Битва за Україну. День сто п’ятдесят дев’ятий

Битва за Україну. День сто п’ятдесят дев’ятий

Укрінформ
Сьогодні вперше за понад 5 місяців війни з порту «Одеса» вийшло судно, завантажене українським продовольством

Морські піхотинці ВМС України у бою на території Херсонської області захопили у полон 1 офіцера і 10 російських військовослужбовців, а у Харківській області наші військові знищили російський зенітний ракетно-гарматний комплекс "Тунгуска". Слава Україні! Героям Слава!

Ми зібрали для вас інформацію про сто п’ятдесят дев’ятий день війни по рубриках. Деякі факти прокоментовані УКРІНФОРМОМ.

ТОР 5 ЦИТАТ

  1. Володимир Зеленський, президент України: «Наш Миколаїв. Щоденні обстріли житлових будинків, шкіл, іншої соціальної інфраструктури. Але окупанти не врахували одного. Україна і наші люди точно могутніші за будь-які російські ракети та снаряди. Хоч би як росіяни намагалися зламати наш дух, ми будемо триматися. І боротися за наше вільне майбутнє на рідній землі».

  1. Дмитро Кулеба, глава МЗС України: «День полегшення для світу, особливо для наших друзів на Близькому Сході, в Азії та Африці, коли перше українське зерно покидає Одесу після місяців російської блокади. Україна завжди була надійним партнером і залишиться ним, якщо росія поважатиме свою частину угоди».

  1. Олександр Кубраков,  глава Мінінфраструктури: «Сьогодні Україна разом з партнерами робить черговий крок до запобігання світовому голоду. Розблокування портів дасть щонайменше 1 млрд доларів валютної виручки для економіки та можливість для аграрного сектору спланувати посівну наступного року. У найближчі тижні за підтримки наших партнерів ми плануємо вийти на повну потужність перевалки сільськогосподарської продукції».

  1. Олексій Данілов, секретар РНБО: «Небезпечний російський наратив, який із задоволенням підхоплюють «корисні ідіоти» путіна на Заході: Україна не зможе військовим шляхом повернути захоплені території. Це омана! Можемо і зробимо. Спочатку – знищення окупантів, потім – дипломатія. Єдина мова, яку розуміють рашисти».

  1. Герман Галущенко, міністр енергетики України: «росія втрачає свій енергетичний вплив на європейський ринок, згодом втратить і світовий. російські енергоресурси мають стати токсичними для всього світу як джерело кривавої агресії проти України, як предмет шантажу задля знищення європейської єдності й паплюження демократичних цінностей».

БОЙОВІ ДІЇ

Генштаб: оперативна інформація на 18:00 1 серпня 2022 р.

  • На Харківському напрямку ворог силами розвідувальної групи намагався викрити вогневі позиції наших військ, успіху не мав, відійшов.
  • На Слов’янському напрямку неподалік Мазанівки Сили оборони викрили і знешкодили розвідувальну групу противника.
  • На Бахмутському напрямку в районі Яковлівки ворог намагався вести розвідку силами розвідувальної групи.  Окупанти виявлені і зазнали втрат. Залишки групи втекли.
  • Штурмом ворог намагався покращити тактичне положення в районах Соледара, Вершини та Бахмута, успіху не мав, відійшов.
  • На Авдіївському напрямку противник вів штурм у напрямках Авдіївки та Пісків, успіху не має, бойові дії тривають.
  • Українські воїни звели нанівець всі спроби окупантів просунутися в напрямку Мар’їнки.
  • Силами інженерних підрозділів противник намагається відновити зруйновані та пошкоджені мости та мостові переправи через річку Дніпро.

ЗСУ знищили:

  • російський зенітний ракетно-гарматний комплекс "Тунгуска";
  • на території Херсонської області захопили у полон 1 офіцера і 10 окупантів;
  • 2 БМП-3 росіян разом з екіпажем на Запорізькому напрямку.

На Херсонщині деокуповано 46 населених пунктів - Дмитро Бутрій, в.о. голови Херсонської ОВА.

В Україну з Німеччини прибули реактивні системи залпового вогню MARS II, а також ще 4 системи HIMARS від США – Олексій Резніков, міністр оборони.

«УКРІНФОРМ»: На окупантів чекає дуже гарячий серпень!

На Волинському та Поліському напрямках у прикордонних з нашою державою районах ворог розгорнув комплекси радіоелектронної боротьби – Генштаб.

ПРАВДА ПРО ВІЙНУ

Станом на 1 серпня, внаслідок війни рф проти України 693 дитини поранені, 358 загинули, 203 зникли безвісти і щонайменше 5 754 дитини примусово переміщені чи депортовані.

Відсьогодні в Україні запрацював державний портал розшуку дітей «Діти війни» - Дар’я Герасимчук, радниця - уповноважена Президента з прав дитини та дитячої реабілітації.

Зниклими безвісти в результаті бойових дій на Київщині вважаються близько 300 осіб, ще 216 знайдених тіл на даний час не ідентифіковані - Андрій Нєбитов, голова поліції Київської області.

Ситуація по областях станом на 8:00 1 серпня.

  • У Дніпропетровській області по Марганцю і Червоногригорівській громаді агресори випустили із "Градів" понад 60 реактивних снарядів, 2 людей поранені.
  • У Харкові війська рф завдали ударів по Салтівці, 1 людина загинула, 1  постраждала. Вночі росіяни завдали удару по Мерефі, є влучання у виробництво, 1 людина поранена.
  • У Донецькій області упродовж доби через обстріли 3 людей загинули і 16 були поранені.
  • Вночі Миколаїв вкотре зазнав масованих обстрілів. Відомо про пошкодення приватних будинків. По області 3 людини поранено.

УКРАЇНА

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба закликав Конгрес Сполучених Штатів ухвалити резолюцію, яка визнає дії рф в Україні геноцидом, та розглянути можливість створення комісії з українського геноциду.

Згідно з опитуванням, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС) абсолютна більшість українців – 79% – вважають, що між Україною і росією мають бути закриті кордони з візами та митницями.

«УКРІНФОРМ»: І чим міцніше кордони та паркани– тим краще.

У Києві відсьогодні наземний громадський транспорт зупинятиметься на час повітряної тривоги, пасажири мають залишити салон та пройти до найближчого укриття – КМДА

Від початку дії візового режиму з російською федерацією документи на отримання візи в Україну подали майже 80 громадян рф. Наразі жоден із них її не отримав - Андрій Демченко, речник Держприкордонслужби.

На західному кордоні України відновлено рух легкових автомобілів через пункт пропуску «Краківець» на виїзд до Польщі – Держприкордонслужба.

Голова Закарпатської ОВА Віктор Микита заявив, що міжнародний аеропорт «Ужгород» не готовий відновити авіасполучення найближчим часом, бо небо над Закарпаттям закрите так, як і над усією Україною.

В Україні відсьогодні запроваджують е-рецепти на антибіотики - МОЗ

ЕКОНОМІКА

Сьогодні, 1 серпня, з порту «Одеса» вийшло судно, завантажене українським продовольством - Олександр Кубраков, глава Мінінфраструктури.

«УКРІНФОРМ»: Відправлення продовольства з України відбулося вперше за понад 5 місяців війни.  Судно RAZONI під прапором Сьєрра-Леоне прямує до порту Тріполі у Лівані з 26 тис. тоннами української кукурудзи.

За час дії воєнного стану в межах Державної програми «Доступні кредити 5-7-9%» бізнес отримав пільгових кредитів на 43,45 млрд грн - Мінфін.

У липні за розмитнення автомобілів до державного бюджету вдалось залучити 1,72 млрд. грн. - Ярослав Железняк, 1-й заступник Комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики

Перший транш у 500 млн євро макрофінансової допомоги від ЄС вже зарахований на рахунок НБУ – Денис Шмигаль, прем’єр-міністр.

У липні негативне сальдо (купівля мінус продаж) валютних інтервенцій Національного банку скоротилося до 1,19 млрд доларів - Ярослав Железняк, 1-й заступник Комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики.

Інформація Reuters про розірвання Єгиптом контракту з Україною на постачання 240 тис. тонн пшениці не відповідає дійсності, контракт буде переукладено через відсутність у ньому положень про дії сторін у разі настання форсмажорних обставин - Михайло Непран, віцепрезидент Торгово-промислової палати (ТПП) України.

Доходи держави за місяць експорту електроенергії до ЄС склали понад 700 мільйонів гривень - Володимир Кудрицький, очільник  НЕК «Укренерго».

«УКРІНФОРМ»: Європа переконалась, що Україна навіть в умовах війни може бути надійним партнером і забезпечувати експорт електроенергії в повному обсязі. Також в кінці липня ENTSO-E більше ніж вдвічі експорту/імпорту електроенергії між Україною та Європою, а це ще плюс додаткові кошти, яких зараз так потребує Україна.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ

Уряд Нової Зеландії запровадив нові санкції проти росії, які охоплюють окремі галузі збройних сил рф, включаючи матеріально-технічне забезпечення, а також оборонні установи, відповідальні за забезпечення зброєю та технікою військових.

Президент США Джо Байден висловив готовність укласти з росією та Китаєм новий договір про контроль над ядерною зброєю замість нинішнього про стратегічні наступальні озброєння (СНО-3), дія якого завершується у 2026 році.

У Великій Британії 1 серпня вступив у дію Реєстр закордонних юридичних осіб, що має ускладнити громадянам рф в обхід санкцій.

З 1 серпня в ЄС набуло чинності ембарго на імпорт вугілля з Росії.

Посольство України у Чехії запросило на церемонію відкриття меморіальної дошки на будинку, де в 1919 – 1921 роках розташовувалася Дипломатична місія Української Народної Республіки у Чехословаччині – перше українське посольство в Празі.

Велика Британія передасть невдовзі 2 протимінні кораблі  ВМС ЗС України - Вадим Пристайко, посол України у Великій Британії

ВОРОГ

Близький до путіна російський політик Анатолій Чубайс перебуває у реанімації в Європі з рідкісним захворюванням імунної системи – ЗМІ

«УКРІНФОРМ»: Після початку війни росії проти України Чубайс звільнився і виїхав з росії.  Але людина, яка стільки часу працювала разом з путіним багато знає, тому є вірогідність того, що його отруїли, щоб не заговорив.

російський центральний банк продовжив чинні обмеження на зняття готівкової валюти ще на півроку – до 9 березня 2023 року.

За підсумками першого півріччя 2022 року імпорт міцного алкоголю до РФ внаслідок санкцій скоротився майже на 35%, до 32,65 млн л, а віскі - майже на 50%, до 11,8 млн л – ЗМІ

«УКРІНФОРМ»: В росії дуже добре продається «бояришник», от він тепер і буде у них «елітним» алкоголем)

Марина Дмитрів, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-