Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

російський ядерний шантаж – дно в історії тероризму

російський ядерний шантаж – дно в історії тероризму

Укрінформ
росіяни відмовляються допускати експертів Міжнародного агентства з атомної енергії  на захоплену Запорізьку атомну електростанцію, при цьому продовжуючи ядерний шантаж та вдаючись до реальних терористичних кроків з його втілення – обстрілів станції. 

Так, 11 серпня ворог знову обстріляв найбільшу  в Україні та Європі атомну електростанцію. Цього разу  було зафіксовано влучання поблизу дільниці зварювання та сховища джерел випромінювання. А трохи раніше, 5 серпня, російські загарбники обстріляли Запорізьку АЕС, поціливши, зокрема, у високовольтну лінію, кабелі зв'язку, дах, вікна і стіни в зоні сховища, на одному з енергоблоків спрацював аварійний захист. До того ж російські військові серйозно пошкодили азотно-кисневу станцію та об'єднаний допоміжний корпус. Днем пізніше,6 серпня, за повідомленнями Головного управління розвідки МО України, стало відомо про замінування  станції і навіть погрози підірвати, які згодом росіяни все ж заперечили. Тож, початок серпня ознаменувався ускладненням ситуації, яка і без того з перших днів вторгнення російських загарбників на територію України була непростою, адже окупанти фактично перетворили ЗАЕС на свого заручника. Тепер ядерний шантаж рф на межі усіх можливих сценаріїв, що стало цілком логічним продовженням захоплення станції та, на жаль,  бездіяльності міжнародних профільних структур.  

В Енергоатомі вважають, що російські військові обстрілюють ЗАЕС, аби знищити її інфраструктуру та відімкнути від енергосистеми України. Такими діями рашисти перейшли до нового сценарію – сценарію руйнувань, створення ядерної та радіаційної аварії на ЗАЕС. Тому обстріли станції  з високою ймовірністю, продовжаться,- підкреслюють у державному підприємстві. Водночас паралельно з ядерним тероризмом рф у  перший тиждень серпня знову порушила тему переговорів. Так, речник кремля пєсков заявив, що росія готова врегулювати «українську проблему» дипломатичним шляхом, але на власних умовах. Які ці умови – вже давно зрозуміло і неприйнятно  для цивілізованого світу. Аналітики зазначають, що після анексії окупованих територій путін може прямо чи опосередковано заявити, що російська доктрина, яка дозволяє застосування ядерної зброї для захисту території росії, застосовується до новоприєднаних територій. Загалом же  російський диктатор готувався до війни заздалегідь і ще в 2020 році додав до «Основ держполітики рф в галузі ядерного стримування» пункти, що  дозволяють застосовувати ядерну зброю проти безядерної країни. Якщо до цього причинами для таких дій  могла бути відповідь на застосування ядерної або іншої зброї масового ураження проти росії чи її союзників, то тепер достатньою причиною стало застосування будь-якої зброї проти рф, що перешкоджає діяльності ядерних сил або несе загрозу існуванню російської держави.

Захоплення українських атомних електростанцій створило реальні ядерні загрози через відсутність належного контролю за функціонуванням небезпечних об’єктів. У МАГАТЕ заявляють, що наразі безпосередньої загрози ядерній безпеці на Запорізької АЕС немає, але потрібне якнайшвидше прибуття на неї експертної місії агентства. Водночас, все ж підкреслюють, що обстріли ЗАЕС порушують практично всі компоненти ядерної безпеки, включно з тими, що стосуються фізичної цілісності атомної електростанції, функціонування систем безпеки та захисту, штатних та зовнішніх джерел живлення. росія ж далі проводить свій ядерний тероризм на Запорізькій АЕС, влаштовуючи провокації та звинувачуючи Україну. росіяни стріляють з території захопленої АЕС по нашим цілям , розуміючи, що українська сторона не відповість. З іншого боку рф вдається і до  артобстрілів самої захопленої  Запорізької АЕС, щоб знищити її інфраструктуру, зруйнувати лінії електропередач, через які електроенергія надходить до енергосистеми України. Такі дії рф, очевидно,  призведуть до знеструмлення наших південних регіонів та поставлять Європу на межу ядерної катастрофи.

Із початком повномасштабної війни росія постійно створює ядерну загрозу для світу. Ще у лютому путін наказав перевести російські сили на особливий режим бойового чергування. Крім постійних погроз про застосування ядерної зброї, росія порушує правила мирного використання атомної енергії, захоплюючи українські ядерні об’єкти. Як не дивно, поруч з цим росіяни цинічно заявляють про потребу зберегти безпеку світової спільноти, намагаючись видати себе  майже «миротворцями». Скликання країною-терористом Радбезу ООН паралельно з обстрілами в цей же день атомної електростанції – не лише політичний сюр, а й вершина цинізму. На думку постійного представника України при ООН Сергія Кислиці, скликання 11 серпня рф  Радбезу для розгляду обстрілів Запорізької АЕС означає, що країна-агресор вирішила піти ва-банк, оскільки її намір звинуватити Україну в атаках, які інсценував Кремль, провалився. Президент України Володимир Зеленський назвав одним з найбільших злочинів рф проти України те, що витворяють окупанти на території ЗАЕС у тимчасово захопленому Енергодарі. Він наголосив, що кремль буквально пробив дно в історії тероризму, відкрито погрожуючи світові ядерною катастрофою. Закликав припинити бойові дії біля Запорізької АЕС і Генсек ООН Антоніу Гутерріш. Він також просить демілітаризувати периметр навколо станції, зазначивши, що обстріли та інші провокації на найбільшій в Європі АЕС можуть призвести до катастрофи.

Зрозуміло, що для безпеки ЗАЕС потрібно звідти вивести російські війська, створити там демілітаризовану зону і забезпечити доступ експертів МАГАТЕ. Офіційний Вашингтон підтримує ініціативу, висловлену українською стороною на тлі обстрілів Запорізької АЕС, щодо створення демілітаризованої зони навколо станції, адже ведення бойових дій поблизу ядерного об’єкта є небезпечними й безвідповідальними діями. Тож, заклики припинити всі військові операції на українських ядерних об’єктах або поблизу них та повернути Україні повний контроль продовжуються, як і заклики допустити на ЗАЕС місію під керівництвом МАГАТЕ. Та росіяни, як завжди, проти. Так, постійний представник росії при Організації Об’єднаних Націй небензя не підтримав пропозицію щодо створення демілітаризованої зони навколо Запорізької атомної електростанції. За словами російського політика, окупанти таким чином нібито «захищають» станцію «від терактів». Нинішній стан справ на Запорізькій АЕС доводить, що всі можливі ризики – реальні. Однак російська сторона заперечує будь-які проблеми з АЕС, як і звинувачення в тому, що саме рф перешкоджає інспекторам МАГАТЕ відвідати Запорізьку АЕС. І взагалі, як виявляється, російські війська не захоплюють ядерні об’єкти, а беруть їх «під охорону». Щоправда, охорона  така чомусь включає навіть  обстріли цих об’єктів російськими військами та дорого обходиться, створюючи надзвичайну  ситуацію для всієї  Європи.

російські окупанти вперше в історії перетворили цивільні ядерні об'єкти на військові цілі та місце для розміщення своєї армії. Тож, росія продовжує використовувати ЗАЕС як «ядерний щит» і навіть військову базу.Так, на території станції дислоковано російську важку військову техніку, а це до 50 одиниць техніки та близько 500 військових. Окрім того, поблизу АЕС знаходяться БТРи, РСЗВ «Град», зенітні установки, зберігаються міни та боєкомплекти в цехах та в безпосередній близькості до енергоблоків. Тож, наступні російські обстріли Запорізької АЕС можуть призвести до ядерної та радіаційної катастрофи, наслідки якої будуть відчутні не лише в Україні, а й у всій Європі. Та росія традиційно не визнає жодного зі скоєних нею злочинів. Єдиний спосіб зупинити країну-агресорку – комплексний тиск та ототожнення путіна як найбільшого військового злочинця 21 століття. Експерти зазначають, що російська армія здійснює обстріли станції не лише для того, щоб організувати катастрофу, але ще й для того, щоб звинуватити в цьому Україну. І якщо путін все ж остаточно втратить розум та наважиться організувати велику катастрофу, тобто підірвати реактори, можна не сумніватися, що кремль звинуватить у цьому Україну. Ядерна катастрофа на ЗАЕС потрібна москві як casus belli для застосування ядерної зброї.

Кремль традиційно грає на підвищення ставок у будь-якому випадку: чи-то шантаж газовий, чи ядерний. Принцип лишається тим же – ситуація нагнітається до максимуму задля залякування та примусу розпочати перемовини з позицій сили і за умов, які б влаштували москву. Тому російські війська найімовірніше будуть продовжувати здійснювати атаки з ядерних реакторів станції і зберігати військове обладнання біля них, щоб зіграти на побоюваннях ядерної катастрофи і зменшити бажання Заходу надавати додаткову військову підтримку Україні. росія може спровокувати найбільшу в історії аварію на ЗАЕС і чим швидше вдасться її зупинити, тим швидше Європа та світ зможуть знову відчути безпеку. Для цього треба посилювати проти рф санкції і не дозволяти їх обходити. Зокрема, потрібні жорсткі санкції проти "росатома" і всієї російської атомної галузі. рф здійснює ядерний шантаж усього світу, щоб той змусив Україну піти на перемир'я з росією на вигідних для москви умовах. Таким чином, кремль фактично визнає неможливість досягти хоч якогось значного успіху у військових діях проти України. Світ зіткнувся з проявами ядерного тероризму, спонсорованого ядерною державою. Цього, мабуть, вже точно достатньо для того, щоб відправити рф до переліку країн-спонсорів тероризму.

Тарас Попович

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-