Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

російсько-українська війна демонструє абсолютно варварський підхід кремля до дотримання правил та звичаїв війни

російсько-українська війна демонструє абсолютно варварський підхід кремля до дотримання правил та звичаїв війни

Укрінформ
Незважаючи на те, що росія є учасником III Женевської конвенції, ратифікуючи та визнаючи цей міжнародний договір, фактично щодня ми стаємо свідками все більш жахливих воєнних злочинів з боку російської влади, російської армії та російської солдати.

Сьогодні стало відомо про напад на табір військовополонених, облаштований у виправній колонії в ПГТ. Еленовка, Донецька область.

Немає підстав довіряти російській пропаганді щодо заяв про напад хаймарсів на цей об'єкт з низки причин.

Перш за все, чітка і повна відсутність мотивів української сторони вбивати свій народ, навпаки українська влада докладає неймовірних зусиль, щоб звільнити свій народ з російського полону.

По-друге, "Хімарс" - високоточна зброя і ми всі бачили, як її можна використовувати, випадкове попадання ракет у табір військовополонених, при відхиленні від цілі, виключено.

По-третє, аргумент про провокацію смішний, бо без жодних провокацій російська армія вже скоїла таку велику кількість воєнних злочинів, що вистачить на кілька трибуналів.

Але продовження злочинної діяльності російською владою та вчинення нового військового злочину цілком можливе.

У тому числі з метою приховання раніше скоєних злочинів, у тому числі катування військовополонених Особливо після поширення інформації про знущання та фізичне скалічення українських військовополонених, яку напередодні спіймали онлайн.

На мою думку, напад був спричинений російською стороною і є воєнним злочином, за який треба відповідати. Тим хто віддавав злочинні накази і тим хто їх виконував.

Крім того, нагадаю кілька положень цієї самої III Женевської конвенції.

- "Волоплені знаходяться у владі ворожої держави, але не особи чи військові частини, які взяли їх у полон. Незалежно від відповідальності, яка може попадати на фізичних осіб, держава, яка тримає в полоні, несе відповідальність за поводження з військовополоненими» (ста

- “З військовополоненими завжди потрібно ставитися по-людськи. Будь-які протиправні дії або бездіяльність ув'язненої держави, що призведуть до смерті військовополонена в її повноваженнях або загрожує здоров'ю ув'язненого, забороняються і розглядаються суть справжньої конвенції. Зокрема, жоден військовополонений не може бути підданий фізичній інвалідності або науковому чи медичному досвіду будь-якого характеру, який не виправдовує міркування щодо поводження з військовополоненим та його інтересами.

Військовополонених завжди треба бути захищеним, особливо від будь-яких актів насильства чи залякування, від образи та цікавості натовпу.

Використання проти них реальності заборонено” (стаття 13).

- "У можливо коротший період часу після захоплення військовополонених евакуюють до таборів достатньо далеко від зони військових дій, щоб вони були в безпеці. "

У небезпечній зоні можуть бути тимчасово затримані лише ті військовополонені, які через травму або хворобу мають більший ризик евакуації, ніж коли їх залишені на місці» (стаття 19).

- "Жоден військовополонений не може бути в будь-який час відправлений до району, де він був би підданий вогню з зони бойових дій, і не може бути затриманий там, і не може бути використаний для захисту своєю присутністю будь-яких точок чи областей від військової шлях.

Військовополонені повинні були, так само, як і місцеві цивільні, біженці проти авіарейдів та інших небезпек війни. За винятком тих, хто брав участь у захисті своїх помешкань від цих небезпек, вони можуть піти за притулком, як тільки буде оголошено тривогу. До них також слід застосовувати будь-які інші захисні заходи, прийняті на користь населення.

Полонені держави інформуватимуть одна одну, через держави-покровителів, всі необхідні дані про географічне положення таборів для військовополонених.

Табірні дні для військовополонених, коли дозволяють військові міркування, мають бути позначені буквами "PW" або "PG" таким чином, щоб їх було чітко видно з повітря; однак зацікавлені держави можуть обумовлювати інший спосіб сказати. Так можна визначити лише табори для військовополонених» (стаття 23).

Микола Полозов

Fb

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-