Битва за Україну. День сто п’ятдесят другий

Битва за Україну. День сто п’ятдесят другий

Укрінформ
ЗСУ на Херсонщині взяли під контроль кілька об’єктів транспортної інфраструктури

Українські військові  завдали точного удару по готелю в місті Красний Луч Луганської області і знищили 100 ворогів, а наші десантники за допомогою переносного ЗРК «Ігла» знищили російський вертоліт Ка-52 "Алігатор" Переможемо!

Ми зібрали для вас інформацію про сто п’ятдесят другий день війни по рубриках. Деякі факти прокоментовані УКРІНФОРМОМ.

ТОР 6 ЦИТАТ

  1. Володимир Зеленський, президент України: «Ми все зробили, підготували. З нашого боку коридор є. В наших водах контролює все Україна. Перевірки в наших водах буде робити тільки Україна… А далі вже питання Організації об’єднаних націй, і Туреччини, наскільки вони можуть контролювати Російську Федерацію, яка показала, що може бити ракетами навіть після домовленостей».

  1. Олексій Резніков, міністр оборони України: «Міжнародні партнери пересвідчились, що знищення ворожої техніки Збройними силами України робиться ефективно та професійно, цілі обираються зрозуміло і точно уражаються. Відповідно зростає і рівень довіри до ЗСУ, зокрема, незабаром Україна отримає чергові HIMARS та спеціальні протирадарні ракети, яких у нас не було».

  1. Урсула фон дер Ляєн, глава Єврокомісії: «Кремль не є надійним партнером із енергопостачання в Європу. "Газпром" навмисно утримує свої сховища на низькому рівні. Тим часом, Росія лише частково постачає газ або не постачає його взагалі до 12 держав-членів. Ось чому Європа має бути готовою до найгіршого сценарію: повної зупинки постачання газу рано чи пізно».

  1. Франк-Вальтер Штайнмаєр, президент Німеччини: «Війна, яку президент Росії Владімір Путін веде проти України, також є війною проти єдності Європи. Ми не повинні дозволити, щоб нас розділили, ми не повинні дозволити, щоб велика робота об’єднаної Європи (...) була зруйнована».

  1. Кирило Буданов, начальник Головного управління розвідки МОУ: «Далекобійною системою, яка зараз перебуває на озброєнні України, є радянська "Точка-У" із максимальною дальністю близько 120 км, але "їх залишилося дуже мало". Їм на заміну прийшли РСЗВ HIMARS, на які Україна робить велику ставку. Якщо ми отримаємо далекобійні боєприпаси, ми використовуватимемо їх. І росіяни знають, що в будь-якому випадку з цією зброєю їм кінець».

  1. Генрі Кіссінджер, екс-держсекретар США: «… переговори однозначно доведеться базувати на необхідності запобігти жертвам. І якщо відповідальні люди на Заході вирішать це перед переговорами, то це правильно. Вони повинні спочатку встановити межі того, чим вони за жодних обставин не поступляться. І відмова від української території не має бути однією з умов, які ми можемо прийняти».

БОЙОВІ ДІЇ

Генштаб: оперативна інформація на 18:00 25 липня 2022 р.

  • На Харківському напрямку в боях в районі Цупівка – Дементіївка українські воїни завдали окупантам значних втрат.
  • На Краматорському напрямку здійснив спробу просунутися біля Спірного та Івано-Дарʼївки. Отримав жорстку відсіч та відійшов.
  • На Бахмутському напрямку ворог вів штурм н\п Клинове – Покровське та Володимирівка - Покровське, зазнав втрат та відійшов. В районі Вуглегірської ТЕС окремі підрозділи ворога мають частковий успіх.

Президент України Володимир Зеленський звільнив з посади командувача Сил спеціальних операцій Григорія Галагана та призначив Віктора Хоренка.

ЗСУ знищили:

  • в місті Красний Луч Луганської області у ніч на 24 липня 100 ворогів
  • на Херсонському напрямку командно-спостережний пункт росгвардії
  • російський вертоліт Ка-52 "Алігатор"

Перші шість Британських зенітно-ракетних комплексів Stormer HVM прибули в Україну і вже на фронті – ОК «Південь».

«УКРІНФОРМ»: Ці ЗРК "бачать" ворожі штурмовики на відстані до 18 км, а також можуть наводити ракети на ціль у напівавтоматичному режимі.

ЗСУ взяли під контроль кілька об’єктів транспортної інфраструктури і не дали просунутися окупантам у селах Калинівської та Великоолександрівської громади – Херсонська ОВА

Перші три німецькі зенітні самохідні артилерійські установки «Гепард» доставлені в Україну та передані ЗСУ. Україна матиме змогу приймати літаки F-16 після дообладнання аеродромів – Олексій Резніков, міністр оборони.

Ремонт мостів на Херсонщині, по яких завдали удару Збройні сили України, окупантам не допоможе - Дмитро Бутрій, т.в.о. керівника Херсонської ОВА.

«УКРІНФОРМ»: ЗСУ точними влучаннями нанесли удари по по Антонівському, Дар'ївському і Каховському мостах. І хоч окупанти намагаються бодай якось їх полагодити, проїзд важкої техніки по них не можливий. А понтонні переправи, які вони збираються будувати, наші військові знесуть ще швидше, ніж мости.

Загарбники намагалися вийти на межі Луганщини, але відступили із втратами – Сергій Гайдай, голова ОВА.

ПРАВДА ПРО ВІЙНУ

Війська рф убили в Україні 358 дітей, ще 686 – отримали поранення різного ступеня тяжкості.

У Волинській області засобами ППО були збиті два ворожі безпілотники, внаслідок падіння уламків 1 людина загинула і 5 поранено, серед яких 3 дитини – голова ОВА.

За п’ять місяців повномасштабної війни російські військові вбили в Україні 37 медійників - Національна спілка журналістів України

«УКРІНФОРМ»: 8 журналістів загинули під час виконання своїх професійних обов’язків, 12 стали цивільними жертвами, а 17 були мобілізовані для захисту України ЗСУ.

Ситуація по областях станом на 8:00 25 липня.

  • Миколаївщина: обстріл с. Мішково-Погорілівської громади. За попередньою інформацією поранено 7-річну дитину. 
  • Дніпропетровщина: ворог ударив по трьох районах – Нікопольському, Дніпровському та Криворізькому.  У Мирівській пошкоджені 6 приватних будинків і газовід. Постраждала 10-річна дівчинка.
  • Харківщина: вночі окупанти обстріляли Чугуїв, вдарили по приміщенню будинку культури, 3 людей врятували, ще 3 залишаються під завалами, рятувальна операція триває.
  • Ворог обстріляв місто Бахмутз гармат, відомо про одного пораненого.

УКРАЇНА

Візити до України:

  • Президент Республіки Гватемала Алехандро Джамматтеї відвідав Бородянку, Бучу та Ірпінь Київської області, а також був прийнятий Президентом України.
  • Німецькі міністр внутрішніх справ Ненсі Фезер та міністр соціальних питань Губертус Гайль прибули до України.

Відновлення експорту українського зерна розпочнеться із порту "Чорноморськ", потім буде Одеса і потім - порт "Південний" - Юрій Васьков, заступник міністра інфраструктури

Президент Володимир Зеленський звільнив Руслана Демченка з посади першого заступника секретаря Ради національної безпеки і оборони України.

Розблокування Одеського порту для експорту українського зерна і відкриття так званого «зернового коридору не передбачає повного розмінування акваторії гавані. Лоцмани виводитимуть судна-зерновози з цього та двох сусідніх портів вузьким фарватером – ОВА.

Компанія Meta та проєкт "Дія.Бізнес" запускають навчальний центр для українського малого та середнього бізнесу - Михайло Федоров, віцепрем'єр-міністр - міністр цифрової трансформації

29 липня Комісія з відбору голови АРМА (Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів) планує оголосити переможця конкурсу на посаду голови агентства – Олег Немчинов, міністр Кабміну

ЕКОНОМІКА

Україна, Фонд розвитку підприємництва та Кредитна установа для відбудови (KfW) підписали угоду про надання 7,4 млн євро кредиту та гранту для пільгового кредитування малих та середніх підприємств - Мінфін

Президент України Володимир Зеленський підписав закон про продаж електричної енергії за двосторонніми договорами на аукціонах

Україна уклала перші договори на 260,5 млн грн на закупівлю безпілотників в рамках проєкту "Армія дронів" - Михайло Федоров, міністр цифрової трансформації

На сьогодні в Україні знаходиться на 10 мільярдів доларів залишку минулорічного врожаю зернових, який можна експортувати - Микола Сольський, міністр аграрної політики та продовольства

За два тижні гирлом Бистре Дунаю пройшли близько 70 торговельних суден - Олександр Кубраков, міністр інфраструктури України

Ощадбанк зазнав понад чотири мільярди гривень збитків через війну

Відповідно до угоди, яка була підписана у Стамбулі 22 липня, в Україну та з України транспортуватиметься не лише аграрна продукція, а й добрива - Олександр Кубраков, міністр інфраструктури України

Дефіцит державного бюджету наприкінці 2022 року може становити 50 млрд доларів - Олег Устенко, радник Президента України з економічних питань

У рамках ринку землі станом на 23 липня укладено 109 990 угод – Мінагрополітики.

Від початку 2022 року Україна виплатила 1,5 мільярда доларів зовнішніх боргів - Олег Устенко, радник Президента України з економічних питань

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ

Німеччина має поставляти Україні важке озброєння, можливо, й танки Leopard 2, напряму, якщо з так званим "круговим обміном" із східноєвропейськими союзниками є проблеми -  Марі-Агнес Штрак-Циммерман, голова Комітету з оборони німецького Бундестагу

Європейський інвестиційний банк (ЄІБ) у понеділок виділив Україні 1,59 мільярда євро фінансової допомоги для відновлення найважливішої пошкодженої інфраструктури та проєктів, спрямовані на задоволення нагальних потреб українців.

США працюють з Україною над "планом Б" щодо експорту зерна з країни, який включає автомобільний, залізничний і річковий транспорт, відправку барж і налаштування залізничних маршрутів, щоб вони краще узгоджувалися з європейськими - Саманта Пауер, адміністратор Агентства США з міжнародного розвитку

У столиці Польщі сьогодні відкрили Український освітній хаб для дітей, де вони зможуть продовжити навчання за державною програмою.

Європейська мовна спілка (EBU) та BBC підтвердили, що пісенний конкурс Євробачення 2023 року проводитиме Велика Британія від імені цьогорічного мовника-переможця, української телекомпанії UA:Суспільне мовлення.

Польща передала Україні танки PT-91Twardy - Кшиштоф Платек, речник Агенції озброєння Міноборони Польщі

ВОРОГ

«Газпром» скорочує поставки газу в ЄС "Північним потоком-1" до 20% від потужності з 27 липня.

«УКРІНФОРМ»: росія продовжує шантажувати Європу холодом. Європу і світ чекає складна зима. Але наші рішучість і здатність подолати шантаж – це остаточний крах росії уже в наступному році.

Інвестиції Китаю в росію в межах глобального інфраструктурного проєкту "Один пояс - один шлях" у першому півріччі нинішнього року впали до нуля – ЗМІ

«УКРІНФОРМ»: Приємна новина. Нібито партнери, які ще залишились в росії, теж зрозуміли, що не варто з нею мати жодних справ.

Марина Дмитрів, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-