МЗС: Ракетний обстріл порту Одеси – це плювок путіна в обличчя Гуттерішу та Ердогану

МЗС: Ракетний обстріл порту Одеси – це плювок путіна в обличчя Гуттерішу та Ердогану

Укрінформ
Ракетний обстріл російськими загарбниками порту Одеси менш як за добу після підписання угоди щодо вивезення зерна – це плювок володимира путіна в обличчя генеральному секретареві ООН Антоніу Гутеррішу та Президентові Туреччини Реджепу Тайїпу Ердогану.

Про це йдеться у заяві речника МЗС Олега Ніколенка, оприлюдненій у Фейсбуці, передає Укрінформ.

Ніколенко констатував, що російській федерації знадобилося менше 24 годин, аби ракетним ударом по території порту міста Одеса поставити під сумнів домовленості та обіцянки, дані нею ООН та Туреччині у підписаному в п'ятницю в Стамбулі документі.

«російська ракета - це плювок володимира путіна в обличчя генеральному секретареві ООН Антоніу Гутеррішу та президентові Туреччини Реджепу Ердогану, які доклали величезних зусиль для досягнення угоди, і яким Україна вдячна», - зазначив речник МЗС.

Він акцентував, що Україна наголошує на необхідності неухильного виконання домовленостей щодо відновлення безпечного експорту українських сільськогосподарських товарів Чорним морем з трьох портів: Одеси, Чорноморська та Південного.

«Закликаємо ООН та Туреччину забезпечити дотримання росією своїх зобов‘язань в рамках безпечного функціонування зернового коридору. У разі невиконання досягнутих домовленостей росія нестиме повну відповідальність за поглиблення глобальної продовольчої кризи», - наголосив речник МЗС.

Читайте також: Угода щодо зерна була б неможливою без HIMARS – глава МЗС Литви

Як повідомляв Укрінформ, російські загарбники атакували Одеський морський торговий порт крилатими ракетами типу «Калібр». Дві ракети збито силами протиповітряної оборони. Дві влучили в об'єкти інфраструктури порту.

У Стамбулі за результатами чотиристоронньої зустрічі України, Туреччини, ООН та росії 22 липня було підписано угоду, за якою буде здійснюватися вивезення зерна та іншого продовольства з портів України.

Підписано дві дзеркальні угоди у тристоронньому форматі. Підпис від України поставив міністр інфраструктури Олександр Кубраков, від ООН - генеральний секретар Антоніу Гутерріш, від Туреччини - міністр оборони Хулусі Акар.

У такому ж форматі від росії угоду підписав міністр оборони рф сергій шойгу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-