливо як покарання. До Європи їздять представники російського середнього класу, серед них близько половини – це корумпована російська бюрократія, яка є одною з рушійних сил цієї війни. Ось цих людей і треба позбавляти віз.

А в країнах Балтії доцільною є і повна заборона на «російський туризм». Це просто питання національної безпеки. Нагадаю, що сепаратистські заколоти в різних містах і регіонах України в 2014 році відбувалися за масової участі «російських туристів». Близький до кремля тг-канал «незыгарь» вже прогнозує, що в Латвії відбудуться протести і акції спротиву російськомовних громадян. Це той самий «незыгарь», який «прогнозував» обстріл Оленівки. Тому заборона на російський туризм для країн Балтії є способом захисту проти «гібридної війни» росії проти них. Візові санкції проти росії потрібні і в цілому для ЄС. А от їх формат треба продумати саме з точки зору ефективності впливу.

Володимир Фесенко

Fb

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-